Liikevaihtoverosta arvolisäveroon
Wikipedia: ”Liikevaihtovero (lyhenne lvv.[1] ) oli Suomessa vuosina 1941–1994 käytössä ollut vero, jota yritykset maksoivat valtiolle tavaroiden ja palvelujen myynnistä ja maahantuonnista.[2] Se oli nykyisen arvonlisäveron edeltäjä. Liikevaihtovero säädettiin aluksi tilapäiseksi, vuoden 1942 alusta lähtien pysyväksi. Ensimmäisen liikevaihtoverolain korvasi toinen liikevaihtoverolaki vuoden 1964 alussa. Alun perin liikevaihtoverolla korvattiin sodan takia romahtaneita tullituloja. Taso oli aluksi 10 % ja se nousi vähitellen 18 %:iin.[2]
Liikevaihtovero kävi vähitellen monimutkaisuutensa vuoksi hankalaksi ja se korvattiin vuonna 1994 arvonlisäverolla. Syynä oli myös EU:n pyrkimys kohti eri valtioiden verotuksen samankaltaisuutta. Laki arvonlisäverosta tuli voimaan 1. kesäkuuta 1994, jolloin liikevaihtovero samalla lakkautettiin. Arvonlisäveron käyttöönoton yhteydessä tulivat verollisiksi myös ennen verottomat palvelut, kuten parturit, suutarit ja korjaamopalvelut.”
xxx
Arvolisävero on malliesimerkki miten EU on tuonut Suomeen kansalaisten kurjistamista. Nyt tämä vero, joka oli aikoinaan aluksi 10%, on 25,5%.
Kansalaiset ovat järjestelmää varten, ei järjestelmä kansalaisia varten. Kiittäkäämme tästä eduskunnan järjestelmäpuolueita!
Tämä lause suorastaan huvittaa:
”Syynä oli myös EU:n pyrkimys kohti eri valtioiden verotuksen samankaltaisuutta.”
Eipä ole onnistunut EU tässä(kään) projektissa, kun pelkän ALV:n erot eri EU-maissa ovat useita prosenttiyksiköitä pohjoismaiden ja Unkarin erottuessa kuluttajien himoverottajina.
Norja ihmetyttää hirmuverotuksellaan, vaikka sen ei tarvitsisi verottaa kansalaisiaan lainkaan, kun valtion rahastoissa makaa valtaisa, yli biljoonan euron omaisuus.
https://www.iltalehti.fi/talous/a/0ff7cd9e-d4df-4e89-851c-318476ab1660
Ilmoita asiaton viesti
Norjan öljyrahastoon varallisuus on 18500 mrd. NOK eli 1600 mrd. Euroa.
https://www.nbim.no/no/
Kun norjalaisia on 5,5 miljoonaa, on jokaista norjalaista kohti rahastossa 290.000 euroa. Onhan tuo mukava potti. Toisaalta Norjan valtion budjetti on lähes 1800 mrd NOK eli 160 mrd. Eur, joten vara riittäisivät valtion menoihin ”vain” kymmeneksi vuodeksi.
Suurin veronmaksaja Equinor maksoi veroja 2023 noin 240-300 mrd. Kruunua (Chat GPT:n arvio) eli noin 15% valtion menoista.
Edit: lisätään vielä, ettei varat makaa vaan tuottavat.
Ilmoita asiaton viesti
Äskettäisellä matkallani Lofooteille kuulin, että Norja on päättänyt pitää öljy-ja kaasutulot rahastoituina siihen saakka kunnes nuo hyödykkeet loppuvat ja alkaa vasta sitten ottamaan rahoja käyttöön, mikä ei kuulosta huonolta idealta.
Ilmoita asiaton viesti
”…tulivat verollisiksi myös ennen verottomat palvelut, kuten parturit, suutarit ja korjaamopalvelut.”
Eikä siinä vielä kaikki, muukin hanskanheilutus tuli arvonlisäverolliseksi myös.
Suurin yksittäinen hankintoihin liittyvä muutos on ollut asunnoissa, arvot ovat nyt nousseet alvin verran. Myös vanhojen asuntojen käypä arvo seuraa jälleenrakennuskustannusta joten ihmisen suurin hankinta maksaa nyt reilusti enemmän kuin ennen siirtymistä tähän ”tasa-arvoiseen” veroon.
Ilmoita asiaton viesti
Rakentamisen saralla liikevaihtovero koski aikoinaan paitsi putki- ja sähkötöitä myöskin betonielementtien rakentamista tehtaassa ja myymistä sieltä.
Siksi isoille työmaille kannatti rakentaa muotteja mm.”patterimuotteja” ja tehdä elementit siellä ilman ko.veroa.
Myöskin monella työmaalla valmistettiin teräsbetonipaaluja samasta syystä.
Pienet urakoitsijat eivät pystyneet tätäkään etua käyttämään, koska pieniä määriä varten muottien teko ei olisi kannattanut.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Heikki, mielenkiintoista kuulla noista.
Ilmoita asiaton viesti