Kaj Chydeniuksen valo ja verinen varjo. Mitä voi sanoa kuolleesta julkisuuden henkilöstä?

Kun muistellaan kuollutta ihmistä, niin jos hän on ollut julkisuuden henkilö, minusta on tärkeää, että tuodaan hänen kaikki puolensa esiin.

KAJ CHYDENIUS oli varmaankin hieno muusikko (minulla ei ole pätevyyttä arvostella sitä).

Monille, todennäköisesti myös ei-vasemmistolaisille hänen ei-poliittiset laulunsa ovat olleet hyvin tärkeitä. Hyvä niin. Ja varmasti monen suru on nyt syvä.

Ja monille hänen poliittiset laulunsa, kuten ohessa oleva, ovat olleet ylen tärkeitä.

Mitä olen nähnyt muistokirjoituksia somessa, niin Chydeniuksen varjoinen puoli on jäänyt varjoon.

Kyse ei ole pelkästään Chydeniuksen varjosta vaan yhden aikakauden ja yhden merkittävän liikkeen isosta varjosta ja isosta merkityksestä aikoinaan 1970- ja 1980-luvuilla.

Taistolainen kulttuuriliikkeen muisteleminen helposti häivyttää pois liikeen totalitaristiset ideaalit pois, kun siinä oli muutakin. Näin ollen entisten taistolaiseten väittämät, että ”ei me Neuvostoliittoa niin ihalitu” ovat ilmeisesti menneet sangen hyvin läpi monen nuoremman kohdalla – tämä perustuu vain omiin rajallisiin havaintoihin.

Kaikissa meissä on sekä valoa että varjoa.

Jos tarkastelemme monipuolisesti henkilön tai yhteiskunnan historiaa, niin vain silloin voimme ehkä oppia jotain nykyisyyttä ja tulevaisuutta ajatellen.

Minä tiedän erittäin hyvin, että toisten mielestä olen Putinin agentti ja toisten mielestä CIAn ja myös puolirasisti. Olen ne kuullut niin monta kertaa. Mutta jos haluat perustella jonkun noista näkemyksistä, niin ole hyvä.

(Sikäli jotain tiedän aiheesta, että elin tuon ajan ja olen kirjoittanut aikakaudesta kirjan: 60-luvun kapina, Like 1993.)

Neuvostoliitossa oli myös hyvää; esimerkiksi edullinen tai ilmainen terveydenhoito ja ilmainen koulutus. Mutta se oli ihmisoikeuksia polkeva diktatuuri. Varsinkin Neuvostoliiton historia oli hyvin verinen. NLn loppu oli verinen, kun ”Leninin maa” yritti alistaa sotilaallisesti valtaansa Afganistania vuosina 1979 – 1989.

Yllättävän moni sitä ihaili, mitä kuvastaa mm. ohessa oleva Kaj Chydeniuksen säveltämä ja sovittama Laulu Leninin maasta.

Totalitarismi muodot vaihtelevat. Kannattaa olla sen suhteen hyvin tarkkana niin menneisyyden kuin nykyisyyden kuin tulevan suhteen.

”Neuvostoliitto, Leninin maa
kautta maailmaan ääriin kirkastaa
sinun lippusi kansojen teitä
sinun voittosi voittoihin kannustaa
sinun voimasi voimistaa meidät”

Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
20.4.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu