Ovatko sekä Hamas että Israel sotarikollisia? Ovatko sekä Israel että Hamas syyllisiä rasismiin?
Terroristijärjestö Hamas iski yllättäen Israelin 7. lokakuuta 2023 ja tappoi noin 1100 ihmistä. Suurin osa uhreista oli naisia ja lapsia. Hamas otti 240 panttivankia.
Oliko se sotarikos?
Hamasin terroristien väitetään raiskanneen israelilaisia.
Onko raiskaus sotarikos?
Hamasin hyökkäyksen jälkeen Israel hyökkäsi Gazaan. Lähes päivittäin jatkuvien pommitusten seurauksena Israelin asevoimat ovat tappaneet puolessa vuodessa noin 33 000 ihmistä. Yli 75 000 palestiinalaista on pysyvästi vammautunut. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.
Pommitusten kohteeksi on joutunut myös vanhoja palestiinalaisia, jotka joutuivat kokemaan jo vuosien 1947 – 1949 ja myöhempien sotien kauhut
Onko kyse sotarikoksesta?
Israelin tiedusteluviranomaiset sanovat, että Israel on tietoisesti sallinut siviilien kuolemat monissa tapauksissa (The Guardian 3.4.2024)
Israel on rajoittanut hyvin voimakkaasti avun viemistä Gazaan. Jo ennen sotaa Gaza tarvitsi paljon apua. Nyt sodan aikana se on saanut apua vain murto-osaan siitä, mitä se sai ennen sotaa. Osa gazalaisista lapsista on nyt kuollut nälkään. Lisää nälkäkuolemia on odotettavissa.
Onko avun estäminen sota-alueelle sotarikos?
Rooman armeija ja Lev Davidovitš Trotskin puna-armeija harjoittivat kollektiivista rankaisua. Jos päällystö epäili sota-osaston osoittaneen pelkuruutta taistelussa, sotilaat laitettiin riveihin ja joka rivistä joka kymmenes sotilas teloitettiin.
Samalla tavalla Israel on rankaissut lukemattomia syyttömiä siviilejä ja naisia Hamasin rikoksista.
Onko se sotarikos?
Israelin armeija on hyökännyt Gazan sairaaloihin. Israelin armeija on tuhonnut suurimmaksi osaksi Gazan sairaalat
Onko se sotarikos?
Israelin sotilaat ovat ampuneet nälkää näkeviä ihmisiä ruuanhakujonoissa.
Onko se sotarikos?
Israel on tappanut ulkomaisia avustustyöntekijöitä, vaikka armeija oli tietoinen heidän liikkeistään ja heidän tehtävästään (The Guardian 3.4.2924)
Onko se sotarikos?
Gazan alueen kaksi miljoonaa asukasta on teljetty sähköaidoin hyvin pienelle alulle. Käytännössä Gazasta pääsee ulos vain maksamalla suuria lahjussummia Egyptin rajavartioille.
Onko sotarikos sulkea ihmiset pienelle alueelle ja sitten pommittaa heitä alueella, jossa ei ole pommisuojia?
Pommitukset ovat tuhonneet huomattavan osa Gazan alueen infrastruktuurista, asunnoista ja julkisista rakennuksista. Israelin armeija on pommittanut kaikkia Gazan kouluja ja yliopistoja.
Kansainvälisessä oikeudessa tuomarit miettivät, onko Hamasin lisäksi myös Israel syyllistynyt sotarikoksiin. Kansainväliset lakipykälät sotarikoksista ovat sellaisia, että on hyvin vaikea osoittaa jonkun tehneen sotarikoksen. Rikoksen tekijät luonnollisesti kiistävät rikokset.
Jos miettii maalais/kaupunkilaisjärjellä yllä olevia kysymyksiä, niin onko Hamasin lisäksi myös Israel syyllistynyt sotarikoksiin?
Kun Israel on kohdistanut väkivaltansa yhteen kansanryhmään eli palestiinalaisiin, onko kyseessä rasistinen rikos?
Kun Hamas haluaa peruskirjansa mukaan hävittää Israelin kansan, onko se rasistinen rikos?
Veikko Tarvainen
4.4.2024
veikonvenytys.fi
Ensin Hamas syyllistyi sotarikokseen hyökkäämällä Israeliin tappamaan siviilejä.
Sitten Israel syyllistyi sotarikokseen hyökkäämällä Gazaan tappamaan siviilejä.
Tuloksena osapuolien viha vain syvenee.
Ilmoita asiaton viesti
Palestiinalaisväkivalta alkoi kauan ennen tätä. Heti!
Heti tarkoittaa 1920-lukua. Juutalaisilla oli sikäli onnettomat oltavat, että britit eivät antaneet heille itsepuolustusoikeutta. Vaan mm. hyökättyjä kyliä puolustanut Jabotinsky pidätettiin aseenkannosta, ja sai itsepuolustuksen organisoimisesta vankilatuomion. Kansainvälinen painostus vapautti hänet.
Briteillä oli jihadin syntymiseen jopa kiihottava osallisuus, ajatus väkivaltaisesta rettelöinnistä, joka estäisi mandaattisuunnitelmien toteuttamisen lähti ensimmäisenä brittiupseereilta. Siitä kertoo mm. Melanie Phillipsin ansiokas esitelmä Balfour 100. Löytyy netistä.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä ei kuitenkaan ollut kyse väkivallasta.
Toivoa herättävästä nimestä ja ryhmän innostuksesta huolimatta Rosh Pina joutui kuitenkin kärsimään samoista onnettomuuksista, jotka kohtasivat aiempia uudisasukkaita. Heidän epäonnensa alkoi häistä pian yhteisön perustamisen jälkeen. Seremoniaan kutsuttiin Safedin arabeja, jotka olivat auttaneet uuden siirtokunnan rakentamisessa. Heillä oli tapana ampua juhlissa kivääreillä ilmaan, ja yksi heistä ilmeisesti tarttui uudisasukkaan kivääriin. Sitä seuranneessa lähitaistelussa arabia ammuttiin vahingossa ja hän sai surmansa.
Safedin arabiyhteisö suuntasi suoraan Rosh Pinan luo kostaakseen. Juutalaiset pelasti Jaounin heimopäällikkö (mukhtar), joka otti kaikki kotiinsa ja sanoi vihaisille arabeille, että jos he aikovat murhata ihmisiä, heidän on aloitettava hänestä!
Lopulta mukhtar neuvotteli taloudellisen sovinnon Safedin arabien ja uudisasukkaiden välille. Tämän seurauksena Rosh Pinan maanviljelijöillä oli lopulta niin vähän rahaa, että he pystyivät hädin tuskin tulemaan toimeen. Kiistat paikallisten beduiinien kanssa, jotka käyttivät alueen lähteitä lampaidensa juottamiseen, lisäsivät viljelijöiden ongelmia. Epätoivoisina uudisasukkaat kiinnittivät talonsa ja maansa.
Ja vaikeuksia oli tulossa lisää. Venäläisten ja romanialaisten väliset suhteet olivat huonot, uudisasukkaat eivät tienneet mitään maanviljelystä, ja heidän tukijansa Romaniassa näyttivät unohtaneen heidät.
Vuoden 1883 puoliväliin mennessä he olivat epätoivon partaalla. Pelastus tuli vuoden lopulla, kun paroni Edmond de Rothschild päätti ojentaa auttavan käden. Paroni otti vastatakseen kaikista uudisasukkaiden veloista ja suostui maksamaan heille kuukausittaisen stipendin.
Silti Rosh Pinasta ei tullut elinkelpoista yhteisöä. Koska viljelijät eivät onnistuneet saamaan hyvälaatuista vehnää, he alkoivat kokeilla viinirypäleiden kasvattamista rusinoiksi. Kun se ei onnistunut, he yrittivät tuottaa viiniä. Kun se ei onnistunut, he rakensivat jauhomyllyn. Kun se epäonnistui, he viljelivät mulperinmarjoja ja valmistivat silkkiä – yritys päättyi huonosti.
Nykyaikainen Rosh Pina
Onneksi Rosh Pina lähti vihdoin nousuun uusien maahanmuuttajien myötä vuonna 1948 ja erityisesti kuuden päivän sodan jälkeen. Rosh Pina on täynnä gallerioita, hyviä ravintoloita ja rakkaudella säilytettyjä vanhoja rakennuksia, ja se on nykyään yksi maan halutuimmista matkailukohteista.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoastaan Israel on sotarikollinen, pahimpana roistona valtaan ihastunut siionistipsykopaatti Netanyahu, joka on suorittamassa Suomenkin siunaamaa kansanmurhaa Gazassa. Gazan uhreista rasistiset länsimaat eivät kuitenkaan välitä, koska ne eivät ole valkoihoisia, niin kuin ukrainalaiset, joiden kärsimyksiä mainostetaan joka päivä jossain mediassa. Hamasin hyökkäys oli vastareaktio imperialistisen ja fasistisen roistovaltio Israelin vuosikymmeniä jatkuvaan terroriin.
Ilmoita asiaton viesti
Puuttumatta nyt muuhun yksipuolisuuteen tässä, niin todettakoon ainakin se, että ei juutalaisten ja arabien ”valkoihoisuudessa” ole olennaista eroa.
Ilmoita asiaton viesti
?
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Rasismi kohdistuukin Palestiinalaisten uskontoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentointi hämmentää. Voitaisiinko vain yksiselitteisesti vastata: ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Selvästi molemmat osapuolet ovat tehneet sotarikoksia. Mutta Israel selvästi enemmän ja kansanmurhan merkistön täyttäen. Joskus ihmetyttää suomalaisten kommentointi, jossa avoimesti kannatetaan näinkin ilmeistä kansanmurhaa.
Ilmoita asiaton viesti
> Jos miettii maalais/kaupunkilaisjärjellä yllä olevia kysymyksiä, niin onko Hamasin lisäksi myös Israel syyllistynyt sotarikoksiin?
Hamasin (ja kumppaneiden) kohdalla jokseenkin kaikki taitavat olla samaa mieltä siitä, että siviilien systemaattinen tappaminen lokakuun seitsemäntenä oli sotarikos.
Israelin kohdalla en osannut pitää yhtään noista listaamistasi tapauksista selvänä sotarikoksena. On mahdollista, että sotarikoksiakin on tehty, mutta niiden osalta syyllisyyden asteesta on varmasti monia mielipiteitä laidasta laitaan.
En muista vielä yhdenkään tietooni tulleen Gazan sotaan liittyvän tapaukseen olleen selvä sotarikos. Esimerkiksi avustustyöntekijöiden tappaminen olisi varmaankin ollut sotarikos, jos teko olisi ollut tahallinen. Mutta tahallisuudesta ei taida olla mitään näyttöä, joten ei voi väittää, ettei olisi ollut vahinko. Ehkä jollakulla on tarjota joku esimerkki, jota pidettäisiin yleisesti sotarikoksena (siis siitä riippumatta kumman osapuolen puolella sympatiat ovat). Vai onko tuollaisia?
Ilmoita asiaton viesti
Ja ylenmääräinen rääkkääminen enne kuolemaa.
Ilmoita asiaton viesti
> Israel on rajoittanut hyvin voimakkaasti avun viemistä Gazaan.
Israel itse sanoo, ettei jarruta ruoka-apua millään merkittävällä tavalla (1,5% kuljeuksista käännytetään eri syistä, mutta niistäkin osa pääsee läpi myöhemmin), vaan päinvastoin tukee sitä. Samaa sanoo ainakin osa asiantuntijoista ja avustuskuljetusten mittaajista. Mihinkähän tietoon tuo väite Israelin voimakkaasta jarruttelusta perustuu? Estetäänkö kuorma-autoilta pääsy rajan yli, vai mitä väitetään tapahtuvan?
(Ylen uutisistakin on kyllä joskus saanut sen käsityksen, että ruoka-apua estettäisiin, mutta mitään uskottavia perusteluita ei ole oikein esitetty.)
Ilmoita asiaton viesti
Haagin kansainvälinen tuomioistuin on niitä uskottavia perusteluita vastaanottanut.
https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/192/192-20240328-pre-01-00-en.pdf
X
Ilmoita asiaton viesti
En oikein ymärtänyt, mikä tuon kommentin keskeinen viesti on. Onko jossain todisteet siitä, että Israel jarrutaisi merkittävästi ruoka-avun pääsyä Gazaan?
Ilmoita asiaton viesti
Riittävästi aihetodisteita, että tuomioistuin on päätynyt ratkaisuun perusteluiden kera.
X
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tuomioistuin on päättänyt [lisäys: ruoka-avun Gazaan pääsyyn liittyen]? Mitä perusteluita?
Ilmoita asiaton viesti
Lue se linkki.
X
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mitä etsiä sieltä.
Ilmoita asiaton viesti
No enpä sitten voi auttaa.
X
Ilmoita asiaton viesti
Näytti siltä, että ruokapula mainittu, Israelia kehotettu varmistamaan yhdessä YK:n kanssa että nälänhätää ei synny, mutta ei sanottu että Israel jarruttelisi ruoka-avun pääsyä Gazaan. Tuo on tietenkin poliittisesti muotoiltua tekstiä, jolla halutaan antaa jokin mielikuva tilanteesta (oletettavasti Israelille negatiivinen). Mutta ei siis syytetty, muuten kuin ehkä mahdollisella epäsuoralla vihjauksella, kun käytettiin sanaa ”deprivation”, jonka joku voi lukea niinkin, että joku on tahallaan aiheutanut puutetta. Todisteita en nähnyt, enkä siis edes väitettä jota olisi todisteltu, siitä että Israel olisi jarruttanut (tuomittavalla tavalla) ruoka-avun pääsyä Gazaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomioistuin harvemmin turvautuu ”poliittisesti muotoiltuun tekstiin” ja muutoinkin tuntuu ymmärryksesi (kansainvälisestä) oikeudesta olevan sen verran rajallista, että tässähän tämä ajatustenvaihto oli.
X
Ilmoita asiaton viesti
Ilmaukseni oli tuossa kohtaa ehkä hieman turhan vahva. En tunne tuon oikeusistuimen käytäntöjä ja tätä tapausta riittävästi, ottaakseni selvää kantaa siihen, kuinka paljon tuossa on takana poliittista muotoilua. Asian oikeuteen tuoneet tahot ovat varmasti tuoneet asian sisään ”poliittisesti muotoiltuna”, eli mahdollisimman langettavana. Sitä en osaa siis sanoa, paljonko tuosta muotoilusta on päättynyt lopulliseen tekstiin.
Suoranaisia virheitä en tekstissä havainnut. Sitä voi kai pitää poliittisena, että viesti on lähetetty nimenomaan Israelille, eikä esmerkiksi Egyptin vastaavaa roolia ruoka-avun toimittamisessa ole mainittu. Ei ehkä tarvitsekaan, sillä oletettavasti asian oikeuteen tuonut taho on maininnut vain Israelin, eikä lainkaan Egyptiä. Koko prosessi oli siis poliittinen, mutta lopputulos siis ainakin faktoiltaan aika asiallinen. Päätöksen voi lukea myös nahkapäätöksenä, jossa vain todetaan se ilmeinen seikka, että kaikkien tulee varmistaa, että nälänhätää ei synny.
Sitä tuo kysymys poliittisesta muotoilusta ei tietenkään muuta, että oikeus ei päätynyt siihen, että olisi selväsanaisesti tuominnut Israelin ruoka-avun Gazaan pääsyn estämisestä. Voi kai olettaa, että ei ollut syytä päätyä tuollaisiin johtopäätöksiin.
Ilmoita asiaton viesti
En halua ottaa kantaa noihin hyvin laajoihin, koko Israelin ja sen käymien sotien historiaa koskeviin väitteisiin tässä yhteydessä (paljon kaikenlaista on toki varmasti tapahtunut), sillä keskustelu koski vain tätä uutta Gazan sotaa. Tämä keskustelun haara koski erityisesti ruoka-avun mahdollista estämistä.
Ilmoita asiaton viesti
YK:n suorittamat sotarikostutkimukset ovat alittaneet kaikki standardit. Tämä on ollut ilmiselvää, koska tutkimusten riippumattomuuteen ei ole kiinnitetty alkeellistakaan huomiota.
Ilmoita asiaton viesti
Monet YK:n kannanotot ovat tietenkin myös äänestystuloksia. Noissa voi kai olettaa, että tuloksiin vaikuttaa enemmän eri maiden valitsema asenne ja politiikka, kuin mitkään tutkimukset.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Gazan uutisoinnissa käytetään HRW:n sinne ajamaa käsitteistöä, mm. kollektiivinen rangaistus, sotarikos, kansanmurha etch. Human Rihts Watchilla tämä käsitteenmuodostus on kuitenkin ihan omanlaisensa eikä se vastaa kansainvälisiä määritteitä. Esim. tämän sodan teema:”Israel suorittaa kansanmurhaa, on HRW:n pitkään käyttämä, joka jättää täysin huomiotta kaiken näiden termien käytön laillisen soveltuvuudeen sotaan, jossa toinen puoli tekee ihmisarvoa raskaasti loukkaavia sotarikoksia kuten esim, ihmiskilpien käyttöä ja kaikkea muutakin siviilien kohtelua sodassa, sen moninkertaiset kansanmurhaiset piirteet mukaan lukien. Niistä aivan viattomimpia on kieltäytyminen taistelija- asunpitämisestä, joka sekin kuuluu sotarikoksiin:
John Spencer, chair of Urban Warfare Studies at West Point’s Modern War Institute, recently wrote that “not wearing uniforms and trying to blend in with civilians” constitutes a war crime.
Ilmoita asiaton viesti
No ei kyllä kerro.
Ilmoita asiaton viesti
Hän oli poikkeus. Nämä sotilasoperaatioiden raportit on taas läpeensä ala-arvoista, niissä toimii sama YK-NGO rypäs joka käyttää melkoista valtaa kaikissa näissä asioissa, ja voin laittaa huomenissa hiukan siitä jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs minä sieltä hakisin?
Ilmoita asiaton viesti
Pelkkiä kehotuksia tukea. Ei löytynyt lakia tuomita Israelia kansanmurhasta!
Ilmoita asiaton viesti
Noin tuossa tapauksessa tosiaan taisi käydä. On mahdollista, että kyse oli enemmän poliittisesta, julkisuutta tuovasta operaatiosta, kuin aidosta uskosta siihen, että tuomitseva kannanotto olisi todennäköinen. Vaikea sanoa. En nähnyt mitään ilmeisiä todisteita kansnamurhasta, tai edes ”kevyemmistä” sotarikoksista.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, en muista enää tarkkaan, mutta sitä tulkittiin niin, että keskeyttämiskehotusta ei annettu, se oli ikäänkuin vapauttava päätös.
Ilmoita asiaton viesti
Ilkiänkö korjata Juha lausettasi, Israel ei rajoita millään tavalla. Vaan YK kostaa nyt omaa epäonnistumistaan Egyptin puolella syyttämällä jatkuvasti Israelia.
Maailman Ruokaohjelman, YK:n alaisen järjestön mittatikun mukaan Gazan kokonaistarve on viikossa vähän päälle 4250 tonnia ruokaa. Muistaakseni Israel on tuonut kahdessa viikossa yli 12 000 tonnia ruokaa. Eli yli kaksinkertaisen määrän Yhteensä se on tuottanut puolessa vuodessa kriisitilanteen ruokamäärää Gazaan tähtitieteellisen luvun, joka tuon Maailman ruoka-ohjelman standardin mukaisesti laskettuna pitäisi kestää yli vuoden verran.
Ilmoita asiaton viesti
Israelin tiedottajat ovat sanoneet, että jarruja olisi Gazan sisällä niin, että vaikka Israelista kuljetukset pääsevät Gazaan lähes esteettä, Gazan puolella (eteläisessä Gazassa) olisi ruuhkaa, ja kuljetukset jäisivät osin toimittamatta. On myös väitetty, että osa kuljetuksista päätyisi Hamasin käyttöön, tai toreille myytäväksi.
Egyptin puolelta kuljetuksia tulee käsittääkseni selvästi vähemmän kuin Israelin puolelta. Syytä tuolle erolle en tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
No juu, pitää varmasti paikkansa, tuo minun tietoni oli hiukan aikaisemmasta vaiheesta, kun Egyptin puolella oli peräti 7 000:n rekan jono. Siihen Israel ei ole voinut vaikuttaa, siitäkin on silti sitä syytetty.
IDF ei voi mennä ”boots on the ground” avustus-kuljetuksien saapumista turvaamaan, koska Hamas kaappaa sotilaita panttivangeiksi, ja sen tarkka-ampujia on massojen joukossa.
Ilmoita asiaton viesti
Eteläisessä, vielä Hamasin hallussa olevassa Gazassa Israelin vastuut kuljetusten järjestämisestä loppuvat tietenkin rajalle. Pohjoisessa Israel on miehittänyt suuren osan Gazaa, joten siellä sen tulee varmistaa, että niillä sen hallitsemilla alueilla, jotka ovat jo rauhallisia, kuljetukset sujuvat riittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmakuljetukset ovat sen suhteen paremmat, että niitä Hamas ei pääse varastamaan.
Ilmoita asiaton viesti
No yritystä on ainakin toimia siellä, missä betoniseinät, eli Hamasin sotilaallisesti käyttämät rakennukset pommitettu maan tasalle, ja niitä on Gazassa todella paljon. Myös satamahanke on Netanjahun esitys US:lle jo hyvin varhain viime syksyn puolella esitetty.
Nykyinen Bidenin näytelmä ”jollei Israel muuta suuntaansa ” on tulkittava vaaliretoriikaksi muslimikannattajien lipeämisen aallon patoamiseksi. Mishicanissa, jossa heitä on paljon, Biden onnistui juuri ja juuri pääsemään läpi, siksi ainakin puheita oli kovennettava jäljellä olevien muslimi-voittoisten osavaltioiden voittamiseksi, vaikka 40 vuotta kestänyttä ystävyyttä Netanjahuun ja
maiden liittolaisuutta, joka puheista huolimatta toimii kulissien takana kuitenkin täysin, ei varmaan kannattaisi heittää bussin alle. Mutta sehän on vain Israel.
Ja mikä valtio tekisi tätä sellaisen verilöyly- ja kidutussession jälkeen, mitä israelilaiset kokivat n. 10 km:n päässä Gazan rajalta viime lokakuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Vastasin väitteeseesi siitä, ettei IDF/sotakabinetti tee elettäkään avun perillepääsyn helpottamiseksi.
Think about! Olisihan avun ehdollistaminen ollut nopea keino vapauttaa yhä kaistalla riutuvat panttivangit. Sitähän nämä mieltään osoittavat omaiset tietysti yrittävät kertoa, onko vaikea ymmärtää sitä?
Israel tiesi kuitenkin ettei gazalaisten hätä merkitse yhtään mitään Hamasille, ja sen hännystelijöille, koska juutalaisia ei heidän mielissään lasketa edes ihmiskuntaan, vaan loisiin ja koko elämän kaarensa sotilaina palveleviin ulkoavaruudesta tipahtaneisiin olioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka toimittaa moninkertaisen määrän apua ruokaohjelman standardeilla laskettuna.
Ilmoita asiaton viesti
Tieto on aivan tuore, muutaman päivän takaa näistä sota-oloista.
Tarve on YK:n ruokaohjelman Gazan mittasuhteisiin laskema vaadittu elintarvike-määrä, n. 4250 tonnia/viikko. Israel toimitti laskenta ajalla yli 12 000 tonnia viikossa, eli yli kaksinkertaisen määrän ja on koko tänä n. puolen vuoden aikana toimittanut yli vuoden määrää vastaavan tonnimäärän. Tuon tonnimäärän lisäksi todennäköisesti kuljetetaan vielä erikseen vesi, ja jotain muutakin, jota nyt en muista, joka ei siis kavenna lastin elintarvikeosuuksia. Lisäksi Gazassa toimii 20 leipomoa edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Yli 2 miljoonaa leipää nämä päivittäin leipovat, mutta paikalliset naisethan leipovat vaikka taivasalla, niin kuin koko muslimimaailma tekee, oli sitten etelässä tai pohjoisessa, niin että pelkästään leipomojen varassa ovat vain erityisryhmät.
Ilmoita asiaton viesti
Se on ruokaviraston homma, ei minun.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo halu olla ruokkimatta sadistejaan, on luonnollisesti monen sydämessä Israelissa, mutta valtiona Israel ei toimi koskaan noin. Sotilaita ei voi altistaa yhtään enempää kaappauksille, joilla Hamas käy myöhemmin kauppaa saadakseen pahimmat roistonsa Israelin vankiloista pois tekemään taas uusia verisiä terroritekoja .
Mm. ykkösjohtaja Sinwar, ja monet tappavimpien terrori-iskujen tekijät kuten Ahlam Tamimi, olivat niiden tuhannen palestiinalaisvangin joukossa, jotka tarvittiin yhden israelilaissotilaan, Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
Onhan perillepääsyn turvaamiseksi koitettu palkata jopa rikollisjärjestöjä, jotka uskaltavat mennä alueelle. Ja jopa YLE välitti yhden kuskin kertomuksen rekkansa ohjaamossa, että heti kun saapuvat Gazaan, rekat joutuvat kivisateeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen, YLE nyt näyttäisi Israelin käyttäytymistä yhtään ymmärtävässä mielessä puhuvaa haastateltavaa, ei tokkiinsa. Oli varmasti teknisesti vaikea poistaa sitä muun uutisen yhteydestä, muutenhan tuota ei voi selittää.
Yhden, arabien lynkkaaman, ja syystä heitä kavahtavan rabbin puheille ei sentään voi laittaa kansallista painoa.
Ilmoita asiaton viesti
Osa Gazan ruoka-apukuljetuksesta tulee Israelin puolelta. Israel ”järjestelee” nuo sitten omalta alueeltaan Gazan puolelle (tietääkseni yhden raja-aseman kautta).
Ilmoita asiaton viesti
En. Osa ruoka-apukuljetuksista tulee Israelin puolelta, ja Israel ”järjestelee” noita kuljetuksia raja-asemalla, ja kai vähän muuallakin maassa. Blogisti esitti väitteen, että tuota tehdessään Israel jarruttelisi voimakkaasti ruoka-avun Gazaan pääsemistä. Sitä en tiedä, kuka nuo kaikki kuljetukset on maksanut, mistä tavarat ovat lähteneet liikkeelle, minkä maalaisia autot ovat, ja minkä maan tuotteita kuljetuksissa on.
Ilmoita asiaton viesti
”Trucks queued up on the Egyptian side, but the Israeli crossing remained closed for the day while the protesters played backgammon with the border police and shared snacks among themselves.”
https://www.abc.net.au/news/2024-03-10/the-people-trying-to-bar-aid-to-gaza/103563730
X
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa viitattiin siihen, että jonain päivänä Israelin puolen raja-asema olisi ollut suljettuna. Tuo ei kai vielä tue sitä blogikirjoituksen väitettä, että Israel rajoittaisi noita ruoka-apukuljetuksia voimakkasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei edes väitetty, että tuolla olisi jotain merkitystä ruoka-avun kokonaismäärään.
Ilmoita asiaton viesti
”The Israeli and Palestinian group Standing Together held a counter-protest at the Kerem Shalom crossing into Gaza two days later.
But unlike the anti-aid demonstrators of Order 9, they weren’t able to reach the crossing.
”We have a truck full of food for the people starving in Gaza. The police and army won’t let us get in,” organiser Rula Daood said in a video posted on social media.
”There is no reason to let people starve in Gaza.”
The UN said the crossing protests were affecting the entry of aid to Gaza.
”The frequent and prolonged closures and blockages at Kerem Shalom and Nitzana crossings have also significantly hampered the entry of humanitarian aid,” the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs said.”
https://www.abc.net.au/news/2024-03-10/the-people-trying-to-bar-aid-to-gaza/103563730
X
Ilmoita asiaton viesti
Tuokin kuulostaa vähän yksityiskohdalta. Joku katsoo tulleensa pysäytetyksi syyttä suotta. YK:n virkailija sanoo ”significantly hampered”, mutta mitä tuo tarkoittaa. Ehkä pitäisi tarkkailla rajan aiheuttaman viiveen keskimääräistä pituutta, mahdollisia kapasiteettirajoitteita raja-asemalla, ja mahdollisten lopullisesti estettyjen ruokakuljetusten määrää. Kuljetusten kokonaismäärää Israelin ja Egyptin raja-asemilla voi myös verrata siihen, paljonko Gazassa on tarvetta hätäavulle, ja siihen, paljonko ruoka-apua jää varastoon siksi, että ei voitu toimittaa Gazaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomeksi tuo tarkoittaa vaikeuttamista merkittävästi ja sen on todennut YK:n edustaja. Saivartelet noine tarkkailu- ynnä muine ”vaatimuksinesi” itse pääasiasta eli Israelin harjoittamasta ruoka-avun perille toimittamisen vaikeuttamisesta.
https://www.theguardian.com/world/2024/mar/22/obstacles-to-gaza-aid-deliveries-visual-guide
Täältä tähän.
X
Ilmoita asiaton viesti
YK:n edustajan kommentissa on Ilmeisesti kyse mielenosoittajien aiheuttamasta viiveestä. Artikkeli kertoo heti perään myös Israelin kannan asiaan. Israelin mukaan mielenosoituspäivänä läpi pääsi 225 kuljetusta, ja Israel sanoo toivottavansa tervetulleeksi minkä tahansa määrän kuljetuksia. Israelin mukaan se päästää läpi enemmän apua, kuin Gazan sisällä kyetään toimittamaan eteenpäin.
Israelin merkittävää jarruttelua voisi pitää totena, jos vaikkapa havaittaisiin Israelin raja-asemalle kertyvän toistuvasti sadan ruokakuljetuksen jonoja, jotka eivät liikkuisi (ilman hyvää syytä) useaan päivään. Mutta jos 98% ruoka-apukuljetuksista menee läpi ilman kohtuuttomia viiveitä (kuten Israel antaa ymmärtää), pitää kallistua toiseen suuntaan.
Guardianin artikkelissa on paljon hyödyllistä, ja minulle uutta tietoa, esimerkiksi kuljetusreiteistä. Artikkelissa syytetään Israelia vähän kaikista mahdollisista kuljettamiseen liittyvistä ongelmista (ja Egyptiä ei oikein mistään). No, tuo on tietenkin Guardianin linjan mukaista. Avun kokonaismäärää ja sen riittävyyttä en osaa arvioida. Jotkut sanovat että apua on paljonkin. Guardian antaa sen mielikuvan, että Gazassa kuollaan nälkään. Guardianin artikkelissa mainitaan yhdessä kohdassa sadan auton jonot, mutta ei oikein sen tarkempaa.
Yhtä asiaa en ymmärrä Israelin järjestelyissä. Luulisi että Israel olisi käyttänyt pohjoisen Gazan raja-asemia jo enemmän kuin on käyttänyt. Pohjoisessa Israel voisi kai varmistaa paremmin sen, että kujetukset menevät suoraan (oletetuille) siviileille, eivätkä Hamasille tai toreille. Tietenkin tuossakin on hankaluutensa, ja yksi kuljetus päätyi tunnetusti kaaokseen ja katastrofiin.
Ilmoita asiaton viesti
P.S. Tiedon vinoumista vielä yksi huomio.
Ari Rusilan artikkelissa lainataan tietoa (ilmeisesti israelilaisesta lähteestä), jonka mukaan ennen lokakuun seitsemättä Gazaan meni päivittäin keskimäärin 70 ruokakuljetusta, ja maaliskuun alun jälkeen päivittäin keskimäärin 126 ruokakuljetusta (ks. teksti kuvassa).
Guardianin artikkelissa lainataan tietoa (UNRWA:lta), jonka mukaan ennen konfliktia Gazaan meni päivittäin 500-600 kuljetusta (ruokaa? muutakin?), ja (ilmeisesti koko) konfliktin aikana 112 kuljetusta per päivä (ks. histogrammikuva ja kuvateksti).
Ota tuosta nyt sitten selvää, onko apu tällä hetkellä riittävää. Jotkut ovat laskeskelleet sitäkin, paljonko Gazassa tarvitaan ruokaa (itse tuotettua tai ulkoa tuotua) päivittäin, mutta en nyt mene tuohon.
(https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tarvas/ovatko-seka-hamas-etta-israel-sotarikollisia-ovatko-seka-israel-etta-hamas-syyllisia-rasismiin/#comment-4115007)
Ilmoita asiaton viesti
”Israeli government officials counter that the inspection regime is necessary, given Hamas’s documented penchant to hide military supplies inside humanitarian aid. The Israelis also note that not all of those 500 daily prewar truckloads were filled with humanitarian supplies. The U.N. Relief and Works Agency for Palestine (UNRWA), which oversaw much aid distribution, only averaged 100 truckloads a day before the conflict began.
By some measures, humanitarian aid into Gaza has actually increased from its prewar levels. Much of the humanitarian catastrophe currently unfolding in Gaza, the Israeli government argues, is due to Hamas diverting the food and other supplies being trucked in—instead of distributing these goods to the civilian population.
On closer inspection, however, key aspects of the Israeli narrative begin to fall apart. Even if aid convoys are up from prewar levels, demand has shot up much more. With more than 32,000 Gazans killed and another 71,000 wounded, the need for medical supplies alone has increased dramatically compared to peacetime. Fighting has also destroyed warehouses and stores—and with them, many of the existing food stockpiles. At least three-quarters of the housing stock in Gaza also has been damaged or destroyed, exponentially expanding the need for temporary housing. By even the most cursory analysis, the humanitarian needs today in Gaza vastly exceed those prior to the conflict.”
https://www.rand.org/pubs/commentary/2024/03/trucks-piers-and-parachutes-will-not-solve-gazas-crisis.html
X
Ilmoita asiaton viesti
Tuo RAND:in artikkeli oli jo asiallinen artikkeli, ja se käsitteli asiaa useammasta kuin yhdestä näkökulmasta. Kaikkea en olisi sanonut samoin sanoin, mutta tuo on normaalia.
Olisi ollut hyväksi eritellä vielä vähän tarkemmin, milloin puhutaan kriittisestä ruoka-avusta (ja ehkä lääketieteellisestäkin), ja milloin jostain vähemmän tärkeästä. Mutta hyvä noinkin. Sitä ei muuten käsitellä juuri missään, mikä on Israelin velvollisuus auttaa vastustajaa sodan aikana. Siis vähän siinä mielessä, olisiko liittoutuneiden tullut varmistaa Saksan ruokahuolto toisen maailmansodan aikana, Saksaa kukistaessaan. Ajat ovat tietenkin jo toiset, mutta tuokin kysymys pitää kysyä. Jo valloittamillaan alueilla Israelilla on tietenkin suuremmat velvoitteet, kuin niillä alueilla, joilla Hamas on vielä vallassa. Hamasin antautumisen jälkeen tilanteen voisi myös olettaa paranevan. (https://understandingwar.org/sites/default/files/Gaza%20Clearing%20Map%20April%205%2C2024.png)
RAND:in artikkelissa käsiteltiin myös sodan jälkeistä ruokahuoltoa ja hallintoa. Lyhyesti sanoisin, että toimivimmalta näyttää aloittaminen Israelin sotilashallinnosta, josta sitten liikuttaisiin mahdollisimman nopeasti kohti gazalaisten itsehallintoa. Johto valittakoon vaaleilla. Vaikka Hamas ei saisi osallistua, varmasti Hamas-mieliset saisivat paikkoja. Ihan ok. Palestiinan viralliset johtajat eivät nauti paljoakaan luottamusta Gazassa, mutta sama heidänkin kohdallaan, eli gazalaiset äänestävät valtaan keitä haluavat. Palestiinan johto pidetään muodollisesti mukana, vaikka de facto se ei oikein voi Gazaa haltuunsa ottaa. Humanitaarinen apu siirtyisi gazalaisten kontrolloimaksi heti kun mahdollista. YK pysyy mukana, mutta UNRWA:n toimintatapojen tulee muuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on siitä, rajoittaako Israel noita ruoka-apukuljetuksia voimakkasti, ei siitä salliiko Israel mielenosoituksia vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki hyvin. Sananvapaus sallittu. Ruoka-apu kulkee.
Ilmoita asiaton viesti
Joissain kommenteissa Egyptiä on syytetty rajan ylittämisen hitaudesta / kapasiteetin rajallisuudesta, mutta en tunne asiaa tuon tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Egyptin jonostako?
Ilmoita asiaton viesti
Luin tästä kanssa, mutta kummistakohan nyt on oikein kyse, US:n, Israelin vai Hamasin poliiseista, kun kaikilla niillä on vielä poliisivoimat joukkojensa lisäksi, myös Hamasilla.
Ilmoita asiaton viesti
Memri: Hamas pyrkii UNRWA:n avustuksella saamaan Gazan alueelle saapuvan humanitaarisen avun hallintaansa
21. maaliskuuta 2024
| Erikoislähetys nro 11222
Useat arabimediat, muun muassa Rai Al-Youm online-päivälehti, raportoivat myös UNRWA:n ja Hamasin välisestä koordinoinnista ja Hamasin suorasta osallisuudesta avustussaattueiden turvaamiseen ja avun jakamiseen.[4] Lisäksi Hamasin siviilipuolustusvoimien Telegram-kanavalle lähetetyssä videossa näiden joukkojen jäsen ilmoitti, että hänen miehensä turvasivat 17. maaliskuuta saattueen.[5]
Hamas on äskettäin yrittänyt ottaa haltuunsa Gazan alueelle tulevan humanitaarisen avun toimituksen ja jakelun, koska se on tunnistanut, että tällainen valvonta on ratkaisevan tärkeää sen hallinnon ja otteen säilyttämiseksi väestössä.[1] Näitä ponnisteluja vauhdittivat raportit, joiden mukaan Israel ja palestiinalaishallinto (PA) ovat yhteydessä aseellisiin klaaneihin Gazassa tavoitteenaan perustaa paikalliset palestiinalaisjoukot korvaamaan Hamasin hallinnon ja jotka jakavat humanitaarista apua siviiliväestölle. 2]
Samaan aikaan Hamas yrittää ilmeisesti salata suoran osallistumisensa avun toimittamiseen ja sen valvontaan, luultavasti huijatakseen israelilaisia ja kansainvälisiä tahoja, jotka todennäköisesti vastustaisivat sitä. Se tekee tämän toimimalla välikäsiensä, kuten ”kansanpuolustuskomiteoiden”, kautta.
Useat raportit paljastavat, että YK:n Lähi-idän palestiinalaispakolaisten avustus- ja työjärjestö (UNRWA) auttaa Hamasia sen pyrkimyksissä saada humanitaarinen apu hallintaansa ja koordinoi järjestelyjä avun toimittamiseksi, turvaamiseksi ja jakamiseksi suoraan järjestön kanssa. Hamasin laitteet. Esimerkiksi Hamasin poliisin ja UNRWA:n edustajien välisen valmistelevan koordinaatiokokouksen jälkeen kerrottiin, että 17. maaliskuuta 2024 Gazan pohjoiselle alueelle saapui 12 avustusauton saattue, jota vartioivat Hamasin alaiset aseelliset toimijat. Gazan Al-Shifa -sairaalaan 16. maaliskuuta. Reutersille antamassaan huomautuksessa eräs korkea YK-virkamies myönsi avoimesti, että hänen organisaationsa koordinoi Hamasin poliisin kanssa. Virkamies, YK:n miehitetyn palestiinalaisalueen humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick sanoi, että YK koordinoi toimintaansa ”sinisen poliisin” (eli Hamasin poliisin) kanssa, vaikkakinhuomaamattomasti, koska Israel pitää tätä joukkoa osana Hamasin infrastruktuuria.[3]
https://www.memri.org/reports/hamas-efforts-assisted-unrwa-seize-control-humanitarian-aid-entering-gaza-strip
Ilmoita asiaton viesti
Israelin oma media on paras tae Israelin puolustusvoimien tiedotuksen totuudellisuudesta. Se on niin ankara kriitikko, että ei kannata yrittää kepulikonsteja. Tähän on totuttu vuosien mittaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinkö, olisko lähdettä?
Ilmoita asiaton viesti
Varoituslaukauksiahan ne olivat.
Käytät Nea hyvin leimaavaa kieltä, asiassa jossa ei ole sitä ansaitsevia villoja, demonisoit ja maalaat halveksittaviksi sekä lähteitä että ihmisiä, joiden etikkka ei sitä ansaitse ja nielet taas Hamasin osalta koko kamelitarhan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän oikein yrität sanoa!
Ilmoita asiaton viesti