Saippuaoopperan mestarinäyttelijä Macron saattaa sekoittaa koko Ranskan ja koko Euroopan. Sellaista tuottaa itsevaltainen irrationalismi.

Saippuaoopperan mestarinäyttelijä Macron saattaa sekoittaa koko Ranskan ja koko Euroopan. Sellaista tuottaa itsevaltainen irrationalismi.

Macronin epädemokraattinen arvaamaton toilailu Ranskan eduskunnan hajottamiseksi on hyvä esimerkki siitä, kuinka myös lännen ”sivistyneet” johtajat muuttuvat epärationaalisiksi, jopa irrationaalisiksi ja itsevaltaisiksi, kun vaikeudet kasvavat. Sen seurauksena voi olla irrationaalisia tekoja niin parlamentaarisella kuin ei-parlamentaariselle tasolla.

Presidentti Macronille Ranskan perustuslain suomien itsevaltaisten valtuuksien vuoksi parlamentin hajotus saattaa johtaa siihen, että äärioikeiston mahdollisesti noustessa valtaan Ukrainan tuki supistuu huomattavasti, Venäjän ja Ranskan välit muuttuvat vähemmän kireiksi ja etnisten ryhmien yhteenotot laajenevat ja väkivaltaistuvat niin Ranskassa kuin muualla Euroopassa. Mahdollinen äärioikeiston voitto Ranskassa todennäköisesti auttaisi Saksan äärioikeistoa saavuttamaan vielä hurjemmat vaalivoitot kuin nyt ennustetut voitot Saksan osavaltiovaaleissa tulevana syksynä.

Macronin tyhmänuhkarohkeat vedot kertovat myös siitä, kuinka naivia on luottaa siihen, että NATOn ratkaisut tulisivat olemaan rationaalisia. Afganistanin sodan surkea nöyryyttävä tappio ei suomalaisten uskoa NATOon horjuttanut – kuten ei Tsekkoslovakin miehitys 1968 nostanut merkittävää kritiikkiä YYA-Suomessa. Tällä en halua puolustella – päinvastoin – Tsekkoslovakia miehitystä tai Venäjän hyökkkäystä Ukrainaan.

Kun sinkkiarkkuja saapuu enemmän Suomeen, sitten ääni kellossa ehkä vähän muuttuu. Ei ole mahdotonta, että NATO selviäisi ilman sotia lähivuosina, mutta hyvin pieni mahdollisuus siihen on, kun puhumme puhumme lähivuosikymmenistä.

Kuten Martti Koskenniemi totesi NATO edustaa kylmiä sotilaallisia arvoja. Biden totesi, että ei NATO lähtenyt Afganistaniin sotimaan tyttöjen koulukäynnin puolesta vaan puolustamaan USAn kokemaa uhkaa turvallisuusintresseistään.

Ranska on nyt pahasti sekaisin Macronin hajotettua eduskunnan. Vaalituloksen jälkeen Ranska on todennäköisesti vielä pahemmin sekaisin, kun kellään ei todennäköisesti tule olemaan hallitsemisen tarvittavaa enemmistöä.

Yhteiskunta alkaa muistuttaa yhä enemmän saippuaoopperaa. Kaupallisella medialla on siinä merkittävä rooli.

Antoine Bristielle kiteyttää runollisesti:

“Macron is more and more unpredictable,” he said. “It’s as if he’s running the country like he’s in a Netflix series – and has to put a cliffhanger at the end of each episode.”

Veikko Tarvainen
30.6.2024
veikonvenytys.fi

Angelique Chrisafis:
Macron told ‘people detest you’ as far-right bids to be biggest party in France

https://www.theguardian.com/world/article/2024/jun/29/macron-told-people-detest-you-as-far-right-bids-to-be-biggest-party-in-france

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu