Tulevaisuus on toista kuin kuvittelemme, osa 2
On syytä toimia nyt
Tim Lenton, ilmastotieteen professori Exeterin yliopistosta muistuttaa, että pahimpien ilmastoskenaarioiden tutkimatta jättäminen kiihtyvän ilmastonmuutoksen kourissa on parhaimmillaan naiivia riskinhallintaa ja pahimmillaan kuolettavan hölmöä.
Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että nykyisten ilmastotoimien tehottomuuden huomioon ottaen olemme menossa kohti kaksi ja puoli astetta lämpimämpään maailmaan, ja se on Lentonin sanoin ei mahdollisesti, vaan ehdottomasti vaarallista.
Tällä hetkellä päästöjä on onnistuttu vähentämään hieman esimerkiksi Suomessa ja Euroopan tasolla, mutta globaalilla tasolla ne edelleen nousevat 1% vuosivauhtia.
Vaikka jollain tempulla saisimmekin päästöt ensin vakiinnutettua ja sitten vähentymään, erilaiset biosfäärin keikahduspisteet saattavat silti ylittyä, valistaa Lenton. Emme tiedä tarkkaan.
Meri, jonka lämpösisältö on nyt ennätyslukemissa, on menettämässä 99% koralliriutoistaan:
A special report in 2018 from the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) projected that coral reefs would decline by 70-90% if average global air temperatures warm by 1.5°C (2.7°F) above pre-industrial values. That number jumps to a 99% decline at 2°C (3.6°F) of warming.
Ainakin 14% koralleista on jo menetetty. Meren elävistä yksi neljäsosa on riippuvainen koralliriutoista, ja puolet niistä kuuluvat lajeihin, joilla ihminen ruokkii itseään. Korallien ympärille rakentuneessa teollisuudessa on kiinni miljardeja dollareja rahaa ja satojen miljoonien ihmisten elanto. Jos korallit kuolevat, tiedossa on nälkää, köyhyyttä ja poliittista epävakautta, ja tämä tapahtuisi muutamissa vuosissa, kun esimerkiksi jäätiköiden sulamiseen menee sadoista tuhansiin vuosiin.
Meriliikenteen saastepäästöjen hillitseminen on sekin aiheuttanut lisää lämpenemistä; vuosikymmeniä laivojen sulfaattipäästöt ovat toimineet tiivistymisytiminä kosteudelle lisäten pilvipeittoa, pidentäen sen esiintymistä sekä valkaisten niitä – estäen näin auringon lämmittävää vaikutusta. Nyt kun saasteregulaatio on vähentänyt päästöjä, merien pilvisyys on vähentynyt ja auringonvalo pääsee lämmittämään merta ja ilmakehää aiempaa enemmän.
Itse asiassa auringon säteilypakotteen on arvioitu James Hansenin johtaman työryhmän mukaan nousevan niin paljon, että globaali keskilämpötila nousee jo 15 vuoden sisällä 2 Celsiusasteeseen. Tämä on työryhmän mukaan BFD (Big Fucking Deal).
Alkuperäinen tutkimus: Global Warming in the pipeline on herättänyt myös kritiikkiä, mutta se ei ole pystynyt kumoamaan tutkimuksen päätelmiä.
Amazonin metsäkato on ylittämässä pisteen, jossa sademetsän matka savannoitumiseen alkaa ilman peruuttamismahdollisuutta.
Sen seuraukset johtavat ihmisten kärsimyksiin ja kuolemiin moninaisilla tavoilla. Yksi niistä johtuu vesikierron katkeamisesta; sateet vähenevät, maanviljely häiriintyy, puusto ja maasto kuivuu vedenpuutteessa ja tuhoisten tulipalojen todennäköisyys kasvaa.
Amazonin sademetsän kuoleminen johtuu monista syistä ja yksi niistä on suomalaisenkin rakkaus kananugetteja kohtaan. Olipa se sitten Suomessa tai ulkomailla kasvatettua, niitä on ruokittu soijarehulla, jonka alkuperä hyvin mahdollisesti on aiheuttanut metsäkatoa:
Antarktiksen Länsiosassa sijaitseva Thwaitesin jäätikkö on suuri kysymysmerkki. Se on saattanut jo aloittaa peruuttamattoman sulamisensa. Eikä asiaan auta, vaikka heti huomenna lopettaisimme ilmastopäästöt ja lämpeneminen pysähtyisi: merien lämpösisältö jatkaa jäätiköiden sulattamista niin kauan, kunnes lämpötila ja jään määrä ovat tasapainossa.
Jos Thwaites romahtaa muutaman sadan vuoden aikana, meren pinnan nousuun täytyy lisätä 65cm lisää. Jäätikön on arveltu toimivan niin sanotusti tulppana ympäröiville mannerjäätiköille ja tulpan poistuttua nämä alkaisivat valua mereen esteettä lisäten pinnan nousua vielä kolmella metrillä.
Tosin uudemmat arviot väittävät, ettei Thwaites olisi niin herkkä romahtamaan. Se pysyy mahdollisesti vakaana 2100-luvun jälkeenkin.
Ja aiemmin mainittu Atlanttinen merivirtakierto (joka tuo Eurooppaan ja Skandinaviaan lämpöä päiväntasaajalta) aloittaa yhden tutkimuksen mukaan 42-76% todennäköisyydellä hidastumisen jo ennen vuotta 2050, jolloin Eurooppa alkaisi kylmetä nopeasti muun maailman jatkaessa lämpenemistään.
Tim Lenton kysyy retorisen kysymyksen ”Pitääkö olla huolissaan?” ja vastaa itse: ”Totta helvetissä”.
Hän antaa sille 4 syytä.
1. Historia kertoo, että ilmaston muuttuessa lajit kuolevat. Ilmaston säätökaasu hiilidioksidia pumpataan ilmakehään nyt geologisella ajanjaksolla tarkasteltuna silmänräpäyksessä ja vielä määriä, joita ei ole ollut miljooniin vuosiin. Vuosisadan loppuun mennessä co2-tasot voivat noustessaan laukaista eliölajien massakuolemat. Viimeksi, kun co2-tasot olivat näin korkeita, merivesi oli 9 metriä korkeammalla kuin nyt.
2. Luonnonilmiöiden voimistuessa riskit kertautuvat ja johtavat toisiin ongelmiin. Taudinkantajahyönteiset leviävät suostuisten elinolosuhteiden kasvaessa samalla, kun alue kärsii rankkasateista ja/tai tulvista samalla, kun valtiolla ei ole rahaa korjata ympäristötuhoja tai auttaa ihmisiä samalla, kun sen vientitulot ovat romahtaneet viljan kasvatuksen epäonnistuttua kuivuuden takia, samalla kun…
3. Koska globalisaatio on nivonnut maailman valtiot moniulotteisiin riippuvuussuhteisiin, yhden valtion ongelmat tuntuvat toisissa valtioissa. Tämäkin syy-seuraussuhde voi alkaa kertautua. Konfliktien vaara suurenee entisestään, talouden ongelmat heijastuvat muihin valtioihin.
4. Kamppaillessamme ilmastonmuutosta vastaan päästöjä vähentäen ja muutoksiin sopeutuen, kykymme vastata muihin kriiseihin heikkenee. Laajempi sota tai pandemia veisi loputkin aseet selviytyä.
Meillä on kaikki syyt alkaa ottamaan ilmastokriisi tosissaan nyt heti, ennen kuin se on liian myöhäistä. Ihmisen psyyke tuntuu vain rakentuneen niin, ettei se ymmärrä uhkia, jotka eivät ole ajallisesti ja paikallisesti lähellä itseä.
Siksi olisi tärkeää luottaa tieteeseen. Se on ihmiskunnan luotettavin tiedonhankkimismenetelmä.
Ilmastokriisiin on suhtauduttava suurella vakavuudella jo varovaisuusperiaatteen nojalla, mutta suurin syy toimia on moraalinen velvoite, joka meillä on tulevia sukupolvia kohtaan.
Tahdommeko todella olla se sukupolvi, joka tiesi ongelman, muttei kyennyt korjausliikkeeseen?
”Tahdommeko todella olla se sukupolvi, joka tiesi ongelman, muttei kyennyt korjausliikkeeseen?”
Olemme, koska emme tahdo tehdä tarvittavaa elämänmuutosta. Nykyinen elämä on sen verran addiktoivaa, ettei valtaosaa kiinnosta tulevaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Tyhjentävästi ilmaistu. Tarkoittaako tuo mielestäsi sitä, ettei kannata yrittääkään?
Ilmoita asiaton viesti
Aina kannattaa yrittää koska kehitystä voi hidastaa ja antaa soputumiseen lisäaikaa. Vahinko tapahtuu joka tapauksessa ja lisätoimiin ryhdytään laajemmin sitten kun paska on jo housussa. Pitäisi käydä työmatkalla Pohjois-Italiassa syyskuun puolivälissä. Taitaa olla vielä yli 30 asteen lämpöjä silloinkin. Kuten viimeiset kaksi kuukautta. Etelä-Eurooppa on jo sietämätön paikka elää.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä tuosta ihmislajin reaktionopeudesta: se kiihtyy vasta kun ongelma lyö silmille.
Saako kysyä, mitä tarkoitat tuolla ”kehitystä voi hidastaa” -lauseella? Tarkennusta siis kaipaan…
Ilmoita asiaton viesti
Suomi voi vaikuttaa lähinnä omiin päästöihinsä ja merkittävät muutokset tapahtuvat teollisen mittaluokan asioissa. Vetytalouteen siirtymistä pitää edelleen vauhdittaa myös valtion ja kuntien toimesta. Kunnilla on kaavoitusmonopoli, joten niilläkin on iso rooli. Hiilinielujen turvaaminen edellyttää hakkuiden rajoittamista lainsäädännöllä ja hakkuukiintiöillä.
Liikenteellä on kohtuullinen rooli, joten sähköistymisen edistäminen on viisautta. Ja biopolttoaineiden tukemisella. Itse tankkaan biokaasua tai MY-dieseliä aina kun sitä on kohtuudella saatavissa. Saatavuuteen ja hintatukeen pitäisi vaikuttaa siten, että kaikki saatavissa oleva biopolttoaine myös käytetään.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, valaisi. Ainoastaan nielujen turvaamisesta olen 100% samaa mieltä, muut keinot ovat enemmän tai vähemmän epävarmoja. Biopolttoaineiden lisääminen osuu suoran hakkuukiintiöiden kasvattamiseen, sillä kestävät vaihtoehdot (talousrasvat ja aidot teollisuuden sivuvirrat) eivät kata koko tarvetta. Raaka-ainetta rahdataan myös ulkomailta, joten vaikutus ei osu Suomen varastoihin mutta vaikuttaa muualla. Lisäksi myös biopolttoaineiden valmistus ja poltto aiheuttavat päästöjä, eikä vetoaminen ”puu kasvaa takaisin” -argumentti päde, sillä hiili on jo ilmakehässä vaikuttamassa eikä tutkijoiden mukaan meillä ole 50 vuotta odottaa että ”puu kasvaa takaisin”.
Vetytalous ja liikenteen sähköistyminen eivät nekään osu ongelman ytimeen, joka on kulutuskäyttäytyminen. Näitä pohdin tulevissa kirjoituksissani.
Ilmoita asiaton viesti
On ihan virkistävää lukea aidosti alarmistista tekstiä. Nykyään hyssytellään niin paljon että syy ilmastotoimiin meinaa unohtua kokonaan.
Voisi verrata kirkkoon jossa perkele on viety sivuhuoneeseen eikä siitä juuri enää puhuta vaikka se on ollut aikaisempina merkittävä voima ja syy pysyä kaidalla tiellä.
Varovaisuusperiaatettakaan ei enää ole kuullut pitkään aikaan. Josta tuleekin mieleen että se oli päätöksenteon perustana edellisellä kerralla 3. valtakunnassa. Huonon perintöaineksen poistamista nimenomaan perusteltiin varovaisuusperiaatteella. Mitä vaan voi tapahtua jos juutalaisten annetaan jatkaa sukua ja annetaan jatkaa arjalaisen rodun pilaamista.
Mitä koralleihin tulee, koralleja uhkaa eniten jätevedet. Ilmastonmuutoksiin koralleilla on kyllä konstit, eivät muuten olisi eläneet niin pitkään. Jos koralleja tuhoutuu 14%, jossain muualla niitä kasvaa lisää. Vähän sama kuin pohjoisten havumetsien kanssa, vaikka metsää kaadetaan, tilalle kasvaa lisää metsää. Kauhukuvat koralleista ovat usein stranded-riutoista. Kun koralliriutat elää pitkään, osa niistä joutuu lopulta väärään vedenkorkeuteen.
Mitä me tiedämme: Tiedämme että ilmakehän pitoisuudessa on tapahtunut 0,014 prosenttiyksikön muutos sadan vuoden aikana. Ilmastomielessä vähätehoinen (ei ainakaan mikään järisyttävän tehokas) hiilidioksidi on sen verran lisääntynyt. BFD.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa jos tekstini virkisti.
Varmasti moraalin työkaluja käytetään sekä hyvään että pahaan. Aina ei tiedä mihin lopputulema päättyy tai mihin se ajatellaan päättyvän. Hyvä tahto voi aiheuttaa enemmän harmia kuin lähtötilanne, ja tämäkin riippuu keneltä kysyy.
Ainakin seuraava sitaatti jenkkien ympäristövirastolta on kanssasi samaa mieltä:
”Sedimentation has been identified as a primary stressor for the existence and recovery of coral species and their habitats”
https://www.epa.gov/coral-reefs/threats-coral-reefs
…mutta sitten taas tämä ei:
”Large-scale coral bleaching events caused by elevated sea surface temperatures (SST) are the
greatest disturbance to the world’s coral reefs ”
https://gcrmn.net/wp-content/uploads/2022/05/Executive-Summary-with-Forewords.pdf
Niin tai näin, syy on ihmisen ja siihen on saatava muutos.
Koralliriutat ovat vanhimmillaan 10 000 vuotta vanhoja, eli kohtuu stabiilin holoseenin ajan, ja vaihtelut sen sisällä ovat olleet sen verran hitaita, että korallit ovat ehtineet mukautua. Nyt huoli nykyisen muutoksen nopeus: ehtivätkö korallit sopeutua. Merkkejä siitä on ja toivoakin, mutta vain jos päästöt vähenevät nopeasti
https://oceanservice.noaa.gov/news/dec13/corals.html
Eikä ole muuten niin, että kun esim 14% koralleista kuolee niin jossain muualla saman verran tupsahtaa henkiin. Stressitekijät eivät ole kadonneet mihinkään, eikä paikallinen puhdistaminen kykene ihmeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin korallien tuhoaja on jätevedet joten olisi ehkä paras alkaa niistä.
Hiilidioksidi on niin kaukaa haettu syy korallikuolemiin että huh-huh.
Merivettä ei ole lämmittänyt hiilidioksidi. Varmaan ihminen koska muuta syytä ei osata edes kuvitella mutta jollain ihan eri systeemillä.
Vähäisemmät pilvet? Ihminen ei ole aiheuttanut riittävän usein tulivuorenpurkauksia?
Ilmoita asiaton viesti
Olen myös aikanaan siteerannut prof. Timothy M. Lentonia, hän on loistava matemaatikko ja ilmastotutkija.
Ilmoita asiaton viesti