Kymmenien tuhansien mielenosoitus Lontoossa

Väkeä kuin pipoa. Kuva: Andrea Domeniconi

Lontoon parlamenttitalolla on parveillut viime perjantaista lähtien tuhansia ihmisiä. Extinction Rebellionin järjestämä ilmastomarssi on Britannian historian suurin: mukana on 20000-30000 ihmistä kaikenlaisista taustoista, lapsiperheitä, ohjelmanumeroita lapsille, puheita, paneeleita, kojuja joista saa ruokaa ja tietoa.

XR:lla on selvät vaatimukset.

1. Kerro totuus: kaikkien instituutioiden on oltava rehellisiä tilanteestamme. Meidän on ilmaistava selvästi kuinka äärimmäisiä ja vaarallisia tapahtumaketjuja ja tästä johtuvaa epäoikeudenmukaisuutta ihmiskunta on kohtaamassa ja kuinka kiire meillä on tehdä poliittisia, sosiaalisia ja ekonomisia muutoksia.

2. Toimi nyt: yhteiskunnan jokaisen osa-alueen on toimittava heti kasvihuonekaasujen vähentämiseksi, jotta pääsemme nettonollaan 2025. Luontoa on alettava välittömästi suojelemaan ja ennallistamaan. Koko yhteiskunnan on siirryttävä heti ennaltaehkäisevään ajattelutapaan, jossa elämä on pyhää ja me kaikki toimimme sen tulevaisuuden suojelemiseksi,

3. Päätä yhdessä: vaadimme reiluuden, osallistumisen ja läpinäkyvyyden kulttuuria. Hallituksen on perustettava kansalaisten forumi, joka varmistaa ekologisen ja ilmastollisen oikeuden toteutumisen.

XR vaatii myös uusien öljyporauslupien myöntämisen lopettamista. Iso-Britannia ei voi uskottavasti taistella ilmastonmuutosta vastaan, jos se jatkaa lupien myöntämistä. Niillä on vaikutusta kauas tulevaisuuteen.

Extinction Rebellion on aiemmin vaihtanut taktiikkaansa kansalaistottelemattomuudesta yhteistyöhön ja siltojen rakentamiseen, mutta kun maanantaina Extinction Rebellion lunastaa vaatimustensa hedelmät, ei XR:n edustaja haastattelussa voinut luvata täyttä rauhanomaisuutta. Marssiin on liittynyt useita erilaisia ryhmittymiä, joita on mahdotonta kontrolloida. XR on luonut siteet yli 200 yhdistykseen ja organisaatioon. Liike on selkeästi kasvussa ja syytä onkin.

Poliisi on luvannut käsitellä kovin ottein kaikkia lakia rikkovia. Onneksi yli 120 lakimiestä on herännyt vastuuseensa ja kieltäytynyt syyttämästä ilmastoaktivisteja tai avustamasta öljy-yhtiöitä uusien porauslupien hankkimisessa.

LIVE voi olla mielenkiintoinen klo 16.30 (18.30 Suomessa), jolloin alkaa Suuri Finaali – Parlamentin mielenosoitus. Klo 17 (19) parlamentin jäsenten pitäisi tulla kadulla, ihmisten eteen kertomaan, miten he aikovat vauhdittaa fossiilisista irti pääsemistä. Saa nähdä uskaltavatko.

BBC

Edit klo 19.30

Ei tullut ketään neuvotelemaan. Berliinissä aktivistit liimasivat itsensä katuun hallituksen toimimattomuuden takia aiheuttaen liikenteen pysähtymisen. Berliinissä jouduttiin myös poraamaan asfalttia auki liimatun käden ympäriltä.

teemu laulajainen
Rauma

Vaikuttamista valokuvan ja kirjainten keinoin. Utelias aikuisopiskelija ja ilmastonmuutoksesta huolestunut oman elämänsä koekaniini.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu