Koska rauhanneuvottelut Ukrainan ja Venäjän välillä?

Toivon, että tämä ei herätä aggressiivisen pilkallisia kommentteja.

CDU puoluetta edustava Stralsundin pormestari ehdottaa kotikaupunkiaan Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvottelujen pitopaikaksi.

Welt raportoi toisissa jutuissaan, kuinka Venäjän iskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin ovat olleet tuhoisia ja jatkossa aiheuttavat yhä pahemnpaa tuhoa. Nyt noin kolmannes Ukrainan energiatuotannosta on pelistä pois. Energiasulkuja on monin paikoin neljän tunnin jaksoissa. Kansalaisia kehotetaan lataamaan kännykät ja tietokoneet ennen ssähkösulkuja.

Weltisä spekuloidaan, kuinka Purin saattaa räjäyttää Kachowkan padon pysäyttääkseen ukrainalaissotilaat ja aiheuttaa valtavan katastrofin.

Sralsundilla on perinteitä rauhan teossa. Vuonna 1370 solmittiin Stralsundissa rauha Tanskan ja Hansakaupunkien välillä.

Joskus rauhanneuvottelut tullaan käymään. Mitä myöhemmäksi niitä lykätään, sitä enemmän ruumiita, raajarikkoja, psyykkisesti vammautuneita, sitä pahemmat energiakriisin inhimilliset seuraukset, sitä enemmän massiivista ekologista tuhoa.

Jos neuvottelut aloitettaisiin, ne kestäisivät todennäköisesti kauan, ehkä vuosia. Mutta esimerkiksi rauhanneuvottelujen ansiosta yksi sotavuosi vähemmän, olisi jo merkittävä saavutus.

Se, että ihmiset sotivat ilman mitään puhekontakteja toistensa kanssa, on paljon huonompi vaihtoehto kuin sota, jonka aikana on organisoitu, strukturoitu puheyhteys.

Neuvottelut olisivat varmasti äärettömän vaikeat, mutta vielä vaikeampia ovat sodan brutaali, epäinhimillinen tuho, joka jatkuu ja jatkuu ja siten pahenee ja pahenee.

Weltissä pohditaan myös sitä, kuinka sodassa ei ole kyse enää Venäjän barbaarisesta hyökkäyksestä Ukrainaan vaan nyt vastakohta on entistä enemmän Venäjä vastaan länsi. Onneksi tällä hetkellä konflikti on aseeton.

Jossain vaiheessa ryhdytään rauhaneuvotteluihin. Mitä vähemmän maailmaa ja elämää on tuhottu sitä ennen, sen parempi. Todennäköisesti sekä sodan että neuvottelujen tie on pitkä Ukrainassa. Ellei sitten ydinaseet ala puhua vaikkapa vahingossa kuten lähellä on ollut viime vuosikymmeninä pari kertaa.

Weltissä haastatellaan mm. historioitsija Ivan Krastevia. ”Putinin puheet ovat apokalyptisiä. Näin radikaalien ratkaisujen riski kasvaa.”

Veikko Tarvainen
22.10.2022

https://www.welt.de/politik/deutschland/article241720367/Buergerschaft-stimmte-ab-Stralsund-bietet-Rathaus-als-Ort-fuer-Friedensgespraeche-an.html

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu