Kiina on kansanmurhaaja. Länsi on tekopyhä. Kuten muut maat. Mistä löytäisi moraalia maailmanpolitiikkaan?

Kiina on kansanmurhaaja. Länsi on tekopyhä. Kuten muut maat. Miten löytää moraalia maailmanpolitiikkaan?

” ”Yhä useammin lapset eivät osaa enää puhua uiguurikieltä. Kulttuurin ja perintötiedon siirtyminen on monella loppunut.”
Lisäksi yhä suurempi osa aikuisista ei uskalla enää ottaa osaa kulttuuriinsa, koska he ovat nähneet sen, miten heitä voidaan siitä rangaista. Monilla on esimerkiksi sukulaisia taikka tuttuja, jotka ovat kadonneet, vaikka eivät ole olleet poliittisesti aktiivisia. ”
Riina Rastas : Unohdetut uiguurit. Maailman Kuvalehti 18.6.2024

Se, että lapsilta kielletään äidinkieli, on hyvin brutaalia. Kiina on muutenkin hyvin brutaali. Ja Kiina on hyvä kauppakumppani.

Siksi brutaaleista asioista ei puhuta.

Vaikka kansanivälisen politiikan kuviot ovat välillä monimutkaisia, niin tässä on sen yksi kristallinkova ja kristallinselkeä ydin.

Me olemme korrekteja kauppiaita.

Samoin oli aikoinaan Neuvostoliiton suhteen. NL oli Suomelle hyvä kauppakumppani.

Islaminuskpisten uiguurien sorrosta vaikenevat tasapuolisesti islamilaiset maat, länsimaat ja muut maat. Kiinan on hyvä kauppakumppani.

Ja Kiina on väkevä sotilasmahti.

On hyvä, että länsi tuomitsee venäjän ihmisoikeusrikokset. Kun länsi ei tuomitse noin kolmen miljoonan uiguurin ”kasvattamista” ”uudelleenkoulutusleireillä”, sitä sanotaan korrektisti kaksoisstandardiksi.

Aiemmin puhuttiin tekopyhyydestä.

Lännen johtajat puhuvat usein moraalista yleviä sanoja. Kun on kyse isoista ihmisoikeuskysymyksistä, länsi ja muu maailma ovat usein kyvyttömiä moraalisiin tekoihin. Se näkyy nyt niin Kiinassa, Tiibetissä kuin Gazassa. Ja monessa muussa paikassa.

Lännen tekopyhyyden esiin nostamisella en halua puolustella sen paremmin Venäjän kuin Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia.

Mistä löytyisi moraalia maailmanpolitiikkaan?

Ensimmäinen edellytys on siinä, että hahmotetaan nykytila ja myönnetään omat virheet.

Ehkä se on liian vaikeaa meille?

Veikko Tarvainen
22.6.2024
veikonvenytys.fi

Riina Rastas: Unohdetut uiguurit – Kiina on hyötynyt siitä, että maailman huomio on muualla, sanovat uiguuriaktivistit: ”Kyse on kansanmurhasta” Maailman Kuvalehti. 18.6.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu