Tuleeko taas syksyllä koronakuolemien ennätys?

Lääkärilehden (16.5.2024) mukaan marras-joulukuulle 2023 rekisteröitiin 1503 kuolemaa, joissa korona oli pääsyy tai myötävaikuttava tekijä. Kahdessa kuukaudessa koronaan kuoli yli kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin ensimmäisenä pandemiavuonna yhteensä.

Ajoissa annetut rokotteet olisivat voineet vähentää vakavia sairastumisia ja kuolemia. Rokotekierros viivästyi pahasti. THLn eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kaksi viikkoa ennen epidemian huippua kauden rokotteista oli annettu vain viisi prosenttia.

Asiasta ei ole julkisuudessa juuri puhuttu.

Toivottavasti ensi syksynä riskiryhmäläiset saavat koronarokotteensa ajoissa.

Lääkärilehden artikkelissa todetaan, että sairaaloissa ja muissa terveydenhoidon yksiköissä on kiinnitetty liian vähän huomiota hengityssuojainten käytön tärkeyteen. Harva on maskeja käyttänyt sen jälkeen, kun niiden suositteleminen muuttui varovaiseksi tai puuttui kokonaan.

Pahimmillaan syksyn 2023 massakoronarokotuksisista tuli korona-ansoja haavoittuvalle väestölle, kun moni ei enää käyttänyt maskia.

Tutkimus kertoo, että yleinen maskien käyttö alentaa sairaalassa saatuja hengitystieinfektioita 44 – 60 prosenttia.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC suosittelee nykyään rokotetta kaikille yli 6 kuukauden ikäisille. Yli 65-vuotiaille suositellaan lisäksi rokotteen lisäannosta keväällä 2024.

Suomi tulee taas jälkijunassa?

Veikko Tarvainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu