MITEN TUHOTA HAMAS? Gideon Levy israelilaisessa Haaretz-lehdessä: ”Somalia, Syria, Myanmar, Israel. Sama klubi.” – Lastentappajien klubi.

Perusongelma on se, ettei Hamasia tuhota tappamalla. Varsinkaan sitä ei tehdä naisia ja lapsia tappamalla. Lapsia ja naisia tappamalla Israel on luisumassa hylkyvaltioiden joukkoon. Hamasia ei myöskään tuhota tuhoamalla lähes täydellisesti Gazan infrastruktuuri. Eikä Hamasia tuhota aiheuttamalla nälänhätää Gazaan, kun Israel tehokkaasti estää rekkaavustuskuljetukset ja merikuljetusreitti ei toimi myrskyjen vuoksi. Hamasia ei tuhota tuhoamalla lasten mielenterveys, jotka ovat jo yhdeksättä kuukautta pakoilleet pommeja raunioissa.

Nuo kaikki tuhoamistoimenpiteet varmistavat vihan kytevän Lähi-idässä vielä pitkään. Muun muassa pahasti traumatisoituneista lapsista Hamas ja muut terrorijärjestöt saavat lisää fanaattisia ja äärimmäisen vihan ja kostonhalun vallassa olevia uusia terroristeja.

Jo yli puolet israelilaisista uskoo, ettei Hamasia sodalla voiteta.

Hamasin tuhoaminen edellyttäisi ihmisoikeuksien tuomisen palestiinalaisille Israelin sisälle ja Israelin laittomasti valtaamille sirrtokunnille – joita se koko ajan valtaa lisää palestiinalaisilta. Maakysymys olisi ratkaista oikeudenmulkaisesti perustellen ei valtaamalla. YK on tuominnut siirtokunnat.

Tärkeää olisi myös inhimillistää Israelin vankilat, joissa kidutus palestiinalaisvankeja kohtaan on ilmeisen laajaa, mistä raportoi vähän aikaa sitten The Guardian.

En hyväksy Hamasin terrorismia, mutta en hyväksy myöskään niitä olosuhteita, jotka sen synnyttävät.

Ihmisoikeuksien ja taloudellisen hyvinvoinnin tuominen palestiinalaisille niin Israeliin kuin Palestiinaan vähentäisivät huomattavasti Hamasin terrorismia niin Israelisissa kuin Palestiinassa. Vuosisataisen väkivallan kitkeminen on vaikeaa. Väkivalta ei siinä auta, Se on jo nähty koko Israelin olemassaolon ajan. Eli yhdeksän vuosikymmentä.

Ristiretket ja islamin valloitussodat ovat myös hyvä todiste siitä, kuinka ongelmia ei ratkaista sotimalla. Sotimalla ongelmia lisätään ja pahennetaan.

Israelin vanhimmassa päivälehdessä Haaretzissa (9.6.2024) on juuri ilmestynyt mielenkiintoinen, tärkeä artikkeli:

Gideon Levy: Israel Is on the UN Blacklist of Countries That Harm Children, and Justifiably So.

Selostan sitä tässä vapaasti:

Somalia, Syria, Myanmar, Boko Haram ja Israel. Ne kuuluvat nyt samaan klubiin.

Ne ovat YKn mustalle listalle joutuneet valtiot, jotka tappavat, vammauttavat ja muuten kaltoin kohtelevat lapsia. Haaretzin mukaan Israelin listalle joutuminen on perusteltua.

Tammikuussa 2024 kansainvälinen Pelastakaa Lapset ry. arvioi, että joka päivä Gazassa 10 lasta menettää vähintään yhden raajan, jalan tai käden.

Artikkeli on täynnä rankkoja, raakoja lukuja lasten kärsimyksestä.

Haaretz kertoo, kuinka Israelin mielestä syyllisiä vähintään 10 000 lapsen kuolemiin ovat lasten vanhemmat, Hamas ja UNICEF. Hallitus ei näe mitään syytä lasten tappajissa, Israelin armeijassa. ”Israelin armeija on maailman moraalisin armeija”.

Samaa logiikkaa käyttävät Israelin puolustajat Israelin ulkopuolella.

Kyse on ihmisyyden kuolemasta, kun hyväksytään lasten joukkosurmat.

Haaretzin mielestä Israelin päättäjien kädet ovat täynnä lasten verta. Mikään ei voi selittää sitä pois.

Gazan hengissä selvinneet lapset eivät tule koskaan unohtamaan, mitä tapahtui. He eivät ikinä unohda, mitä Israel teki heille. Nämä asiat muistetaan monessa tulevassa sukupolvessa, kirjoittaa Haaretz.

Jo sodan alussa Barak Obama varoitti Israelia kostamasta kovaa, koska kova kosto tullaan muistamaan hyvin pitkään.

Gazan hengissä selvinneet lapset ovat pahasti traumatisoituneita. koska he ovat eläneet aliravittuina jatkuvassa kuolemanpelossa ja koska jokainen heistä on menettänyt useita sukulaisiaan, ystäviään ja tuttaviaan massiivisten pommitusten aikana. Heistä Hamas tulee saamaan syvän, ”pyhän” vihan vallassa toimivia taistelijoita, jotka janoavat kostoa koko elämänsä.

Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
10.6.2024

Gideon Levy: Israel Is on the UN Blacklist of Countries That Harm Children, and Justifiably So. Haaretz 9.6.2024

https://www.haaretz.com/opinion/2024-06-09/ty-article/.premium/israel-is-on-the-un-blacklist-of-countries-that-harm-children-and-justifiably-so/0000018f-f8c6-d93d-abbf-faf7ecff0000

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu