Israelin Gazan sota on täydellinen epäonnistuminen. Se vaarantaa maailman rauhaa. Hamas toimii samaan suuntaan.

Hamasin hyökkäys lokakuussa 2023 Israeliin ja noin 1100 siviillien tappaminen oli rikos ihmisyyttä kohtaan.

Varsinkin Israelin ystävien kannattaisi miettiä sitä, että Israel on valumassa maailman hylkiövaltioiden joukkoon.

”KANSAINVÄLISEN pidätysmääräyksen hakeminen Israelin poliittisen johdon jäsenille on merkittävää mutta ei yllättävää, sanoo akateemikko, Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi. ..
Koskenniemi ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart pitävät varsin varmana, että pidätysmääräys annetaan. ” (HS 23.5.2024)

Israelin kosto eli hyökkäys Gazaan on ollut täydellinen epäonnistuminen. Tavoitteena oli vapauttaa Hamasin panttivangit ja tuhota Hamas.

Moni panttivanki on jo kuollut. Moni panttivanki on edelleen hamasin hallussa. Hamas on edelleen taistelukykyinen.

Vaikka Israelin strategia on täysin epäonnistunut, se jatkaa sitä silti.

Kun Israelin armeija on tappanut noin 36 000 gazalaista, joista suurin osa on naisia ja lapsia, sieltä tulee kasvamaan lisää kiihkeitä terroristeja niin Hamasin kuin uusien terrorijärjestöjen riveihin. Näin maailman on entistä vaarallisempi ja verisempi paikka.

Näin maailma menettää inhimillisyyttään koko ajan. Muu maailma on pääsääntöisesti katsonut passiivisena naisten ja lasten teurastusta. Tuo teurastus on ennen näkemätöntä modernissa ajassa. Ihmisten välinpitämättömyys tuota teurastusta kohtaan on uusi pelottava ilmiö. Onneksi osa nuorisoa ja nimenomaan opiskelijanuorisoa on alkanut protestoimaan tuota teurastusta kohtaan.

Hamasin terrorismi ei ole oikein. On tärkeä pohtia, miksi Hamas on syntynyt. Silloin tulemme kysymyksen palestiinalaisten valtravaan katkeruuden, kun he pvat menettäneet maansa Israelille ja heitä kohdellaan toisen luokan kansalaisina. Monen ihmisoikeusjärjestön mukaan Israel on rotuerotteluvaltio. The Guardianin haastattelemien israelilaisten vanginvartijoiden mukaan palestiinalaisia poliittisia vankeja kidutetaan Israelin vankiloissa.

Gazan sota on levinnyt kaikkialle maailmaan. Pahimmillaan se tarkoittaa antisemitistien väkivallan voimistumista ja väkivaltaisia yhteenottoja Palestiinan ja Israelin kannttajien välillä. Pahimmillan se tarkoittaa myös sitä, että poliisit kutsutaan ”länsimaisen” sivistyksen pyhättöihin eli yliopistoihin. Varsinkin USAn monessa yliopistossa tilanne on ollut ylikuumentunut.

Israelin on ollut pakko ryhtyä terroripommituksiin. Aiemmin Israelin tappiot olivat liian suuret. Se oli poliittisesti mahdotonta Israelin sisällä – vaikka palestiinalaisten tappiot olivat 10 – 20 kertaiset. Tämän Israel oppi Länsi-Beirutin piirityksessä 1982, 2006 Libanonissa ja neljässä Gazan aiemmassa sodassa kapinallisia kaupunkeja vastaan. Tästä on kirjoittanut osuvasti Bradfordin yliopiston emeritusprofessori Paul Rogers.

( These inhumane attacks on Rafah are no accident. They’re central to the IDF’s brutal, losing strategy. The Guardian 28.5.2024.)

Jos sota laajenee Libanoniin ja Syyrian, silloin Israelin tulee taas ryhtyä kaupunkien terroripommituksiin, mikä taas lisää sodan laajentumisen mahdollisuutta.

Niin kauan kuin Netanjahu on vallassa ja Hamas voimissaan, sota todennäköisesti jatkuu. Välillä voi olla lyhyitä aselepoja.

Lännen voimakas rauhanomainen puuttuminen tilanteeseen auttaisi tilanteen laukaisemisen aukaisemisessa. Venäjän – ja todennäköisesti myös Kiinan – väliintulot vain pahentaisivat tilannetta.

Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
3.6.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu