Juutalaisten ja palestiinalaisten yhteinen tausta selittää heidän samanlaista käyttäytymistään. Šalom, Salam ja Kosto.

Yhteiskunnalliset olosuhteet ja historia selittävät paljon yhteiskuntien rakenteita ja ihmisten käyttäytymistä.

Juutalaisilla on pitkä ja kova sorron tausta. Vuosisatoja heitä on vainottu ja sorrettu – toki osa heistä on menestynyt erittäin hyvin. Hitlerin holokausti oli raa´an sorron absurdi huipentuma.

Palestiinalaisilla on pitkä ja kova sorron tausta. Näin on ollut erityisesti 1900- ja 2000-luvuilla. He ovat menettäneet suurimman osan maa-alueistaan. Monet ovat kuolleet Israelin ja arabimaiden sodissa sekä Gazan ja Israelin sodissa.

Paradoksaalisesti juutalaisia ja palestiinalaisia yhdistää kova ja pitkä kokemus kovasta sorrosta.

Heillä ei ole ollut merkittävää yhteistä konkreettista sortajaa. Kansainvälinen politiikka suhteessa juutalaisiin ja arabeihin ja suhteessa Lähi-idän rajanvetoihin ensimmäisen ja toisen maailmansodan jälkeen on ollut ”abstrakti” yhteinen sortava tekijä – ja Israelin valtion synnyssä juutalaisia suojaava tekijä.

Juutalaiset ja palestiinalaiset ovat olleet toinen toistensa sortajia. Pääosaa siinä on näytellyt Israelin valtio, joka on asettanut palestiinalaiset toisen luokan kansalaisiksi Israelissa.

Mutta muun muassa Hamasin terrorismi on aika usein asettanut Israelin siviilit alistettuun asemaan, kun raketit ja muut terrori-iskut ovat kylväneet kauhua ja tuhoa täysin summittaisesti israelilaisten keskuuteen.

Juutalaisilla ja palestiinalaisilla on yhteinen fyysinen koti: Palestiinan alue. Siellä on heidän historiansa, siellä on heidän eri uskontojensa yhteiset tärkeät myyttiset tapahtumapaikat ja tärkeät temppelinsä.

Ennen Israelin valtion syntyä juutalaiset, palestiinalaiset ja arabit kykenivät ajoittain asumaan Palestiinassa yhdessä rauhanomaisesti.

Israelin valtion perustamisen jälkeen sodat ja konfliktit väestöryhmien välillä ovat olleet jatkuvia.

Kun sekä palestiinalaiset että juutalaiset ovat kokeneet kovaa sortoa ja väkivaltaa, on luonnollista, että he eivät luota ulkopuolisiin.

On luonnollista, että kovat olosuhteet ovat saaneet heidät suosimaan kovia keinoja suhteessa vihamielisiin ryhmiin.

Sota raa´istaa lähes kaikki – rintaman kummallakin puolen. Varsinkin pitkä sota. Sama pätee terroritekoihin.

Kaikkein ikävin, kaikkein tuhoisin yhteinen piirre juutalaisten, palestiinalaisten ja arabien kesken on koston periaate.

Se on hyvin primitiivinen, hyvin alkukantainen tapa ratkaista asioita. Onneksi monessa maassa siitä on sangen paljon päästy eroon. Toki esimerkiksi FB näyttää meille, kuinka kosto elää.

Mutta Lähi-idässä hyvin suuren kannatuksen saavuttanut koston logiikka toimii automaattisesti päivittäin.

Toki Lähi-idässäkin osa ihmisistä on tajunnut koston logiikan tuhoisuuden.

Koston ainoa aikaansaannos on suurempi kosto.

Siitä kärsivät kaikki – paitsi asekauppiaat.

Onneksi on erilaisia juutalaisia, erilaisia palestiinalaisia ja erilaisia arabeja. Jos heidän määrä kasvaa, siinä on toivoa.

Lähi-idän taustatilanne ja nykytilanne selittyvät aika tavalla suurvaltojen ratkaisuilla.

Varsinkin niin on oleva tulevaisuuden suhteen.

Kun tilanne on verisesti lukossa, silloin ulkopuolinen asioihin puuttuminen ilman alistamista on yksi tärkeä ratkaisun avain.

Veikko Tarvainen
26.6.2024
veikonvenytys.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu