Miten ilmastokriisin hillinnän vastuu jakautuu?

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos aiheuttaa jo nyt kuolemia ja ihmisen elämää vaikeuttavia muutoksia. Koska ongelman juuret ovat fossiilisten energianlähteiden käytössä ja sitä myöden koko kulttuurisessa identiteetissämme, on sanottu, että ilmastokriisi on pohjimmiltaan myös moraalinen kriisi. Moral = oikea käyttäytyminen.
Kun suomalainen katselee ympärilleen, ensimmäiseksi ei tule mieleen kriisi. Perinteisesti sanaa ”kriisi” käytetään vasta, kun onnettomuus, luonnonmullistus tai sota ovat silmiemme edessä. Ilmastokriisistä voivat puhua esimerkiksi pakistanilaiset. He ovat kärsineet tulvista ja kuumuudesta. Ei tarvinne mainita mitkä maat Euroopassa ovat kriisissä sodan tai maanjäristyksen takia. Ilmastonmuutoksen mullistukset eivät ole edellisten tavoin havainnollisesti suoraviivaisia. Ihmisen sormenjäljen laskeminen tietystä äärimmäisestä sääolosuhteesta ei ole niin yksinkertaista. Siksi puhe ilmastokriisistä saattaa tuntua pelottelulta.
Mutta sitä se ei ole. Kukaan ei yleisesti ottaen halua pelotella ketään, vaan varoittaa. Puhe kriisistä kuvaa tilannetta vuosi vuodelta yhä realistisemmin ja realistisemmin. On syytäkin olla ”alarmisti”, sillä tilanne on hälyttävä. Monet ilmastotieteilijätkin ovat jo lähteneet ”barrikadeille”, ja he ovat juuri niitä, joilla on paras mahdollinen kuva tilanteesta. Podcast-sarja Fear and wonder kuvaa sitä, miten ilmastotieteilijät samaan aikaan haltioituvat tutkimuskohteestaan, että pelkäävät sen seurauksia. Professori Kevin Anderson on moittinut IPCC:ta liian konservatiiviseksi varoituksissaan.
Kriisistä puhuttaessa paine toimintaan korostuu. Mutta koska ilmastonmuutos on luonteeltaan mutkikas ja hidas (vaikka vääjäämätön), eikä jaa haittojaan tasaisesti, sitä ei osata ottaa vakavasti. Varsinkaan kun yhteiskunnan rakenteet ja omat normimme tekevät vastuun karttamisen hyvin helpoksi.
Ilmastoeetikko Dale Jamieson huomauttaa, ettei evoluutio ole tarjonnut ihmisille kykyä ratkaista tai edes tunnistaa ilmastonmuutoksen kaltaisia ongelmia. Se on liian abstrakti ja vaikeasti ymmärrettävä ongelma ihmiselle, jonka moraalinen resilienssi on syntynyt pienissä yhteisöissä. Ihminen, joka tunnustaa tiedemiesten olevan oikeassa ja reagoi ilmastonmuutoksen todellisuuteen, on ilmeisesti ylittänyt evolutiiviset edellytyksensä.
Saastuttaja maksaa.
Olemmeko me vastuussa aiempien sukupolvien kasvihuonekaasupäästöistä? Tuntuisi luontevalta väittää, ettemme ole, koska emme ole voineet vaikuttaa asiaan. Eiväthän he edes tienneet mitä tekivät. Tai jotkut tiesivät, kuten öljy-yhtiö Exxon. Sijoittipa vielä miljoonia ja miljoonia dollareita ihmisten pitämiseen pimennossa…
Mutta kysytäänpä toisinpäin: olemmeko me vastuussa omista päästöistämme, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta? Tähän on kaksi vastausta, ja ne riippuvat vastaajan ymmärryksestä kasvihuonekaasupäästöjen ja ilmaston lämpenemisen välisestä suhteesta sekä jälkimmäisen haitallisuudesta. Ihminen saattaa hyvin välittää omasta lapsestaan, mutta ei ole lainkaan huolissaan tämän tulevaisuudesta, mitä tulee ilmastonmuutoksen aiheuttamaan vaaraan. Silloin hän saattaa hyvin vastata ”emme ole”. Toinen vastaus on ”kyllä”, ja siitä pitäisi seurata vastuu ja ymmärrys vähentää niitä.
Vaikka globaali ongelma vaatisi globaalin vastuunkannon, silti asioita tarkastellaan kapeasti yksinkertaisen syy- ja seuraussuhteen kautta. Syyksi väistää vastuu otetaan omien toimien pieni vaikuttavuus. Niitä ovat esim ”hyttysenpaska meressä” tai ”hiekanjyvä aavikolla” -argumentit. Jotkut ilmastofilosofit perustavat asenteensa tähän. He päättelevät, että jos minä jätän ulkomaanlennot tekemättä tai naudanfileet syömättä, ilmastonmuutos tapahtuu silti.
Filosofi John Broomen mukaan lause ”yksilön päästöt eivät välttämättä aiheuta haittaa” sekoitetaan vakavampaan lauseeseen ”yksilön päästöt eivät ylipäätään aiheuta haittaa.” Vaikka vaikutus on häviävän pieni, se on kuitenkin olemassa. On esimerkiksi laskettu hiilidioksidipäästöjen sosiaalinen hinta. 3,5 keskivertoamerikkalaisen elämänaikaiset päästöt ovat noin neljä ja puoli miljoonaa kiloa hiilidioksidia, ja sen aiheuttamalla lämpötilan nousulla pääsee yksi ihminen hengestään.
Arvio on luultavasti vielä alakanttiin, sillä laskelmissa ei otettu huomioon tulvien, myrskyjen tai ruokasatojen heikentymisten vaikutuksia.
Moraalisten periaatteiden tulisi olla universaaleja. Jos pienen vaikuttavuuden argumentti hyväksytään, sitä voidaan soveltaa esimerkiksi verojen maksamiseen. Jos en maksa veroja, koska se on mitätön osuus kunnan tai valtion verotuloissa, muut veronmaksajat eivät olisi mielissään. Vielä pahempi olisi, jos muut matkisivat minua.
Broome sanoo, että olisi tarkasteltava kokonaisuutta ja sitten päätettävä miten elää. Think global, act local. Yksilöön keskittyvässä puheessa unohtuu se, että ilmastonmuutoksen hillintä onnistuu vain yhteistyöllä ja jos valintojemme seurauksia ei voi tarkkaan tietää, on toimittava odotusarvoisten vahinkojen pohjalta. Lause ”mitä enemmän hiilidioksidia ilmakehässä, sen pahemmaksi ilmastonmuutos muodostuu” on tieteellisestikin totta, ja kun tiedämme, että toiminnastamme aiheutuu hiilidioksidipäästöjä, vaikuttaa vastuun taakka selvältä.
Emme ole saaria
”Yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään; jokainen on palanen mannermaata, kokonaisuuden osa…” Nämä sanat olivat englantilaisen runoilijan ja saarnaajan John Donnen, jotka Paavo Rissanen suomensi.
Tutuimman allegorian laulaa Juha Tapio kappaleessaan Kaksi puuta: ”…ne kaiken aikaa yhteen punoneet on juuriaan.”
Samaan viittaa Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian tutkijatohtori Säde Hormio esseessään Yksilön vastuu yhteisön jäsenenä: ”Emme ole atomistisia yksilöitä suuressa valtiossa, yksi ääni miljoonista.”
Hormio muistuttaa, ettei roolimme jää vain kuluttajiksi ja äänestäjiksi, vaan kuulumme moniin erilaisiin yhteisöihin, joissa vaikutamme. Osa on järjestäytyneitä yhteisöjä, kuten työpaikat tai harrastusryhmät, osa vapaampia, kuten perhe ja kaveriporukat.
Amerikkalainen poliittinen filosofi Iris Marion Young puhuu yhteysvastuusta. Jos olemme rooliemme kautta kytköksissä yhteiskuntaan, olemme kytköksissä myös yhteiskunnan rakenteisiin, jotka tuottavat ja ylläpitävät normeineen epätasa-arvoa ja kasvihuonepäästöjä. Meillä on henkilökohtainen vastuu korjata huonot rakenteet, sillä emme voi vain ottaa hyötyä ja unohtaa vastuuta. Säde Hormio:
”Youngin mallin mukaan pelkkä vauraassa maassa asuminen tarjoaa ei-ansaittuja hyötyjä riippumatta siitä, ostaako itse riistosuhteilla tuotettuja hyödykkeitä vai ei.”
Young korostaa yhteysvastuun olevan poliittista vastuuta, joka kohdistuu rakenteiden muuttamiseen. Pelkkä vastuullinen kuluttaminen ei siis riittäisi täyttämään yhteysvastuun vaatimusta. Olisi kohdistettava painetta päätöstentekijöiden suuntaan. Pienikin kontribuutio on tärkeä, koska ne kasautuvat kuten kuukausisäätöt pankissa tai sokerimunkit painossa.
Sukupolvietiikkaa tutkivan moraalifilosofi Simo Kyllösen mukaan vastuumme tuleville sukupolville näyttää selvältä. Sukupolvemme toimet vaikuttavat suuresti siihen, millainen elämä tulevilla sukupolvilla on vai onko sitä ensinkään. Erilaisissa moraalin teorioissa on kuitenkin ongelmia, jotka tulevat kuvitelluissa sovellustilanteissa esiin. Hän mainitsee riittävän vähimmäistason teorian. Sen mukaan aiheutan vahinkoa toiselle, jos tekoni seurauksena hänen tilanteensa laskee moraalisesti riittävän vähimmäistason alapuolelle.
Riittäväksi vähimmäistasoksi voi esimerkiksi mainita ihmisten riittävän ravinnon, toimeentulon ja koulutuksen. Simo Kyllönen:
”Meillä on velvollisuus välttää tämän vahingon aiheuttamista, vaikka se tietäisi meille merkittäviäkin kustannuksia, jotka eivät kuitenkaan vie meitä itseämme vähimmäistason alapuolelle.”
Yhden esimerkin riittävästä vähimmäistasosta antaa kansainvälinen tutkimus 1,5 asteen elämäntavoista. Sen on koostanut Suomen Itsenäisyysrahasto eli SITRA muiden instituutioiden kanssa. Tutkimus analysoi, miten elämäntapoja tulisi muuttaa, jotta globaalin keskilämpötilan nousu jäisi 1,5 asteeseen. Hiilijalanjälkeä tulisi alentaa valtavasti: suomalaisen keskivertokulutus aiheuttaa noin 10 tonnin päästöt vuosittain ja tavoitteena on laskea luku 2,5 tonniin vuodessa jo vuoteen 2030 mennessä. Siitä on vielä tarkoitus pudottaa alle 2 tonniin vuoteen 2050 mennessä.
Todella radikaaleja muutoksia pitäisi tapahtua, jotta tavoite olisi edes horisontin tällä puolen.
Syyllisyys
Ilmastoeetikko Simo Kyllönen on ruotinut Petteri Taalaksen yksilöitä syyllistämätöntä asennetta ilmastovastuussa. Kyllönen tukeutuu vasta-argumenteissaan Tukholman käytännöllisen filosofian professori Gunnar Björnssonin näkemyksiin:
”Björnssonin näkemyksen mukaan ihmiset, jotka suhtautuvat välinpitämättömästi omien päästöjensä ilmastoriskiin, ansaitsevat moraalisen moitteen. Johdonmukaisesti heidän tulisi myös kokea syyllisyyttä ilmastovahingon uhkaamien arvojen laiminlyömisestä harkinnassaan. Yleinen ajatus on, että syyllisyys on sen ymmärtämistä, että on laiminlyönyt moraalisen velvollisuuden ja toiminut väärin. ”
Syyllisyydessä ei sinänsä ole mitään uutta. Annamme esimerkiksi lapsillemme moraalisen moitteen, kun he ovat tehneet pahojaan. Syyllisyyden kautta opimme, että tekomme vaikuttavat muihin ja otamme (toivottavasti) opiksemme.
Mutta koska tilanne on se, ettei kaikki kanna korttaan kekoon, systeemin on ”ohjattava” hänet tekemään niin. Kaikki lakiin upotetut ilmastosäädökset ovat siellä, koska ihminen yksilönä on liian ailahtelevainen ja ymmärtämätön itse tekemään tarvittavat muutokset kuluttavassa elämäntavassaan. Filosofian väitöskirjatutkija Mikko M. Puumala:
”Ihminen ei ole rationaalinen olento. Monesti intuitio ohjaa toimintaa ja järki vain kasaa loogisesti näennäisen pätevän perustelun sille. Vaikka järjen voima on ehkä heikko, se saattaa olla ihmisten ainoa toivo. Moraaliseen järkeilyyn perustuva instituutioiden suunnittelu ja selkeiden sääntöjen asettaminen vahvemmin moraalista motivaatiota tukeviksi edistää oikein toimimista myös silloin, kun se on inhimillisesti vaikeaa.”
Toivo
Toivo paremmasta ja valittaminen nykyisestä eivät sovi yhteen. Niissä on intention kokoinen ero. Intentio on aie. Aikeesta tekemiseen ei ole kovin pitkä matka, mutta valittamisesta on.
Hallituksen ilmastovuosikertomus kertoo, että suomalaisten kulutus on nyt korkeammalla kuin koskaan, mutta samalla hiilijalanjälki päätä kohden on pienentynyt. Miten tämä on mahdollista? Koska asumisen lämmitys ja sähkön alkuperää on saatu muutettua fossiilisista uudistuvaan energiaan, ei yksilön ole itse tarvinnut tehdä mitään.
WWF:n kyselyssä 70% vastaajista oli huolissaan ilmastonmuutoksesta. Toisen kansalaiskyselyn mukaan 80% vastaajista piti nykyistä elämäntapaansa täysin tai jokseenkin kestävänä.
”Oman elämäntapansa kokevat ympäristön kannalta kestäväksi yhtä lailla ne, jotka tekevät paljon erilaisia juttuja kuin ne, jotka eivät tee juuri mitään”
Saman tutkimuksen mukaan vain 15% pyrkii muuttamaan toimintaansa mahdollisimman pian. 16% vastaajista ei koe käsitystensä ja toimiensa välillä ristiriitaa. Tekisi mieli sanoa, että kyse on samasta ihmisryhmästä, mutta ihminen on niin taitava huijaamaan itseään, että luultavasti juuri he, jotka eivät laita rikkaa ristiin, eivät koe ristiriitojakaan.
Ekumeniikan professori Risto Saarinen kirjoittaa kirjassaan Oppi toivosta näin:
”Olennaista Puhtaan järjen kritiikissä on, että oikeus toivoa syntyy silloin ja vain silloin, kun henkilö ensin tietää oikein ja myös toimii oikein. Vasta oikein tietävällä ja oikein toimivalla on oikeus tai arvollisuus toivoa.”
Filosofi Immanuel Kantin mielestä ihmisellä ei siis ole oikeutta toivoa, ennen kuin on tehnyt sen eteen jotain. En ole aivan varma riittääkö sen yhden grillimakkaran syömättä jättäminen tai hyvällä säällä lähikauppaan polkeminen.
Kant kiteyttää matkan toivomisen oikeuteen kolmeen kohtaan: 1. Mitä voin tietää? 2. Mitä minun tulee tehdä? 3. Mitä saan toivoa? Oikea tieto on siis oikein toimimisen, eli moraalin, perusta. Ilman sitä paremman toivominen on hänen mukaansa pelkkää toiveajattelua.
Yksi oman toiminnan eettisyyden koetinkivi on kysyä: mitä jos kaikki toimisivat kuten minä?
Millaiseksi maailma muodostuisi? Kysymys on siinä mielessä huonosti muotoiltu, että jos kaikki toimisivat täsmälleen kuten minä (tai joku muu), syntyisi kaaos. On parempi katsoa vaikuttimia kuin itse tekoja.
Immanuel Kantin kuuluisa moraaliohje kuuluu näin: teko on moraalisesti hyvä, jos maksiimin, jonka perusteella tekoon ryhdyttiin, voitaisiin toivoa olevan yleispätevä laki. Tämä vaatii omien tekojen vaikuttimien tiedostamista, (piintyneiden tapojen kyseenalaistamista) samoin kuin tekojensa vaikutuksia muihin ihmisiin ja ympäristöön. Se vaatii tietoa, ja sitä saa opiskelemalla.
Loppusanat
Vastuu voisi jakautua vaikutusmahdollisuuksien mukaan. Mitä tärkeämpiä lankoja yksilö pitää käsissään, sitä suurempi vastuu. Toimintaelokuvista tuttu slogan Great power comes with greta responsibility vaikuttaa oikein hyvältä ohjenuoralta. Kansalaisten vastuun kohdalla pitää muistaa, että vaikka yksittäisen hiilijalanjäljen pienentämisen vaikutus on pienen pieni, esimerkin voima on suurempi kuin luulemme. Puhumattakaan Suomen valtion kokoisesta toimijasta.
Tulevia sukupolvia ei kiinnosta syymme jättää toimimatta. Vaikka oikea toiminta aiheuttaisi lyhyellä aikavälillä harmia paikallisesti, se on oikeutettua pidemmän aikavälin hyödyllä. ”Vihreää siirtymää” on kritisoitu luonnon tuhoamisesta. Tai onko se pikemminkin valittamista – kritiikki on analyyttista heikkojen kohtien osoittamista, ja sisältää myös parannusehdotuksia. Itse asiassa valittaminen vihreän siirtymisen luontoa tuhoavasta ominaisuudesta voisi muuntua itse valittajan kuluttamisen vähentämiseen, niin samalla tarve ”luontoa tuhoavalle” tuulivoimalalle vähenee.
Hyvin monille ei ole selvää, että aktivismi on tärkeä työkalu yhteiskunnan rakenteissa piilevän epätasa-arvon kitkemiseksi. Eikä se tavallaan ole ihme, kun ei tiedosteta ongelman suuruutta. Yksilöiden vastuun korostaminen voi johtaa huomion pois suurista saastuttavista yrityksistä, mutta vastuutaan ei voi väistää sysäämällä se yrityksille tai hallitukselle.
Vastuun delegoimiskierre on yhtä suosittua kuin viherpesu. Kuluttajien ja tuottajien vaihtotalous liikkuu molempiin suuntiin; kumpikin on kummankin syy ja seuraus. Jos kuluttajat sälyttävät vastuun tuottajille, mutta kuluttavat itse entiseen malliin, mitä voi odottaa tapahtuvan? Eikä se toimi toisinkaan päin, koska teollisuus puolustelee tuotantoaan kysynnällä.
Aktivistiryhmät on terveen yhteiskunnan piirre: ilmastonmuutoksen ongelman tiedostavat kokevat olonsa tarpeeksi turvalliseksi, jotta uskaltavat panna hanttiin. Päättäjät ja yritysjohtajat ansaitsevat painetta niskaansa. Greenpeace, Elokapina, Extinction Rebellion, Just Stop Oil ja Tire Extinguishers ja Greta Thunberg ja kaikki muut rohkeat aktivistit ovat tämän yhteiskunnan omatunto. Siinä kun Just Stop Oil rikkoo lain kirjainta, valtaa pitävät rikkovat moraalista vastuutaan. Taitaa olla niin, että mikään ei muutu, ellei joku suutu.
Teemu Laulajainen
Freelance Fundeeraaja
Lähteet:
Ilmastonmuutos ja filosofia, 2020, Gaudeamus, toim. Simo Kyllönen & Markku Oksanen
Oppi Toivosta, 2020, Gaudeamus, Risto Saarinen
Hyvä kirjoitus mikäli se perustuisi edes jossakin määrin faktoihin. Hiilidioksidi ei ole saaste.Hiilidioksi kyllä hieman lämmittää ilmastoa, mutta toisaalta kasvien lannoitteena toimiessaan lisää kasvillisuuden määrää maapallolla, mikä puolestaan johtaa lämpötilan alenemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Roskaa…
Ilmoita asiaton viesti
Oho, onko Sinivirta NASAn kanssa eri mieltä.
https://www.nasa.gov/feature/greening-of-the-earth-mitigates-surface-warming/
”Uusi tutkimus raportoi, että kasvillisuuden lisääntymisellä viime vuosikymmenten aikana, joka tunnetaan nimellä ”Greening Earth”, on voimakas jäähdytysvaikutus maapalloon, koska lämmön ja vesihöyryn siirtyminen ilmakehään on parantunut.”
Ilmoita asiaton viesti
Hiilidioksidin lisääntyminen (vihertymisen muutos) ja lämpötilan välinen korrelaatio. Missä se lämpötilaa alentavan trendin pitkäaikeinn vaikutus näkyy?
(ks. viimeinen graafi)
https://www.co2.earth/
Ilmoita asiaton viesti
”RESULTS
Sensitivity of LST to LAI through biophysical factors
The sensitivity of LST to LAI diagnosed from Community Land Model Version 5 (CLM5) outputs (hereafter ∂Tbios∂LAI
) indicates a cooling effect due to the Earth greening globally (Fig. 1A)—93% of the global vegetated area shows ∂Tbios∂LAI<0
with an average of −0.36 ± 0.22 K m2 m−2 (mean ± 1 SD, where SD indicates spatial variability)."
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abb1981
Ilmoita asiaton viesti
Niin niin, mutta toistaen, -ja en kolmatta kertaa tähän kysymykseen palaa-, missä näkyy (havainnot) hiilidioksidin ja lämpötilan välisen korrelaation pitikäaikainen lämpötilaa alentava vaikutus?
Viimeinen kuva ao. linkistä!
https://www.co2.earth/
Ilmoita asiaton viesti
”Hiilidioksidin lisääntyminen (vihertymisen muutos) ja lämpötilan välinen korrelaatio.”
Etkö enää muista mitä hetki sitten kirjoitit.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi käännät esittämäni kysymyksen minua vastaan, kun esitin hyvin selkeän aikasarjan hiilidioksidin ja lämpötilan välisestä korrelaatiosta, joka suomeksi tarkoittaa sitä, että nämä kaksi tekijää seuraavat toinen toisiaan. Ja kuten aikasarjasta voi näkevä nähdä, ellei sitten kiellä näkemäänsä, että lämpötila ei vaan sitten millään laske tuossa aikasarjassa. Kun pässille jotakin yrittää tarjota, vastaan tulee ensimmäisenä luuotsa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Sinivirta kysyy: ”Hiilidioksidin lisääntyminen (vihertymisen muutos) ja lämpötilan välinen korrelaatio.”
Ja vastaan: https://www.nasa.gov/feature/greening-of-the-earth-mitigates-surface-warming/
Uusi tutkimus raportoi, että kasvillisuuden lisääntymisellä viime vuosikymmenten aikana, joka tunnetaan nimellä ”Greening Earth”, on voimakas jäähdytysvaikutus maapalloon, koska lämmön ja vesihöyryn siirtyminen ilmakehään on parantunut.
Jos vastaus ei miellytä, syytätkö minua, kun vastasin kysymykseesi.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrys hoi! Vertaa aavikko ilman kasvillisuutta versus sama alue vihreänä. Onko lämpötila molemmissa sama?
Ilmoita asiaton viesti
Jospa tehtäisiin vertailuja hieman isommassa kuvassa, vaikka se ei menisi sinne jakeluun heti, niin mietippä edes kuitenkin pieni hetki, niin ehkä se lopulta selviää, eli mistä tuossa puheenvuorossa on kysymys?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/nasan-satelliittidataa-merenpinnan-noususta-30n-vuoden-ajalta/
Ilmoita asiaton viesti
”Ymmärrys hoi! Vertaa aavikko ilman kasvillisuutta versus sama alue vihreänä. Onko lämpötila molemmissa sama?”
Sekoitat paikallisen lämpötilan globaaliin lämpötilaan.
Lämpötila edelleenkin nousee, siitä Saharakin alkaa vihertää kun lämpötila nousee ja vesihöyryn määrä lisääntyy.
Ilmoita asiaton viesti
IL: ” Raportti: Metsien hiilinielu jäämässä liian pieneksi EU-velvoitteesta – Puuston nykykasvulla hakkuut liian suuret”
Vastaus/vastine löytyy Emeritus professori Kari Mielikäisen esityksestä:
”Metsätalouden faktat ja fiktiot” (15.4.2023); alkaa kohdasta noin 3 minuuttia
https://youtu.be/DTy4-TzZcb0
”Pakollinen” esitys kansanedustajille, Greenpeacen ja Luonnonsuojelijoille, ilmastotutkijoille, ym.
Tavalliselle kansalaiselle 12 faktaa ja fiktiota on silmiä aukaiseva miellyttävä katselu kokemus …
Ilmoita asiaton viesti
Sinulle ei tietysti kelpaa kuin Eija-Riitta Hörhölä.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrankin blogi ilmastomuutoksesta jota on syytä suositelle!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Arto, mukava kuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Teemulta hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo oli muutenkin hyvä kirjoitus, koska olen kiinnostunut siitä, miksi ihminen toimii kuten toimii.
Denialistien tapauksessa se on ollut toki aika selvää ennenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Saisiko esimerkin missä ihmisen aiheuttama muutos ilmastossa on tappanut ihmisiä?
Ilmoita asiaton viesti
https://yaleclimateconnections.org/2019/06/heat-waves-and-climate-change-is-there-a-connection/
Ilmoita asiaton viesti
Lämpöaalto johtuu siitä että jostain lämpimästä tai jopa kuumasta paikasta virtaa sitä lämmintä ilmaa alueelle jossa ei ”normaalisti” ole niin kuumaa. Ei ihminen pysty ilmavirtausten ja tuulien suuntaan vaikuttamaan. Ja jopa Intiassa kylmään kuolee 14 kertaa enemmän ihmisiä kuin kuumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, kylmä tappaa edelleen enemmän ihmisiä kuin lämpö.
Hihhulit ovat keksineet uuden keinon pelotella ihmisiä. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on siinä, että ihmiset eivät ole toimijoita. Aidossa demokratiassa (ja mahdollisuuksissa) toteutuu mahdollisuus mielekkyyteen, eikä tällaiseen ole varaa. Näin kertoo kokemus.
Jos hiilaripitoisuudet eivät voi ottaa käänteitä, ts hiilen tasapainotilan käymiset vievät kohden ongelmia, käyntipaikkaa ei ole myöskään tällaisen ainesosaa koskien.
Luonnossa on jonkin verran tapahtunut alasajoja, elinkerrosten suhteen. Näin on ainakin viestitty, tieteeksi katsotun tahon kautta.
Nykyinen lajien massasurma ja bioaineksen olemassaolon hankaluus on toteutunut monipuolisesti sen elämäntavan seurauksena, mitä on liitetty kunniaihmisyyteen.
Omituista lähteä kyselemään tällaisten jälkeen, miksi kulut eivät joko toimi, tai että ne ovat vaarallisia.
ILMU-painotuksissa voi toteutua enemmän se ylireagointi todennäköisenä hutina ja ongelmakasautumana, jota liitetty koronaan. Jälki voi olla massiivisempi.
Mekanismin voi ilmaista ihmisalustaa koskien näin: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vinettoa/syntymapaivaa/#comment-3882338
Pelkkä heränneisyys ilmiöön asettuu EMn mekanismin mukaisesti, ja vaikka kyseessä ihmistä koskeva mekaniikka, jos ei merkitse mitään, tuskin mikään.
Pahanilman lintu kannattaa olla pointituksessa, eikä lähteä tekemään ylinhyvää (oikein mitään) soitellen, koska ei ole oikeasti hyväksi se tila, mikä on uhkana mennä sille, mitä tähän mennessäkin saatu aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
9 vuotta takaperin järvi oli Savossa sulana veneelle ja ahvenkatiskoille – nyt vielä tänään puoli metriä jäätä. Kovasti lämpenee tämä pieni kokemusten kohdeilmasto näin todellisuudessa havainnoistettuna.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän blogiin voisi lainata kosmologian emeritus professoria Kari Enqvistiä:
”Miksi ylipäätään haluamme pitää huolta ympäristöstä? Monet sanoisivat, että meidän tulee jättää lapsillemme ja lastenlapsillemme elinkelpoinen planeetta”.
”Samalla moni uskoo, että tuhansien vuosien päästä ihmistä ei enää ole. Jos tämä pitäisi paikkansa, mitä väliä tuhoudummeko nyt vai tuhannen vuoden kuluttua? Jos olemme joka tapauksessa matkalla helvettiin, miksei sitten painella sinne lankkupihvi lautasella kaukolennon ensimmäisessä luokassa”.
Ilmoita asiaton viesti
Paavi Francis on myös ottanut kantaa ilmastonmuutokseen ja on samaa mieltä maaperästä, mutta toteaa lisäksi, että:
https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2016/sep/10/soil-our-best-shot-at-cooling-the-planet-might-be-right-under-our-feet
Viime kädessä kyse on enemmän kuin pelkästään maaperästä. Kyse on jostakin paljon suuremmasta. Kuten paavi Francis on julkaissut sen viimevuotisessa kiertokirjeessään, nykyinen ekologinen kriisimme on merkki kulttuuripatologiasta.
”Olemme tulleet näkemään itsemme maan herroiksi ja päälliköiksi, joilla on oikeus riistää sitä tahdon mukaan. Maaperässä, vedessä, ilmassa ja kaikissa elämänmuodoissa ilmenevä sairaus ovat oireita, jotka heijastavat sydämessämme esiintyvää väkivaltaa. Olemme unohtaneet, että me itse olemme maan pölyä; että hengitämme sen ilmaa ja saamme elämän sen vesistä.”
Ilmoita asiaton viesti
Siteeraan erästä, joka jakelee tuota paavi ja pappi teemaa joka käänteessä ja nyt sitä näköjään jakelee muutkin – mutta hieman muotoillen:
”Usko jääköön papeille ja paaville, sillä NASA:n (JPL:n) mittareilla ei ole mielipidettä.”
Ilmoita asiaton viesti
Siinä näet, että kannattaako NASAn tutkimuksen vastustaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Täältä löytyy NASA:n (JPL:n) viimeisin lämpötila-tieto:
https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/
Jos Aro löytää NASA:n kontribuutioista viimeaikaisten, useiden kymmenien vuosien lämpötilan jäähdyttävän vaikutuksen, vikaa on joko Aron silmissä (tai asenteissa) tai sitten NASA:n linkkisi on auttamattoman epäonnistunut.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimus johon NASA:kin viittaa, on tässä.
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abb1981
”RESULTS
Sensitivity of LST to LAI through biophysical factors
The sensitivity of LST to LAI diagnosed from Community Land Model Version 5 (CLM5) outputs (hereafter ∂Tbios∂LAI
) indicates a cooling effect due to the Earth greening globally (Fig. 1A)—93% of the global vegetated area shows ∂Tbios∂LAI<0
with an average of −0.36 ± 0.22 K m2 m−2 (mean ± 1 SD, where SD indicates spatial variability)."
Ilmoita asiaton viesti
Voi hyvää päivää..
Ilmoita asiaton viesti
Ei olisi sitä päätä kannattanut puskea joka väliin. 😉
Ilmoita asiaton viesti
”paavi Francis”?
Ilmoita asiaton viesti
”Pope Francis (Latin: Franciscus; Italian: Francesco; Spanish: Francisco; born Jorge Mario Bergoglio[b] on 17 December 1936) is the head of the Catholic Church, the bishop of Rome and sovereign of the Vatican City State. Francis is the first pope to be a member of the Society of Jesus (Jesuits), the first from the Americas, the first from the Southern Hemisphere, and the first pope from outside Europe since the 8th century papacy of Syrian pope Gregory III.” wiki
Ilmoita asiaton viesti
Ja kuitenkin tämänkin blogin jokaisen kommentoijan elämän mielekkyys riippuu tiedosta, ettemme ole viimeinen sukupolvi. Se on takaraivon oletusarvo – ihmisen jatkuvuus. Silti jotkut eivät näe vastuunsa ylisukupolvista ulottuvuutta, joka lähtee omasta navasta ulospäin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet aivan oikeassa. Itse asiassa monikaan ei edelleenkään ymmärrä fossiilienergian todellista vaikutusta ilmaston lämpenemiseen, vaikka sitä on monin eri keinoin ja eri puolilla mediaa aina somea myöten yritetty selvittää ja selittää.
Voidaan sanoa, että somessa ja erilaisilla keskustelupalstoilla on syntynyt ihan oma ilmastonmuutos, jota oikeammin pitäisi kutsua nimellä mielipide-ilmasto, joka elää täysin omaa elämäänsä, kun se varsinainen ilmastotiede vaikuttaa aivan muualla.
Ilmoita asiaton viesti
😄 Totta! Kaikki samat vanhat päättelyvirheet vain toistuvat uudestaan ja uudestaan. Ajattelun oravanpyörä. Suloista on myös se, miten edelleen esim lähilammen jäät todistavat ilmaston lämpenemistä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
🤣
Ilmoita asiaton viesti
Miksi muuten jonkun muun sukupolven pitäisi olla se viimeiseksi jäävä?
Onko kyseessä pelkkä olennon geneettinen tarve jatkaa elämää ja sukuaan?
Me taidamme olla ainut laji, joka tietää maailmanlopun joskus koittavan ja mitä kuolema tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei kai minkään sukupolven erikseen pitäisi olla se viimeiseksi jäävä. Ja mahdotonta se käytännössä olisikin, ellei jokin tappava virus tai meteoriitti iskisi keskuuteemme ja kaikki kuolisi heti tai kohta. Mutta jos tietäisimme, että näin tapahtuu esimerkiksi 80 vuoden päästä 100% varmuudella, eikö se järkyttäisi meitä? Ihmiskunta kuolee ja lapseni kuuluu siihen viimeiseen sukupolveen. Tai minä. Pystyisinkö nauttimaan enää elämästä? Vai nousisiko psykologiset defenssit niin vahvana, että sivuutan faktan ja keskityn omaan elämääni?
Jotkut ovat päättäneet olla hankkimatta lapsia, tai ainakin harkitsevat sitä vakavasti, koska tulevaisuus näyttää synkältä. Toisessa kirjassa oli kattava pohdinta vapaaehtoisen lapsettomuuden eettisyydestä. Jos tiedän, että lapseni tulevaisuuden olosuhteet tulevat olemaan kurjempia kuin nyt, miksi hankkisin niitä kärsimään? Toisaalta, jos tiedostavina vanhempina voimme antaa lapsen kasvatuksessa hyviä eväitä, ja lapsesta kasvaa osa ratkaisua ja potentiaalinen ongelmien ratkaisija, eikö se puolla lapsen hankintaa? Voimmeko evätä tulevaisuudelta sen hyvää ja esimerkillistä kansalaista? Onko nyt niin, että tiedostavat harkitsevat tarkkaan ja/tai jättävät lapset hankkimatta ja kuplaansa sulkeutuneet niitä tekevät? Lienee liian yksinkertainen mielikuva. 50% syntyneistä ovat muutenkin vahinkoja ja ihminen oppii matkan varrella vanhemmaksi. Vaikeita asioita…
Ilmoita asiaton viesti
Minä nyt ajattelin hieman suuremmalla mittakaavalla, sillä aurinko sammuu aikakaan. On tietenkin äärettömän epätodennäköistä, että ihmisen taival päättyisi vasta sitten, mutta noin periaattessa.
Suhtautumisesi lapsen tekemisen mielekkyyteen on tavanomaisuudestaan huolimatta pohtimisen arvoinen seikka.
Voisit tehdä lapsen, mutta tulevaisuuden näyttäessä epävarmalta voisit jättää lapsen tekemättä?
Mitä muuta voisit lapselle luvata, vaikka asiat olisivat kuinka hyvin, kuin varman kuoleman? Ei muista mitään ennen syntymäänsä, eikä mitään kuolemansa jälkeen. Loppupeleissä eletty elämä haihtuu pois oli se sitten hyvä tai huono elämä.
Voiko vanhempi riistää tulevaisuudelta kunnon kansalaisen?
No häneltähän (lapselta)sitä ei kysytä.
Seksiin tarvitaan nykyään ehdoton suostumus, mutta sen tulokselta ei mitään. Tämä toki käytännön syistä, mutta kannattaako silloin murehtia moraalista kovinkaan paljoa?
Kun näitä juttuja lukee, niin yleensä sieltä kuuluu vain ihmisen genomit, jotka huutaa ”turpa kiinni ja pane” Kauniita tarinoita sen ympärille kyllä rakennellaan ja minähän luen niitä mielelläni, enkä viitsi moralisoida muiden elämää sen enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Ennustamisen vaikeus (Vapaasti referoituna kohdasta 00:03:00 Kari Mielikäisen esityksestä ”Metsätalouden faktat ja fiktiot’)
”Ei ole pienintäkään väitettä siitä että tulevaisuudessa voitaisiin atomin energia valjastaa energialähteeksi. Sillä se tarkoittaa että atomi halkeaisi ihmisen tahdosta.”
(Albert Einstein 1932)
”1995 Lapin metsät ovat tuhoutuneet, sillä Kuolan sulattamot …”
(Professori N N Yleisradiossa 1985)
”On parempi että Suomen kaikki metsät tuhotaan ja ihmiset siirretään kaupunkeihin.
Sillä metsissä elää tietämättömyys ja …”
(J. V. Snellman 1840)
Ilmoita asiaton viesti
”Ihminen, joka tunnustaa tiedemiesten olevan oikeassa ja reagoi ilmastonmuutoksen todellisuuteen, on ilmeisesti ylittänyt evolutiiviset edellytyksensä.”
Tästä seuraava askel on termodynamiikan omaksuminen ja ymmärtäminen, että kasviohuoneilmiö aiheuttaa vain ja ainoastaan jäähtymisen hidastumista. Kun tämän fysikaalisen ilmiön on omaksunut voi hyvillä mielin todeta ilmaston voivan hyvin ja hyödymme CO2 lisäyksen tuomasta lannoite vaikutuksesta.
Olennaista on turvata energian saanti tulevaisuudessa ja pitää huolta omavaraisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Et ole tainnut ymmärtää kyseistä fysikaalista ilmiötä kun et selvästikään ymmärrä miten paljon avaruusaluksessa tarvitsee huomioida asiaa. Helposti kaivataan sitä jäähtymisen nopeuttamista kun paikat kuumenee.
Ilmoita asiaton viesti
Taas näitä epäonnistuneita vertauksia, joilla ei ole mitään yhtäläisyyttä ilmakehän kanssa.
Ota nyt se termodynamiikan oppikirja käteen ja ala opiskelemaan. Siihen asti voit olla näillä saiteilla kuunteluoppilaana.
Et ole vielä omaksunut edes niitä Youtube videoita, jotka olen sinulle selittänyt juurta jaksaen fysikaalisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se ole päinvastoin jos et hahmoita sitä, että niin avaruusalus kuin maapallo ovat vain kappaleita tyhjiössä.
Kaikki ne pyrkivät hakeutumaan termodynaamiseen tasapainoon vaikka miten vääntelisit asiaa ja nillittämisessä jäähtymisen hidastumisesta ei muuta mitään kun se maapallo edelleen lämpenee, lämpenee kunnes termodynaaminen tasapaino on saavutettu.
Keksi miten hidastat sen lämpenemisen niin että lämpenemisvauhti menee nollaan (eli ei lämpene).
Ilmoita asiaton viesti
Pitää kyllä olla jonkin sortin hullu, kun haluaa maapallolle olosuhteet, jossa vuorokautinen lämpötila vaihtelu heiluu +120 ja -230 °C asteen välillä. Ymmärtämättömyydestä kertoo myös se, että maapallo on joka ikinen hetki termodynaamisessa tasapainossa.
Ilmoita asiaton viesti
”Pitää kyllä olla jonkin sortin hullu, kun haluaa maapallolle olosuhteet, jossa vuorokautinen lämpötila vaihtelu heiluu +120 ja -230 °C asteen välillä.”
No sinäkö sitten haluat sellaista?
Olet ainoa kuka tällaisesta on puhunut.
”Ymmärtämättömyydestä kertoo myös se, että maapallo on joka ikinen hetki termodynaamisessa tasapainossa.”
Et nyt taida ymmärtää sitä, että maahan saapuvalla energialla ja maasta poistuvalla energialla on ero. Se on se epätasapaino. Tasapainotila on se että ne ovat täysin samat.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän se tarkoittaa, jos haluatte hävittää kasvihuoneilmiön.
Termodynamiikan mukaisesti energia tase on aina tasapainossa, sitä ei CO2 teoria muuta.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitähän se tarkoittaa, jos haluatte hävittää kasvihuoneilmiön.”
Olet ainoa joka kuvittelee ihmisen voivan muuttaa fysiikan lakeja.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se olette te, jotka olette CO2 teoria uskovaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se CO2 voimistaa kasvihuoneilmiötä, nähdään ilmaston lämpenemistä ja ihminen ei voi fysiikan lakeja muuttaa.
Ei tässä mitään epäselvää pitäisi olla mutta sinä kuvittelet ihminen voisi jotenkin poistaa kasvihuoneilmiön.
Ilmoita asiaton viesti
Teidän haavehan se on karrikoiden ilmaistuna. CO2 tason laskeminen kasvattaa vuorokautisia lämpötilaeroja.
Ilmoita asiaton viesti
Jo muinaiset mayat tiesivät, että ilmaston muutoksen taustalla on ihmiset, joten valtaa pitävät uhrasivat jumalille kansalaisiaan sekä vihollisiaan vauvasta vaariin, ja ilmasto pelastui. Mayalainen korkeakulttuuri sen sijaan hävisi maapallolta.
Nykypäivänä ei sananmukaisesti uhrata ihmisiä ilmastonmuutoksen alttarilla, mutta ei tästä kovin kaukanakaan olla.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jo kerrotaan monen tuskailevan energia- ja ruokalaskujen kanssa, esim. Englannissa ja Saksassa. Suunnitellaan 15 minuutin kaupunkeja köyhiä varten jne.
Suomessa energiakustannukset alenevat roimasti OL3:n myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun vastuusta puhutaan, (en viitsi muuhun tässä harhaisessa esityksessä puuttua), niin eikö mahdollisimman älytöntä ole yrittää sälyttää vastuuta saastuttajalle (sisältäen oletuksen että hiilidioksidi olisi saaste).
Nimittäin kaikessa muussa vastuu on yleensä kuluttajalla. Ei viinatehdasta syytetä ihmisten alkoholismista.
Eihän tehtaat mitään itse maksa, kaikki maksatetaan tuotteen ostajalla,
Pitäisi ehdottomasti olla niin että kuluttaja maksaa, ei saastuttaja. Jos kuluttaja suostu ostamaan saastuttamalla (sic) tehtyä tuotetta, tuotetta ei kannata valmistaa.
Jos kukaan ei osta polttoainetta tai lämmitysöljyä, Exxon nuolee näppejään ja rupeaa jollekin muulle alalle.
”Saastuttaja maksaa” on selvästi virheajattelua. Ja on jättänyt Kiinan kokoisen raon valmistaa saastuttavilla tavoilla haluamiamme tuotteita ilman että kiinalaiset tehtaat maksaisivat yhtään mitään saastutuksesta.
Kuinka alkeellisesti ajattelevia ovat päättäjämme ja kuinka alkeellisesti äänestäjät ajattelevat hyväksyessään näin ilmeisen virheajattelun?
Ilmoita asiaton viesti
Näiltä hihhuleilta puuttuu selvästi kyky ajatella loogisesti.
Ei myöskään ymmärretä tieteessä saavutettuja tuloksia. Tiedehän etenee!
Esim. NASA on esittänyt todisteet satelliittimittauksia käyttäen, että hiilidioksidi lisää kasvien kasvua ja lisääntynyt kasvien kasvu viilentää maapalloa.
Yksinkertaista logiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei näille kelpaa Nasalta kuin adjustoitu mittausdata.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän siltä vaikuttaa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
”Esim. NASA on esittänyt todisteet satelliittimittauksia käyttäen, että hiilidioksidi lisää kasvien kasvua ja lisääntynyt kasvien kasvu viilentää maapalloa.”
Lämpötila nousee, ei laske.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaatunkin olisi syytä miettiä mikä oikeastaan on maapallon lämpötilaa nostanut, se ei ainakaan ole hiilidioksidipitoisuuden nousu promillen kymmenyksellä.
Ilmoita asiaton viesti
”Karnaatunkin olisi syytä miettiä mikä oikeastaan on maapallon lämpötilaa nostanut, se ei ainakaan ole hiilidioksidipitoisuuden nousu promillen kymmenyksellä.”
Se hiilidioksin nousu on voimistanut kasvihuoneilmiötä joka palauteilmiön seurauksena nostanut myös vesihöyryn määrää.
Voimistunut kasvihuoneilmiö auringon energialla sen lämpötilan on nostanut.
Tämä on pääteltävissä loogisesti koska energiaa ei voi tulla tyhjästä, auringon aktiivisuus on laskenut viimeiset 40v, lämpötila on noussut, havaitaan hiilidioksidin ja vesihöyryn kasvu ilmakehässä.
Maapallon albedon muutokset toki mahdollistaisi myös lämpenemisen, valokuvista nähdään kyllä ihmisten tekemää albedon muutosta mutta tuon vaikutusta laskennallisesti näyttäisi olevan mitätön.
Eli onko mielestäsi ihmisen aiheuttama albedon muutos vai hiilidioksidipitoisuuden nousu syynä lämpenemiseen kun aurinko se ei ole?
Ilmoita asiaton viesti
hiilidioksidi ei sinänsä ole saaste, sanaa käytetään kuvaamaan ytimekkäästi ylimääräisen hiilidioksidin vaikutusta kasvihuoneilmiötä kiihdyttävästi.
”saastuttaja maksaa” voitaisiin yhtä hyvin muuttaa muotoon ”kuluttaja maksaa”. Ja koska tuottaja ja yksittäinen kuluttaja elävät symbioosissa, eikä kumpikaan kykene omin päin päästöjään vähentämään, on ohjauspolitiikan tultava väliin.
Totta että jos kuluttajat eivät osta Kiinan tavaraa, sen valmistus loppuu. Mutta ”saastuttajiksi” voidaan lukea niin yksityiskuluttajat kuin tehtaat. Yhteistyö on niin saumaton, että molempia toimijoita tulee ”ohjata”. Joskus lopputuote aiheuttaa suuremmat päästöt kuin sen ”valmistaminen” kuten öljy-yhtiön tapauksessa. Maailman päästöistä on enimmäkseen vastuussa pienempi osa ihmisistä, jotka kuluttavat paljon. Heihin ja koko tuotantoprosessiin kohdistuu suurin paine. Ongelmaa on siinä, että köyhien maiden asukkaat haluavat samoja elintasotuotteita jotka ovat meille itsestään selviä. Jottei kulutus repeäisi enempää pelihousuistaan, hyvinvoivien pitäisi jakaa omastaan ilman, että tuotanto lisääntyy. Tuotantoa tietysti muutettava päästöttömäksi mahdollisuuksien mukaan. Ajatus ja tutkimuspaja Bios.fi kirjoitti artikkelin siitä, ettei köyhien maiden elintason kohotus ole pois päästövähennystavoitteista. Pitää lukea se seuraavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Laulajainen ei ymmärrä mikä ero on ”saastuttaja maksaa” ja ”kuluttaja maksaa”, välillä. Ei ole yhtään sama asia ja viherhihhuleiden käyttämä versio on sietämätöntä valehtelua.
Mutta ei ole mitään uutta minulle. Kaikki ilmastonmuutosväitteet on valheille perustettu, aivan alkeista lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ilmaston moraali on herännyt tietoisuuteen sittä, että hallitsemattomasti lisääntyvä ihmislaji pitää panna kuriin muokkaamalla maapallon oloja sellaisiksi, että kuolleita on enemmän kuin syntyviä.
Ilmoita asiaton viesti
Väki lisääntyy enää Afrikassa. Afrikka on iso manner ja kestää kyllä nykyisen väestönkasvun.
Sielläkin voi tulla nälänhätä, kun nykyinen suuntaus on ollut maissinviljelyn lisääminen, mutta maissin viljely on riskialtista, koska kuivuus voi viedä koko sadon. Aikaisemmin Afrikassa naiset osasivat monipuolisen viljelyn, viljelivät palkokasveja esimerkiksi. Palkokasvit ja monet muut nykyisin harvinaisemmat siemenkasvit antoivat satoa kuivuuden yllättäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Siellä on jo nälänhätä. Sinne tarvittaisiin sen verran elintasoa, että naisilla olisi mahdollisuus kouluttautua, sanitaatio ja sairaanhoito kuntoon ja korruption perkaamista. Väestönkasvu ei ole ollut enää se ongelma päästöjen kasvussa, vaan suuri kulutus, jota harjoittaa muut kuin Afrikan köyhät. Tosin Afrikan keskiluokka ja eliitti elää myös kuin viimeistä päivää.
Ilmoita asiaton viesti
Lisääntynyt hiilidioksidi ilmakehässä on tuonut helpotusta myös afrikkalaisten elämään, esim. Burkina Faso.
Mutta YK:n alainen Maailmanpankki ja muu eliitti on estänyt afrikkalaisilta kehityksen!
Kehittyäkseen afrikkalaiset tarvitsevat sähkön kyliin.
Lisäksi afrikkalaisilta köyhiltä viedään maat maissintuotantoon.
https://www.intechopen.com/online-first/crops-diversification-and-the-role-of-orphan-legumes-to-improve-the-sub-saharan-africa-farming-syste
”Viljelykasvien monipuolistaminen ja harvinaisten palkokasvien asema Saharan eteläpuolisen Afrikan viljelyjärjestelmien parantamiseksi
Harvinaiset tai vajaakäytössä olevat palkokasvit ovat alkuperäisinä pidettyjä palkokasveja, joilla on hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta joilla on käyttö- ja tarjontarajoitteiden vuoksi vähemmän merkitystä kuin tärkeimmillä maailman kasveilla. Niillä on kuitenkin merkittävä rooli monissa kehitysmaissa, koska ne tarjoavat elintarviketurvan ja ravitsemuksen kuluttajille sekä tuloja luonnonvarojen osalta köyhille viljelijöille. Palkokasveina näillä kasveilla on se etu, että ne kiinnittävät ilmakehän typpeä omiin tarpeisiinsa ja maaperän rikastamiseen, mikä vähentää lannoitteiden kustannuksia kasvinviljelyssä [11].”
Ilmoita asiaton viesti
Vihertyminen on voinut tuoda helpotusta, samoin etelä-Saharan metsittäminen, joka suojaa ja ehkäisee Saharan hiekan leviämisen laajemmalle. Sähköt olisi heille aivan uudenlainen ”lahja jumalilta”. Enemmän he kaipaisivat sateet takaisin, jotta vilja ja karja pysyisi hengissä. Sitä on aika vaikea heille viedä. Pullovettäkin jo rahdataan ympäri maailmaa, Suomessakin sitä lipitetään, vaikka on loistavassa kunnossa oleva kraanavesi.
Ruoka-apu köyhimmille, sitä ei saa lopettaa. Siellä tietyt alueet kärsii edelleen Ukrainan sodan viljaviennin pysähtymisestä, joka viime vuonna tapahtui. Osa lasteista vietiin eri paikkoihin kuin piti ja luvattiin.
Ilmoita asiaton viesti
Sahelissa on satanut enemmän!
Ilmeisesti olet joidenkin ilmastomallinnusten varassa.
https://www.iied.org/does-climate-change-cause-conflicts-sahel
”Koska Sahelin ekosysteemi on suurelta osin riippuvainen sateista, ilmaston lämpeneminen – jos se vähentää sademäärää – voi johtaa pitkällä aikavälillä aavikoitumiseen ja luonnonvarojen niukkuuteen. Nykyiset sadetrendit ja ennusteet eivät kuitenkaan osoita sademäärän vähenemistä: vaikka jotkin ilmastomallit tukevat ajatusta, että tämä alue tulee kuivemmaksi, useimmat mallit itse asiassa viittaavat runsaampaan – mutta myös mahdollisesti viivästynempään ja keskittyneempään – sateeseen tulevaisuudessa. Itse asiassa 1980-luvun kuivuusvuosien jälkeen Sahelissa on satanut enemmän. Siitä on tullut taas vihreämpää, ei aavikoitunut.”
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, Sahel on onnistuttu saamaan suurella ”green wall” projektilla vihreäksi ja kun välimereltä on (yhden tiedeartikkelin mukaan) kosteat tuulet osuneet Saharan eteläpuolelle, vihreys on kukoistanut. Muistaakseni juuri välimeren lisääntynyt veden haihtuminen oli yksi osatekijä. Siitä voinee kiittää kohonnutta lämpötilaa. (Tästä yksittäisestä hyvästä asiasta ei voi vetää johtopäätöstä, että nyt yhtäkkiä ilmaston lämpeneminen olisikin hyvä asia)
Sahel on kuitenkin yksi pieni osa Afrikkaa. Se ei muiden paikkojen kuivuutta vähennä.
Ilmoita asiaton viesti
Tutki nyt Loess Plateaun tilannetta, esimerkiksi, joka oli yksi Maailmanpankin onnistuneista projekteista. Kyseessä on Belgian kokoisesta alueesta, joka on muutettu aavikosta hedelmälliseksi maaperäksi lyhyessä ajassa.
Ilmoita asiaton viesti
safeguarding ecosystem functions is vastly more valuable than the production and consumption of goods and services
https://vegansustainability.com/restoring-chinas-loess-plateau/
Hieno yksittäinen esimerkki. Tutki sinä nyt niitä muita ilmastonmuutoksen seurauksia kuin pelkästään noita vihreitä. Mutta kiva kun olet vihreästä noin kiinnostunut.
Liity sinäkin realistiseen ilmastokäsitykseen, siitäkin huolimatta vaikka se olisi negatiivinen.
http://www.climate.gov/news-features/climate-qa/are-there-positive-benefits-global-warming
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sitten tapahtuu, jos naiset kouluttautuvat?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys. Arvelisin että epätasa-arvo vähenee, syntyvyys pienenee, hyvinvointi lisääntyy ja sitä kautta myös kulutus. Koulutuksen jatkuessa korruptio vähenee patriarkaalisen ylivoiman vähentyessä. Köyhät otetaan paremmin huomioon (kaikki naiset eivät tule kouluttautumaan) avustukset alkavat mennä paremmin maaseudulle perille ja väkivaltakin saattaa vähentyä. Kaupungistumisen kääntöpuolena on kulutuksen lisääntyminen. Mutta jos siihen saadaan uudistuvien energioiden ratkaisuja, olisi hienoa. Jos länsimaissa tulee trendiksi vähentää kulutusta, kehittyvät maat eivät ehkä niin hanakkaasti tavoittelisi ”amerikkalaista unelmaa”. Toisaalta tämä on kaikki pelkkää spekulaatiota. Mitä itse ajattelet?
Ilmoita asiaton viesti
No ensin ajattelen, että, onko järkeä sivistää naisia ennen miehiä, jotka eivät välttämättä suvaitse naisten valtaannousua.
Kun sitten pääsemme siihen syntyvyyden vähenemiseen, niin miten kehitysmaat hoitavat meitä vaivaavan väestövääristymän ja eläkepommin? Miten he siis voisivat välttää meidän kohtalomme?
Itse pidän näissä toimissa onnistumista hyvin epätodennäköisenä, koska talousjärjestelmät perustuvat henkilökohtaisen ahneuden tyydyttämiseen ja sitä kautta pakkoon tuottaa ja kuluttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä on pointtia, autoritaarinen patriarkaatti ei varmasti jää katselemaan sivusta naisten nousua, joka toivottavasti tapahtuisi. Demokraattinen järjestelmä toimii turvatyynynä, sitä pitää myös vaalia.
Tuosta eläkepommista ja väestövääristymästä en olisi huolissani. Suurin syntyvyys on maaseudulla, eikä siellä liene eläkesysteemiä. Lapset on se eläkesysteemi. Jos terveydenhoito kohenisi, lapsikuolleisuus vähenisi eikä tarvitsi ”varoiksi” synnyttää niin montaa lasta. En usko että kaupungeissakaan lapsien tekeminen loppuisi kokonaan niin että väestö alkaisi ikääntymään.
Vaikeita asioita, mutta auttamatta jättämisen perusteet eivät voi olla tulevaisuuden epävarmuuksissa, sillä se ei vain ole moraalisesti kestävää. Sitä paitsi matkalla tulee uusia mutkia ja ehkä uusia ratkaisuja.
Olet niin oikeassa tuossa motivaatiossa. Siksi tämä globaali hyvinvoinnin jako onkin järkyttävän vaikeaa, koska ihmisen lyhytnäköisyys ja ahneus tosiaan tukee kysynnän ja tarjonnan lakia. Siitä kertoo se, että esim nälänhätä ei johdu siitä, etteikö ruokaa olisi tarpeeksi, vaan siitä, että köyhimmillä ei ole varaa ostaa sitä, eikä rikkaammilla ole motivaatiota antaa ilmaiseksi. Mikko M. Puumalalla oli syvällinen pohdinta siitä, viekö ihmisen perusluonne meidät perikatoon. On toivottava, että päättäviin asemiin pääsee oikeudenmukaisia ja sisäisen palon omaavia ihmisiä muuttamaan rahan itsekeskeistä suuntaa. Yhdenvertaisuutta odotellessa kehittyviin maihin voisi entistä enemmän lähettää kyläyhteisöjen kaivonrakentajia yms. ja lopettaa viherpesua muistuttava kompensaatiopelleily, joka tuudittaa vain ympäriinsä lentelevien ”maailmankansalaisten” syyllisyyttä tekemättä todellista hiilikompensaatiota. Viitaan MOTin dokkariin.
Ilmoita asiaton viesti
Se on tehokas tapa vähentää väestönkasvua.
Ilmoita asiaton viesti
Näin ajattelee länsimainen tasa-arvoon tottunut ihminen.
Kaikkialla suostumusta seksiin ei kysytä.
Ilmoita asiaton viesti
kuolleita tulee olemaan aina enemmän kuin syntyviä. Jos viittaat siihen, että ilmasto nyt jotenkin tajuaa itse, että ihmisiä on liikaa ja on alkanut kohottamaan itse keskilämpötilaa harventaakseen ihmisiä, niin jopa on käsitys… luonnolla ei ole moraalia. Se on ihmisten keksintö. Luonnolla on luonnon lait.
Ilmoita asiaton viesti
Lues Teemu sinäkin tämä Ylen tekemä juttu.
https://yle.fi/a/74-20027118
”Väitöstutkimuksen löytö yllätti tutkijankin: Kivikaudella Keski-Pohjanmaalla oli kyläasutusta jopa tuhat vuotta oletettua aiemmin”
Tutkimuksessa todetaan myös näin.
”Lähes 1 000 vuotta myöhemmin toisessa kyläasutusvaiheessa saavutettiin viimeisen jääkauden jälkeisen ajan korkein lämpöhuippu Pohjolassa, niin kutsuttu kivikauden kesä.
Vuoden keskilämpötila oli pari astetta nykyistä korkeampi Suomen alueella.”
Ei ollut ilmastohelvettiä vaan elämä kukoisti niin kuin aina lämpimällä kaudella.
Suomessakin on siis vielä pari astetta liian kylmää.
Ilmoita asiaton viesti
Kun horisonttiisi on noin matalalla, niin minkä sille voi. Nimittäin sitä horisonttia voi kulkea vähintään 360° ja kuinka ollakaan, kun olet kulkenut nuo asteet ja lopulta oivaltanut, että on se Keski-Pohjanmaa ja Suomi sittenkin hyvin hyvin pieni pläntti tällä Telluksella.
Ilmoita asiaton viesti