Poliisin epäselvä tiedotus synnyttää epävarmuutta

Katukaivosta löytyi pari päivää sitten ruumis Pikku Huopalahdessa. Poliisi tiedottaa nyt: Mies oli mennyt kaivoon itse ja oli ollut siellä vain lyhyen ajan. Helsingin poliisi kertoo, että rikoksen mahdollisuus on pystytty sulkemaan pois rikos- ja oikeusteknisin tutkimuksin.

Outoja lausuntoja. Miksi salassa pidettävä:

”Poliisi kertoo, että asiaa tutkitaan kuolemansyyn selvittämisenä, joka on kokonaan salassa pidettävä.”

Poliisin mukaan mies oli mennyt kaivoon itse.

– Tämä ei sillä tavalla ole onnettomuus, että hän ei ole päätynyt kaivoon vahingossa. Mies oli ollut kaivossa vain lyhyen ajan, Rainiala sanoo.

– Tätä voi pallotella moneen suuntaan, mutta se on varmaa, että tapaukseen ei rikosta liity. Meillä on käytössä vain maalliset tutkimusmenetelmät, joten kaikkia syitä tapauksen taustalla emme enää voi saada tietoomme, Rainiala toteaa.” (YLE 16.11.)

Maalliset tutkimusmenetelmät?

Kun ei kaikkia syitä voida saada selville, miten sitten on saatu varmasti selville, ettei tapaukseen liity rikosta?

Olen äimistynyt.

Minusta olis parempi sanoa, että emme tiedä kuin sanoa, että tiedämme vaikka tiedämme ettemme tiedä. Valehtelu, että tiedämme kaiken, olisi selkeämpí vaan ei toivottovampi vaihtoehto.

Selityksen sekavuus sekoittaa ennestään sekavia tunteita. Lähistöllä asuu paljon ihmisiä ja siinä on vieressä lastentarha. Hatarat selitykset vain pahentavat oloa.

Eilen, kun kävelin paikan ohi, lapset leikkivät siinä:

– Täällä on ruumis!

Onko poliisin tiedotuksen tarkoitus rauhoittaa ihmisten pelkoja ja ennakkoluuloja?

Tämä asia oli jo alkanut ”unohtua”, mutta nyt poliisin tiedotus sai aikaan ikävän reaktion. Mistä ihmeessä poliisin tiedottamisessa on kysymys? Ja mistä ihmeessä on kysymys.

Ja miksi salattava asia? Vai tarkoittaa tuo lause, että tutkinnan ajan asia on pidettävä salassa. Se on toki ymmärrettävää ja tuskin siitä tarvitsisi tiedottaa.

Huopalahti on pääosin rauhallinen alue. Joku nuorisojengi on kyllä tehnyt ilkivaltaa ja joitain se pelottaa. Joitain pelottaa melko suuri maahanmuuttajien määrä alueella. Siksikin selkeä tiedotus olisi paikallaan.

Minä kunnioitan suomalaista poliisia ja toivon sille lisää resursseja. Toki suomalainenkin poliisi tekee virheitä ja syyllistyy ylilyönteihin. Kuten pippurin sumuttamisen rauhallisten, siirtokehotusta vastustavien mielenosoittajien päälle jokin aika sitten. Minusta on surullista ja vaarallista, että osa ihmisistä ei enää kunnioita poliisia.

Kun poliisilla ei ole resursseja hoitaa pienempiä rikoksia, se nakertaa poliisin luotettavuutta, vaikka syy on poliittisissa päättäjissä ja sitä kautta loppujen lopuksi kansalaisissa. Hyvin ikävä tilanne on, jos poliisilla ei ole enää resursseja selvittää isompia asioita.

Veikko Tarvainen

PS
Ajatusketjuni lähti siitä, että miten voidaan todistaa, että kukaan ei olisi pakottanut henkilöä tilanteeseen ilman fyysistä väkivaltaa.

En esimerkiksi ymmärrä, miten tehtäisin itsemurha menemällä kaivoon – toki se on varmaan mahdollista. Ymmärtääkseni yleensä poliisi ilmoittaa, että kyse on itsemurhasta, jos siitä on kyse.

Jos tiedetään varmasti miten mies on kuollut, miksei sitä voida kertoa, kun miehen nimeä ei ole kerrottu julkisuuteen?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu