Suomi on turvaton, koska USA on hyvin epästabiilissa tilassa. Luonnollisesti päättäjät vaikenevat asiasta. Ja media komppaa.

NATOn johtava maa USA, ydinaseiden suurvalta numero yksi, Suomen tärkein turvallisuuspoliittinen liittolainen on hyvin epävakaassa tilassa.

Suomi on turvattomassa tilassa, kun suojelijaksi oletettu maa on hyvin voimakkaiden poliittisten ja kulttuuristen ristiriitojen repimä. Tuleeko Suomesta holtiton ajopuu suurvaltapolitiikan kyynisessä koskessa? Lähestymmekö jo syksyllä väkeviä vaaran vuosia?

Vaalien jälkeen USA voi olla kriisissä kuten Kongressitalon valtauksen aikoihin tammikuussa 2021. Epästabiilit suurvallat ovat vaarallisia. Venäjä on siitä hyvä esimerkki.

Jos arvaamaton Trump voittaa syksyn vaalit 5. päivä marraskuuta 2024, maailma on entistä vaarallisempi paikka. Jos Trump häviää, USA voi hajota ja vajota kaaokseen, jos tarpeeksi suuri osa republikaaneista alkaa kapinoida vaalitulosta vastaan.

”Ihmisillä on paljon aseita, kännykät ja suuret suut. Aiemmin kun joku sanoi jotain, tiedettiin, kuka se oli. Kylähullun puheisiin ei kiinnitetty huomiota. Mutta nyt puhe on anonyymia, ja kylähulluilla on omat julkaisualustat”, professori Kenneth Janda kuvailee.

Iso kysymys on, millä puolella puolue-eliittiin kuuluvat republikaanit todella seisovat.

Kun he nyt ovat jo horjuttamassa luottamusta oikeus­järjestelmään, ovatko he tällä kertaa tosipaikan tullen valmiita rapauttamaan luottamusta myös vaalitulokseen?
The New York Times kysyi asiaa puolueen johto­poliitikoilta. He välttelivät kysymystä.

Nyt siis Yhdysvalloissa ollaan jo tilanteessa, jossa on ihan normaalia olla sanomatta, että vaalitulosta on syytä kunnioittaa.”
(Elina Väntönen: Hän ei voi hävitä. HS 12.6.2024)

Hurja, kurja ja raju on ajan riento,

Karu on Hesarin toimittajan antama kuva USAn vaaran vuosista. Samaa sanovat monet muut tutkijat ja toimittajat. Poliittinen demokratia on suuressa vaarassa koko maailmassa. Erityisesti näin on USAssa.

Suomi liittyi Natoon noin vuosi sitten. Perusteluna oli, että Nato ja erityisesti sen sotilaallinen supermahti USA ydinaseineen takaa Suomen turvallisuuden.

Nyt näyttää ylen epävarmalta sen suhteen.

Päättäjät eivät yleensä myönnä virheitään. Varsinkaan suomalaiset päättäjät.

Kiihkeä tasapäinen taistelu merkittävästä vallasta on kovaa peliä. Oleellinen kysymys on, noudatetaantko siinä laillisia demokraattisia keinoja.

Tuli taas kerran mieleen emeritusprofessori Jukka Paastelan sanat siitå, että muun muassa puolustusministerinä toiminut rauhanmies Yrjö Kallinen totesi SDPn 50-luvun hajaannuksen valtaistelun 50-luvulla ollleen ”kuin kahden humalaisen jätkän tappelua puolikkaasta viinapullosta.”

Onneksi USAssa vain toinen vallantavoittelija on ”humalainen jätkä”. Traagista on, että toinen on siksi vanha, että jo nyt nähnyt ja kuullut muistivirheet voivat ennakoida hänelle presidentti Kekkosen kohtaloa.

” ”Olemme lähempänä sisällissotaa kuin kukaan meistä haluaisi uskoa”, kirjoitti sisällissotia ja niiden puhkeamista vuosikymmeniä tutkinut yhdysvaltalainen professori Barbara Walter vuonna 2022 julkaistussa kirjassaan. ”
(Elina Väntönen: Hän ei voi hävitä. HS 12.6.2024)

Kukaan ei tiedä syttyykö USAssa sisällissota, kapina tai pienempiä selkkauksia. Monet muut tutkijat ovat miettineet myös sisällissodan mahdollisuutta. Lehdistössä asiaa on spekuloitu paljonkin. Kuvaavaa on, että sitä pelätään esimerkiksi Kanadassakin:

Alexander Burns: Canada’s Big Worry: A US Civil War.
Politico, 11.6.2024

Jos USAssa syttyisi ydinsota, kenellä olisi kaoottisen sodan aikana mahdollisuus päättää ydinaseiden käytöstä? Olisiko kenelläkään siihen mahdollisuutta sekavassa ”kaksoisvaltatilanteessa”?

Miten Venäjä reagoisi USAn sisällissotaan?

Mikä merkitys sillä olisi Ukrainan sotaan?

Mikä olisi Suomen kohtalo? Olisiko Suomi silloin ajopuu väkevästi virtaavassa koskessa?

Virallinen vastaus olisi varmaan:

”Ei hätää. Me olemme Naton jäseniä.”

Miten toimintakykyinen Nato olisi, jos sen suurin jäsenvaltio, sen ydinaseiden omistaja, USA kävisi sisällissotaa, jossa rintamalinjat ja voimasuhteet vaihtelisivat?

Virallinen vastaus:

”Ei hätää. Me olemme Naton jäseniä.”

Niinhän meille on koko ajan vakuutettu. Ja niin olemme uskoneet. Ja uskomme niin kauan kuin johtajamme ja media niin sanovat.

Sama seikka kuin YYA-aikana, jolloin koko ajan todettiin ja toitotettiin, että Neuvostoliiton ja Suomen kansojen syvä ystävyys takaa rauhan.´ja onnen.

Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
14.6.2024

Elina Väntönen: Hän ei voi hävitä. HS 12.6.2024
https://www.hs.fi/kirjeenvaihtajat/art-2000010473264.html

Alexander Burns: Canada’s Big Worry: A US Civil War. Politico, 11.6.2024
https://www.politico.com/news/magazine/2024/06/11/canada-us-civil-war-00162521

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu