Ovatko sekä Hamas että Israel sotarikollisia? Ovatko sekä Israel että Hamas syyllisiä rasismiin?

Terroristijärjestö Hamas iski yllättäen Israelin 7. lokakuuta 2023 ja tappoi noin 1100 ihmistä. Suurin osa uhreista oli naisia ja lapsia. Hamas otti 240 panttivankia.

Oliko se sotarikos?

Hamasin terroristien väitetään raiskanneen israelilaisia.

Onko raiskaus sotarikos?

Hamasin hyökkäyksen jälkeen Israel hyökkäsi Gazaan. Lähes päivittäin jatkuvien pommitusten seurauksena Israelin asevoimat ovat tappaneet puolessa vuodessa noin 33 000 ihmistä. Yli 75 000 palestiinalaista on pysyvästi vammautunut. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

Pommitusten kohteeksi on joutunut myös vanhoja palestiinalaisia, jotka joutuivat kokemaan jo vuosien 1947 – 1949 ja myöhempien sotien kauhut

Onko kyse sotarikoksesta?

Israelin tiedusteluviranomaiset sanovat, että Israel on tietoisesti sallinut siviilien kuolemat monissa tapauksissa (The Guardian 3.4.2024)

Israel on rajoittanut hyvin voimakkaasti avun viemistä Gazaan. Jo ennen sotaa Gaza tarvitsi paljon apua. Nyt sodan aikana se on saanut apua vain murto-osaan siitä, mitä se sai ennen sotaa. Osa gazalaisista lapsista on nyt kuollut nälkään. Lisää nälkäkuolemia on odotettavissa.

Onko avun estäminen sota-alueelle sotarikos?

Rooman armeija ja Lev Davidovitš Trotskin puna-armeija harjoittivat kollektiivista rankaisua. Jos päällystö epäili sota-osaston osoittaneen pelkuruutta taistelussa, sotilaat laitettiin riveihin ja joka rivistä joka kymmenes sotilas teloitettiin.

Samalla tavalla Israel on rankaissut lukemattomia syyttömiä siviilejä ja naisia Hamasin rikoksista.

Onko se sotarikos?

Israelin armeija on hyökännyt Gazan sairaaloihin. Israelin armeija on tuhonnut suurimmaksi osaksi Gazan sairaalat

Onko se sotarikos?

Israelin sotilaat ovat ampuneet nälkää näkeviä ihmisiä ruuanhakujonoissa.

Onko se sotarikos?

Israel on tappanut ulkomaisia avustustyöntekijöitä, vaikka armeija oli tietoinen heidän liikkeistään ja heidän tehtävästään (The Guardian 3.4.2924)

Onko se sotarikos?

Gazan alueen kaksi miljoonaa asukasta on teljetty sähköaidoin hyvin pienelle alulle. Käytännössä Gazasta pääsee ulos vain maksamalla suuria lahjussummia Egyptin rajavartioille.

Onko sotarikos sulkea ihmiset pienelle alueelle ja sitten pommittaa heitä alueella, jossa ei ole pommisuojia?

Pommitukset ovat tuhonneet huomattavan osa Gazan alueen infrastruktuurista, asunnoista ja julkisista rakennuksista. Israelin armeija on pommittanut kaikkia Gazan kouluja ja yliopistoja.

Kansainvälisessä oikeudessa tuomarit miettivät, onko Hamasin lisäksi myös Israel syyllistynyt sotarikoksiin. Kansainväliset lakipykälät sotarikoksista ovat sellaisia, että on hyvin vaikea osoittaa jonkun tehneen sotarikoksen. Rikoksen tekijät luonnollisesti kiistävät rikokset.

Jos miettii maalais/kaupunkilaisjärjellä yllä olevia kysymyksiä, niin onko Hamasin lisäksi myös Israel syyllistynyt sotarikoksiin?

Kun Israel on kohdistanut väkivaltansa yhteen kansanryhmään eli palestiinalaisiin, onko kyseessä rasistinen rikos?

Kun Hamas haluaa peruskirjansa mukaan hävittää Israelin kansan, onko se rasistinen rikos?

Veikko Tarvainen
4.4.2024
veikonvenytys.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu