USA rikkoo ihmisoikeuksia sivistyneemmin kuin Venäjä, Israel ja Hamas. Onko patukka parempi kuin puhe?

USAssa opiskelijamielenosoituksissa on pidätety jo yli 2000 opiskelijaa yli 20 yliopistossa, mutta mielenosoitukset jatkuvat edelleen.

On väärin, että joissain paikoin mielenosoittajat ovat estäneet opiskelijoiden pääsyn luennoille. Kaikki väkivalta on väärin.

USAssa on eri paikoissa ja eri aikoina eri kuvioita: mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien kiivasta suukopua ja uhkailua, poliisien ja mielenosoittajien kahakointia.

Kun katselee poliisin toimia USAn kampuksilla Gazan sodan vastustajia vastaan, tulee mieleen tapa, jolla venäläiset poliisit ovat kohdelleet Venäjän rauhanaktivisteja, Otteet ovat kovat kummassakin suurvallassa. Varmasti Venäjällä ne ovat kovemmat.

USA ei pommita suoraan Gazaan. Mutta se toimittaa milardien dollarien arvosta Israelille aseita, joilla on tapettu jo yli 34 000 gazalaista. Uhreista suurin osa on naisia ja lapsia.

USA rikkoo ihmisoikeuksia sivistyneemmin eli epäsuoremmin kuin Venäjä, Israel ja Hamas. Toinen ero on siinä, että USA puhuu enemmän sananvapaudesta.

Kun rauhaa vaativia opiskelijoita ja muita mielenosoittajia pidätetään, he kokevat sen sananvapauden rajoittamiseksi.

Varmasti on ollut joitain ylilyöntejä joidenkin mielenosoittajien taholla. Se ei suurta kuvaa muuta. Rauhaa vaativat mielenosoittajat haluavat rauhaa, ihmisyyttä ja sananvapautta.

Nuoret opiskelijat ovat järkyttyneitä lasten ja naisten teurastamisesta Gazassa. He tajuavat varmasti paremmin kuin vanhemmat, kuinka Gazan lasten tulevaisuus ja mielenterveys on hyvin tehokkaasti vammautettu puolen vuoden pommituksilla. Aseet tulevat usein juuri USAsta ja muista länsimaista.

Koska mielenosoittajat ovat nuoria, he uskovat (naivisti?), että homo sapiens voisi toimia ihmisyyttä kunnioittaen. Me vanhemmat ja väsyneemmät emme usko siihen muuta kuin juhlapuheissamme, jotka kuitenkin tiedämme valheellisiksi. Sellainen on maailman tila usein isojen moraalisten kysymysten suhteen.

USA puhuu rauhasta ja tukee Israelin hyökkäystä Gazassa. Venäjä väittää ukrainalaisia fasisteiksi ja pyrkii valtaaman itsenäisen valtion osaksi omaa imperiumiaan. Valhe idässä. Valhe lännessä.

Hamas on vaarallinen terrorijärjestö. Mutta vaarallista on myös se, että Israelin tekoälyn avulla toteuttavat terroripommitukset on hyväksytty muun maailman taholta. Gazan lähes koko infrastruktuuri on tuhottu. Israel on hyökännyt kaikkiin Gazan sairaaloihin ja tuhonnut niitä perusteellisesti.

Järkevää olisi yrittää ratkaista asioita muuten kuin poliisipampuin. Tämä ei ole ennustus vaan toteamus: Ranskan toukokuun tapahtumat käynnistyivät, kun mellakkapoliisi pamputti raa´asti mieltään osoittaneita ranskalaisia radikaaleja Sorbonnen yliopistossa. Hieman samankaltaista laajentumisen dynamiikkaa selittää USAn poliisien pamput ja opiskelijoiden pidätykset.

Osin sama ilmiö on vallinnut Gazassa: alistetut ihmiset alkoivat kapinoida. Vähitellen osan katkeruus muuttui terrorismiksi.

Videoilla USAn yliopistoista en ole missään nähnyt Hamasin vihreitä lippuja vaan vain Palestiinan valtion lippuja. Missään en ole kuullut huudettavan Hamasin nimeä.

Tuskin poliisiväkivalta lopettaa mielenosoituksia. Mutta jos USA ja muu länsi pakottaisi lopettamaan sodan ja takaaman palestiinalaiselle tasavertaiset kansalaisoikeudet ja palauttaisi vallatut maat palestiinalaisille, silloin voisi rfauha palautua Lähi-itään ja länsimaihin.

Se on vaikeaa siksikin, kun ei Hamas eikä Hizbollah hetkessä irtaudu ääri-islamilaisesta ideologiasta. Kuten ei Israelin laitaoikeisto hetkessä luovu ideologiastaan.

Venäjältä ja Kiinalta ei apua ole luvassa. Nämä diktatuurit iloitsevat, kun lännessä leviää kaaos. Sitä he pyrkivät levittämään länteen.. Siksikin lännen kannattaisi hoitaa oma tonttinsa omien vapausihanteidensa mukaisesti.

Pieni toivo on nuorissa, jotka toimivat rauhan hyväksi. Pieni toivo on niissä, jotka eivät sorru ääriasenteisiin ja ääritekoihin.

Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
2.5.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu