Mitä ilmastonmuutos on tullut maksamaan tähän mennessä?

Ilmastonmuutoskriisi tulee koskettamaan monia elämän osa-alueita. Vaikutusketju ulottaa pitkälle ja monihaaraisesti. Rahan-, kodin-, terveyden ja hengenmenetysten laskeminen on monimutkaista, mutta sitä on tehty. Twitterissä eräs keskustelija kysyi aiheesta ja kiinnostuin kirjoittamaan tämän pienen läpivalaisun.
Raha
Mitä kauemmin odotamme ja mitä hitaammin toimimme päästöjen vähentämiseksi, sitä kalliimmaksi se tulevaisuudessa tulee. Tämän laskurin mukaan menetämme joka vuosi 500 miljardia dollaria, jos emme tee tarpeellisia muutoksia Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteessa pysymiseksi.
Maailmanpankin mukaan ilmastonmuutokseen reagoimattomuus nakertaa globaalista bruttokansantuotteesta vuosittain 5% pois, kun taas ne varat, joilla ilmastonmuutokseen voitaisiin efektiivisesti reagoida, vähentäisi bruttokansantuotteesta vain 1%.
Ja sitä teollisuuden alaa, joka pahentaa ilmastonmuutosta päästöillään, eli fossiilisen energian yhtiöitä, maailman valtiot tukevat summalla, joka vastaa 6,7% bruttokansantuotteesta. Eli valtiot rahoittavat ilmastonmuutosta pahentavan teollisuudenalan toimintaa.
Ei ihme, että (antropogeenista) ilmastonmuutosta on sanottu markkinoiden suurimmaksi epäonnistumiseksi ihmisen historiassa.
Tulee siis edullisemmaksi taistella lämpenemistä vastaan kuin vain korjailla sen aiheuttamia tuhoa:
Kylmä ja kuuma
Yleisesti ottaen maailmassa kuolee ihmisiä enemmän kylmään kuin kuumaan.
Kylmään kuolemiset ovat vähentyneet enemmän (0.51%) kuin lämpöön kuolemiset ovat lisääntyneet (0.21%). Näin nettoluku on negatiivinen (-0.3%) vuosien 2000-2019 välillä. Eli kuolleisuus on pienentynyt.
Tämä voisi kirvoittaa positiivisuuteen taipuvilta ajattelijoilta päätelmän, että kun nyt lämpenee, niin sehän on vain hyvä asia. Mutta Eurooppa on ainoa maanosa, jossa sekä erityisen kylmään ja erityisen kuumaan kuolleiden luku oli globaalia keskiarvoa suurempi.
Vaikka esim Aasiassa kylmään kuoleminen vähenee (hyvä asia), niin Euroopassa kuumaan liittyvät kuolemat ovat lisääntyneet (huono asia).
Alkuperäislähde.
Artikkeli.
Maailmanlaajuisesti keskimäärin 37% kuumuuteen liittyvistä kuolemista on syyttäminen ihmisen aiheuttamaa lämpenemistä.
Tutkimus tunnusti, että antropogeeninen ilmastonmuutos on voinut pienentää nettokuolleisuuden määrää, mutta pidemmässä juoksussa kuumaan kuolemiset tulevat lisääntymään. Ja mitäpä se meitä eurooppalaisia lohduttaa, jos täällä kuollaan yhä useammin kuumuuteen, mutta toisella puolella maapalloa kylmään kuoleminen vähenee. Lisäksi on odotettavissa, että nimenomaan Euroopassa, kuten myös Australian seudulla, kuumuuteen liittyvät kuolemat tulevat lisääntymään merkittävästi.
Kodittomuus
Ilmastonmuutoksen buustaamat luonnonkatastrofit ovat viime vuosikymmenen syy numero yksi rajojen sisäiseen kodittomuuteen. Tuona aikana arviolta 20 miljoonaa ihmistä on menettänyt kotinsa. Varsinkin saarivaltiot ovat alttiit sään ääri-ilmiöille.
Kodittomuuden toinen syy on lisääntyneet konfliktit. Tapahtumaketju saattaisi mennä esimerkiksi näin: heikentyneet ruuankasvatuksen olosuhteet, esimerkiksi kuivan kauden aiheuttama veden vähyys lisää nälkää ja tyytymättömyyttä. Aseelliset ryhmät saattavat verottaa viljelijöiden tuotantoa edelleen. Resursseista taistellaan. Ryöstetään ihmisiä. Ahtaalle ajetut ihmisryhmät kapinoivat ja he joilla on aseet, tai enemmän niitä, voittavat niitä käyttämällä. Murhia, raiskauksia, sieppauksia.
Kodin menettäminen on todennäköisintä maissa, joissa kodit ja muu yhteiskunnan rakennettu ympäristö on heikkoa, eikä tuhojen korjaukseen ei ole samanlaisia resursseja kuin esim. Euroopassa.
On olemassa laaja ja alati kasvava tutkimusnäyttö siitä, että riski kodin jättämiselle on sitä suurempi, mitä vakavampi on kuivuus, meren pinnan nousu, jäätikön sulaminen ja äärimmäiset lämpötilat.
Kun nyt joku kysyy, että miten erottaa ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen eron niistä myrskyistä, jotka esiintyisivät muutenkin, niin vaikeaahan se on. Kaikkea vahinkoa, jonka esim. tulva aiheuttaa, ei voi laittaa ihmisen piikkiin.
Joissain tapauksissa ilman ihmisen kontribuutiota äärisäähän vahingot olisivat voineet jäädä kokonaan tulematta. Toisaalta ymmärretään, että tuhot voivat moninkertaistua tulvan pienenkin pahentumisen myötä. Tähän liittyvät esim. rankkasateet, meren pinnan nousu, edellisen myrskyn tuhot, tai edellisen tulvan tuhot, joita ei ole vaikkapa ehditty vielä korjaamaan. Veden pinta nousee vain vähän, mutta yltää sen takia laajemmalle alueelle maan alavuuden takia.
Ihmisen ”sormenjälkeä” maailman biosfäärin ja ilmakehän muutoksissa on tutkittu ja niitä on useita. Se tarkoittaa todisteita siitä, että globaali lämpeneminen johtuu ihmisestä, ei luonnollisista syistä.
(Kuivuus ja helleaallot ovat lisääntyneet. Varmaa on myös se, että ilmakehän ollessa entistä kosteampi, myrskyjen alas satama vesimäärä on noussut. Myrskyjen määrän ja ilmastonmuutoksen välinen suhde on epävarma. Käsitys on, ettei niitä ole sen enempää, ne ovat vain märempiä ja voimakkaampia. Hurrikaanien, eli intensiivisten trooppisen syklonien määrän on todettu kasvaneen. Tässä on erotettava ei-intensiivinen trooppinen sykloni, joiden määrä on jopa laskenut merien ”muuttuneiden olosuhteiden vuoksi”.
Eli näemme vähemmän trooppisia sykloneita, mutta yhä useampi niistä kasvaa hurrikaaneiksi.
Pohjoisen pallonpuoliskon vähenevillä extratrooppisilla sykloneilla on yllättäviä vaikutuksia. Näillä liikkuvilla matalapaineilla on tapana puhdistaa ilmaa, vaihtaa kuumaa likaista ilmaa maan pinnalta ja kylmää korkeammalta tilalle ja vähentää helleaaltoja. Nyt vähentyneet syklonit eivät sitä tee ja saastunut ilma makaa maan pinnalla.
Joidenkin tappavien helleaaltojen kohdalla on todettu, että se olisi ollut käytännössä mahdoton ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta, toisten lämpöaaltojen kohdalla ilmentymisen todennäköisyydet ovat pienempiä, kuten 50/50.)
Ruuantuotanto
Maailmassa on nälkäkriisi. On suuri epätasapaino siinä, että ylipaino maailmassa yhtäällä lisääntyy, kun toisaalla ruuan pula on suuri.
Globaalisti 1900-luvun alusta ruokakasvien viljely on lisääntynyt ja satojen tuottoisuus on kasvanut. Syynä molempiin on ollut uuden viljelysmaan raivaaminen sekä viljely- ja sadonkorjuutekniikan kehittyminen. Yhdeksi syyksi on mainittu myös kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä, sen osuuden on arvioitu olevan noin 8%.
Nousu on ollut 2000-luvulla melkein 2% vuodessa, mutta tämä kasvu on 2010-luvulla tippunut 1,3%:iin.
Kasvun indikaattorina käytetään kokonaistuottavuuslukua TFP (Total Factor Productivity). Se on tehokkuusluku, joka saadaan, kun arvonlisäyksen muutoksesta vähennetään pääoman ja työvoiman vaikutukset.
Tuottavuuden kasvun hidastuminen tapahtui enimmäkseen kehittyvissä maissa. Alhaisen tulotason maissa kasvihuonekaasupäästöt lisääntyivät sitä mukaa, mitä enemmän laskenutta tuottavuutta kompensoitiin lisäämällä viljelyn panoksia uusilla viljelysmailla.
Syiksi tuottavuuden vähenemiseen mainittiin muuttuneet sääolot. Ennen sopivat lämpötilat ja kosteus saattoivat muuttua epäsuotuisiksi jollekin viljelyskasville, eikä vain yhtenä vuotena, vaan vuosien mittaan kumuloituen.
Uusien kasvitautien tai tuhoeläinten ilmaantuminen tuo omat haittansa. Köyhyys ja ennakkoluulot esimerkiksi uusia teknologisia ratkaisuja tai geenimuunneltujen kasvien käyttöönottoa kohtaan saattaa hidastaa tuottavuutta.
Tulevaisuus ei näytä ruusuiselta. NASA on laskenut ilmastonmuutoksen vaikuttavan maailmanlaajuisesti viljasatoihin. Vuoteen 2030 mennessä maissisadot pienenisivät 24% ja vehnäsadot 17%.
Ja Yhdysvaltojen omiin satoihin business as usual -skenaario vaikuttaisi hyvinkin negatiivisesti.
Mielenterveys
Ilmastonmuutoksen on todettu monissa tutkimuksissa vaikuttavan mielenterveyden ”haasteisiin” lisäävästi. Suorat äärisään katastrofit, niiden jälkipyykki ja pelkkä tietoisuus ilmastonmuutoksen olemassaolosta lisää ahdistusta, masennusta, traumaperäistä stressihäiriötä, univaikeuksia, huume- ja alkoholiriippuvuutta, itsemurhia, aggressioita ja väkivaltaa.
Ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt lisäävät myös hengitystiesairauksia, allergisia reaktioita, sikiön ja lapsen kehityksen ongelmia sekä kroonisia tauteja kuten syöpää.
Ja kaikki edellä mainitut tulevat lisääntyvän lämpenemisen ohella pahenemaan. On ihan syytä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, jotka ovat suurin syy globaalin keskilämpötilan nousuun.
Mielestäni on liian yksinkertaista ajatella, että ilmaston lämpeneminen itsestäänselvästi vähentäisi kylmään kuolemisia. Kysymyshän ei ole siitä, että nämä ihmiset olisivat paleltuneet kuoliaiksi. Sensijaan ihmisten kuolleisuus pohjoisella pallonpuoliskolla on yleisestikin korkeampi talvella kuin kesällä, johtuen influenssasta ja muista taudeista. Tämä ilmiö ei ole häviämässä mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on myös mielestäni. Sillä saattaa olla pieni osuus, mutta loogisempi syy löytynee paremmin saatavilla olevasta suojasta kylmää vastaan, parantuneesta hoidosta kylmästä aiheutuneisiin sairauksiin. Varallisuus on varmasti suurempi tekijä kylmään kuolemiseen tai selviämiseen kuin globaali lämpeneminen.
Ilmoita asiaton viesti
Myrskyihin, kuumuuteen, kylmyyteen, tulviin, kuivuuteen ym. kuolleisuuden lisääntyminen johtuu siitä että meitä on pallolla enemmän ja enemmän. Väkiluku on kaksinkertaistunut tiheään asutuilla, köyhillä alueilla kolmessakymmenessä vuodessa. Alueilla joilla ei ole kunnollisia asumuksia, teitä tai mitään muutakaan kunnollista infrastruktuuria.
Alueilla joissa asumistiheys on suuri.
Esim. myrskyjen ja tulvien määrä on huomattavasti vähentynyt sadassa vuodessa. Vaikka maa-aluiden peittäminen asfaltilla on lisääntynyt, jokia on perattu jolloin vedet valuvat nopeasti alajuksulle, alaville maille, maanviljely on vastaavasti johtanut samaan ilmiöön. Viljelyalueilta pyritään johtamaan liika sadevesi pois.
Kaupungeista johdetaan sadevedet pois jokiin.
Kun luonnontilassa olevilla alueilla vedet viipyvät ja suuressa määrin imeytyvät maahan.
Ilmoita asiaton viesti
Sään ääri-ilmiöissä kuolee absoluuttisestikin paljon vähemmän ihmisiä nyt kuin 1900-luvun alussa.
Ilmoita asiaton viesti
Rahalliset menetykset voivat kyllä olla suurempia kuin ennen kun rakennetaan entistä kalliimpia taloja entistä huonommille maille, vesijättömaille.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai ilmastonmuutoksen lisäksi on väestönkasvu, maankäytön muutokset, äärimmäisen köhyyden väheneminen ym. ilmiöt jotka kaikki vaikuttavat samanaikaisesti.
Myrskyjen suhteen on kahdenlaista ilmaa. Toisaalta napa-alueiden lämpeneminen pienentää lämpötilaeroja ilmakehässä, mikä vaikuttaa ilmavirtoja heikentävästi. Toisaalta lisääntynyt kosteus aikaansaa sen, että myrskyn sattuessa sateet ovat rankempia.
Ilmoita asiaton viesti
Ja minkälaiselle yhtälöllä kaikkien näiden ja monen muun lisäksi, vaikutukset saadaan ”laskettua” ja todennettua että kaikki johtuu CO2-pitoisuuden lisääntymisestä jotain 0,01 %:lla?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikutusarviot perustuvat tieteellisiin artikkeleihin, menetelmät on kyllä selostettu niissä. CO2-pitoisuus sitäpaitsi on lisääntynyt 50%, ei 0,01%.
Ilmoita asiaton viesti
Missähän tuollaiset kokonaislaskelmat on tehty?
Kuinkahan ne on selostettu?
Mikä se nykyin CO2-arvo on? 0,04%? Ja mitä se oli ennen, 0,03%.
Nousua siis 0,01%.
Olisiko niin että CO2-pitoisuuden kasvu on itse asiassa vähentänyt mm. myrskyjä sadan vuoden aikana?
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän luonnonkatastrofit maksoivat ennen niin sanottua ilmastonmuutosta? Myrskyt eivät ole koventuneet.
Nälkäkriisi saadaan kyllä aikaan kun luovutaan lehmistä.
Siitä ollaan samaa mieltä että mielenterveys on uhattuna. Sen verran nuoriso saa vääristeltyä tietoa ns. ilmastonmuutoksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kustannukset lisääntyvät sitä mukaa, kun taloja rakennetaan hurrikaanialueille ja juuri sinne, minkä ihan kohta pitäisi olla meren peitossa, kun meret lämpenevät ja jäätiköt sulavat.
Eikös se Allukin saanut ostaa halvalla rantatontteja, kun oli ensin käynyt pelottelemassa, kuinka ne tontit ovat ihan pian meren alla.
Ilmoita asiaton viesti
Kun IPCC:n mukaan myrskyjen määrä vähenee ilmastonlämpenemisen myötä, niin miten onnistuneena blogisti pitää artikkelikuvaansa?
Ilmoita asiaton viesti
Vähentymisestä kirjoitinkin. Etkö lukenut tekstiä ennen kuin kiirehdit kommentoimaan? Ne syklonit jotka muodostuvat, on havaittu tulleen voimakkaammiksi ja samalla lähemmäs asutusta. Kokonaisuudessaan tämä on hyvä esimerkki siitä, että ihmisen toiminnalla on vaikutus näinkin suuriin luonnonilmiöihin.
https://www.carbonbrief.org/tropical-cyclones-now-13-less-frequent-due-to-climate-change/
Ilmoita asiaton viesti
No ei se kovin koherenttia ajattelua ole väittää syklonien tulevan harvinaisemmiksi mutta voimakkaammiksi. Vielä hassumpaa on väittää hiilidioksidin vaikuttavan niiden reittiin.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_Chapter11.pdf
”A subset of the best-track data corresponding to hurricanes that have directly impacted the USA since 1900 is considered to be reliable, and shows no trend in the frequency of USA landfall events (Knutson et al., 2019).”
”Observationally, although not specifically addressing extreme
wind speed changes, negative surface wind speed trends (stilling)
were found in the tropics and mid-latitudes of both hemispheres
of –0.014 m s–1 yr–1”,
Trooppisten syklonien osalta en nyt tuosta löytynyt tietoa laskutrendistä, mutta tuo tuulien väheneminen on mainittu.
Koko yllä viitattu raportti on kuitenkin uhkapainotteinen, niin ettei ilmastonmuutoksen aiheuttama globaali vihertyminen näy, mutta kuivuus näkyy.
”Globally, greening trends (trends of increased photosynthetic activity in vegetation) have increased over the last 2–3 decades by 22–33%, particularly over China, India, many parts of Europe, central North America, southeast Brazil and southeast Australia (high confidence). This results from a combination of direct (i.e., land use and management, forest conservation and expansion) and indirect factors (i.e., CO2 fertilisation, extended growing season, global warming, nitrogen deposition, increase of diffuse radiation) linked to human activities (high confidence). ”
https://www.ipcc.ch/srccl/chapter/chapter-2/
Ilmoita asiaton viesti
Miten sä nyt vedit tähän vihertymisenkin mukaan? Pysytään mieluummin yhdessä aiheessa kerrallaan. Samasta dokumentista napattua:
”In addition to trends
in TC intensity, there is evidence that TC intensification rates and the
frequency of rapid intensification events have increased within the
satellite era (Kishtawal et al., 2012; Balaguru et al., 2018; Bhatia et al.,
2018)”
TC= tropical syclones
Kiva että käytät ipcc:n materiaalia lähteenäsi.
Ilmoita asiaton viesti
”Miten sä nyt vedit tähän vihertymisenkin mukaan? Pysytään mieluummin yhdessä aiheessa kerrallaan. ”
Kun tuolla alempana kommentoin uhkapainotteisuudesta, niin annoit siitä mainion esimerkin. Haluat keskustella vain ilmastonmuutoksen haitoista, et sen hyödyistä.
Ilmoita asiaton viesti
Okei, kyllä. Tässä yleisen tason ajatustenläiskinnässä on suuri vaara siitä, että kun focukseen otetaan vaikka vihertyminen, siihen laitetaan kaikki paukut ja saadaan tekosyy unohtaa se seikka, että hyötyjen ja haittojen tasapainoa tutkivien tiedemiestenkin mielestä ei ole syytä tuudittautua esim tämän lannoitevaikutuksen tuomaan hyötyyn. Se olisi varsin yksisilmäistä. Eräskin keskustelija uumoili (ei täällä), että pitäisi enemmän co2 laittaa ilmakehään. Tuollainen ajattelu ohittaa tyystin lämpenevän maailman biosfäärin reaktiot, joiden tuomat vakavat haitat eivät todellakaan korvaudu millään saturoituvalla vihertymisefektillä. Käsittämätöntä välinpitämättömyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
https://archive.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/ch10s10-3-6-3.html
”There is also a less certain possibility of a decrease in the number of relatively weak tropical cyclones, increased numbers of intense tropical cyclones and a global decrease in total numbers of tropical cyclones. ”
Saattaahan se olla, että IPCC:n kanta on muuttunut tuon jälkeen, kun tuo on vuodelta 2007. Ainakin uudemmissa julkaisuissa IPCC toistaa mantraa lisääntyvistä pyörremyrskyistä. Niiden tuhojen lisääntyminen on aivan ymmärrettävää, kun ihmisiä on entistä enemmän myrskyriskialueilla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin siis syklonien määrä on eri asia kuin niiden intensiteetti. Vaikka niiden kokonaisluku vähenisikin, jäljelle jäävissä on useammassa todettu suurempaa intensiteettiä eli voimakkuutta ja tuon voimakkuuden ilmaantumisen nopeutumista. Niin nopeasti voimakkaaksi kasvavien syklonien määrä on tuon kirjoituksen mukaan lisääntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuon kirjoituksen mukaan”. Ei siinä kyllä mitään järkevää perustelua ollut ja miten olisikaan. Järjettömyyttä ei voi järkisyillä perustella.
Hadleyn solu muka heikkenisi. Ilmastonmuutos pikemminkin lisäisi Hadleyn solun aktiivisuutta. Se voitaisiin perustella, ei päinvastaista.
Tämä on juuri sitä tiedettä mitä nimitän roskatieteeksi.
Intensiteetin lisääntyminen on roskaväite. Mikään johdonmukainen ajattelu ei voi tuottaa sellaista johtopäätöstä.
Sipulin ulkoreunatiedettä.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä kun saat liitettyä maanjäristyksetkin ihmisperäisen ilmastonmuutoksen aiheuttamiksi, niin alkaa paketti olemaan kasassa.
Ilmoita asiaton viesti
No ei se paketti tulevuorenpurkauksilla vielä kasassa ole. Avaruuden kylmyydessä vaeltaa yksinäisiä asteroideja ja komeettoja, jotka maapallon lämmetessä hakeutuvat tänne lämmittelemään hurjaa kyytiä
Ilmoita asiaton viesti
En puhunut tulivuorista yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutoshörhöily on velkaannuttanut Suomea rajusti.
Ilmoita asiaton viesti
Kalliiksi tulee.
Inertiaan perustuvan toimivan energian korvaaminen sattumanvaraisella energialla maksaa paljon, niin luonnolle, kuin myös kuluttajille.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmaston vastainen taistelu on maksanut länsimaiden kansalaisille tuhansia miljardeja päästökaupan ja muiden lakisääteisten lisämaksujen muodossa. Minne nämä rahat ovat päätyneet?
Ainakin Kiina on hyötynyt tästä kun länsi on ampunut kilpailukykyään jalkaan merkityksettömien CO2-päästöjen vuoksi. Jotka muuten ovat nekin kasvaneet tuotannon siirryttyä Kiinaan. Suunnattomat määrät luontoa on tuhottu biopolttonesteiden, tuuri- ja aurinkovoiman vuoksi.
Kaikki tämä siksi että ihmisperäiset CO2-päästöt ovat nostaneet Globaalia keskilämpötilaa korkeintaan 0.1 astetta!
Ilmoita asiaton viesti
Joko maksamme päästömaksuja, kun ostamme roinaa Kiinasta?
Ilmoita asiaton viesti
Mitenköhän nämä ilmastoagendaa ajavat saisi tajuamaan sen että maapalloamme uhkaa oikeasti holtiton väestönkasvu eikä muuttuva ilmasto joka on muuttunut ja muuttuu koko ajan, milloin lämpimämpään ja milloin viileämpään suuntaan.
Vuosina 1990 – 2020 maapallon väkiluku on kasvanut 5,294 miljardista ihmisestä 7,821 miljardiin. Lisäystä 2,527 miljardia eli
2 527 000 000 ihmistä. Ja trendi jatkuu.
Tämä väestönkasvu tapahtuu pääasiassa kehittyvissä maissa joissa demokratiasta ei ole tietoakaan, elinolosuhteet ovat alkeelliset, elintarviketuotanto on lapsenkengissään, yhteiskunnat eivät pysty huolehtimaan edes kansalaisten perustarpeista ja joissa soditaan jne.
Miten ilmastoagendaa ajavat saavat kodittomuuden, konfliktit ja ruoantuotannon pullonkaulat ilmastonmuutoksen syyksi?
Kodittomuus ja täysin riittämätön ruoantuotanto näissä maissa on luonnollinen seuraus holtittomasta väestönkasvusta. On naurettavaa vedota ilmastonmuutokseen kun väestöräjähdys on käynnissä.
Oikeasti pitäisi olla todella huolissaan väestöräjähdyksen aiheuttamista ympäristökatastrofeista kehittyvissä maissa. Siellä saasteita riittää siivottavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kun lisäksi nämä ilmastoagendaa ajavat vähättelevät hiilidioksidin yhteyttä parempiin satoihin, maailmanlaajuiseen vihertymiseen ja aavikoitumisen vähenemiseen.
http://www.aei.org/publication/18-spectacularly-wrong-predictions-made-around-the-time-of-first-earth-day-in-1970-expect-more-this-year-2/
Afrikan aavikot ovat upeasti vetäytymässä
Burkina Fasosta, yhdestä Länsi-Afrikan maista, joka on tuhoutunut kuivuudesta ja etenevistä aavikoista 20 vuotta sitten, kasvaa niin paljon vihreämpänä, että kosteammille rannikkoalueille paenneet perheet alkavat palata kotiin.
Uusi tutkimus, joka vahvistaa tämän merkittävän muutoksen ympäristössä, on tarkoitus esittää Burkina Fason ministereille ja kansainvälisille avustusjärjestöille marraskuussa. Ja ei ole kyse vain Burkina Fasosta.
Uusi tutkija on selvittänyt, että erillinen tänä kesänä valmistuneen satelliittikuvien analyysi paljastaa, että dyynit vetäytyvät aivan Sahelin alueen poikki Saharan autiomaan eteläreunalta. Kasvillisuus työntää hiekkaa maa-alueen yli, joka ulottuu Mauritaniasta Atlantin rannikolta Eritreaan 6000 kilometrin päässä Punaisenmeren rannikolle.
Eikä ole kyseessä vain lyhytaikainen trendi. Analyytikoiden mukaan asteittaista viherryttämistä on tapahtunut 1980-luvun puolivälistä lähtien, vaikka se onkin jäänyt suurelta osin huomaamatta. Vasta nyt todisteet kootaan yhteen.”
Eikä ole kyseessä vain lyhytaikainen trendi. Analyytikoiden mukaan asteittaista viherryttämistä on tapahtunut 1980-luvun puolivälistä lähtien, vaikka se onkin jäänyt suurelta osin huomaamatta. Vasta nyt todisteet kootaan yhteen.”
Ilmoita asiaton viesti
Joo näin on, lisääntyvä hiilidioksidi tuo parempia satoja ja aavikoituminen vähenee kuten totesit. Tämänhän pitäisi olla loistava uutinen kasvavalle väestölle mutta tämähän ei ilmastoagendaa ajaville käy.
Ilmoita asiaton viesti
Ei käy! Ja lisäksi sähkö kyliin toisi vakautta, lapset saisivat opetusta ja voisivat lukea iltojen hämärtyessä. Mutta mitään edullista ja varmaa sähköntuotantojärjestelmää ei hyväksytä Maailman Pankin taholla, vaan vaaditaan ympäristöä tuhoavia ja kelvotonta sähköä tuottavia tuulivoimaloita.
Ilmoita asiaton viesti
Melkoisen epäinhimillistä on tämä viherdiktatuuri.
Ilmoita asiaton viesti
Juuret on kai Itä-Saksassa. Hitlerin perillisiä.
Partisaanit teloittivat Mussolinin!
https://youtu.be/VS8GIqjPVHM
Ilmoita asiaton viesti
Lannoitevaikutuksen on sanottu olevan noin 8% luokkaa satojen parantumisesta, ja senkin odotetaan vähentyvän. Vaikka vihertyminen on hyvä asia, yritys kumota ilmastonmuutoksen negatiiviset vaikutukset vetoamalla pelkästään siihen, on heikkoa ajattelua. Kasvillisuuden kokonaismassa on pienentynyt puoleen sen jälkeen kun ihminen on alkanut raivata itselleen tilaa.
https://www.weizmann.ac.il/WeizmannCompass/sections/briefs/plants-rule
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi varmaan lukea oikeita tutkimuksia.
https://www.nature.com/articles/s41467-019-08633-z
”Tämä tutkimus keskittyy pohjoisille korkeille leveysasteille (NHL, 60°N pohjoispuolella), joilla on havaittu merkittäviä ja toisiinsa liittyviä muutoksia ilmastossa25 ja kasvillisuudessa15 viimeisen 3–4 vuosikymmenen aikana: 52 % kasvillisista maista osoittaa tilastollisesti merkittäviä vihertymissuuntauksia 36 vuoden seuranna mukaan satelliittihavainnoista26 (1981–2016, Methods), kun taas vain 12 % osoittaa ruskehtumista, pääasiassa Pohjois-Amerikan boreaalisissa metsissä häiriöistä johtuen27 (kuva 1).”
Ilmoita asiaton viesti
Enpä sinuna yhtään väheksyisi linkkaamaani tutkimusta. Se kertoo eri asiasta. Kiihtynyt fotosynteesi josta vihertyminen johtuu, mitataan satelliiteilla ja satelliitti voi mitata vain lehtipeittoa, ei itse biomassaa. Eikä sitä paitsi Euroopassa ainakaan ole vihertyminen pelastanut metsien hiilinieluja, koskapa ne ovat monissa maissa vähentyneet hakkuiden takia rutkasti. Ainakin Suomessa kasvukin oli hidastunut, mikä tosin varmaan johtui enemmän huonosti ajoitetuista hakkuista.
Ilmoita asiaton viesti
Myös rikkipäästöjen väheneminen vaikuttaa kasvuun.
Pelloissa on jo rikin puutetta.
Kannattaako sinun puuttua asioihin, mistä et mitään ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Sä luulet ymmärtäväsi, mutta olet niin denialisti-ideologiasi sokaisema, ettet näe muita todisteita. Edelleenkään et näe kokonaiskuvaa vaan takerrut lähteisiin jotka välillä kertovat päinvastaista mitä asiayhteyksistä napsimasi googlekäännetyt virkkeet. Ei oikein voi puhua avoimesta ajattelusta. Itselleni sopisi hyvin, että kaikki olisi pelkkää väärinkäsitystä, mutta niin suuri todistusaineisto, jota reaalimaailman mittaukset tukevat, kertovat päinvastaista. Kiitos ja näkemiin.
Ilmoita asiaton viesti
Yhden asian sait esitettyä oikein, satelliitit eivät pysty mittaamaan kuin lehtivihreää.
Silti puhut kokonaisuudesta, mistä et ilmeisesti ymmärrä.
Boreaalinen metsä on paljon muutakin kuin nuo puiden lehdet ja neulaset. Sen ehkä vielä ymmärrät.
Ilmoita asiaton viesti
”Ainakin Suomessa kasvukin oli hidastunut, mikä tosin varmaan johtui enemmän huonosti ajoitetuista hakkuista. ”
Omien havaintojen mukaan puiden kasvu on ollut nousu suunnalla viimeiset 40 vuotta. Toki heikkoja vuosiakin on ollut välissä. Tarkoitan puita, joilla on ikää reilun vuosisadan ennen kaatamista.
Järvestä nostamissani parissa uppo-tukeissa näkyy 1800-luvun katovuodet oikein selvästi ja sitä vanhemmissa vieläkin heikompia vuosikymmeniä…
Pitänee naarailla vielä pari oletettavasti vanhempaa runkoa ja jos elin aikanani naapurin eräs kuusi kaadetaan syystä tai toisesta, pääsen katselemaan historiaa parin vuosisadan taakse.
Tiedän kuusen, jolla on oletettavasti ikää 200-600 vuotta, koska halkaisijaa kuusella on 1,4 metriä, metrin korkeudella mutta kyseinen kuusta tuskin kaadetaan koskaan, koska se kasvaa täsmälleen tonttien rajalla.
Kannattaa katsella kantoja, eikä luottaa pelkkiin laskelmiin…
Ilmoita asiaton viesti
”Ainakin Suomessa kasvukin oli hidastunut, mikä tosin varmaan johtui enemmän huonosti ajoitetuista hakkuista. ”
Luonnonvarakeskuksen tutkijat sanoo näin:
”Kasvun aleneminen on männyn ja lehtipuun kasvun alentumista, kuusen kasvu sen sijaan on lisääntynyt. Koska Suomen puustosta lähes puolet on mäntyä, männyn kasvun muutokset vaikuttavat voimakkaasti puuston kokonaiskasvuun. Männyn kasvun notkahdukseen liittyy kaksi tekijää: mäntymetsien ikärakenteen muutos ja männyn vuotuisen kasvuntason notkahdus. Myös hakkuutapojen muutoksella on voinut olla vaikutusta puuston kasvuun.”
Suomessa on metsää hoidettu niin, että suurimmilla pinta-aloilla on sen ikäisiä metsiä, joiden nopein kasvuvaihe on jo ohitettu. Muun muassa näin vastasi Luken johtava tutkija Kari J. Tolonen viime vuonna kun asiaa kysyin.
https://www.luke.fi/fi/blogit/puuston-kasvun-vaihtelusta
Kasvun alenema on siis todellista, mutta syitä edelleen tutkitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Linkittämäsi artikkelin kirjoittaja Mark J. Perry on taloustieteilijä. Kuinka pätevänä pidät häntä kirjoittamaan ilmastoaiheista?
Artikkelissa siis vertaillaan 1970 tehtyjä ennustuksia vuoden 2018 tilanteeseen. Tarkoittaako kirjoittaja kenties, että 50 vuotta vanhoille ennustuksille lällättely todistaa, että nykyhetken ennustukset eivät voi olla oikeassa? Vai voisiko tiede ehkä kehittyä ja tuottaa sitä myötä parempia ennustuksia?
Mistä kohdasta linkitettyä artikkelia on suomentamasi lainaus? Ainakaan minun ruudullani ei näkynyt mainintoja Burkina Fasosta.
Ilmoita asiaton viesti
On ilmeisesti ollut NewScientistin juttu alunperin. https://www.newscientist.com/article/mg17523610-300-africans-go-back-to-the-land-as-plants-reclaim-the-desert/
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin on ollut, kun (Google?)käännöksessäsi puhutaan ”uudesta tutkijasta”. – Artikkeli on maksumuurin takana, joten sen tarkempi kommentointi ei ole mahdollista. Julkaisuvuosi on 2002; tässä vähän tuoreempaa materiaalia:
”Weather station observations since 1902 show that the dry zone has been extending southwards over the last century.”
Maailmanpankin koko raportti vuodelta 2011 Burkina Fason ongelmista lämpenemisen suhteen on täällä:
https://climateknowledgeportal.worldbank.org/sites/default/files/2018-10/wb_gfdrr_climate_change_country_profile_for_BFA.pdf
”Global warming has been affecting agricultural production negatively in West Africa over the past 20 years.”
https://futureclimateafrica.org/wp-content/uploads/2021/10/Policy-Brief-BF-Sept-2021-UK-web.pdf
Tämä siis edellistäkin tuoreempi. Uusi tutkija on ehkä ollut väärässä.
Jätitkö tarkoituksella vai epähuomiossa kommentoimatta linkittämääsi Perryn artikkelia?
Lisäys: Sahelin vihertymisen väittäminen ilmaston lämpenemisen ansioksi vaikuttaa sumutukselta. Ainakaan Oxfam ei sitä mainitse tässä tapaustutkimuksessaan vuodelta 2020:
https://oxfamilibrary.openrepository.com/bitstream/handle/10546/621091/cs-regreening-sahel-quiet-agroecological-revolution-051120-en.pdf;jsessionid=C8614615D13F52133E52718527EA3CFB?sequence=4
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrätkö sinä mitään tästäkään linkistä, mutta lähetän sen nyt kuitenkin.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921818121001090?dgcid=author
”Tutkimuksemme osoittaa, että kuivilla alueilla, joissa tapahtuu ekosysteemimuutoksia (esim. Viherryttäminen), yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa voi tulla merkittäviä tekijöitä maailmanlaajuiselle hiilibudjetille ja vedenkierrolle. Tähän mennessä suurin osa ilmaston lämpenemisen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävistä politiikoista on keskittynyt metsien rooliin ilmastonmuutoksen lieventämisessä. Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat kuitenkin, että kuivilla alueilla voi myös olla tärkeä rooli ilmakehän hiilidioksidikertymisen ja ilmaston lämpenemisen lieventämisessä.”
Ilmoita asiaton viesti
Minun ymmärrykseni ei pohjaa Googlen Kääntäjään. Missä kohdassa linkittämässäsi artikkelissa kerrotaan, että Sahelin vihertyminen on ilmastonmuutoksen seurausta? Vai vastaatko itse keksimääsi kysymykseen?
Perryn artikkeli on siis suosiolla sivuutettu. Saas nähdä, minkä asian vierestä olevan linkin heität seuraavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen hakenut sinulle norjalaisen professorin näkemyksen, joka vastaa aikaisemmin lähetetyn linkin tutkimustietoa. Tor A. Benjaminsen is professor at the Department of International Environment and Development Studies, Norwegian University of Life Sciences
”But trends show more rainfall – not less.
Since the Sahelian ecosystem largely depends on rainfall, global warming – if it reduces rainfall – may lead to desertification and resource scarcity in the long run. However, current rainfall trends and projections do not point to less rainfall: while some climate models support the idea that this region will become drier, most models actually suggest more abundant – but also possibly more delayed and concentrated – rainfall in the future.
In fact, since the drought years of the 1980s the Sahel has seen more rainfall. It has become greener again, not desertified.”
https://www.iied.org/does-climate-change-cause-conflicts-sahel
Jollet ymmärtänyt, Perryn näkymys tuli NewScientist -lehden artikkelista.
Ilmoita asiaton viesti
Jos edes lukisit artikkelin lähteineen, voisit päästä kärryille. Ylikansoitus on sekin oma ongelmansa, mutta ei ilmastonmuutokseen reagoimista voi jättää sillä verukkeella. Ei ole nopeita eettisiä keinoja vähentää populaa. Nykyinen väestö kykenisi elämään kestävästi – tai kestävämmin, jos tehtäisiin arvovalintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tyhjää höpinää.
Asioita hoidetaan nykyään toisten kuin viherhihhuleiden toimesta.
http://www.worldagroforestry.org
”World Agroforestry Center (ICRAF) on tieteellisen huippuosaamisen keskus, joka hyödyntää puiden hyödyt ihmisille ja ympäristölle. Hyödynnämme maailman suurinta agrometsätalouden tieteen ja informaation keskittymää, kehitämme tietämyskäytäntöjä viljelijöiden pelloille maailmanlaajuisesti varmistaaksemme elintarviketurvan ja ympäristön kestävyyden. ICRAFin pääkonttori sijaitsee Nairobissa Keniassa, ja meillä on kuusi alueellista ohjelmaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Visiomme on oikeudenmukainen maailma, jossa kaikilla ihmisillä on elinkelpoinen toimeentulo terveiden ja tuottavien maisemien tukemana. Missiomme on hyödyntää puiden tarjoamia monia etuja maataloudelle, toimeentulolle, kestävyydelle ja planeettamme tulevaisuudelle viljelijöiden pelloilta mantereen mittakaavaihin. ICRAF on ainoa instituutio, joka tekee maailmanlaajuisesti merkittävää maatalousmetsätutkimusta kaikilla kehittyvillä tropiikilla. ICRAFin tuottama tieto antaa hallituksille, kehitysvirastoille ja maanviljelijöille mahdollisuuden käyttää puiden voimaa tehdäkseen maatalouden elinkeinoista ympäristön, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävämpiä mittakaavassa. Saat lisätietoja organisaatiostamme vierailemalla verkkosivuillamme:”
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastopelottelu perustuu tietenkin uhkapainotteiseen otteeseen. Se uhkapainotteisuus on toki ymmärrettävää tutkimuksissa, koska tutkimus, jossa kerrotaan, että koralliriutalla X on kaikki hyvin, ei ehkä ylitä edes julkaisukynnystä. Mutta kun ilmastopolitiikassa tulisi huomioida mm. ilmakehän hiilidioksidilisäyksen hyödyt, niin niihin painottuvaa tutkimusta ei sitten oikein olekaan. Esim. IPCC on perustettu juuri päinvastaiseen tarkoitukseen.
Sitten sanotaan ympäripyöreästi, että hyödyt ovat vähäisemmät kuin haitat. Vaikka näin olisikin, niin siltikin pitäisi saada selviille, ketkä ovat hyötyjiä ja keille ne haitat kaatuvat, eikä niin, että jätetään kompensoimatta, jos hyödyn saajat ampuvat itseään jalkaan yhteisissä talkoissa.
Mitä omiin havaintoihin perustuvia haittoja blogisti on havainnut ilmastonmuutoksesta omassa ellämässään? Entä mitä hyötyjä?
Itse näen hyödyksi lämmitystarpeen vähenemisen.
Ilmoita asiaton viesti
Tätähän koko ajan tutkitaan ja jos sua kiinnostaa, voit aloittaa tekstin linkeistä.
Yhden ihmisen subjektiivisista kokemuksistahan nyt ei voi vetää mitään yleispäteviä johtopäätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Eli et voinut mainita yhtään kokemaasi haittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän kovista ja runsaslumisista talvista. Ne ovat täällä lounaisrannikolla vähentyneet tässä neljän vuosikymmenen aikana. Se kokemus minulla on. Mutta se on pienen pieni haitta ja eri kaliiberia kuin esim keski-Euroopassa jossa tuhansia ihmisiä on kuollut helteisiin, jotka eivät olisi olleet mahdollisia ilman ilmastonmuutosta. Me olemme sikses onnellisessa asemassa täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdatko tietää että tällä hetkellä pohjoisella pallonpuoliskolla on lunta enemmän kuin on ”koskaan” ennen ollut. Ennen ei ole siis ollut näin runsaslumista talvea.
https://globalcryospherewatch.org/state_of_cryo/snow/fmi_swe_tracker.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa tiesin. Ilman kosteus vaikuttaa siihen, että lumisateet lisääntyvät ilmastonmuutoksen takia, näin yleisesti ottaen, mutta etelässä sade tulee useimmin vetenä. Lumipeiteaika jää etelässä aiempaa lyhyemmäksi.
Lisääntyneet lumisateet keskittyvät pohjoiseen, jossa on pakkauskausi pidempi.
https://www.foreca.fi/s%C3%A4%C3%A4pedia/tsqoigut
Foreca:Termisen talven alkaminen on Etelä-Suomessa lykkääntynyt 2000-luvulla yhä useampaan otteeseen vuodenvaihteen yli.
https://blogi.foreca.fi/2020/01/joulukuut-ovat-lammenneet-suomessa-eniten-nain-muutos-nakyy-kaytannossa/
Sekin kävi mielessä, että romantisoin lapsuuden valkoiset talvet ja jättänyt kovat talvet aikuisiällä huomioitta, mutta kokemustani tukee tuo mittausdatakin.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa katsoa ja kuunnella tarkkaan tämä videopätkä jossa proffa kertoo että ne runsaslumiset talvet eivät tule katoamaan mihinkään.
https://youtu.be/qNSPiMmuIvI
Jos epäilyttää että ihan turha ukko niin tossa faktaa.
”Professor Dilley has 54-years of experience ranging from the Air Force to NOAA National Weather Service and GWO. ”
Ilmoita asiaton viesti
Juu, lumisuus yleisesti ottaen pysyy ja lisääntyykin , mutta alueellisten erojen ja termisen talven lyhenemisen kanssa voi kotikonnuilla keskimäärin talvet ”ontua”. Kiitos linkistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun olet sen katsonut niin kerro mitä ajatuksia tuli mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten ilmeisesti uskaltanut katsoa proffan esitelmää.
Ilmoita asiaton viesti
Matti. Katselen kun ehdin.
Ilmoita asiaton viesti
Seli seli.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtinen, tässä vastaukseni.
Video on täyttyä p*skaa, disinformaatiota. Jo heti alussa tyypin, oli kuinka koulutettu tahansa, kiistää hiilidioksidin vaikutuksen ilmastonmuutokseen. Ja näin sivuuttaa vuosikymmenien pätevien tiedemiesten päätelmät. Hyvä alku…
Jääkairauksissa näkyy miten co2 nousee lämpötilan jälkeen, ne ovat selvästi linkittyneet toisiinsa. Mutta kairausnäytteet kertovat vain napojen alueen tavasta mennä tai tulla jääkauteen. Kun eri proxyja kerätään yhteen ympäri maailmaa, saadaankin käppyrä, joka kertoo hiilidioksidin nousseen ensin ja sitten vasta lämpötilan. Joten syy-seuraussuhde menee molempiin suuntiin. Denialistit aina mainitsevat vain sen toisen suunnan.
https://www.bas.ac.uk/data/our-data/publication/ice-cores-and-climate-change/
Dilley kertoo, että 5000 vuoden sisällä syntyneissä jään ilmakuplissa co2-pitoisuus on vuotanut takaisin ilmakehään pienen määrän. Tietty pitoisuus/ tietty poraussyvyys. Sitten hän ynnää koko porausmatkan co2-menetykset yhteen ja päättelee, että tutkijat eivät joko ole ottaneet asiaa huomioon tai piilottavat sen seikan, että menneet pitoisuudet olisivat 30ppm korkeampia kuin ilmoitetut. Väärin. Kyllä tämä on otettu huomioon.
https://www.antarcticglaciers.org/glaciers-and-climate/ice-cores/ice-core-basics/
Ja sitten hauska analogia. Dilley nappaa sattumanvaraisen vuoden Usassa ja laittaa näkyviin kuukausien korkeimmat ja alimmat lämpötilat ja laskee niistä kuukausien keskiarvolämpötilan. Sitten hän päättelee, että koska tämän sattumanvaraisen vuoden yhden kuukauden keskiarvolämpötila on 17% pienempi kuin kuukauden huippulämpötila, se pätee myös jäänäytteiden mitattuun hiilidioksidipitoisuuteen ja päättelee että mitattu on 17% pienempi kuin aktuaalisesti. Siis mitä helvettiä?
Sitten kun tyyppi on päätellyt mielikuvituksensa avulla esiteollisen tason olleen 380ppm, hän jättää sivuun sen tosiasian, että Keelingin tosielämässä mittaama pitoisuus ALKAA 320ppm. Myöhemmin hän jättääkin aiemmat omat ”päätelmänsä” huomiotta, eli on ristiriidassa itsensä kanssa.
Enempää en jaksanut katsoa, sen verran bulshittia oli, mutta sainpahan taas kertausta näistä asioista. Äläpä enää jaa disinformaatiopaskavideoita enää tänne, vaikka itse niihin lankeatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus ja ihailtavan kärsivällisesti vastaat trollien höpinöihin.
Ilmoita asiaton viesti
😀 Pinnan venyttämistä ja oppiihan siinä itsekin jotain… Ehkä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaivokset ovat tunnetusti vaarallisia, eikä niiden kohdalla toimita.
Kannattaa kuunnella tämä kokonaan: https://areena.yle.fi/podcastit/1-1517763 Lähetyksessä on painavaa, ja muuta sälää.
Ilmoita asiaton viesti
6 euroa maksaa pieni aurinkpaneli ja ledilamppu. Toimii kyllä Afrikassa. Sillä saa valon savimajaankin.
Vähän tuohon lisää, niin saa akullisen, että toimii sadepäivinäkin.
Ilmoita asiaton viesti