Onko Suomen asevienti Lähi-itään vahvistanut rauhaa? Voisiko Suomi avustaa nälänhätää kärsivää Gazaa?

Suomi on erityisen heikko Lähi-idän asioissa. Kun moni maa ja YK ovat vaatineet jo useamman kerran aselepoa Gazaan, Suomen mielestä siihen ei ole ollut aihetta. Näin oli ainakin vielä kuukausi sitten, jolloin USA ei ensimmäistä kertaa vastustanut YKn aselepovaatimusta.

Jos aselepo olisi saatu eikä Israel olisi hyökännyt Iranin konsulaattiin, nykyistä hyvin kriittistä tilannetta ei todennäköisesti olisi syntynyt. Ja myös näin: ilman Hamasin lokakuista terrorihyökkäystä, emme todennäköisesti olisi nykytilanteessa.

Nyt Iranin hyökkäyksen jälkeen pääministeri Orpo puhuu, että Suomikin ryhtyy hoitamaan tilannetta.

Suomi ei ole tuominnut Israelin hyökkäystä Iranin konsulaattiin. Suomi on tuominnut Hamasin lokakuisen hyökkäyksen. Hyvä niin, mutta hyvä olisi tuomita kaikki kansainvälisen oikeuden loukkaukset. Vieraan valtion alueella sijaitsevaan diplomaattiseen edustustoon hyökkääminen ei ole kansainvälisten lakien mukaan laillista.

Suomi on viime vuosina useamman kerran myynyt aseita tai aseteknologiaan liittyviä komponentteja Israeliin ja Lähi-idän arabimaihin. Hallitukset – myöskään punavihreä hallitus – eivät kuunnelleet niitä ääniä, jotka totesivat aseviennin Lähi-itään olevan väärin, koska tilanne on siellä niin räjähdysherkkä.

Hamas tappoi iskussaan lokakuussa 2023 noin 1100 ihmistä, joista suuri osa oli siviilejä. Israelin armeija on pommituksillaan tappanut Gazassa yli 33 000 gazalaista, joista useammat ovat naisia ja lapsia.

Maailmanpankki arvioi raportissaan, että Gazan lapsista moni joutuu kamppailemaan psyykkisten ongelmien kanssa loppuelämänsä. Raportissa todetaan taloudellissita vahingoista näin:

The cost of damage to critical infrastructure in Gaza is estimated at around $18.5 billion. (Joint World Bank, UN Report Assesses Damage to Gaza’s Infrastructure APRIL 2, 2024)

Jos Suomen hallitus ei edelleenkään halua tulitaukoa Gazaan, voisiko Suomen hallitus pyytää läheiseltä ystävältään Israelin hallituksella, että se päästäisi kunnolla apua Gazaan, jossa nälänhätä on jo alkanut. Mm. laatulehti The Guardian käyttää usein ilmaisua Man-made starvation.

Israel on rajoittanut huomattavasti avustuskuljetusten toimittamista sähköaidoin vartioimaansa Gazaan. Se on oleellinen syy Gazan nälänhätään.

Hallituspuolueista ainakin kristillisdemokraatit ovat korostaneet kristillisyyttään ja Ruotsalainen kansapuolue on puhunut paljon ihmisoikeuksista. Kokoomuskin puhuu sunnuntaisin ihmisoikeuksista. Perussuomalaiset eivät puhu. Voisiko hallitus enemmistöpäätöksellä painostaa Israelia avaamaan avustushanat?

Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
15.4.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu