Iso raha viilaa meitä linssiin: ilmastonmuutosdenialismin alku
Tieteen löydösten järjestelmällisen vähättelyn ja kieltämisen tavoitteena oli turvata suuryritysten taloudellinen menestys. Tieto terveys- ja luontohaitoista oli uhka tupakka- ja öljyteollisuudelle. Denialismin ideologialla oli sosiaalinen tilaus. Kukaan ei halunnut luopua saavutetuista eduista. Taloudellista vapautta puolustettiin, säädöksiä vastustettiin. Mutta vapauden ihannoimisella oli hintansa, jota me nyt maksamme.
Denialismi määritellään tilanteeksi, jossa ihminen kieltäytyy uskomasta (deny=kieltää) asianlaitoja, jotka tiedeyhteisö pystyy yhteisymmärryksessä todistamaan tosiksi – tai tosiksi sellaisella varmuudella, ettei kyseenalaistaminen ole järkevää. Vaikka ilmastotiede perustuu luotettuihin perustieteisiin (fysiikka, kemia, matematiikka, tekniikka, tilastotiede), silti sen tuottamaan tietoon ei luoteta. Harva on kuitenkaan täysin tieteenvastainen. Miten voisi ollakaan? Käytämmehän joka päivä soveltavan tieteen innovaatioita, kuten autoa ja pyörää.
Denialismin ydin onkin jossain muualla kuin tieteenvastaisuudessa, vaikka niin helposti sortuu ajattelemaan. Wikipedian denialismin määritelmään kuuluu taianomainen käsiteyhdistelmä: ”epämukava totuus”. Se saattaa olla tuttu Al Goren tähdittämästä palkitusta dokumenttielokuvasta An Inconvenient Truth.
Epämukavuutta vastustetaan ihan ymmärrettävästi. Tuolilla halutaan istua mukavasti, vaikka istuminen kuulemma tappaa. Jotkut ilmastonmuutoksen vastaisista toimista rajoittavat vapaata elämistämme. Suurin osa ilmastonmuutosvastaisista ihmisistä eivät ole klimatologiaa, vaan mediaa ja rajoitustoimia vastaan. Kun kajotaan tai uhataan kajota yksilön itsemääräämisoikeuteen, yksilö nousee vastarintaan, olipa toimien takana kuinka vahva tieteellinen näyttö tahansa. Denialisti puolustautuu kieltämällä rajoitusten takana olevat oikeutukset. Kyse on enemmän tunteista. Äly ja looginen ajattelu valjastetaan puolustamaan jo lähtökohtaisesti väärää näkemystä.
Denialistia ei pidä sekoittaa skeptikkoon. Tervettä skeptisyyttä -internetsivuston ylläpitäjän, filosofian maisteri ja kriittisen ajattelun harrastaja Pauli Ohukaisen sanoin: ”Selvittäessään totuutta, skeptikko seuraa tieteellistä todistusaineistoa ja kallistuu sille puolelle, missä sitä on enemmän”[1]
Luontainen epäileväisyys, saavutettujen etujen puolustaminen ja ajattelun laiskuus ovat otollista maaperää suuryritysten levittämälle tieteenvastaiselle propagandalle. Vaikka nyt ollaan hieman viisaampia, 80 vuotta sitten syntynyt suuryritysten harjoittama järjestelmällinen linssiinviilaus vaikuttaa tänäkin päivänä. Dokumentoitu tieteen ja rajoitusten vastustaminen alkoi Los Angelesin savusumusta.
Smog kuristi kurkkua ja silmiä, kenen syy?
40-luvun moottorien hyötysuhde oli vielä huonompi kuin nykyään. Osa palamattomasta bensiinistä päätyi pakokaasun kautta ilmaan. Sen hiilivedyt ja typpioksidit muodostivat auringon ja ilman kanssa vaarallista otsonia. Tämä sai aikaan hengitystieoireita, kirveleviä silmiä, viljelyskasvien kuolemista ja jopa kumiesineiden halkeilua.
1946 sanomalehti Los Angeles Timesin palkkaama kemisti ilmoitti alustavien tutkimustensa perusteella, että savusumu koostui paikallisen öljynjalostamon ja henkilöautojen päästöistä ja kotitalouksien ja kaatopaikkojen roskien poltosta. Hän ehdotti sääntelyjärjestelmän luomista. Ei liene yllätys, että kaasu- ja öljyteollisuuden keskusjärjestö API (American Petroleum Industry) perusti välittömästi oman taistelupoteronsa. Sen nimi oli Smoke and Fumes Committee. Sen tehtävä oli rahoittaa ja sanoittaa omaa tutkimusta ja tiedottamista. Valittu nimi oli luultavasti osa yleisön hämäystaktiikkaa, sillä Los Angelesin piirikunta oli perustanut kolme vuotta aiemmin tutkimusryhmän nimeltä Smoke and Fumes Comission.
Smoke and Fumes Committee ohjasi öljy- ja kaasuteollisuuden rahaa Stanford Research Instituutin perustamiseen ja rahoitti kolme neljäsosaa sen tutkimuksista.
Savusumun muodostumisen ja kemiallisen koostumuksen ollessa vielä epäselvä, Los Angelesin oma vastaperustettu Air Pollution Control -osasto oletti, että syy oli rikkidioksidissa, samoin kuin Lontoon savusumun tapauksessa. Niinpä katseet nauliintuivat paikalliseen öljynjalostamoon. Laadittiin rajoituksia, ja yhtiö kulutti miljoonia dollareita vähentääkseen päästöjään. Mutta savusumuongelma ei ottanut helpottuakseen. Vasta kun kaupunki kääntyi taitavan kemistin Arie Jan Haagen-Smitin puoleen, alkoi tapahtua. Hän sovelsi eteeristen öljyjen biosynteesi -tutkimustensa tekniikoita ja löysi ryhmänsä kanssa lopulta oikeat syylliset: hiilivedyt ja typpioksidit.
Noin puolet Los Angelesin savusumua aiheuttavista kaasuista tuli autojen moottoreista. Loput jalostamon toiminnasta. Öljyteollisuuden Smoke and Fumes -komitea ei pitänyt saamastaan julkisuudesta, vaan palkkasi ensimmäisen Haagen-Smitiä kritisoivan tutkijan. Tosin, kun tämä tarkempien tutkimusten jälkeen totesi Haagen-Smitin olleen oikeassa ja vieläpä nero, komitea antoi miehelle potkut. Smoke and Fumes laittoi ”omistamansa” tutkimusryhmät ja instituutit töihin ja sai kuin saikin 50-luvun alussa muodostettua nykytieteen ehkä ensimmäisen denialistisen asiakirjan: ”Smog: Fact and Fiction”.[2] Sen avulla komitean johtaja Vance Jenkins kyseenalaisti Haagen-Smitin tutkimukset. Hän korosti epävarmuuksia todettujen faktojen sijaan, siirsi syyllisyyttä hiilivedyistä mm. roskienpolton niskaan.
Tästä kunniantuntoinen Haagen-Smit hurjistui ja syöksyi ryhmänsä kanssa vielä syvemmälle tutkimuksiin. 50-luvun puoliväliin mennessä ei ollut enää epäilystäkään, etteikö autojen lisääntyvä käyttö olisi ollut savusumun ylläpitäjä. Teoriaa tuki vahvasti se, että mittausten mukaan myrkkypäästöt nousivat rajusti aamu- ja iltapäiväruuhkien aikaan.[3]
Haagen-Smitiä voidaan pitää sankarina. Hänen ilmansaasteiden vastaisen työnsä ansiosta autoteollisuus ryhtyi ratkomaan päästöongelmaa, ja vuonna 1961 julkistettiin maailman ensimmäinen polttomoottorin päästöjen kontrollijärjestelmä; huohotinsysteemi.
Linssiin viilaamisen sietämätön tarkkuus
Kun ideologiana on rahan tekeminen, totuudet eivät paljoa paina. Öljyn ja tupakan polton haitallisuudesta saatiin jatkuvasti uutta tietoa. Kiinnostus ilmastonmuutoskysymykseen kasvoi. Jo 30-luvun lopulla kaveri nimeltä Guy Callendar dokumentoi korrelaation globaalin lämpötilan nousun ja ilmakehän kasvavan hiilidioksidipitoisuuden välillä. Siihen aikaan vielä uskottiin, että merien hiilinielu toimii puskurina.
Ei toiminut. 1957 Roger Revelle ja Hans Suess julkaisivat perusteellisen tutkielman, joka väitti hiilidioksidin kumuloituvan ilmakehään. Meret eivät tulisi pelastamaan lämpenemiseltä. Humble Oil (nyk. ExxonMobil) reagoi ja ryhtyi vastaiskuun. Kaksi vuotta myöhemmin Brannon-raportti väitti, että meret viivyttäisivät ilmakehän lämpenemistä kymmeniä, ellei satoja vuosia.
Revelle jatkoi työtään johtamalla Lyndon Johnsonin presidentillisen tiedeakatemian ympäristöraportin valmistumista. Ilmestyessään 1965 se antoi Yhdysvaltain hallitukselle virallisen ja suoran varoituksen: ilmat ja vedet tulisivat lämpenemään niin nopeasti, että ihmisen vastatoimet tuskin edes hidastaisivat sitä. [4]
Öljyteollisuus vastasi Stanford Research Instituten kautta. Tilatun tutkimuksen, ns. Robinson-raportin ensimmäinen versio oli johtoryhmälle liian rehellinen. Se ehdotti hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Tyytymätön API teetti Elmer Robinsonilla ”täydentävän” selvityksen.
Robinson pyörsi aiemmat sanansa, ja otti ilmastotieteeseen monimerkityksellisemmän ja skeptisemmän asenteen. Se johti ”odota ja katso” -filosofiaan, aivan kuten Humble Oil halusikin.[5] Tätä raporttia ilmastonmuutosdenialistit siteerasivat vuosikymmeniä.
Öljy-yhtiöt ovat siis tienneet lämmittävänsä maapalloa vähintään puoli vuosisataa.
Tupakkateollisuus oli yhtä skandaalinkäryinen. Eikä ihme, sillä öljy oli sen kaveri. Teollisuudenalat jakoivat keskenään lakimiehiä, mainoskampanjoita, PR-konsultteja, johtoryhmiä ja tiedemiehiä. Kun lisääntyvä tietoisuus tupakan vaaroista uhkasi kassavirtaa, eivätkä edes lapsille ja nuorille suunnatut mainokset auttaneet, he kääntyivät maan parhaan PR-yrityksen puoleen. Hill + Knowlton Strategies’lla oli kokemusta. Se oli vuosikausia neuvonut eräitä asiakkaitaan tieteenvastaisessa markkinoinnissa. Ja nuo asiakkaat kuuluivat öljyteollisuuden piiriin.
John W. Hillin tavoitteena oli rakentaa ja panna toteen merkittävä ”tieteellinen” vastakkainasettelu. Tupakkayhtiöiden markkinointitaktiikoita tutkinut Allan D. Brandt jopa väitti, että tupakkateollisuus suorastaan loi eturistiriidat, jotka tieteessä, politiikassa ja medioissa nykyään ilmenevät.[6] Myös tämä savuava teollisuudenala alkoi käyttää totuuden hämärtämistä julkisissa ulostuloissaan. Ote tupakkayhtiö Brown ja Williamsonin sisäisestä muistiosta vuodelta 1969:
”Epäilyksen herättäminen yleisön mielissä on paras keino taistella faktoja vastaan. Se on myös työkalu, jolla herätetään vastakkainasettelua”[7]
Exxon lataa ilmastotiedettä aseeseensa
John W. Hillin nerokas strategia ”doubt is our product” otettiin käyttöön myös läntisen maailman suurimmassa öljy-yhtiössä, Exxonissa. Kauan jatkunut tieteellinen tutkimus tehtiin tosissaan, mutta yhtiön johtoryhmälle se oli epäilyksen kylvämisen työkalu. Pelkkä kieltäminen ei olisi ollut uskottavaa.
80-luvulle tultaessa ilmastotutkijoiden keskuudessa vallitsi maailmanlaajuisesti tietynlainen matalapaine. Todistusaineisto antropogeenisesta ilmastonmuutoksesta lisääntyi koko ajan, eikä kukaan pitänyt siitä. 1977 Exxonin oma fyysikko James F. Black katsoi velvollisuudekseen ilmoittaa yhtiön johtokunnalle, että kaverit, teidän tuotteenne aiheuttaa globaalia lämpenemistä ja vaarantaa ihmiskunnan tulevaisuuden. Meillä on kymmenen vuoden aikaikkuna toimia, ennen kuin olisi liian myöhäistä.[8]
Näin 25 vuotta jälkeen päin ei ole kuulemma vieläkään liian myöhäistä. Toivo tuntuu olevan ikuista.
Exxonin tutkimuskeskus erikoistui ilmakehän hiilidioksidin tutkimiseen useammastakin syystä. Oli hyvä tietää samat tosiasiat kuin vihollinen; niitä voi sitten vääntää retoriseksi aseeksi. Tieteellinen uskottavuus on ase myös politiikassa, jossa pääsee vaikuttamaan ilmastolakien säätämisiin. Exxon halusi myös tietää, kuinka vaarallisia Kiinanmeren Itä-Natunan maakaasuesiintymän poikkeuksellisen suuret rikkivety- ja hiilidioksidipitoisuudet olisivat vapautuessaan ilmakehään.
Yhtiö teki yhteistyötä yliopistojen ja maailman tiedeyhteisön kanssa; se julkaisi yli 50 vertaisarvioitua huipputason tutkimusta ja kehitti ilmastomalleja. Vielä silloin Exxonin tutkijat suhtautuivat ilmastotieteen epävarmuuksiin avoimina kysymyksinä, ei tekosyinä hylätä kaikki se, mistä yhä enenevässä määrin tiedettiin.
Jos Instagramiin laittaa hashtagin #exxonknew, saa liudan postauksia, joissa kerrotaan Exxonin tienneen 40 vuotta ilmastonmuutoksesta tekemättä sille mitään. Oikeastaan he tiesivät sen jo aiemmin.
Ympäristölakimies Carroll Muffetin Smoke and Fumes -tutkimuksiin perustuva dokumentti löysi haastateltavakseen Shellin entisen työntekijän. Tämä paljasti nimettömänä, että koska yhtiö tiesi 60-luvulla jään paksuuden tulevan ohenemaan, öljynporauslautoista voitiin rakentaa kevytrakenteisempia.[9]
Globaalia lämpenemistä ei enää kyseenalaistettu. Siihen varauduttiin. Sitä käytettiin hyväksi. Meksikonlahden porauslautat rakennettiin kestämään pahempia myrskyjä. Itä-Kanadan öljynjalostamot rakennettiin korkeammalle paikalle meren pinnan nousun takia. Pohjoisten öljyputkien tukijalustat suunniteltiin roudan sulamista silmällä pitäen. Norjan ja Tanskan välistä öljyputkea niin ikään vahvistettiin. Merchants of Doubt -dokumentti vihjasi jopa, että Exxonin intresseissä oli nimenomaan lisätä lämmittävää hiilidioksidia ilmaan, jotta arktiset alueet sulaisivat nopeammin. Miksi? Jotta se pääsisi etsimään ja poraamaan uusia öljy- ja kaasuesiintymiä.
… ja laukaisee sen
Öljyjätin moraalisen selkärangan saattoi katkaista lopullisesti monikin asia, mutta vuoden 1986 suuri ”oilglut”, eli öljyn ylitarjonta ja hintojen romahtaminen yhdistettynä kansan ja kongressin lisääntyvään tietoisuuteen ilmastonmuutoksesta oli omiaan lisäämään painetta Exxonissa. Osakkeenomistajien vuosikatsauksessa jätettiin kertomatta kriittisiä tietoja fossiilisten polttoaineiden osuudesta ilmastonmuutokseen. Tänä päivänä petos osakkeenomistajia kohtaan on yhden Exxonia vastaan nostetun oikeusjutun aihe.
Ehkä kuitenkin viimeiset liian painavat korret olivat New York Timesin huutava otsikko vuonna 1988 ja samana vuonna perustettu kansainvälinen järjestö nimeltä IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Otsikon takana oli NASAn johtava klimatologi James Hansen ja ilmastonmuutospaneelin tehtäväksi annettiin kuroa tieteen ja politiikan kuilu umpeen. Toisen liikakorsi voi olla toisen oljenkorsi.
Öljy- kaasu-, hiili- ja kemianteollisuudet kavahtivat. Nytkö aletaan rajoittamaan tuotteidemme käyttöä? Jos autoilun vähentäminen ei onnistunut 50-luvulla Enkelten Kaupungissa, niin ei tulisi onnistumaan nytkään. Heti seuraavana vuonna viisikymmentä mainittuihin teollisuuden aloihin kuuluvaa yritystä muodosti koalition, jolla oli harhaanjohtava nimi: Global Climate Coalition. Se ei ollut niin sanotusti ilmaston puolella.
GCC yritti manipuloida IPCC:n toimintaa heikentämällä sen lausuntojen vakavastiotettavuutta.[9] Teollisuuden palveluksessa olevia tiedemiehiä yritettiin ujuttaa IPCC:n toimintaan mukaan; jäsenyritykset tarjoutuivat rahoittamaan ilmastopaneelia vaikutusvallan toivossa. GCC:n edustajat tapasivat paneelin tiedemiehiä säännöllisesti saadakseen heidät hyväksymään teollisuudelle edulliset sanamuodot. Samat lobbarit soluttautuivat IPCC:n perustajajärjestö YK:n kokouksiin ja yrittivät levittää hienovaraisesti epäilystä.
Hauskaa on se, että vaikka Global Climate Coalitionin markkinointiosasto julisti hiilidioksidin epävarmaksi tekijäksi ilmaston lämpenemisessä, sen omat tiedemiehet totesivat asian olevan täysin päinvastoin. Mikään ei ollut varmempaa eikä paremmin toteen näytetty.
Exxon sijoitti ”Ilmastokoalition” lävitse 13 miljoonaa dollaria Kioton ilmastosopimuksen vastaiseen kampanjaan. Sen ydinviesti oli, että sitoutuminen Kioton pöytäkirjaan olisi ”aiheettoman radikaalia ja ennenaikaista” sekä haittaisi vakavasti Yhdysvaltojen taloudellista kehitystä. Presidentti Bush veti kotiin päin, eikä allekirjoittanut. Miljoonat olivat siis loistava sijoitus; Global Climate Coalition jäsenyritykset saivat jatkaa voittojen takomista ilman rajoituksia.
API maksoi myös PR-yritys Burson-Marstellerille 1,8 miljoonaa dollaria tietokoneohjatusta ruohonjuurentason kirje- ja puhelinhäirintäkampanjasta, kohteinaan poliitikot ja tavoitteenaan estää fossiiliverolaki. Kampanja oli menestys, lakia ei hyväksytty.
Fossiiliteollisuus kylvi ilmastoepäilyä savuverhoyhdistyksien kautta. Kaikilla oli arvokkaalta kalskahtava nimi: Global Climate Information Project; Coalition for Vehicle Choice; National Center for Public Policy Research; The Advancement of Sound Science Coalition; American Policy Center. Yhdistysrypäs tehtaili valituksia virallista ilmastotiedettä vastaan. Debatoitiin radiossa, lehdissä, televisiossa, uhkailtiin ja lahjottiin poliitikkoja ja ahdisteltiin rehellisiä tiedemiehiä. Edward S. Hermanin ja Noam Chomskyn kehittämä propagandamalli kuvaisi tekniikkaa ”ryöpytykseksi”, tavoitteena saavuttaa systeeminen vinouma joukkotiedotusvälineiden kautta.[11]
Denialismi ei ollut Exxonin yksinoikeus
Myös valtiotasolla reagoitiin. 70- ja 80-lukujen vaihteessa Yhdysvaltain hallinnon itsenäinen tiedeosasto JASON tuotti kolme ilmastonmuutosta käsittelevää raporttia. Ne antoivat synkät näkymät. Valkoinen Talo huolestui. Reaganin hallinto oli juuri aloittanut hiilellä ja uraanilla toteutettavan energiaomavaraisuuteen siirtymisen. Niinpä energiaministeriö moitti JASONin raporttia spekulatiiviseksi ja alarmistiseksi. Kongressin järjestämässä kuulemisessa energiaministeriö valitsi itse JASON-ryhmän jäsenet, jotka raportin tulisivat esittelemään. Sherwood B. Idso ”termendous greening” ja Richard Lindzen ”global warming is self-cancelling because of the clouds” nostivat raportista esille vain omia näkemyksiään. Ministeriön puhemies, poliitikko Fred Koomanoff lausui vastalauseita huudahtelevalle tiedeakatemialle:
”Those who must make decisions… deserve better than to hear divergent voices from the scientific community”.[12]
Suora suomennos olisi: He, jotka tekevät päätöksiä… ansaitsevat parempaa kuin kuulla soraääniä tiedeyhteisöltä.
Kirjoittajan oma tulkinta: Pelkäämme päätelmiänne niin paljon, että piiloudumme vastuunkantomme taakse, emmekä näin ollen kanna sitä.
Nykyiset denialistiset hokemat kuten ”aurinko on ilmastonmuutoksen syy”, ”ilmastonmuutos on teoria, ei tosiasia”, ”ihminen on ennenkin sopeutunut”, ”tarvitaan lisää tutkimusta” ja ”tekniikka ratkaisee” ovat kaikki vähintään viisikymmentä vuotta vanhaa Ison Rahan keksimää viivyttelyretoriikkaa. Petos on ollut perusteellinen ja häikäilemätön. Osaa kansaa on viety kuin litran mittaa ja API tiesi tämän mahdollisuuden hyvin. Heti Kioton sopimuksesta irtautumisen jälkeen suurimmat öljy-yhtiöt ja niiden peesaus-instituutit allekirjoittivat toimintasuunnitelmansa tuleville vuosikymmenille. Sen kuuluisin lause kuului:
”Kun tavallinen kansalainen ’ymmärtää’ ilmastotieteen epävarmuudet ja kun tuo epävarmuuksien ’ymmärrys’ sulautuu osaksi maalaisjärkeä, olemme voittaneet.”[13]
Kieltämisen juuret ulottuvat siis 40-luvulle ja kasvavat tänäkin päivänä. Yleisöä on johdettu harhaan, tietoa salattu ja muunneltu. Tänä päivänä takki on käännetty, mutta vain pintapuolisesti. Denialismin musta rahoitus on supistunut tai ainakin mennyt piiloon. Yhtiöt eivät enää keskity niinkään vastaan taistelemiseen kuin myötäkarvaan silittelemiseen. Mediassa öljy-yhtiöt ovat uudistuvien energiamuotojen puolella, mutta kulisseissa etsitään lisää öljyä. Vihreydelle on olemassa minimiperusteet, mutta näyttöä todellisesta muutoksesta ei ole. Suurimmaksi osaksi viestintä onkin niin sanottua viherpesua. Sosiaalisen hyväksynnän hakemista toiminnalle. Ellei nämä täytä salaliiton tunnusmerkkejä, niin sitten ei mikään.
Jos tiedemiesten viesti olisi otettu aikoinaan vakavasti, ja rakenteellisia muutoksia alettu tehdä, meillä saattaisi olla tänä päivänä paremmat työkalut hillitä lämpenemistä. Ei ehkä olisi niin kiire. Siirtyminen uusiutuviin on vaikeaa, sillä kaikki maat eivät ole pystyneet vähentämään fossiilipohjaisia polttoaineitaan. Niistä ei voi äkkiä luopuakaan, jos ei ole korvaavaa energiaa. Riippuvaisuus öljystä on edelleen suurta. Globaalin lämpenemisen hidastaminen on kuin suurien laivojen kääntelyä. Hidasta. Ehkä liikenne olisi nyt sähköisempi ja tekniikka palvelisi selkeästi tulevaisuutta. Ehkä kuluttaminen olisi vastuullisempaa ja sijoitusraha vihreää. Jos se kourallinen miehiä, jotka tekivät kaikkensa estääkseen ilmastonmuutosvastaiset toimet, olisi ottanut toisen suunnan, olisimme nyt ehkä keskellä sitä systeemistä muutosta, joka odottaa meitä vielä tulevaisuudessa.
Teemu Laulajainen
1. http://www.tervettaskeptisyytta.net/mita-on-terve-skeptisyys/
2. https://insideclimatenews.org/documents/jenkins-speech-1952/
3. https://www.mdpi.com/2073-4433/12/10/1354/htm
4. https://ozonedepletiontheory.info/Papers/Revelle1965AtmosphericCarbonDioxide.pdf
5. https://www.smokeandfumes.org/documents/19
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3490543/ (Brandt A. M. (2012). Inventing conflicts)
7. https://www.industrydocuments.ucsf.edu/tobacco/docs/#id=psdw0147 ”Doubt is our product since it is the best means of competing with the “body of fact” that exists in the mind of the general public. It is also the means of establishing a controversy.”
8. https://insideclimatenews.org/news/16092015/exxons-own-research-confirmed-fossil-fuels-role-in-global-warming/
9. https://www.dailymotion.com/video/x7pcqkv
10. https://www.theguardian.com/news/2005/jun/08/usnews.climatechange
11. https://fi.wikipedia.org/wiki/Propagandamalli
12. https://www.jstor.org/stable/10.1525/hsns.2008.38.1.109 / s. 136
13. https://www.climatefiles.com/trade-group/american-petroleum-institute/1998-global-climate-science-communications-team-action-plan/ “Victory will be achieved when average citizens ‘understand’ (recognize) uncertainties in climate science,” and when “recognition of uncertainty becomes part of the ‘conventional wisdom.’”
Kirjallisina lähteinä käytetty
* Merchants of Doubt (2010), N Oreskes, E.M. Conway, Bloomsbury Press
* Merchants of Doubt Documentary (2014), Robert Kenner
* Oreskes, Naomi & Conway, Erik & Shindell, Matthew. (2008). From Chicken Little to Dr. Pangloss: William Nierenberg, Global Warming, and the Social Deconstruction of Scientific Knowledge. Historical Studies in The Natural Sciences.
Lue tuo artikkeli ja kerro mitä kokeesta pitäisi ajatella.
https://www.nature.com/articles/s43247-021-00110-0
Ilmoita asiaton viesti
Aro ei edes yrittänyt kumota blogissa esitettyjä väitteitä vaan tyypilliseen denialistin tapaan vain hämmentää asiaa esittämällä epäillyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ne väitteet kumoutuu teille ikävällä tosiasialla, lämpenemistä ei ole tapahtunut viimeisen 40v aikana kuin ~0.3°C .
Ilmoita asiaton viesti
Täällä on luotettava tieto ilmaston lämpenemisestä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmaston_l%C3%A4mpeneminen
Ilmoita asiaton viesti
Wiki jonne kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa luotettava 😆 .
Kattoos tuolta Yliopiston sivulta poikkeama 1979-2000 keskilämmöstä.
https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2anom
Ilmoita asiaton viesti
Wiki jonne kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa luotettava 😆 .
—————————————-
Asiantuntijoiden tekemän selvityksen mukaan Suomenkielinen Wikipedia on faktoiltaan pääosin virheetön. Tiedelehti Naturen vuonna 2005 julkaisema selvitys, jossa vertailtiin Wikipediassa ja Encyclopedia Britannicassa olevien virheiden määrää. Aineistona oli 42 Wikipedia-artikkelia. Vertailun tulos oli, että Wikipedia oli lähes yhtä virheetön kuin maailman arvostetuimpiin kuuluva tietosanakirja Encyclopedia Britannica.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000002692612.html
Ilmoita asiaton viesti
Wikipediassa osa artikkeleista on paikkansapitäviä ja osa ei-paikkansapitäviä.
Mitä enemmän asiaan kohdistuu intohimoja, sitä epäluotettavammaksi wikipedia käy. Ilmu on aihe johon kohdistuu intohimoja.
Esim. edesmennyt Jörn Donner ei pitänyt wikipediaa paljon arvoisena.
Ilmoita asiaton viesti
Luin paperin, suurimmilta osin. Mieleeni tuli, että kehotuksesi oli vitsi, mutta en ole varma. Vitsi siksi, että en löytänyt mitään sen kummempaa, kuin tutkimusta miksi Alankomaissa 2020 paistoi aurinko pilvettömältä taivaalta enemmän kuin melkein sataan vuoteen – johtuiko se enemmän covid-19 lockdowin aiheuttamasta ilmansaasteiden vähenemisestä vai Euroopan säätilasta. Odotin radikaalia näkemystä jostain esim hiilidioksidin kyvyttömyydestä absorboida ir-säteilyä… Joka tapauksessa ihan mielenkiintoista sinänsä.
Johdannossa kerrottiin, että muutos pilvisyydessä on dominantti elementti lisääntyneessä säteilyssä. Ei niinkään aerosolien vähyys. Onhan tämä ymmärrettävää. Pilvet estävät auringon valon maan pinnalle pääsyn tehokkaammin kuin aerosolit. Kuivempi ilmakehä ja sääilmiöiden esiintyvyys johti vähempiin pilviin kuin aiempina vuosina.
Pilvisyyttä tai sen vähyyttä puolestaan ennakoi sääilmiöiden malli tai kaava ”recurring weather patterns favourable for sunshine, with persistent north- to easterly flow over Western Europe or weak winds in the centre of high pressure systems. ”
Maallikon suomennos (joku tietävä korjatkoon): Keväällä 2020 vaikuttivat auringonpaisteelle suotuisat toistuvat säämallit, pysyvät pohjois-itä -puoliset ilmavirtaukset Länsi-Euroopan yli tai heikot tuulet korkeapainesysteemin keskellä.
Yksi tutkimuksen johtopäätös oli, että aikamme (viime vuosikymmenet) on aurinkoisempi ja osa syy siihen on ilmansaasteiden väheneminen. Muita syitä on Euroopan lisääntyneet korkeapaineblokit ja pudonnut sykloniaktiivisuus (tai syklonien jäänteet) Skandinaviassa sekä antropogeenisen ilmastonmuutoksen vaikutus suihkuvirtauksiin.
”To illustrate, an increase in spring blocking highs over Europe and a drop in cyclonic activity in Scandinavia has been reported, in line with more general claims that anthropogenic influence on the jet stream makes weather more persistent.”
Toisaalta tutkimus myöntää, ettei se löydä trendejä eikä sen vuoksi voi sanoa juuta eikä jaata siitä, miten säämallit/kaavat vaikuttavat pilvettömämpään säähän. Myöskään se ei ulossulje mahdollisuutta, että lockdownin takia vähentyneellä aerosolipakotteella ei olisi enempiä vaikutuksia mainittuun pilvisyyden vähenemiseen ja kuivuuden lisääntymiseen.
Miten sinä sen ymmärsit? Mitä johtopäätöksiä teit?
Sitten haluan kysyä herroilta Matti Lehtinen ja Jouni Halonen, että luitteko Aron linkittämän tutkimuksen vai menikö peukutuksenne vain henkilöpalvonnan piikkiin?
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai Halonen ja Lehtinen ovat lukeneet kyseisen artikkelin.
Oma johtopäätös on se, mikä on tullut esille aikaisemminkin ja samaa mieltä ovat kyseiset henkilöt, jotka erikseen mainitsit, että ilmastonmuutos on pitkälti luonnollista ja antropgeenista sekä ulkoisten tekijöiden aikaansaamaa muutosta. Atlantin alueella AMOC.
Tuon tutkimuksen tulos oli, että pilvisyydellä/pilvettömyydellä on suurempi vaikutus kuin NOx:illa, SO2:lla ja CO2:lla.
Tuohon AMOC:n historiaan voisit perehtyä tarkemmin. Selviäisi sinullekin, että miksi Arktinen on saanut jääpeitteen viimeisen tuhannen vuoden aikana. Al Goren höpötykset jäävät samalla omaan arvoonsa. Tuskin Al Gore tai kukaan muukaan pystyy vaikuttamaan AMOC:iin.
”Viime vuosituhannen esiteollista edeltävällä osalla (850 Common Era (CE) – 1849 jKr) säteilyvoimaa hallitsi tulivuorten ja auringon aktiivisuus24.”
https://media.springernature.com/full/springer-static/image/art%3A10.1038%2Fs41598-020-57472-2/MediaObjects/41598_2020_57472_Fig4_HTML.png
Ilmoita asiaton viesti
Yes, se on hyvä että lukivat.
”Tuon tutkimuksen tulos oli, että pilvisyydellä/pilvettömyydellä on suurempi vaikutus kuin NOx:illa, SO2:lla ja CO2:lla.”
Mutta aerosoleilla oli myös osuutta asiaan. Mun mielestä tutkimuksesta ei voi vetää johtopäätöstä, että antropogeeninen vaikutus olisi jotenkin mitätön nykyiseen ilmastonmuutokseen/lämpenemiseen, eikä teksti itsekään sitä ehdottanut. Se tutki vain ja ainoastaan lyhyen aikavälin poikkeuksellista aurinkoisuutta ja kuivaa ilmanalaa. Se ei mitenkään kyseenalaistanut antropogeenista ilmastonmuutosta.
Luonnollinen kierto on luonnollinen kierto, ja kun ulkoinen pakote (co2) vaikuttaa luonnolliseen kiertoon, kyseisen ”kierron” tekee edelleen luonto, mutta suunnan muutoksen aiheuttaa ihminen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta voit jatkaa. Tuo ihmisen syyttäminen on paikallaan joissakin asioissa, teollinen valaanpyynti esim.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2020JD033590
”1980-luvulta lähtien on tiedetty, että aurinkosäteily maapallon pinnalla kasvaa (kirkastuu) kahdesta kolmeen vuosikymmeneen, mitä seuraa väheneminen (himmeneminen) vastaavien ajanjaksojen aikana. Nämä sykliset kuviot eivät johdu auringon säteilyn vaihteluista vaan pikemminkin pilvipeitteen ja ilmakehän pölyn muutoksista. Kirkastuu ja himmentyy kaikkialla maailmassa.”
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/cms/asset/ab0412d2-c9c5-4542-95e2-f50ae3578f38/jgrd56907-fig-0002-m.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Kiitti ajatuksistasi, otsikkotaso voi hyvinkin yrittää toimia etunsa mukaisesti, lienee inhimillinen piirre ja syvällä turvallisuus / henkiinjäämiskamppailuissamme ihmisen alkuhämärästä lähtien.
Tässä tulee streemi, joka sohaisee isoa rahaa, joka uittaa yli 60 000 alusta ympäri palloa, edestakaisin, kertoen säästävänsä ” jotain ”, mutta naurettavinta säästöä saadaan aikaan, kun 20 000 konttia rahdataan edestakaisin, sitoen julmettu määrä maapinta-alaa niiden liikutteluun ja varastointiin, tuntuuko järkevältä ja kenen kannalta, vaiko kannattaisi sittenkin tehdä näin ? https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=MsioIw4bvzI
Kyllä, iso raha viilaa meitä linssiin….
Ilmoita asiaton viesti
On argumenttivirhe jos mennään vastapuolen huonoihin puoliin ja korruptoituneisuuteen. Samaahan löytyy kaiken lisäksi tieteen sisältä.
Ilmastodenialismi pitäisi osoittaa epätodeksi ihan asia-argumenteilla.
Missä olikaan se vertaisarvioitu tutkimus joka todisti ilmastonmuutoksen ihmisen aiheuttamaksi. Vastaus: Ehkä lähinnä Michael Mannin lätkämailagraafi joka on saanut kosolti kritiikkiä osakseen. Osa kritiikistä on ohittamatonta. Lätkämaila ei toteuta hyvän tieteen vaatimuksia vaikka onkin vertaisarvioitu.
Al Gore esittelee lätkämailagraafia. Se ei ole toteutunut kuten Gore ennusti.
Al Gore tekee elokuvassaan monia muitakin epätosia väitteitä. Kritisoin elokuvaa jo tuoreeltaan ilmestymisajankohtana. En ole saanut rahaa keneltäkään.
No sitten tullaan tähän Pauli Ohukaiseen. Hän väitti taannoin Skeptikko-lehdessä että denialistilla on todistustaakka koska ilmu on yleisesti hyväksytty käsitys.
Kritisoin sellaista ajatusta vastaan. Tiede ei toimi sillä tavoin.
Laadin vastineen Pauli Ohukaiselle, se on ohessa.
https://www.skepsis.fi/jutut/karinen.htm
Sen jälkeen jutut tasaantuivat huomattavasti Skeptikko-lehdessä. Taisivat huomata että Skeptikko-lehden entinen päätoimittaja oli tehnyt Ilmastopaniikki-kirjankin.
Laulajainen voisi lukea sen. Voisi oppia uutta.
Ilmoita asiaton viesti
Oppihan siitä sen että ilmastosta voi kirjoittaa kirjan vaikka ei ymmärtäisi siitä enempää kuin seepra Saramagosta.
Ilmoita asiaton viesti
Mille foorumille pitäisi kirjoittaa artikkeli jossa käytetään argumentaatiovirhettä?
Ilmoita asiaton viesti
Kari Helstamolla on venäläinen maailmankatsomus.
Vääryys on hyväksyttävää jos se ei koske itseä.
Meidän kolmen motiivit ovat aivan samat kuin Teemu Laulajaisenkin.
Vähemmän hänellä olisi aihetta kirjoittaa kun Suomessa on hallituksenkin taholta hyväksytty ajatusmalli joka on Laulajaiselle myönteinen.
Mihin Helstamo pyrkii, voitaisiin kysyä. Mitä onnistuit todistamaan?
Ilmoita asiaton viesti
Olenko minäkin ilmastonkieltäjä, vaikka hyväksyn yleisesti käytetyn lämpötilatrendin kuten HaCRUT3 tieteelliseen artikkeliini. Toki olen sitä mieltä, että UAH on luotettavampi. Ja sitähän käytti kaikki noin vuoteen 2005 saakka.
Olen tullut siihen tulokseen, että ilmastonkieltäjän statuksen saa, jos on eri mieltä lämpenemisen syistä kuin IPCC. Minulla on viisi hyvin perusteltua perustavaa laatua olevaa kohtaa, joissa IPCC on väärässä. Mutta onhan niistä kirjoitettu.
Kirjoittaja näyttää perustavan väitteensä johonkin suureen salaliittoteoriaan, kuten öljyteollisuuden järjestämään rahoitukseen. Heikko keisi, jossa ei ole tiedettä nimeksikään. Siksi en viitsi sitä kommentoida sen tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan ollut jo pitkään tiedossa, että ilmastoon liittyvää disinformaatiota suoltavat yhdysvaltalaiset ”think tank’ -organisaatiot: Cato, Heartland jne. Niiden tuottamaa materiaalia on täällä Puheenvuorossakin jaettu viljalti. Fossiiliteollisuuden on näppärää rahoittaa niitä, koska USAssa tällaista rahoitusta ei tarvitse julkaista. Kyseessä ei ole salaliittoteoria vaan yleisesti tunnettu toiminta.
Ilmoita asiaton viesti
Härkösen ja Laulajaisen yhteinen maailmanselitys.
¨
”Der Ewige Jude”-tyyppinen.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, on turhaa ottaa kantaa noiden porukollien keisseihin. Ne kannattaa jättää, omaan arvoonsa, kuten sanonta kuuluu. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Miten uskottavaa on, että Nobel-palkittu fyysikko suhtautuu ilmu-oppiin kielteisesti saadakseen rahaa? (Giaever)
Miten uskottavaa on että kuussa käynyt astronautti-tiedemies haluaa rahaa ja on valmis valehtelemaan (Harrison Schmitt).
Miten uskottavaa on että MIT:n ilmastotieteenprofessori, yli 200:n ilmastoaiheisen tutkimuksen tekijä haluaa huijata ihmisiä saadakseen rahaa (Richard Lindzen).
Miten uskottavaa on, että Tupu, Hupu ja Lupu saa jostain rahaa vastustaakseen ilmastonmuutosoppia?
Maailmassa on itse asiassa aika paljon ihmisiä ja tiedemiehiä jotka pitävät ilmuopin johtopäätöksiä aivan naurettavana muka-tieteenä.
Ja entä vastapuoli? Aika paljon virkoja ja kivaa pöhinää. Myydäänkö tuulivoimaloita tappiolla, entä vihreää siirtymää toteuttavien frmojen osakkeita? Miten se 300 miljardia joka tuli juuri jakoon, mahtaneeko siitä liietä kenellekään pientä siivua?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutosoppia epäilevät saavat kylläkin enemmän epätykkäyksiä.
Onpa sellaistakin tapahtunut että ravintolassa alkaa tulla päin näköä jos epäilee ilmua. Ei minulle tosin, mutta tuttavalle kävi näin.
Napajäiden sulaminen josta uutisoitiin, on tapahtunut kymmeniä vuosia sitten (tutkimus käsittelee aikaa alkaen 1979). Viimeiset kymmenen vuotta on mennyt ilman sulamisia esim. Grönlannissa.
Vakuutusmatemaatikkona lakkaisin vakuuttamasta vesijättömaalle rakennettuja rakennuksia. Ilmastotuhot lisääntyvät kun rakennetaan vääriin paikkoihin. Itse ilmastossa ei ole tapahtunut enempää ääri-ilmiöitä kuin ennenkään.
Ilmasto nyt vaan on aika ääreinen ja on aina ollut. Ilmu ei asiaa ole muuttanut. Mutta voisi tietenkin muuttaa jos yhden kymmenestuhannesosan muutoksella ilmaston kaasukehän pitoisuuksissa olisi merkitystä. Tupu, Hupu ja Lupu ja muutama muu epäilee ettei ole.
Sitten vielä. Onko tuo pikkuruinen muutos ihmisen aiheuttama? Näyttäkääpä tutkimus jossa se osoitetaan vahvistetuksi tiedoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Karisella PhD meteorologiassa? Jos ei, suupielesi liikkuvat ihan muuten vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aina ei tarvita lahjuksia että kääntyy ilmastotiedettä vastaan. Itse asiassa raha on pienempi motivaattori, tunnepohjainen varmuus omasta oikeassaolemisesta on vahvempi kivijalka. Blogikirjoituksen esimerkissä raapaisin pinnallisesti tiedemieskolmikon motiiveja kieltämiseen. He olivat periaatteesta vastaan mitä vain mikä uhkasin heidän maailmankuvaansa, oli se uhka miten faktuaalisesti perusteltu tahansa. Motiivina voi myös olla se, että jokin on ”yleisesti hyväksytty” ja sillä perusteella olettaa, että se on väärässä. No, vähemmistön kuuluminen ei mitenkään automaattisesti tarkoita, että olisi itse oikeassa. Älykkyys ja koulutus ja asema ja titteli eivät nekään takaa automaattisesti viisautta ja suhteellisuudentajua. Toisaalta eivät myöskään epää sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Laulajainen, myöskään enemmistöön kuuluminen ei automaattisesti todista että olisi oikeassa.
Mikä nyt on enemmistö, sitäkin on vaikeaa tietää. Aika paljon valhetarinaa riittää alkaen 97% tiedemiehistä-väitteestä.
Mielestäni ilmutarinan heikkoutta kuvaa juuri se, miten hanakasti käytetään tällaista argumentaatiovirhettä todistamaan että ilmu on totta.
Ilmutarinan heikkoutta kuvaa myös lokasivustojen runsaus, se miten arvostetut tiedemiehet surutta lasketaan maksetuiksi.
Jospa Laulajainen esittäisi sen, miten yksi kymmenestuhannesosa ilmakehän pitoisuudesta ohjaa ilmastoa ja miten ihminen on saanut sen muutoksen aikaan.
Tai ehkä et kehtaa, on sen verran heikkoa tarinaa lukuisine aasinsiltoineen.
Ilmoita asiaton viesti
”Laulajainen, myöskään enemmistöön kuuluminen ei automaattisesti todista että olisi oikeassa.”
Totta.
Jos ilmastonmuutoksen todellisuus on osoitettu vertaisarvioitujen tutkimusten armadalla, on Karisen velvollisuus osoittaa toisin, jos ei niitä usko.
”Ilmutarinan heikkoutta kuvaa myös lokasivustojen runsaus, se miten arvostetut tiedemiehet surutta lasketaan maksetuiksi.”
En tiedä mitkä sivustot lasket ”lokasivustoiksi”, mutta minulle tulee mieleen kaikenkarvaiset tieteellistä retoriikkaa imitoivat poliittisesti värittyneet sivustot, jotka lokaavat tiedettä siksi, että joko/tai heille maksetaan siitä tai omasta ihan omasta julistamisen innosta vastustavat tulevia erittäin epämiellyttäviä ilmastotoimia. Tai sitten julkisuuden hingusta. Motiivit jäävät tuntemattomiksi. Yhteistä on se, että tiedettä itseään he eivät haasta, koska eivät kykene kommunikoimaan sen kielellä. Mutta tätä eivät tavalliset lukijat ymmärrä, vaan luulevat että ovat juuri päässeet käsiksi johonkin jännittävään salatietoon jota kukaan muu ei tiedä. Tämän propagandan leviäminen on haitallista ja luo keinotekoista vastakkainasettelua asiassa, jossa sellaista ei ole. Politiikan kentällä voidaan keskustella mielipitein, mutta ilmastotiede ei ole mielipidekysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Laulajaisen mielikuvitusarmada.
Miksei merkittävät tiedemiehet tiedä tästä armadasta? Kuten nobel-palkinnon saanut tai MIT:n ilmastoprofessori?
Paljon porua mutta vähän villoja on armadassa. Useimmat alkavat sanalla voi. Voi olla niin tai näin.
Ainoita selväsanaisia on Michael Mannin lätkämailagraafi joka tutkimuksena on väärennös vaikka onkin vertaisarvioitu.
Ilmastohistoria on pitänyt väärentää että nykyuskomuksilla olisi edes vähän uskottavuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri sen tähden että ilmasto ei ole mielipidekysymys, pitäisi voida osoittaa että hiilidioksidi johtaa ilmastoa ja että ihminen on aiheuttanut hiilidioksidipitoisuuden lisääntymisen yhdellä kymmenestuhannesosalla. Näitä ei kyetä osoittamaan vaikka yritys on toki ollut kova.
Laulajainenkin on yksi loanheittäjä. Pitkä todistelu siitä miten ilmua epäilevät ovat maksettuja tiedehuoria. Ja kun se ei riitä, niin pitää ottaa vielä jonkinlaisia mielenvikaisuusargumentteja siihen lisukkeeksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Miten uskottavaa on, että Nobel-palkittu fyysikko suhtautuu ilmu-oppiin kielteisesti saadakseen rahaa? (Giaever)”
Giaever ei vaikuta tarpeeksi monitieteelliseltä että sillä olisi merkitystä mitä sanoo ja uskottavuutta nakertaa se että on jossain oikeistokonservatiivien think tankissa.
Tämä nyt on siis täysin sama kuin jossain Oikea Media -sivustolla möyhkäisi vaikka olisi kymmenen nobelia.
”Maailmassa on itse asiassa aika paljon ihmisiä ja tiedemiehiä jotka pitävät ilmuopin johtopäätöksiä aivan naurettavana muka-tieteenä.”
Mutta missäs on uskottavat tiedemiehet jotka näin sanoo? Henkilöt joiden koulutus edeltää ennen Apollo ohjelmaa tai ovat jotain konservatiivareita Yhdysvalloista, eivät ole uskottavia.
Uskottavuus putoaa aina myös nollaan sekoittaa jotain rahaa asiaan koska raha on mielikuvitusasia, tieteessä tutkitaan todellisuuden ilmiöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaatun meriittiä osoittaa jo se, miten väittää rahan olevan mielikuvitusasian ja etteikö rahaa tutkittaisi tieteessä.
Giaever sai siis fysiikan nobelin. Luultavasti hiukan parempi ymmärrys kuin Karnaatulla. Harrison Schmitt on astronautti-tiedemies. Ensimmäinen astronautti joka on samalla tiedemies.
Luultavasti enin osa tiedemiehistä pitää ilmua aivan naurettavana oppina. Tietenkään sitä ei kannata sanoa julkisesti, kosto olisi välitön. Joutuisi jollekin lokasivustolle nopeaan.kuten edellisetkin. Laulajainen todistelisi motiiveja kuten on tehnyt tässäkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Giaever sai siis fysiikan nobelin.”
Ja Henry Kissinger sai rauhan nobelin, eli mitä sitten?
Ei ketään täysipäisiä vakuuteta viittaamalla yhdysvaltalaisiin konservatiivareihin.
Ilmoita asiaton viesti
Jotta fysiikan palkinnon saisi, pitää olla vähän osaamista fysiikassa.
Fysiikkaanhan tuon ilmuteorian pitäisi pohjautua, eikö?
Ilmoita asiaton viesti
”Fysiikkaanhan tuon ilmuteorian pitäisi pohjautua, eikö?”
Kaikki tässä todellisuudessa pohjautuu fysiikkaan mutta kokonaisuus on monitieteellinen. Koko asian ymmärtäminen edellyttää, että ymmärtää geologiaa, planeetan historiaa ja jääkausivaihtelun. Biologia tässä on mukana myös, miten vaikuttaa ekosysteemeihin ja miten biosfääri vaikuttaa kun se on keskeinen osa planeettaa.
Kyllä fyysikon pitää osata laskea planeetan lämpötila, mutta fysiikkaan ei kuulu se mitä vaikutuksia sillä on yhteiskunnissa. Tai vaikka se mitä se maksaa tai paljon tarvitsee rahaa. Käytetään siihen niitä taloustieteilijöitä, että keksii rahat. Valtiotieteilijät voivat keksiä sen miten ratkotaan vaikka miljoonien ihmisten uudelleensijoittaminen tai valtioiden rajojen muutokset kartalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Laulajainen perustaakin väitteensä armadasta juuri Karnaatun lausuntoihin. Näillä se ilmu on tullut todistetuksi (sarkasmia).
Ilmoita asiaton viesti
Giaever on saanut fysiikan nobelin suprajohteisiin liittyvästä tutkimuksesta. Hänellä ei ole julkaisuja ilmastotutkimuksen alalta.
Ilmoita asiaton viesti
No pitäisikö olla? Eihän ole olemassa sellaista tiedettä joka yksin vastaisi ilmastotieteen kaikista osa-alueista. Kyllä fyysikko jotain fysiikasta ymmärtää.
Onhan olemassa suomalainenkin denialisti, optiikan professori. Optiikassa nyt ainakin pitää olla kohtalaisen hyvät tiedot säteilystä. Säteilyn muutostahan tämä ilmu viime kädessä on.
Geomaantieteen professori, Stott. Kyllä tämä maantieteeseen kuuluu tämä ilmu. Ilmua opetettaisiin maantiedon (geografian) tunnilla jos sellaista vielä olisi. Nykynimitys olisi kai ympäristöoppi.
Harrison Schmitt, geologi, professori.
Tim Ball, geografia. Kyllä näillä kaikilla on yhtymäkohtia ilmuun.
Voispa noita nimiä ja tieteenaloja etsiä lisääkin mutta tässä nyt muutamia denialisteja.
Ilmoita asiaton viesti
”No pitäisikö olla? Eihän ole olemassa sellaista tiedettä joka yksin vastaisi ilmastotieteen kaikista osa-alueista.”
Tässä asiassa tapahtui merkittävää edistystä juurikin avaruusohjelmien yhteydessä kun piti ymmärtää vähän laajemmin asioita. Jos osaa vain fysiikkaa niin se ei riitä. Fyysikko jos kävelee luonnossa niin ei se välttämättä tajua miksi joku kivi on punainen. Geologi sen sijaan tajuaa että se ollut happipitoisessa ympäristössä joskus. Tai miten se on kulunut että onko se vesi, jää vai tuuli sen tehnyt. Biologi taas tunnistaa sen jos kivessä on hassuja kuvioita, että tämähän onkin fossiili.
Ilmastonmuutoksen käsitteen ymmärtäminen edellyttää mm. sitä, että ymmärtää jääkausivaihtelun eikä fysiikassa tuollaista opeteta joten tarvitaan monitieteellistä ymmärtämistä. Pitää siis ymmärtää muutakin kuin pelkkä geologia tai fysiikka.
Opetuksen taso on mitä ilmeisesti parempaa nykyään ja etenkin tiedon välitys tehokkaampaa.
Ilmoita asiaton viesti
KIvasti Karnaattu jaksaa lässyttää. Kuinka ollakaan luettelossa on nimiä juuri Karnaatun kaipaamilta tieteenaloilta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja pointti oli se, että näistä ei oikein mikään yksistään riitä. Siksi kysyinkin niitä henkilöitä joiden koulutus on ajalta kuumatkojen jälkeen että olisi monitieteellisyyttä, eikä todellakaan mitään yhdysvaltojen konservatiivareita, että olisi jotain uskottavuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö Ivar Gieaverilla siis olla julkaisuja ilmastotieteen alalta? Yksinkertaistettuna: kyllä, jos tarkoitus on viitata hänen johtopäätöksiinsä ilmastotieteen alalla.
Omien sanojensa mukaan hänen tietämyksensä ilmastonmuutoksesta perustuvat puolen päivän googlailuun. Vuosikymmen sitten hän aloitti esityksensä kertomalla, ettei maapallon ilmaston keskimääräistä lämpötilaa voi mitata. Ei edes yrittänyt selvittää tilastollista analyysiä, jolla se kenties olisikin mahdollista. Jatkoi kertomalla, miten 0,8 asteen muutos lämpötilassa on mitätön esimerkiksi solunkasvatuksessa laboratorio-oloissa, mutta ei yhtään arvioi, mitä muutos voisi tarkoittaa planeetan mittakaavassa.
Ja niin edelleen. Fysiikan alan ihmiset pitävät hänen esityksiään outoina. Ajattelevat, että pitäisihän hänen ymmärtää paremmin, kun on itsekin tehnyt vertaisarvioidut tutkimuksensa vaikeaselkoiselta ja arkijärkeä uhmaavalta alalta. Ei ilmeisesti joutunut perustelemaan tutkimustietojaan sellaiselle, joka pyrkii kumoamaan ne omalla tietämättömyydellään, kuten hän itse tekee ilmastotieteen alalla.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko Koski nyt hiukan parantelee todellisuutta. Tai tiedot ehkä ovat peräisin lokasivustoilta.
Kyllähän tämä globaali lämpötila on aika vitsi. Tarpeellinen kyllä ilmu-ajattelulle. Patja-ajattelulle missä ilmakehä on tiedetty ja jossa ei pilvissä eikä tuulissa oteta huomioon muutoksia. Eikä sen puoleen muutoksia geotermisessä lämpövuossa eikä auringon aallonpituuksissa.
Tunnenkin fyysikkoja joihin ei tämä ilmuajattelu oikein puraise. Ettei se nyt ihan pelkkää Giaeveriä vaivaa.
Fysiikkahan uhmaa arkijärkeä, ei siinä mitään. Ilmuajattelu sen sijaan ei ole rakettitiedettä ja halveksii arkijärkeä vaikka sitä siinä tunnuttaisiin tarvittavan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllähän tämä globaali lämpötila on aika vitsi.”
Laskettavissa oleva asia.
”Patja-ajattelulle missä ilmakehä on tiedetty ja jossa ei pilvissä eikä tuulissa oteta huomioon muutoksia.”
Kaikki ne muutokset tapahtuvat tyhjiöeristetyssä tilassa, eli siirtävät lämpöä paikasta toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu on vitsi.
Miten muuten se pääväittämä vaihtuikaan. Otsikon mukaan väärien tiedemiesten ´piti olla maksettuja mutta nyt Giaever on pelkästään tyhmä.
Miten niiden muiden kanssa, onko ne maksettuja vai tyhmiä. (Sellaista vaihtoehtoahan ei ole olemassa että tiedemiehet olisivat ”ilmastodenialisteja” vakaumuksesta).
Sekin pääväittämä tuntuu nyt vähän heikolta että olisi tutkimuksia jotka osoittaisivat ilmun olemassaolon. Miten nämä tyhmät ja maksetut tiedemiehet eivät sitten ole tutustuneet niihin vaan väittävät ihan omiaan. Pahempia kuin tietämättömät koululaiset.
Nimittäin koululaiset kyllä ymmärtävät ilmun, se on niin helppo ymmärtää, Kerry on todistanut niin,
Ilmoita asiaton viesti
”(Sellaista vaihtoehtoahan ei ole olemassa että tiedemiehet olisivat ”ilmastodenialisteja” vakaumuksesta).”
Vakaumus voi tietenkin olla täyttä paskaa. Pitäisi todistaa toisin kuten normaalisti argumentoitaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaatun tyhjiöeristetty tila viittaa termospulloon.
Ei ole eristetty tyhjiöllä maapallo, ei.
Sinne tyhjiöön vuotaa lämpöä. Nääs kun energia ei katoa ja kun maapallolle tulee säteilyä niin sinne avaruuteen sitä lämpöä karkaa.
Muuten ei riittäisi lämpötilan nousuksi yksi aste.
Sitten vielä. Tiedemieshän lukee tutkimuksia siinä kun tavallinen ihminen hesaria. Ei varmasti ole sellaista tilannetta että joku proffa olisi uunona eikä tietäisi millaisia tutkimuksia tehdään.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole eristetty tyhjiöllä maapallo, ei.”
Maapallo on eristetty tyhjiöllä.
”Sinne tyhjiöön vuotaa lämpöä. Nääs kun energia ei katoa ja kun maapallolle tulee säteilyä niin sinne avaruuteen sitä lämpöä karkaa.”
Niin, säteilyä vuotaa. Mutta täältä ei tuuli puhalla lämpöä vaikka kuuhun. Siinä kun on tyhjiö välissä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jouko Koski nyt hiukan parantelee todellisuutta. Tai tiedot ehkä ovat peräisin lokasivustoilta.” Olen katsonut Giaeverin alkuperäisen esityksen Lindau Nobel Laureate Meetings -sivustolta. Pitääkö hakea tietoa jostain muualtakin?
Vähän hassua, että pitää globaalin lämpötilan malleja ikään kuin liian yksinkertaisina, vaikkei ymmärtäisi asiaa syvemmin. Ja sitten samalta pohjalta ilmastotiedettä turhan monimutkaisena.
Jotkut fysiikan alat tosiaan uhmaavat arkijärkeä. Esimerkiksi tunneloitumisilmiö ja suprajohteet, joiden tutkimuksesta Giaever Nobel-palkintonsa sai.
Ilmoita asiaton viesti
No hyvä. Ehkä et olekaan Karnaatun tai Laulajaisen tasolla.
Katsoppa huviksesi Richard Lindzenin esitelmä ja kerro missä menee pieleen. Tämä ainakin on ilmastotieteilijä.
https://www.youtube.com/watch?v=IOKElp_jGLQ
Ilmoita asiaton viesti
Vastavuoroisesti oikein virkistävä, ilmapiiriä selkeyttävä realistinen kirjoitus ja kannanotto.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/arktinen-alue-lammennyt-lahes-nelja-kertaa-nopeammin-kuin-maapallo-keskimaarin-vuodesta-1979/
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta pitää argumenttivirheistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan se johtuu siitä, että Karinen keskittyy vain keskustelutekniikan virheisiin, mutta itse asian käsittely hukkuu hänen mölinäänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei argumenttivirhe ole keskustelutekniikan virhe vaan virhe ajattelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöjä. Argumentointivirheet ovat keskustelutekniikan (retoriikka) yhteydessä tulleita ”virheitä”, katso myös kognitiivinen vinouma.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentointivirhe
Kun puhut argumenttivirheistä, voisit ihan ensiksi yrittää ymmärtää, mitä sillä todellisuudessa tarkoitetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ymmärrän ja jos katsot luetteloa argumentointivirheistä, löydät Laulajaisen argumentit sieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkän aikaa on jatkunut trendi (ainakin Yhdysvalloissa, yllätys) kaivaa maanalaisia kyliä uimahalleineen ja apteekkeineen jne…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys. Sanoisin että molempiin; aseita poteroissa on taatusti – varsinkin kun on kyse Yhdysvalloista. Tilanne tulee kiristymään entisestään. Kiire vähentää kasvihuonekaasuja lisääntyy. Kun ylimieliset länsimaalaiset eivät suotu himmaamaan kulutustaan, yritykset ja valtiot tekevät parhaansa, jotta vaadittu energia saataisiin uudistuvista lähteistä. Plus että joku miljardi haluaa itselleen yhtä korkean elintason kuin meillä.
Mutta kun ajattelee IPCC:n aikaikkunaa (päästöjen puolittaminen 2030 mennessä) ja oheista kuvaa, voi miettiä onnistuuko. En voi olla ajattelematta, että energia-, vesi- ja ties mikä sota tästä tulee. Niin suuri vastustus ja tietämättömyys maailmalla vallitsee ilmastonmuutosta hillitseviä toimia kohtaan. Tiedemiehetkin jo on kahlitsemassa itseään julkisivuihin. He, jotka asiasta oikeasti tietävät jotain. Kuvaavaa on myös, että he, joilla on rahaa ja valtaa, kaivavat itselleen poteroita pakenemista varten sen sijaan, että laittaisivat rahansa töihin tilanteen parantamiseksi. Ihmiset, pyh. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:World_energy_mix.svg#/media/File:World_energy_mix.svg
No, mutta kuten eräskin ammattiauttaja sanoi ”Jos on elämää, on toivoa”
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaako Laulajainen tietääkään että ei ole ensimmäistä kertaa kun tällaista argumenttia käytetään?
Taistolaiset olivat hyvin hanakoita todistelemaan että marksismi-leninismi on tieteen korkein muoto ja sen vastustajat ovat maksettuja.
Selvähän se, että porvarit ovat sosialismia vastaan, omien etujensa tähden.
Ja ei ole vaikeaa maksaa muutamaa killinkiä valheellisille tiedemiehille jotka puhuvat sitten sosialismia vastaan.
Voihan leninismissä olla pieniä kauneusvrheitä kuten se, että porvarit pitää tappaa (kuristaa pappien suoliin), mutta se nyt kumminkin on ainoa aito tieteellinen näkemys millä maailma tulee paremmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhtälöt ovat minulle tärkeämpiä, sillä politiikka on tätä hetkeä, mutta yhtälöt ovat ikuisia.”
-Einstein
Ilmoita asiaton viesti
”Ilmasto vaihtelee mutta ilmastopolitiikka on tätä hetkeä”.
anonyymi
Ilmoita asiaton viesti