Suomen ulkopolitiikan linjan kanssa ei pidä hötkyillä
Suomessa(kin) on tullut aika, jolloin tarkastellaan ulkopoliittisia linjauksia. Kun tätä tekee, on hyvä pitää selkeästi mielessä ymmärrys itäisen naapurimme olemuksesta. Tämä olemus voi hetkellisten poliittisten uhkakuvien alla sumentua. Kansakuntana meidän on kuitenkin tärkeää pitää mieli selkeänä.
Tänä aikana on hyvä lukea Valtioneuvoston selvitys vuodelta 2020 Govorit Moskva – Moskova puhuu : Venäjän strategisen viestinnän erityispiirteet. Selvitys palauttaa mieliimme satavuotiset lainalaisuudet itäisestä naapuristamme. Aloitetaan historian kertauksella selvityksen sivulta 157:
”1800-luvulla eläneen venäläisen ulkoasiainhallinnon virkamiehen ja diplomaatin kulunut sanonta: ”Järjellä ei Venäjää voi ymmärtää, tavallisin mitoin sitä ei voi mitata, Venäjällä on oma olemuksensa, Venäjään voi vain uskoa”444, vaikuttaa edelleen relevantilta ja oikeaan osuvalta.
Vähän ennen kuolemaansa, joulukuussa 1872, Fjodor Tjuttšev antoi Pjotr Barteneville kolmen poliittisen artikkelinsa käsikirjoitukset. Ne oli anonyymeinä julkaistu niin Saksassa kuin Ranskassa. ”Kirje, Herra tohtori, Gustave Kolbille” kirjoitettiin 175 vuotta sitten, otsikolla ”Lettre a Monsieur le D-r Gustave Kolb, redacteur de la Gazette Universelle” (1844)445.
Artikkelissaan Tjuttšev tuo esiin huolensa ymmärryksen puutteesta eurooppalaisten valtioiden ja Venäjän välillä, joka näyttää olleen vallitseva tila viimeiset 200 vuotta:
- ”Onko Venäjän vastaisten vihamielisten näkemysten tulvien joukossa mahdollista löytää järkevä ja tarkka syy tällaisen vihan perustelemiseksi? Tiedän, että tarvittaessa löytyy hulluja, jotka ovat valmiita julistamaan vakavalla äänellä: ”Me olemme velvollisia vihaamaan teitä; teidän lähtökohtanne, sivilisaationne alusta lähtien on vastenmielinen meille, saksalaisille, länsimaisille ihmisille; …Puhukaamme vakavasti, koska aihe itse ansaitsee tällaisen keskustelun. Venäjä on valmis kunnioittamaan historiallista legitiimiyttänne, lännen kansojen historiallista legitiimiyttä. Kolmekymmentä vuotta sitten Venäjä ja te taistelitte epäitsekkäästi sen palauttamiseksi entiseksi. Venäjä haluaa kunnioittaa tätä laillisuutta paitsi alkuvaiheessa myös kaikissa sen äärimmäisissä seurauksissa, muutoksissa ja heikkouksissa. Mutta myös teidän tulee oppia kunnioittamaan meitä yhtenäisyydessämme ja vahvuudessamme.”446”
Historian kertauksen jälkeen siirrytään sitten nykyaikaan:
”Syyskuussa 2015 järjestettiin Moskovassa kansainvälinen konferenssi aiheesta Russofobia ja Venäjää vastaan käytävä informaatiosota. Konferenssin aikana Kansallisen strategian instituutin johtaja Mihail Remizov analysoi kansainvälisen eliitin suhtautumista venäläisiin muuttuvan maailmanjärjestyksen seurauksena. Remizovin mukaan suhtautumiseen ovat vaikuttaneet demokratian muodostuminen globaaliksi ”uskonnoksi”. Remizov toteaa, että 1990-luvulla venäläiset saivat tuntea olevansa ”ylimääräinen”447 kansa uudessa maailmanjärjestyksessä. Kyse on Venäjän sopimattomuudesta uuteen maailmanjärjestykseen. Pohdinta, että kyse on vain lännen eliitin ja Venäjän hallinnon välillä vallitsevasta erimielisyydestä, on Remizovin mukaan naiivia. Ymmärrys siitä, että Venäjä ei kansana sovi osaksi uutta globaalia imperiumia muuttaa myös venäläisten ja Venäjän valtion välistä suhdetta. Valtiollisuus muodostaa Venäjälle elintärkeän välttämättömyyden, koska se voi suojata Venäjän ja venäläiset uuden maailmanjärjestyksen kaikkivoipaisuudelta. Tämän asian ymmärtäminen on Remizovin mukaan tullut tärkeämmäksi kuin sisäiset hallinnolliset ja taloudelliset haasteet. Ilman valtion rakentamia ”seiniä ja suojamuureja” Venäjä olisi uudessa maailmanjärjestyksessä vain ”ylimääräinen” kansa, jota ilman maailma selviää.448”
Mielestäni yllä on esitetty tiiviit perustelut, että Suomen ei kannata ”hetkellisen pelon ja tunteen vallassa” muuttaa toisen maailmansodan jälkeen jatkuneita ulkopoliittisia linjauksia suhteessa itäiseen naapuriimme. EU:n kohdalla olemme huomanneet, että jäsenyys on merkinnyt meille lähinnä itsenäisen maan arvovaltamme heikkenemistä, taloudellista turmiota ja moraalista rappiota. Siksi onkin hämmentävää lukea suomalaisen suuren puolueen – jonka olemassaolo perustuu itsenäisen Suomen vaalimiselle ja kehittämiselle – puheenjohtajan ulostuloa liittyen Nato-jäsenyyteen.
Lopetan tämän kirjoituksen Valtioneuvoston selvityksen lainaukseen sivulta 160:
”Krimin miehityksen jälkeen Venäjällä ei enää ole elintärkeitä etuja rajojensa ulkopuolella. Kazakstanin Baikonurin avaruusasema, Baltian satamat tai Valko-Venäjän rautatiet eivät voi olla syynä sotilaallisille toimille. Moskova voidaan pakottaa puuttumaan Neuvostoliitosta vapautuneiden valtioiden asioihin vain yhdessä tapauksessa: mikäli ulkomailla olevat venäläiset yhteisöt joutuvat sorron kohteeksi. Kaikissa muissa tapauksissa Venäjä välttää osallistumista konflikteihin rajojensa läheisyydessä.456”
Tuo valtioneuvoston selvityksen teksti viimeisessä kappaleessa on vuodelta 2020 (eikä se edes silloin pitänyt paikkaansa). Sen jälkeen Venäjä on hyökännyt suurin voimin Ukrainaan pyrkien kaatamaan sen laillisen hallituksen ilman että Ukrainan venäjänkielinen väestö olisi ollut minkäänlaisen sorron kohteena.
Tatu esittelee Venäjän narratiivia ja häntä selvästi harmittaa, että persujen johto on Suomen natojäsenyyden kannalla. No, Turtiaisen porukoissa on tilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän presidentti on puheissaan sanonut, että Ukrainassa oli käynnissä kansanmurha. Valtioneuvoston selvityksessä lukee:
”Moskova voidaan pakottaa puuttumaan Neuvostoliitosta vapautuneiden valtioiden asioihin vain yhdessä tapauksessa: mikäli ulkomailla olevat venäläiset yhteisöt joutuvat sorron kohteeksi. Kaikissa muissa tapauksissa Venäjä välttää osallistumista konflikteihin rajojensa läheisyydessä.”
Ilmoita asiaton viesti
Eli tarkoitat, että mielestäsi Ukrainassa oli meneillään kansanmurha ja se oli todellinen syy hyökätä ja Venäjän hyökkäys oli oikeutettu?
Ilmoita asiaton viesti
Ei minun mielipiteellä ole tässä merkitystä, oleellista on mitä Venäjän johto ajattelee ja minkälainen heidän sotilasdoktriini on.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei minun mielipiteellä ole tässä merkitystä, oleellista on mitä Venäjän johto ajattelee ja minkälainen heidän sotilasdoktriini on.
”
He pitävät kaikenlaisia (usein itseluomiaan) tekosyitä varalta voidakseen tarvittaessa vallata alueita rajanaapureiltaan – elleivät rajanaapurit ole niin onnekkaita, että ovat NATOssa eli Venäjä on NATO-maat jättänyt rauhaan.
Venäjän johto puhuu myös täyttä paskaa hyvin usein ja yrittävät hämätä silläkin tavoin. Se mitä uskot Venäjän johdon ajattelevan (sanoihin ei kannata luottaa useinkaan) voi olla ihan eri asia kuin mitä aidosti uskovat.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainassa oli sodan kaltainen tilanne päällä. Jos tykeillä ammutaan niin se ei ehkä ole kansanmurha siinä merkityksessä, että ihmisiä ammutaan montun reunalle. Jos Suomen sisällissodassa ihmisiä kuoli tauteihin ja luoteihin, niin Ukrainassa raivonneessa etnisessä kahakassa on ollut järeämpiä aseita.
En tiedä mikä on ollut totuus. Ukrainalla on valtiona toki tarkoitus puolustaa rajojaan. Ehkä nämä ukrainalaiset, joita lähetettiin sotimaan Donbassiin piittasivat vähemmän alueen venäjän kielisten siviilien turvallisuudesta. Vastaavasti Donbassin alueen ihmiset pitivät Ukrainan hallinnassa olevien alueiden siviileitä enemmän ominaan. Tämä lienee narratiivina.
Voi olla osin myös propagandaa, jolla on sitten saatu Venäjä sekaantumaan.
Samanlaisia kertomuksia kuulee tällä hetkellä Ukrainan puolelta. Lentokieltoaluetta vaadittiin kansanmurhan estämiseksi ynnä muuta. Macron toppuutteli, ettei Venäjän hyökkäys toistaiseksi istu kansanmurha käsitteen piiriin.
Tilanne itä-Ukrainassa oli kääntymässä venäläismielisten kannalta huonoon suuntaan. Sinne vietiin aseita lännestä reippaasti. Oliko heillä tarkoitus ottaa koko maa hallintaansa ml. Krimi. Puheiden mukaan se oli mielessä. Littyminen Natoon olisi ollut vasta edes teoriassa mahdollista jos rajakiistoja ei olisi ollut. Olisi toki ollut mahdollista tunnustaa itäisten alueiden valtaamisen jälkeen Krimi Venäjälle ja liittyä Natoon.
Nämä ovat spekulaatioita, mutta ei Venäjä niin puskista Ukrainaan mennyt kuin uutisista saa kuvaa. Mieliala Venäjällä oli näköjään suosiollinen ns. omien auttamiseksi itä-Ukrainassa.
Se tukee ajatusta, että Kiovaa ei tosissaan oltu valtaamassa. Venäläisten perheiden sisällä tuli riitaa kun lännessä puhuttiin Kiovan valtauksesta. Ei Kiovan operaatiosta Venäjän kansalle puhuttu. Venäjän kansalta oli tuki itäisten alueiden ja etelän valtaamiseen. Miksiköhän Putin ei valmistanut kansaansa Kiovan valtaamiseen? Se oli eräs ns. fixing operation joidenka avulla ukrainalaisia sidottiin eri puolille maata. Jos Kiovan valtaus olisikin ollut aikeissa niin sinne olisi pitänyt viedä iso määrä joukkoja. Toisaalta nyt se ei Venäjällä ole mikään epäonnistuminen, koska heidän kannaltaan kertomus siitä, että operaation ensimmäinen vaihe päättyi kun Kiovan lähistöltä vetäydyttiin. Lännessä se näytti kasvojen säilyttämisoperaatiolta tappion takia. Varmasti enemmän joukkoja kuoli Venäjältä Kiovan lähellä kuin oli suunniteltu.
Maailman mielikuvaan Kiovan lähistön tastelulla oli merkitystä. Näytti, että Venäjä hyökkäsi koko maan kimppuun. Toimittajat seurasivat Kiovan tapahtumia ja kymmenien kilometrien rekkajonoja. Samaan aikaa Venäjä valmisteli asemansa etelässä ja idässä. Sodan oikeutus läntisen maailman silmissä saattaa olla yhtä kiistanalainen oli tarkoituksena myös Kiova tai ei. Venäjän yleisölle Kiovan valtaus ja siinä mahdollisesti menetettävät omat joukot eivät olisi olleet samassa kategoriassa. Lisäksi olisi ollut liian suuri riski edes yrittää Kiovan valtausta johon olisi pitänyt irrottaa iso määrä joukkoja. Liikekannallepano sodan takia on eri kuin erikoisoperaatio olemassa olevilla joukoilla.
Mitä tulee sodan oikeutukseen, niin Venäjä oikeuttaa sotaa omalle kansalle Ukrainan venäläisväestön suojelemisella. Se ei näytä olevan täysin tuulesta temmattu heitto, sillä Venäjän miehittämillä alueilla on hyväksytty tilanne melko kivuttomasti. USAn oikeutus sotiin punnittiin samalla mittarilla. Hyväksyikö sen kohteiksi joutuneet kansat USA:n miehityksen?
USA toivoo tästä Venäjälle uutta Afganistania tai Vietnamia. Aika näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on uhri. Venäjän oli ihan pakko hyökätä Suomeen 1809. Venäjän oli ihan pakko tehdä Puolasta maakunta.
Neuvostoliiton oli pakko hyökätä Suomeen 1939.
Viimeisin pakko oli hyökätä Ukrainaan. Maa oli hankkimassa ydinaseita ja Ukrainassa rutolla saastutetut muuttolinnut ja lepakot uhkasivat Venäjän olemassaoloa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän hyökkäyksillä on ollut erilaisia motiiveita. Vuonna 1809 oli taustalla pyrkimys painostaa Ruotsia mannermaasulkemukseen. Venäjä jäi sillä kertaa Suomeen. Suomi oli uutta aluetta. 1800-luku oli imperialismin aikaa, jolloin Britit , Ranska, Venäjä ja myös Hollanti (laajeni Indonesiassa) kaikki ottivat uusia alueita.
Tällä kertaa Venäjä on ollut vetäytyvänä suurvaltana ja alkanut vaatia (Neuvostoliiton jälkeen) menetettyjä alueita takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on linkki Venäjän presidentin puheesta tehtyyn Ylen juttuun:
https://yle.fi/uutiset/3-12331742
Ilmoita asiaton viesti
Putin on ainakin Euroopan p..kin valehteleva nilkki. Todennäköisesti maailmanlaajuisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä näitä putinpersuja oiken sikiää ?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä lyhyt blogi, joka aukaisee harhaisia käsityksiäsi.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tatu-tyni/putinisteja-ei-ole-olemassa/
Ilmoita asiaton viesti
Itse Perussuomalaisena olen kansanäänestyksen kannalla ja olisin toivonut puoluejohdonkin noudattavan demokratiaa. Mutta ilmeisesti nykyinen puoluejohto on alkanut muuttua muiden puolueiden linjoille demokraattista päätöksentekoa vastaan.
Minulle kelpaisi demokratia, vaikka sitä tälläkin palstalla monet halveksivat.
Ilmoita asiaton viesti
Kansan tahto NATOn suhteen on aika selvä. Vain poliitikoilta puuttuu m”n@@ hoitaa asiat suomalaisten parhaaksi. Mehän/kansalaiset olemme heidät tuonne valinneet tekemään suomalaisia hyödyttäviä asioita, mutta hidasta on.
Ilmoita asiaton viesti
Kansan tahto Naton suhteen ei ole ollenkaan selvä, manipuloidut pienelle piirille tehdyt kyselyt eivät merkitse yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanäänestyksen kannatus selviää, kun laittaa aloitteen eduskuntaan.
Muistaakseni aloite sukupuolineutraalista avioliitosta sai riittävän kannatuksen vuorokaudessa..
Ilmoita asiaton viesti
Natosta on tehty kansalaisaloite jossa vaaditaan kansanäänestystä asiasta ja se on kerännyt jo tarvittavat kannatukset kansanäänestyksen järjestämiseksi. Joten eduskunnan tehtävä olisi järjestää kansanäänestys, eikä tehdä omavaltaisia diktatuurimaisia päätöksiään kansan päiden yli.
Ilmoita asiaton viesti
Tekisivätkö kansan valitsemat edustaja diktatuurisia päätöksiä? Sellaiset äänestetään seuraavissa vaaleissa eduskunnan ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän nuo paljon muuta teekään, eikä niitä kukaan ulos äänestä. Samat naamat vuosikymmenestä toiseen päättämässä asioista kansalaisten tahdon vastaisesti ja siksi valtion tilannekin on mitä on tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäs on oma äänestyshistoriasi?
Ilmoita asiaton viesti
Vaaleissa äänestäminen kuuluu vaalisalaisuuden piiriin, mutta Soinin petoksen jälkeen en ole enää äänestänyt, enkä aio enää äänestää asioiden päättäjistä, vaan haluan äänestää suoraan päätettävistä asioista.
Kun vaaliehdokkaalla ei ole velvollisuutta pysyä vaalilupauksissaan, voi äänestäjä valita vain ketä huijaria äänestää.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka hullu nyt vaalilupauksiin uskoo, nehän on ENNEN vaaleja, niillä sitten mennään monta puoluetta sisältävään hallitukseen ja tehdään kompromisseja. Onneksi Suomessa ei ole yksi- tai kaksipuolujärjestelmää missä yksi sanelee.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta vaalilupausten perusteella kansalaiset valitsevat edustajansa vaaleissa ja jos vaalilupaukset voi pettää vaalien jälkeen, ei kansalaisella ole minkäänlaista kuluttajansuojaa valtion asioiden hoitamisen suhteen.
Metsäläiskansan joukossa on näköjään vielä niitäkin, jotka eivät ymmärrä demokratiaa ja sen tärkeyttä. Vai onko sitä taas poltettu jotain miestä väkevämpää?
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta vaalilupausten perusteella kansalaiset valitsevat edustajansa vaaleissa…”
Jaa, näinkö on? Minä en ainakaa kertaakaan, vaan aiemman historian, äänestyksien/päätöksenteon ja kokemuksen/asiantuntemuksen perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kokemuksen/asiantuntemuksen perusteilla äänestäisi, ei löytyisi yhtäkään ehdokasta jota voisi äänestää.
Ilmoita asiaton viesti
Kummallista, itse en ole omiin valintoihini ollut pettynyt kertaakaan, jos läpi ovat menneet.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla varmaan hyvin vaatimattomat kriteerit valitsemillesi ehdokkaille, jos kertaakaan et ole pettynyt siihen keitä olet äänestänyt. Ei tuota paljon muulla selitetä.
Ilmoita asiaton viesti
..tai ehkä seuraan politiikkaa tiiviisti, enkä valitse ehdokkaitani kuten sinä, jonninjoutavien vaalilupausten perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
En kyllä yhtään ihmettele jos tuolla taktiikalla olet politiikkaan pettynyt. 😀 Vain täysi tollo uskoo jotain populistisia vaalilupauksia.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä minkälaisissa porukoissa olet pyörinyt, mutta itse olen aina pitänyt sovituista asioista kiinni ja oletan muidenkin tekevän samoin? En siis ole pyörinyt puhemiesten kanssa, vaan tekijämiesten kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen oletat vielä puhuvan tottakin? Ei jumalauta. 😀 Vaalilupauksethan on asioita mitä ehdokas/puolue haluaisivat toteuttaa (miten aidosti sitten milloinkin), mutta hallitusohjelma on aina puolueiden kompromissi.
Ilmoita asiaton viesti
”Vai onko sitä taas poltettu jotain miestä väkevämpää?”
Eikö tuo ala olemaan jo aika kulunutta nälvimistä..? 😀
Siis minähän poltan kroonisiin kipuihini joka päivä n. 2g, muuten en pysyisi toimintakykyisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannabis on kyllä loistava särkylääke ja paljon turvallisempi kuin opiaattipohjaiset särkylääkkeet. Eikä minulla mitään ole sitä vastaan, että polttelet kipuihisi kannabista.
Mutta kun jutut alkaa olla sen verran sekavia, niin ajattelin sen johtuvan polttelusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kenelläköhän jutut on sekavia…
Ilmoita asiaton viesti
Omat juttuni ovat täysin loogisia ja puolustan sananvapautta ja demokratiaa kaikin keinoin kirjoituksillani. Samaa toivoisi näkevän enemmänkin tällä palstalla ja ennen kaikkea hallinnon puolelta. Mutta ikävä kyllä demokratia on alennustilassa, eikä hallintokaan sitä puolusta. Sananvapaus sai tosin hyvän käänteen, kun Räsäsen juttu sai vapauttavan tuomion ja poliittinen syyttäjä kärsi siinä tappion.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vittua sä oikein sekoilet? Missähän minä olen demokratiaa lytännyt? Ihmettelen vain jos joku tollo tekee äänestyspäätöksensä vaalilupauksien perusteella, sinä ilmeisesti luulet että muutkin… 😀
Ilmoita asiaton viesti
En kai ole väittänyt sinua demokratian vastaiseksi, vaan kertonut itse puolustavani demokratiaa kaikin keinoin? Kannattaa lukea nuo meikäläisen kommentit, saatat oppia jotakin. Ja jos luetun ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia, niin tarkennan asioita aina tarvittaessa, kuten nytkin?
Ilmoita asiaton viesti
”Metsäläiskansan joukossa on näköjään vielä niitäkin, jotka eivät ymmärrä demokratiaa ja sen tärkeyttä.”
Mitä tämä sitten on, ellei nälvimistä etten ymmärrä politiikastakaan mitään, kun itse itket kun ei löydy ehdokkaita ja kaikki vaan aiheuttaa pettymystä. Sinä se tollo tässä olet.
Ilmoita asiaton viesti
Se ettet ymmärrä demokratiasta mitään, ei ole väite, että olisit demokratian vastainen. Kuten jo aiemmin sanoin, lukemisen kuten demokratiankin ymmärtäminen tuottaa sinulle selkeästi vaikeuksia. Mutta älä huoli, jokainen meistä tietää siihen syynkin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen sitä seurannut tiiviisti jo ennen teini-ikää, se on harrastukseni. Minä en myöskään ole se joka tässä itkee siitä ettei osaa äänestää, ei ymmärrä vaalilupauksien funktiota ja politikotkin pettää aina… En hirveästi puuttuisi muiden politiikan osaamiseen jos itselläsi menee noin vahvasti. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tyytyväinen ihminen on kehityksen este, joten ilmankos meidän maan demokratia on niin jälkeenjäänyttä, kun sinunlaisesi äänestäjät tyytyvät valehteleviin poliitikkoihin.
Sinunkin kannattaisi alkaa vaatimaan äänestämiltäsi poliitikoilta muita kuin valheita. Saattaisi demokratiakehityskin alkaa todenteolla tässä maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en äänestä valehtelevia, katteettomia lupauksia antavia poliitikkoja kuten SINÄ, älä siinä nyt kaiken sössötyksen päälle vielä ala psykologisesti projisoimaan, tollo. 😀
Ilmoita asiaton viesti
On kyllä aina hauskaa kun idiootit valittaa politiikasta, sitten oma äänestyskäyttäytyminen on kuin sinulla, vaalilupaukset, kiva kuva tai tv:stä tuttu. Ei jumalauta. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Näyttäisi siltä, ettei pelkkä luetun ymmärtäminen ole sinulle ylivoimaisen vaikeaa, vaan myös kirjoittaminen tuottaa vaikeuksia, kun useammankin kerran vastaat kahdella kommentilla.
Ei ihme, että olet tyytyväinen vaaleissa äänestämiisi poliitikkoihin, tuskin edes ymmärrät mitä ne noissa vaalimainoksissa sanovat. Suosittelen lämpimästi, että seuraavien vaalien aikana kysyt asiaa joltakin joka ymmärtää mitä niissä vaalimainoksissa sanotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hah, taidan kuule ymmärtää vähän kommentoija Laitista enemmän politiikan pelisäännöistä, sinullehan ihan perusjututkin on hepreaa. Osaan myös valita ehdokkaani kunnon kriteereillä, toisin kuin sinä. Äänestä vaalilupauksien perusteella jatkossakin, sitten taas pety, sitten tule someen meuhkaamaan kun on taas valittu ihan vääriä ja omakin ehdokas ihan muuta kuin uskoit. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni sinun kannattaisi ehdottomasti ainakin puolittaa tuo polttelusi, voisit ehkä sillä palata takaisin reaalielämään sieltä pilvien päältä leijailemasta. Että vaikka kuinka särkisi paikkoja, niin ehdottomasti kannattaa ainakin yrittää.
Ilmoita asiaton viesti
Taas väsynyttä länkyttämistä kannabiksen käytöstäni, vaikka sinä täällä olet se joka käy hitaalla. Väität etten ymmärrä demokratiasta ja politiikasta, itse et osaa edes ehdokasta valita. 😀 Tsiisus mikä riemuidiootti sä olet.
Ilmoita asiaton viesti
Rohkea yritys avata keskustelua siitä, miten venäläinen valtio asiat näkee. Kommenteissa on näköjään ihan pakko sekoittaa, että nämä näkemykset edustavat kirjoittajan näkemyksiä, miten Venäjän pitäisi asiat hoitaa. Suurvalta Venäjä hoitaa asiat omista näkökohdistaan, ja meille suomalaisille olisi hyvä ymmärtää heidän ajatteluaan.
Nyt on vallalla lähes laidasta laitaan käsitys, että Venäjän ajattelu on saattaa Venäjä isoksi, vaikka heillä ei ole mitään eväitä siihen. Siis hullun miehen strategia, eikä ole syytä edes yrittää ymmärtää. Sitten panikoidaan, että Venäjä hyökkää minä hetkenä tahansa Suomeen, vaikka lähes koko itäraja on tyhjennetty sotilaista. Ne ovat Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt on vallalla lähes laidasta laitaan käsitys, että Venäjän ajattelu on saattaa Venäjä isoksi, vaikka heillä ei ole mitään eväitä siihen
”
No kyllä heillä on pieniä liittoutumattomia rajanaapureitaan vastaan laittaa ikävän paljon ( Ukrainakin on asukasmäärältään järkyttävän paljon suurempi kuin Suomi ). Venäjä kyllä haluaisi suureksi, mutta kohteet lähtevät useimpien maiden mentyä/mennessä NATOon.
”Sitten panikoidaan, että Venäjä hyökkää minä hetkenä tahansa Suomeen, vaikka lähes koko itäraja on tyhjennetty sotilaista. Ne ovat Ukrainassa.
”
Ei kai oikein kukaan ole panikoinut tuosta. Ehkä suurena syynä sekin tosiaan, että Venäjän voimista suuri osa on Ukrainassa. Nyt olisikin paras hetki laittaa se NATO-hakemus menemään. Ne Venäjän sotilaat voivat olla ihan hyvin Suomenkin rajalla joku päivä ellei olla varauduttu mm. liittoutumalla.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä moukaroi tälläkin hetkellä lastenkoteja, sairaaloita, vanhainkoteja, kouluja, asuinkortteleita … Veri virtaa, siviilit kuolevat, Putin juo ukrainalaisten lasten verta aamiaiseksi … Ja täältä löytyy suomalainen blogisti, joka sanoo, ettei pidä hötkyillä.
HÄPEÄ!
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaiset arvot – hyperlinkki blogissa:
”Itsenäinen valtio on paras paikka demokratialle. Jos me suomalaiset emme päätä omista asioistamme, joku muu päättää puolestamme. Sopimuksista, jotka olennaisesti ja peruuttamattomasti heikentävät itsemääräämisoikeuttamme, on pysyttävä erossa. Demokratia ei voi toteutua, jos ihmiset eivät voi vaikuttaa omiin asioihinsa. Yksilöiden vapaus ja valtion itsemääräämisoikeus ovat siis demokratian edellytys.”
Ilmoita asiaton viesti
Itsenäisyys ja itsemääräämisoikeus eivät ole mustavalkoisia määreitä. Kaikki maailman maat (ehkä Pohjois-Koreaa lukuunottamatta) ovat sitoutuneet erilaisiin kansainvälisiin sopimuksiin. Siinä mielessä kyse on vapaaehtoisesti valitusta itsenäisyyden asteesta.
Natoon liittyminen ei juuri kuitenkaan itsenäisyyttä supista, koska kyse on puhtaasti puolustusliitosta, jonka tarkoitus on luoda turvallisuutta. Ja kun Suomen puolustusvoimat ovat jo nyt NATO-yhteensopivat, niin mitään ei tarvitse edes muuttaa.
Naton ulkopuolelle jääminen olisi suunnaton riski itsenäisyydellemme, jolloin siihen liittyminen on täydellisesti sopusoinnussa perussuomalaisten kirjattujen arvojen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti