Itsevaltainen, itsetyytyväinen Macron leikkii tulella.

Macronin päätös hajottaa Ranskan eduskunta perustuu Ranskan Viidennen tasavallan gaulllistisiin ja sitä edeltäviin napeoloniinisiin tarditioihin.

”Kaaos tai minä” ajattelee Jupiter Macron (se on hänen lempinimensä Ranskassa).

Ei nyt ihan, että ”Letat, c´est moi” eli että ”Valtio se olen minä” mutta ei kovin kaukana.

Eräs kommentaattori totesi, että itsevarma, itsetyytyväinen Macron on tehnyt useampia impulsiivisia ratkaisuja. Se on vaarallista maassa, jossa presidentin valta on suurempaa kuin Kekkosen valta aikoinaan – demontoituneella Kekkosella ei, onneksi ei ollut valtaa ydinaseisiin kuten Jupiterilla.

Machiavellista tutkielman tehneen Macronin venäläinen ruletti voi johtaa kaaokseen ei pelkästään Ranskassa vaan se voi olla sytyke myös Euroopan kaaokselle aikana, jolloin Ukrainassa käydään sotaa, johon Eurooppa ja Nato osallistuvat epävirallisesti.

Ranskan Ja USAn presidenttien yksinvaltaiset valtaoikeudet ovat asia, joka kannattaisi ottaa keskusteluun, kun keskustellaan demokratiasta. Onneksi kyse ei ole samasta kuin itänaapurissa.

Nyt yhden miehen päätös voi olla kipinä, joka sytyttää preeriaan palamaan. Kukaan ei tiedä, mitä tuleman pitää. Toisessa Le mondessa jutussa asia ilmaistiin näin:

”By playing with fire, Macron could end up burning himself and dragging the country into the blaze” (Le Monde 10.6.2024)

Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
13.6.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu