Todellisuuspako uudelle tasolle Meta-universumissa

Todellisuuspako uudelle tasolle

Joskus kauan sitten 90-luvun alussa, kun turkulaisessa bussissa edessäni istuva mies puhui itsekseen, ilmestyi Neal Stephensonin kirjoittama scifi-romaani Snow Crash. Kirjan maailmassa esiintyi ”Metaverse”, virtuaalinen eskapismin saareke dystooppisessa reaalimaailmassa. Tämä siis aikana, jolloin hämmentävää oli korvanappimikrofoniin puhuva ihminen.

Nyt Metaversea rakennetaan oikeasti. Mark Zuckerberg alias Mr. Fb – tai pitäisikö sanoa Mr. Meta – aikoo palkata Euroopassa 10 000 it-ammattilaista rakentamaan ”internetin ruumiillistumaa”. Paitsi ettei kaavailtu Metaverse tule olemaan vain virtuaalista (Virtual Reality), vaan myös jatkettua (Augmented Reality) todellisuutta. Jälkimmäisestä hyvä esimerkki on Pokemon Go -mobiilipeli. Markin visioimaan maailmaan tullee pääsemään jokaiselta älylaitteelta, jokaiselta konsolilta, jokaiselta pöytäkoneelta. Luultavasti myös IoT (Interent of Things) tulee olemaan osa uutta maailmaa. Sinunkin älyjääkaappisi ja robotti-imurisi funktio nousee potenssiin kaksi.

Miksi?

Parasta tässä on kuitenkin se, että Zuckerberg aikoo pelastaa meidät pois luonnottomasta sosiaalisuudesta luonnollisempaan yhdessäoloon. Aivan, luitte oikein. The Vergen haastattelussa hän toteaa, että on luonnotonta tuijottaa niska kenossa pieniä suorakaiteenmuotoisia valolaatikoita ja vieläpä siirrellä sormella erilaisia laatikoita sen sisällä. Tottahan se on. Evoluutio ei ole tarkoittanut meitä sellaiseen olemiseen. Hänen mukaansa on parempi, että niin sanotusti hyppäämme valolaatikkoon sisään. Laitamme kypärät päähämme, kamerat ja mikrofonit auki, vedämme VR-käsineet käteemme ja tsa-dam! näemme perheen ja työkaverit ja vaikka amerikanserkut samassa tilassa. Äänet on kohdistettu niin, että se vaikuttaa tulevan digihahmon suusta. Voi seistä suorana kuin uljas ihminen ja puhua kuten normaalisti puhutaan. Kasvoja tarkkaileva kamera välittää ilmeesi virtuaaliminälle. Ympäristöä voi vaihtaa äänikomennoilla tai pelkillä silmänliikkeillä. Voitte pelata mölkkyä Saharassa tai hirsipuuta Ruotsin kuninkaan linnassa. Tänään sinulla on Meta-tiimin luoma special-skini, koska eilinen Kristoffer Kolumbus on jo poissa muodista.
Teleporttaaminen Metaversessä olisi arkipäivää.

M. Zuckerbergin motiivit luoda uudenlainen internet ovat alkaneet kasvaa jo vuosia sitten. Viisi vuotta vanhassa haastattelussa hän vastasi kysymykseen Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana. Kolmas asia oli enteellinen: saavutettavuus. Kaikki internetin äärelle. Koska ongelmat ovat ylikansallisia, myös viestintäkanavien tulee olla ylikansallisia. Tekoäly. Työntää huipputeknologiaa eteenpäin tieteessä, taiteessa ja hyvinvoinnissa. Virtuaalisen ja täydennetyn todellisuuden mahdollisuudet. Näistä hetkistä Mr. Z on haaveillut pitkään

On ihmetelty Metaversen ja nimenmuutoksen (Fb → Meta) paljastamisajankohtaa. Miksi juuri nyt, kun Facebookia on syytetty epäinhimillisyydestä? Tietovuotaja, tai pikemminkin totuudenpuhuja Frances Haugen paljasti dokumentteja Facebookin rahaa kumartavasta moraalista. Fb ei poista vihapuhetta eikä misinformaatiota niin paljon kuin se itse väittää. Instagram toimii muun ohella jakelukanavana kuville, jotka houkuttelevat nuoria tyttöjä kontrolloimaan syömistään sairauteen asti. Epäterve ja valheellinen ihmiskuva vahvistuu. D. Trumpin kannattajien joukkoturmio onnistui Facebookin avulla. Syytöksiin Mark Zuckerberg vastasi, ettei se kykene millään valvomaan ja kontrolloimaan kaikkea, eikä mies kongressin kuulustelussa mitään kriittistä myöntänytkään.
Mr. Z:n motiivina on täysin uudenlaisen viestintäverkoston luominen ja muiden viestintäalustojen sulauttaminen. Hän haluaa jäädä historiaan internetin mullistajana, Metaversen luojana, ja hän haluaa tehdä sen ensimmäisenä.

Hyvät ja huonot uutiset

Ensimmäiseksi olen huolissani todellisuudentajusta. Miten käy jos sen kohdetta ja/tai lähdettä vaihdellaan tai pahimmassa tapauksessa jaetaan? Vergen haastattelussa Mark Z sanoi näin:
But I think to get AR glasses that we wear around throughout the day, they have to be normal-looking glasses, right?

Tämä on hyvin pelottavaa. AR-lasit throughout the day? Emme kaipaa yhden ainutta poissaolevaa kävelijää, pyöräilijää, mopoilija, skoottaajaa, autoilijaa. Kännyköitä tuijottavat autoilijat ovat tappaneet ihmisiä autoillaan, joko itsensä tai toisia. Pelkästään Yhdysvalloissa kuolee kyseisestä syystä vuosittain 400 ihmistä.
Jos sinulla on edessäsi fyysinen JA virtuaalinen todellisuus, niin siinä jos missä todellisuudentaju hämärtyy. Kun IT-visionääri näkee vapauden olla missä vain missä vain, kuten Starbucksissa kahvilla, mutta Meta-todellisuudessa vaikkapa kavereiden kanssa Free Guy -pelissä tai kokouksessa autiomaan keitaalla, niin minä näen vain kahvilan täydeltä yksinään elehtiviä ja puhuvia kypärä- tai silmälasipäitä.
Siinä tekee mieli itsekin vaihtaa todellisuutta.

Visionääri Zuckerbergilta kysyttiin, aiheuttaako VR ja AR psykologisia ongelmia. Hän väisti koko kysymyksen vastauksella, joka alkoi hänen lapsuuden muistoistaan ja siirtyi vähitellen tekniikan mahdollisuuksien ylistämiseen. Mies ei uhraa ajatuksen poikastakaan seurauksille. Mitä enemmän hänen haastattelujaan kuuntelee, alkaa kyseenalaistamaan hulluus-nerous -tasapainossa tuon hulluuden osuutta. Toki Mark peräänkuuluttaa jonkinlaista standardia tai säännöstöä, joiden rajoissa digitaiteilijat ja digiluojat maailmoita rakentavat. Ettei ihan haahuiltaisi villissä lännessä. Tai jossain.

Sitten on tekniikan vaatimukset. Mitä kunnianhimoisemmin Mark (ja muut visionäärit, kuten Tim Sweeney) Metaverseaan rakentaa, sitä enemmän täytyy suoltaa elektroniikkaa, louhia niihin harvinaisia metalleja, tuottaa muovia ja mitä lyhytikäisimpiä vimpaimia kiihtyvällä varustelukierteellä. Ja arvatkaa missä niitä tuotetaan? No siellä mistä halvimmalla saadaan ja missä tuotantojätteet dumbataan meidänkin ulkomaantuontikatkarapujen niskaan. Ja mitä enemmän on internet-yhteyttä tarvitsevia laitteita, sitä enemmän vaaditaan signaalinvahvistustorneja. On raivattava metsää, rakennettava virtalähteitä, teitä. Kun meidät totutetaan nopeisiin internet-yhteyksiin aivan kaikkialla, kulutuksen tason laskeminen on yhä vaikeampaa. Älylaitteissa roikkuminen lisääntyy, nopeutuu ja seuraukset näkyvät lasten ylipainossa, heikossa tasapainossa, jatkuvassa kiireessä joka nostaa stressitasoa, verenpainetta ja laskee kärsivällisyyttä. Eriarvoisuus ja vastakkainasettelu syvenee.

Hyvää jos ”tuonpuoleisen” universumista hakee, voisi ajatella, että paikallaan harrastettava virtuaalinen sukulointi ja maailmanmatkailu saattaisi jopa laskea hiilidioksidipäästöjä. Pääsisi matkustelemaan Macchu Picchuun kavereiden kanssa ja vaikka Havaijille, jos osaa samaan aikaan ohjata margaritan pillin suuhunsa. Tietenkin e-urheilijat pääsisivät peliin sisälle aivan uudella tasolla; wii-huitominen vaihtuisi realistisempaan ja tehokkaampaan liikuntaan. Etätyöskentely olisi uudenlaisten työpaikkojen myötä hauskaa, ja hyvinvointiteknologia saisi kirjaimellisesti uusia ulottuvuuksia.

Yhteenveto

Mielipiteeni on aika selvä. Toteutuessaan Metaverse kiihdyttää kaikkea. Luontokatoa, todellisuudentajunkatoa, rahankatoa (mutta vain meiltä taviksilta). Se kiihdyttää epätasa-arvoa, turhaa kuluttamista ja luo tyhjänpäiväisiä ja harhauttavia ajanviettotapoja. Zuckerbergin ja muiden kohdalla slogan Think global act local, on vaarallinen. Tai ehkä se menee: Think personal, act global.
Läsnäolon illuusio virtuaalipuheluissa saattaa olla suurempi kuin kännykkäpuheluissa, mutta kuten eräs ystäväni topakasti kysyi: ”Haluaako sitä edes olla niin läsnä kaikkien kanssa?”
On silti annettava krediittiä miehen innovatiivisuudesta ja yrittäjämäisyydestä. Viisi vuotta sitten häneltä kysyttiin neuvoja miten rakentaa Facebookin kaltainen jättimenestys:

Pitäisi aloittaa siitä, minkä ongelman haluat maailmassa ratkaista, eikä siitä, että haluaa perustaa yrityksen. Paras yritys on se, joka pyrkii sosiaaliseen muutokseen, sen sijaan että pyrkii heti tekemään vain rahaa.

Viisaita sanoja, mutta minkä ongelman Zuckerberg halusi ratkaista hahmotellessaan Facebookia? Eivätkö ihmiset saaneet toisiinsa yhteyttä tarpeeksi nopeasti ja helposti? Nuori opiskelija löysi kultamunia munivan hanhen kutitellessaan ihmisen sitä tarvetta, joka koostuu uteliaisuudesta, pariutumistoiveista, tirkistelynhalusta, helposta sosiaalisuuden tyydyttämisestä. Ehkä se oli luonnollinen seuraus psykologian ja tietojenkäsittelyn opiskelemisesta. Sosiaalinen tietokonesovellus.

Zuckerberg käyttää yhtiön tulevaisuutta kuvatessaan sanoja wild ja neat. Missä on sanat useful ja wise? On jo kysytty, onko internetin saatavuus oltava ihmisoikeus. Mielestäni se ei ole ihmisoikeuskysymys. Se on talous- ja tekniikkakysymys. Ei jokaisella täydy olla internet-yhteyttä, vaikka jokainen sen haluaisikin. Emmehän me rahaakaan saa ihmisoikeuksien perusteella, vaikka sitä haluaisimmekin.

Alussa puhuin 90-luvun bussimatkustajasta, joka puhui itsekseen, mutta korvanappeihin. Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, voi edelleen puhua näennäisesti itsekseen, mutta tällä kertaa aurinkolaseille. Fb:n ja Ray Banin yhteistyössä syntyneillä älyaurinkolaseissa on mikrofoni ja pienet kaiuttimet sangoissa. Niillä voi ottaa äänikomennoilla valokuvia ja videoita. Onneksi ei täysin salaa, sillä sisäiset ledit loistavat nauhoituksen merkiksi. Sangoissa on pinta joka reagoi kosketukseen. Näen jo silmissäni, miten agenttielokuvien teatraaliset korvanappien koskettelut ovat vaihtuneet Rauman cafe Salin edessä aurinkolasien sangoille. Men in Black Shades tai jopa Mr. Smithit Matrixista tuijottavat kiinnostavia asioita vähän liian pitkään. Ja kenelle kuvat ja videot päätyvät? Skannaako Meta maailman joka kolkan rakentaakseen… virtuaalisen reaalimaailman?

Jos tämä hype saa aikaan todellisen Metaversen, sen menestys pysähtyy tasan tekniikkaintoilijoiden muutaman vuoden kokeiluihin. Suuri massa haluaa pitää jalat maassa, koskettaa toista ihmistä, syödä, juoda ja juoruta livenä. Elanto pitää ansaita, eikä mikään virtuaalikokemus voita oikeaa fiilistä.

This needs to exist, sanoo Mark Zuckerberg bitti-universumistaan. Ei kyllä ole mikään pakko. Korkeintaan hänen, tai muutamien rikkaiden teknofuturistien kannalta.

Teemu Laulajainen, hyvinvointiteknologian opiskelija

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu