Antisemitismi on yhtä paha asia kuin palestiinalaisten vihaaminen. Voittaako järki vai viha Lähi-idässä?

Ympäri maailmaa opiskelijat osoittavat yliopistoissa mieltään Israelin suorittamaa kansanmurhaa vastaan. He eivät kannata Hamasia vaan rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. He eivät liehuta Hamasin lippuja vaan Palestiinan lippuja.

Suomessa ei ole vastaavaa liikehdintää (5.5.2024). Ehkä aiemmat yliopistojen hallinnon toimet ovat lannistaneet opiskelijat aiempien protestien jälkeen?

Yksi syy suomalaiseen passiivisuuteen on siinä, että yhä kovemmat puheet valtaavat alaa Suomessa. Sen pohjalta sitten ymmärretään Israelin kovia toimia. Ja onhan Israel Suomessa paljolti tabu. Jos arvostelet Israelin armeijan massiivisia pommituksia ja siviiliuhrien valtavaa määrää, saat helposti Hamasin kannattajan leiman – varsinkin sodan alussa oli näin.
Suomalaiselle opiskelijalle lopputentti on tärkeämpi kuin kansanmurha, mikä on toki myös järkevää ja ymmärrettävää. Lämpöisemmissä maissa arvojärjestys on toinen.

Ikävä kyllä päättäjien moraali ei ole sama kuin nuorten idealistien moraali.

Eivät nuoret aina oikeassa ole. Ne mielenosoittajat, jotka ovat estäneet halukkaiden luennoille pääsyn, menettelevät väärin.

Ennen ajateltiin Suomessakin, että lasten ja naisten joukkosurmaaminen ei ole oikein. Ulkomailla on vielä nuoria ihmisiä, jotka vastustavat tekoälyn avulla tehtyjä tehokkaita joukkosurmia. Ja he jopa uskaltavat sanoa sen.

Israelin ja Israelin ystävien edun mukaista olisi ymmärtää, että lasten ja naisten tappaminen ei ole toimiva ratkaisu terrorismin kitkemiseksi.

Moraalittomuuden lisäksi se on typerä, toimimaton ratkaisu. Ei terrorismia tuhota tappamalla naisia ja lapsia. Vaikka Israel tappaisi kaikki Hamasin sotilaat, ei Hamas kuolisi.

Ei ideologiaa voi tappaa aseilla.

Nyt kasvaa joka pommituksen jälkeen lisää uusia terroristeja.

Barak Obama totesi pian Hamasin terrorihyökkäyksen jälkeen syksyllä 2023, että liian voimakas Israelin vastaisku johtaa siihen, että Israel joutuu kokemaan entistä voimakkaampia vastaiskuja.

Barak Obama totesi yksinkertainen totuuden yksinkertaisesta vuosisataisesta mielettömästä, verisestä koston kierteestä.

Ääri-islamia ja terrorismia Palestiinassa voisi kesyttää oikeudenmukaisilla ratkaisuilla ja merkittävällä taloudellisella kasvulla. Palestiinalaisille tulisi sallia samat oikeudet kuin israelilaisille. Ja kun ihmisten elintaso nousee, heidän tukensa äärijärjestöille usein laskee.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat todenneet, että Israel on apartheidia harjoittava valtio.

Luulisi viimeistgään nyt kaikille olevan selvää, että Gazan sodan aiheuttamat seuraukset muualla maailmassa ovat voimakkaat ja vaaralliset. Vihanpito Gazan ulkopuolella propalestiinalaisten ja Israelin kannattajien välillä on yhä syvempää ja yhä fyysisempää.

Yhä vaarallisempaa.

Näin läntiset yhteiskunnat repeytyvät yhä enemmän. Venäjä ja Kiina siitä iloitsevat. Venäjä siihen aktiivisesti pyrkii. Olisi lännen oma etu saada aikaan oikeudenmukainen rauha Lähi-itään.

Antisemitismi on yhtä paha asia kuin palestiinalaisten vihaaminen.

Sota Israelin ja Hamasin välillä on hyvin epäsymmetrinen. Israel on paljon voimakkaampi materiaalisesti mm. USA ja Iso-Britannian hyvin suuren aseavun vuoksi.

Siksi uhrien lukumäärä on hyvin epäsymmetrinen.

Hamasin terrorihyökkäyksessä syksyllä 2023 kuoli noin 1200 ihmistä. Suuri osa heistä oli siviilejä.

Israelin massiivisissa tuhopommituksissa on kuollut yli 34 000 ja loukkaantuneiden määrä on valtava. Suurin osa uhreista on lapsia, naisia ja vanhuksia. Osa vanhuksista on kolmatta, neljää kertaa paossa sodan kauhuja, mikä kertoo paljon Lähi-idän historiasta.

Puoli vuotta kestäneet päivittäiset pommitukset Israelin sähköaidoin sulkemalla hiukan Helsinkiä suuremmalla alueella ovat vammauttaneet psyykkisesti kaikkia Gazan lapsia ja nuoria. Monet heistä tulevat olemaan Hamasin tai jonkun muun terroristijärjestön entistä aggressiivisempia ja entistä epätoivoisempia militantteja.

Opiskelijanuoret vaativat rauhaa ja oikeudenmukaisuutta Palestiinaan.

Pystyvätkö vanhat päättäjät muuttamaan mitään olellista?

Haluavat he muuttaa mitään oleellista?

Ei tarvitse olla profeetta tietääkseen, mitä tilanteen ennalleen jättäminen merkitsee.

Veikko Tarvainen
5.5.2024
veikonvenytys.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu