Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kyseenalaistaa vaalikoneiden luotettavuuden armeija tukenaan
Tulevan lokakuun toinen päivä jokaisen 18-70 vuotiaan brasilialaisen on pakko äänestää sakkojen uhalla. Sakko on tosin alle dollarin, mutta silti valtio tulee saamaan miljoonien lisätulot, ainakin jos 150 miljoonan asukkaan valtiosta neljäsosa ei äänestä, kuten edellisissä presidentinvaaleissa.
Kahden taisto

Kaksi suurinta ääniharavaa ovat Jair Bolsonaro ja Luis Inacio Lula da Silva, lempinimeltään Lula. Siinä missä Bolsonaro on viime vuosina kiihdyttänyt Amazonin vihreän kullan kaatamista ja polttamista, Lula istui vankilassa korruptiosyytteet niskassaan. Hänet todettiin syyttömäksi ja vapautettiin, ja nyt hän uhoaa taistelevansa korruptiota vastaan.
Lulalla on ekonomiaan ja ekologiaan eurooppalaisempi ote, hän on demokratian puolella. Kansa tuntuu tietävän mitä haluaa: Bolsonaron kannatus on gallupien mukaan noin 10% Lulaa jäljessä.
Nykyinen presidentti ei ole kovin suosittu. Hän maalaa vaalipuheissaan ruusunpunaista kuvaa, vaikka työttömyys ja inflaatio ovat huippulukemissa. Presidentillä ei ole enää puolueen tukea ja häntä kohtaan on myös kaavailtu syytettä ihmiskuntaa vastaan tehdyistä rikoksista. Hänen epäillään päästäneen koronaviruksen leviämään koko maahan joukkoimmuniteetin toivossa. Syytteen konkreettiseksi sisällöksi on laskettu 100 000 kuoleman aiheuttaminen. Myös korkein oikeus ja kongressi ovat paketoimassa tutkimuksiaan valmiiksi presidentistä ja hänen pojistaan ja liittolaisistaan.

Bolsonaro on ottanut markkinointikanavakseen sosiaalisen median. Mutta ei Facebookia, Youtubea tai Twitteriä, sillä niissä moderoidaan vihapuhetta ja disinformaatiota. Hänelle räätälöidyt twitterinkaltaiset Gettr ja Parler ovat rajoituksista vapaita, eikä Bolsonaron tiliä luultavasti jäädytetä, kuten Youtubessa, jossa hän väitti koronarokotteiden aiheuttavan AIDSia.
Toisen juoni
Bolsonaro on toistuvasti esittänyt väitteitä – yhdessä Brasilian asevoimien kanssa – että vaalikoneet voi hakkeroida. Perusteita kysyttäessä hän viittasi vuoden 2018 vaaleihin, joissa vaalihenkilöstön koneet hakkeroitiin. Se ei vaikuttanut kuitenkaan äänestyskoneiden toimintaan, sillä ne olivat eri verkossa.
Pitämässään tiedotustilaisuudessa herra Bolsonaro väläytti ajatusta, että rehellisen äänestyksen varmistamiseen voisi käyttää armeijaa. Asevoimien edustajat voisivat suorittaa oman riippumattoman ääntenlaskunsa. Osa kutsuvieraista epäili, että Bolsonaro vain petaa iskua vyön alle jos ja kun hän uhkaa hävitä vaalit.
Vaikka asiantuntijat olivat sitä mieltä, että vaalikoneisiin murtautumisen mahdollisuus oli hyvin pieni, vaalitoimikunta suostuu testaamaan 600 äänestyskonetta vaalipäivänä.
Varotoimista huolimatta Bolsonaro on niin huolissaan ääntenlaskun oikeudenmukaisuudesta, että on sanonut joutuvansa mahdollisesti kiistämään tulokset. Mies puhui kesäkuussa pitämässään puheessaan uudenlaisesta vihollisesta, ja vapautta puolustaakseen hän on valmis vaikka sotaan.
Retoriikka on samanlaista kuin Donald Trumpilla, eikä ihme, sillä heillä on läheiset välit.
Tulosten kiistäminen tuleekin olemaan mahdollisesti sukua Trumpin tyylille. Jair Bolsonaro ihannoi diktatuuria ja armeijakin sanoo syövänsä hänen kämmeneltään. Merivoimien komentaja Almir Garnier Santos: ”tasavallan presidentti on pomoni ja komentajani.”
Kun Bolsonarolta kysytään, pitäisikö olla huolissaan, hän tietenkin ottaa poliittisesti korrektin asenteen: ”For the love of God, no one is engaging in undemocratic acts”.
Viimeisinä keinoinaan gallupeissa heikoilla oleva Bolsonaro saattaa tehdä ensin trumpit ja sitten putinit. Häviön lähestyessä D. Trump järjesti Donors Trust -nimisen säätiön ohjaamaan rahaa korkean profiilin omaaville konservatiivisille organisaatioille, jotka levittivät huhuja väärennetystä vaalituloksesta. Lopputulos on hyvin muistissa.
Putinit hän saattaa tehdä yhteistyössä armeijan kanssa, mutta kohteena ei olisi toinen maa, vaan oman maan hallinto. Riippuu siitä, kuinka paljon hän kompensoi huonoa häviäjyyttään väkivallalla. Mies onkin uhonnut, että vaaleista tulee ulos hänen kohdallaan kolme mahdollista vaihtoehtoa: joko hänet pidätetään, hän kuolee tai hän voittaa vaalit.
Valta saisi vaihtua jo ihan luonnonkin puolesta
Nykyinen presidentti ajaa säädöstä, jonka mukaan Amazonin sademetsää saisi kaataa laillisesti. Viimeisten vuosien aikana sitä on kaadettu ennätysmäärä, vaikka Bolsonaro itse väittää, että hän suojelee sademetsää. Euroopalla ole kuulemma mitään sanomista hänen ”kestävästä” luonnonvarojen käytöstä.
Vihreästä kullasta Bolsonaro ei luovu. ”Maailman keuhkot” ovat jo nyt enemmän päästölähde kuin -nielu.

Kysymys kuuluu: kun yhden maan yksi ihminen käyttää oman alueensa luonnonvaroja, mutta se heijastuu ilmaston kautta viiveellä maailmanlaajuisesti negatiivisesti, voisikohan asialle tehdä jotain?
Lohduttavaa on, että aktiiviset professorit ja asianajajat yrittävät viedä ekomurhan rikosnimikkeeksi Rooman perussääntöön. Se puolestaan määrittelee, ketä voidaan syyttää Haagissa. On etäisesti siis mahdollista, että Jair Bolsonaroa syytetään joskus rikoksesta ihmiskuntaa – ja luontoa vastaan.
Nythän on hyvä muistaa että Al Gorella on myös kiinnostusta Amazonin sademetsiin. Nimittäin Gorella on miljardin dollarin projekti alkaa tuottaa autojen uusiutuvaa polttoainetta sokeriruo´osta jota viljeltäisiin Amazonasilla.
Ihmiset valtaavat uusia alueita. Jäisikö Amazonas koskemattomaksi jos Lula valittaisiin?
Sinällään panisin paukut kyllä Lulan puolesta, koska on aika suosittu Lulan entisen hallinnon jokseenkin valtavista korruptio-ongelmista huolimatta.
Brasilian tulevaisuus näyttää aika hyvältä, maassa on hurjan isot fossiilisen energian varannot. Rio de Janeironkin edustalla näkyy useita öljynporauslauttoja.
Ilmoita asiaton viesti
1. Pimeän rahan vaalirahat eivät taida olla yhtään sen pimeämmät kuin toisellakaan puolella on.
2. Suurin piirtein kokonaan mustien hallussa oleva Turning Point on käsitykseni mukaan kaikkea muuta kuin maahanmuuttoa vastustava viharyhmä. (Yksi linkeistäsi kertoi sen olevan.)
3. Todennäköisesti Bolsonaron Brasiliassa ovat vielä kuitenkin ihmisoikeudet voimassa, toisin kuin monissa muissa Latinalaisen Amerikan maissa? Vaikka presidentillä onkin, ainakin tämän kirjoituksen mukaan militaristisia haaveita.
4. Yhdysvalloissa vaalikoneet voi Helsingin Sanomienkin mukaan hakkeroida hyvin helposti.
https://www.hs.fi/paivanlehti/15082018/art-2000005790751.html
Meillä lailla tiukasti säädellyn yhtenäisen äänestyskäyttäytymisen maassa tällaiset puheet on kuitenkin helppo saada näyttämään aivan hulluilta. Toisella puolella maailmaa on kuitenkin vaaleissa, niin kuin vaalikoneissakin ihan toisenlaiset metkut.
Jopa vaalilippuja voi US:ssa yhdessä äänestyshuoneistossa olla lähes 20 eri sorttia.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän me voida Teemu omien tiedotusvälineidemme kautta tulleen tiedon pohjalta alkuunkaan aavistaa, että Latinalaisessa Amerikassa on harrastettu tällaista vaalivaikuttamista näinkin laajasti jo vuosikymmenen ajan:
Tämä antaa myös kaivattua taustaa amerikkalaisten peloille ja epäilyksille.
Golombialaisessa vankilassa istuu Andrés Sepúlveda, joka manipuloi yhdeksät vaalit latinalaisessa Amerikassa ja hakkeroi niitä hienostunein hakkerointitekniikoin. https://www.theworldweekly.com/reader/view/15893/how-to-hack-an-election-meet-the-man-who-rigged-politics-in-latin-america-for-nearly-a-decade
Muutamassa vuodessa hän kokosi tiimejä, jotka vakoilivat, varastivat ja mustamaalasivat presidentinvaalikampanjoiden puolesta eri puolilla Latinalaista Amerikkaa.
Hän ei ollut halpa, mutta hänen palvelunsa olivat kattavat.
Asiakas palkkasi 12 000 dollarilla kuukaudessa ryhmän, joka pystyi hakkeroimaan älypuhelimia, väärentämään ja kloonaamaan verkkosivuja sekä lähettämään massasähköposteja ja tekstiviestejä. Premium-paketti, 20 000 dollaria kuukaudessa, sisälsi myös täyden valikoiman digitaalista kuuntelua, hyökkäyksiä, salauksen purkua ja puolustusta.
Työt pestiin huolellisesti välikäsien ja konsulttien kautta. Sepúlveda sanoo, että monet hänen auttamistaan ehdokkaista eivät ehkä edes tienneet hänen roolistaan; hän sanoo tavanneensa vain muutaman.
Hänen tiiminsä työskentelivät presidentinvaaleissa
Nicaraguassa, Panamassa, Hondurasissa, El Salvadorissa,
Kolumbiassa, Meksikossa, Costa Ricassa, Guatemalassa ja Venezuelassa.
Lapsena Sepúlveda näki Kolumbian marxilaisten sissien väkivaltaisuuksia. Aikuisena hän liittoutui Latinalaisessa Amerikassa nousevan oikeiston kanssa. Hän uskoi, että hänen hakkeri-iskunsa ei ollut pirullisempaa kuin vastustamiensa tahojen, kuten Hugo Chávezin ja Daniel Ortegan, taktiikat.
(Muistan lukeneeni Yhdysvaltalaisten republikaanien pelänneenkin samoja Hugo Chavesin ryhmien vaikutustaktiikkoja ja Chavezin vaalikoneiden tunnettua manipulointia.)
Monet Sepúlvedan yrityksistä jäivät tuloksettomiksi, mutta hänellä on niin paljon voittoja, että hän voi väittää voivansa vaikuttaa nykyaikaisen Latinalaisen Amerikan poliittiseen suuntaan yhtä paljon kuin kuka tahansa 2000-luvulla.
”Tehtäväni oli tehdä likaisen sodan toimia ja psykologisia operaatioita, mustaa propagandaa, huhuja – koko politiikan pimeää puolta, jonka olemassaolosta kukaan ei tiedä, mutta jonka kaikki näkevät”, hän sanoo espanjaksi istuessaan pienen muovipöydän ääressä ulkopihalla syvällä Kolumbian yleisen syyttäjänviraston raskaasti linnoitetuissa tiloissa.
Hän istuu 10 vuoden vankeusrangaistusta syytteistä, joihin sisältyy haittaohjelmien käyttö, salaliitto rikoksen tekemiseen, henkilötietojen loukkaaminen ja vakoilu, jotka liittyvät Kolumbian presidentinvaalien aikana vuonna 2014 tehtyyn hakkerointiin
Andrés Sepúlveda väitti manipuloineensa vaaleja Meksikossa, jossa Enrique Peña Nieto valittiin vuonna 2012.
Kuten huomasimme, Brasilia ei ole joukossa mukana!
https://www.theworldweekly.com/reader/view/15893/how-to-hack-an-election-meet-the-man-who-rigged-politics-in-latin-america-for-nearly-a-decade
Ilmoita asiaton viesti
Aikamoista ohivaikuttamista. Murentaa uskoa kansanäänestyksen merkitykseen. En tiedä kuinka helppo tai vaikea on hakkeroida erillisessä verkossa olevat äänestyskoneet, mutta ei ilmeisesti ihan helppo. Mutta sillä ei periaatteessa ole merkitystä. Riittää, kun epäilee sitä vahvasti ja niin on luotu tekosyy, jolla ryhtyä mihin vain toimiin asevoimat selän takana. En kuitenkaan usko, että sotilasvallankumousta tulee, sillä epäilen ettei armeija aivan kritiikittömästi tottele tyyppiä joka selkeästi on useiden ihmisryhmien vihaama. Toisaalta tällaisessa arvioinnissa täytyy muistaa, että mielellään liioittelee positiivisia skenaarioita. Kytevä totuus saattaa olla vallan toisenlainen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Brasiliassa on kokemusta sotilasvallasta.
Ilmeisesti äänestyskoneilla voi viilata äänestystulosta. Ne jotka koneita ovat hankkineet, ovat kyllä pitäneet huolta siitä että konetta voi säätää.
Latinalaisen Amerikan maissa on ihan varmasti perusteltuja syitä säätää koneita että saadaan haluttuja tuloksia. Ja samoja koneita kyllä käytetään USA:ssakin.
USA:ssa äänestetään hyvin monista henkilöistä kuten palo- ja poliisipäälliköistä. Äänestystuloksiin vaikuttaminen on syvään juurtunutta kulttuuria. Lues vaikka John Grishamin uusin A Time for Mercy.
Ilmoita asiaton viesti
Vai niin! Näistä 2020 -vaaleista on sanottu kuulemma kaikki Molley Hemingwayn teoksessa ”rigged.”
Jota kommentoitiin näin:
Tells the story that Time magazine touched on after the rigged election of 2020.
I didn’t vote for Trump but would after this book.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on todella harvinainen artikkeli, olin näköjään gooletellut ”hacking of election machines in latin america ” -Siitä paljastuu, että latinalaisen Amerikan vaaleja on Sepúlvedan mukaan manipuloitu jo vuosikymmeniä.
Sitten tullaan USA:n vaaleihin:
” Kysymykseen siitä, onko Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan puututtu, hän vastaa yksiselitteisesti. ”Olen 100-prosenttisen varma siitä”, hän sanoo.
Sepúlveda oppi käyttämään tietokonetta 15 vuotiaana. oppi koodamaan paikallisessa teknologiakoulussa. Ja ajautui vanhemman tiedottaja-veljensä kautta Kolumbian presidentin puolueen kanssa kongressi-kampanjaan mukaan heidän FARC-sissien vastaisessa työssään.
Skannaamalla puolueen langatonta verkkoa!
Vieraillessaan puolueen päämajassa Sepúlveda otti esiin kannettavan tietokoneensa ja alkoi skannata toimiston langatonta verkkoa. Hän pääsi helposti käsiksi puolueen strategi Rendónin tietokoneeseen ja latasi Uriben työaikataulun ja tulevat puheet. Sepúlveda sanoo Rendónin raivostuneen ja palkanneen hänet heti.
Latinalaisen Amerikan vaaleja manipuloitiin vuosikymmeniä, ei voitettu, ja menetelmät olivat melko suoraviivaisia. Paikalliset järjestäjät jakoivat ääniä vastaan kaikkea pienkoneista käteiseen.
Mutta 1990-luvulla alueella tehtiin vaaliuudistuksia. Äänestäjille myönnettiin väärentämisen estävät henkilökortit, ja puolueettomat instituutit järjestivät vaalit useissa maissa.
Tästähän US:nkin osavaltiot lähtivät, ID-korteista.
Ilmoita asiaton viesti