Nyt Venäjä todennäköisesti tukee Pohjois-Korean ydinasehanketta. Eikö Suomi vieläkään näe ydinsodan vaaroja?

Aiemmin Venäjä ja USA pyrkivät estämään Pohjois-Korean ydinaseen kehittämistä. Ukrainan sodan laajettua Venäjä ei enää toimi näin.

Putinin vierailu Pohjois-Koreassa johti siihen, että Venäjä ja Pohjois-Korea solmivat 19.6.2024 sopimuksen maiden välisestä strategisesta kumppanuudesta.

Tämä luo luonnollisesti suuria vaaratekijöitä koko maailmalle. Venäjä saa aseita ja ammuksia Ukrainan sotaan. Pohjois-Korea saa ruokaa, öljyä ja avaruusteknologiaan liittyvää tukea. Tuota teknologiaa arvaamaton maa voi todennäköisesti käyttää ydinaseidensa kehittelyihin.

Ja luonnollisesti Suomi on asiasta hiljaa – ainakin vielä ja rauhoittelee kansalaisia: ei ydinsodan vaaraa ole. Varsinkin sen jälkeen, kun Suomi liittyi Natoon, ryhdyttiin Suomessa hyvin aktiivisesti ja hyvin voimakkaasti vähättelemään ydinsodan mahdollisuutta.

Kansainvälinen politiikka ei ole moraalista eikä se usein ole
järkevää. Rehellistä se on hyvin harvoin.

Usein sanotaan, että totuus on sodan ensimmäinen uhri. Kjell Westön uusimmassa romaanissa Molly & Henry kirjan toinen päähenkilö Henry toteaa ylen osuvasti:

”Sodan ensimmäinen uhri on vapaa ja järkiperäinen ajattelu.”

Ikävä kyllä jo kauan ennen sotaa kahden tai useamman valtion konfliktitilanteessa tunteiden ja tilanteiden kärjistyessä vapaa ja järkiperäinen ajattelu alkaa vähetä uhkaavasti.

Kun sota laajenee, se tulee yhä vaarallisemmaksi. Kuten Ukrainan sota nyt – puheissa jo lähetellään eurooppalaisia joukkoja Ukrainaan.

Mutta Suomen valtiojohdon mielestä sodan laajeneminen ei luo vaaraa. Harvemmin näin naivisti ja näin epä-älyllisesti asioita arvioidaan. Tai sitten olla ylikyynisen epärehellisiä.

Tällä en halua puolustaa Venäjän vaarallista ja aggressiivista sotapolitiikkaa. Jo hyökkäys Ukrainaan kertoo, kuinka irrationaalisiin tekoihin Venäjä kykenee. Venäjän nykyinen tärkeä liittolaisenen Pohjois-Korea on vielä vaarallisempi valtio, supervaarallinen diktatuuri.

On täysin mahdollista, että jo nyt Venäjä tukee toisen supervaarallisen valtion, Iranin ydinasehankkeita.

Ei mitään vaaraa?

Kannattaa tarkastella historiaa ja huomata, kuinka epärationaalista päätöksenteko on kiihkeissä konflikteissa.

Rationaalinen päättäjä voi toimia epärationaalisesti myös rauhan aikana. Siitä on hyvä esimerkki presidentti Macronin hyvin yllättävä, hyvin itsevaltainen (mutta Ranskan perustuslain sallima) päätös hajottaa Ranskan kansalliskokous eli eduskunta ja järjestää uudet vaalit kolmen – neljän viikon varoitusajalla, kun ranskalainen äärioikeisto sai jättivoiton EUn vaaleissa. Kuten useampi lehti on todennut: Macron leikkii tulella. Pahimmillaan sillä on dramaattisia seurauksia koko Euroopalle.

Ydinaseiden suhteen on sama irrationaalisuuden riski. Sen lisäksi on olemassa reaalinen riski väärästä hälytyksestä, joka johtaa vahinkoydinsotaan. Useampia läheltä piti tilanteita on jo ollut. Mitä tiukempia tilanteita tulee, mitä vähäisemmäksi kommunikaatio supistuu, sitä suuremmaksi riskin ja vahingon mahdollisuudet kasvavat.

Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
20.6.2024
David E. Sanger: Putin Once Tried to Curb North Korea’s Nuclear Program. That’s Now Over. The New York Times, June 19, 2024
https://www.nytimes.com/2024/06/19/us/politics/putin-kim-russia-nuclear.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu