Narsistinen persoonallisuushäiriö kulttuurielämässä

Narsistinen persoonallisuushäiriö kulttuurielämässä on aikamme vaiettu tabu. Se ilmenee varsinkin subventoiduilla aloilla ja kulttuurilaitoksissa. Narsisti karttaa demokraattista ilmapiiriä ja haluaa omia organisaation langat itselleen; hänen toimintansa on eräänlaista nukketeatteria, jossa tahdottomat nuket hyppivät nukettajan aivoitusten mukaan. Tämän seurauksena on hengettömyys, sillä itsenäisesti ajattelevat ihmiset eivät nukeiksi rupea.

 

Yleistä onkin, että narsistin hallinnoimassa organisaatiossa itsenäinen taiteilija/ryhmä tekee hienon teoksen, mutta sitten uudelle yhteistyölle ei enää löydykään kantimia, koska narsisti kokee hänet/heidät uhaksi asemalleen. Narsistin läheisyydessä tuoreet ajatukset ja ideat eivät kanna hedelmää. Tällä hetkellä tämä on todellisuutta suomalaisessa kulttuurielämässä.

 

Narsisti käyttää hajoita ja hallitse -tekniikkaa. Hän luo eripuran sinne missä sitä ei ole ja kun asiat lopulta ovat solmussa, hän tuo siihen ratkaisun. Narsistin kannalta epäsuotuisiin tosiasioihin hän luo kaksoismerkityksen, jolloin vastapuolen ajatukset sekoittuvat. Narsisti manipuloi ihmisiä vääristämällä tosiasioita ja saa näin työkaverit ja jopa läheiset ystävätkin toisiansa vastaan. Narsisti on taitava näyttelemään tunteita, mutta toimiessaan hän on kuin kylmä laskukone. Mitä tiukempaan tilanteeseen narsisti joutuu, sitä kovemmiksi hänen toimensa muuttuvat. Työpaikkakiusaaminen vain pahenee narsistin tuntiessa asemansa uhatuksi ja tilanne voi hyvinkin laueta äärimmäisiin toimenpiteisiin, kuten narsistin masinoimaan laittomaan irtisanomiseen.

 

Narsistin uhriksi joutuessa kannattaa olla välittömästi yhteydessä viranomaisiin, sillä narsistia ei saa kammettua asemastaan yksittäinen ihminen mitenkään. On tärkeää, että valtiovalta, kaupungit ja liitot reagoivat vahvasti tällaisen tapauksen tullessa esiin. Narsisti ei lähde vääristyneestä asemastaan kuin pakkotoimilla.

 

Narsistinen persoonallisuushäiriö kulttuurilaitoksissamme on kansallinen epidemia, jonka tuhoisuutta voi verrata hiihdon dopingongelmaan. Narsistit tukahduttavat kansallista kulttuuriamme katkomalla lahjakkaan tekijän siivet. Samalla he itse paistattelevat julkisuudessa marttyyrin sädekehä päänsä päällä.

Tatu Tyni
Perussuomalaiset Raasepori

Olen ammatiltani taikuri, ohjaaja, käsikirjoittaja, keksijä ja start up yrittäjä. Patentoidun Digital Illusion Equipment teknologian yksi keksijä. Raaseporin Seudun Perussuomalaisten puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu