Valheellinen sähkötupakkauutisointi

Yhdysvalloista on kantautunut eri uutismedioiden kautta huolestuttavia uutisia sähkösavuketta käyttäneiden nuorten sairastumisista. Sähkösavukevastaiset yhdistykset ja tupakan vastaiset lobbarit ovat etunenässä kommentoineet uutisissa, että “mitä minä sanoin”. Jotain on kuitenkin jäänyt kertomatta. Nimittäin se, että näissä sairastapauksia luoneissa sähkösavukkeissa ei oltu käytetty sähkösavukenestettä, vaan pimeiden markkinoiden kannabisöljyä.

Yhdysvalloissa monessa osavaltiossa kannabis on laillinen ja siellä onkin muodostunut isoja brändejä kannabistuotteiden piiriin. Nämä ovat näkyvästi esillä somevaikuttajien ja julkkisten kautta ympäri maailmaa. Nämä tuotteet ovat todella tarkan testauksen alla jatkuvasti. Sitten on osavaltiot, joissa kannabis ei ole laillinen, mutta muotivillitys leviää myös sinne ja muotitietoinen nuori haluaakin käyttää juuri tämän brändin tuotteita. Hänelle ei vain riitä pullo THC:tä sisältävää kannabisöljyä, vaan hän haluaa sen tyylikkään sähkösavukkeen näköisen tuotteen, jota somevaikuttajatkin käyttävät. Osavaltioihin, joissa kannabis on kiellettyä, onkin muodostunut iso bisnes näiden laitteiden kopioista, joiden sisällöstä tai turvallisuudesta ei ole enää mitään tietoa, koska testauksia ei tehdä. Toistaiseksi kaikki sairastapaukset ovat johtuneet näiden laitteiden käytöstä, siis pimeiden markkinoiden sähkösavukkeen näköisten laitteiden käytöstä, joilla höyrytetään kannabisöljyä THC:llä.

Onkin täysin uskomatonta, miten suomalainenkin media on teilannut sähkösavuketta uutisoinnillaan kertomalla korkeintaan, että sähkösavukkeen käyttäjä on joskus käyttänyt kannabistuotteita. En tiedä, onko kyse siitä, että lääketeollisuus on näiden medioiden taustalla pyöriville yhtiöille niin iso mainostaja nikotiinikorvaushoito tuotteidensa kanssa, joilta sähkösavuke on vienyt valtavasti markkinoita, vai mistä, mutta häpeällistä se on.

Ei se sähkösavukekkaan tosin mikään terveystuote ole, eikä siitä ole vielä pitkän aikavälin tutkimuksia, mutta tieteellisesti todistetusti se on yli 95 prosenttia haitattomampi kuin tupakka, joka tappaa varmasti. Olenkin kuullut useamman tarinan viimeisen parin viikon aikana, jossa entinen tupakoitsija oli ollut irti tupakasta vuoden tai kaksi sähkösavukkeen avulla, mutta pelästyi näistä uutisoinneista ja palasi takaisin tupakkaan. Tupakkaan jonka vaarat ovat kyllä tiedossa. Tupakkaan, jonka sairauksien hoitoa jokainen suomalainen maksaa omasta lompakostaan verojen muodossa

Suomessa on edelleen noin 900 000 tupakoitsijaa ja tupakka tappaa kansastamme enemmän, kuin mikään muu. Tälläinen uutisointi saattaa tappaa historiamme suurimman kansanterveydellisen mahdollisuuden. Samaan aikaan kun Britanniassa tähän mahdollisuuteen on tartuttu ja sähkösavukkeita myydään jopa sairaaloissa, tupakoinnin kieltäen, Suomessa Pekka Puska kertoo Iltalehdessä ettei kannata käyttää sähkösavuketta, tupakointi on kuin hyppäisit kymmenennestä kerroksesta, sähkötupakointi kuin kolmannesta, pää edellä. Tämä ei ainakaan itselleni Salon kouluissa opitulla matikalla ihan korreloi tieteellisesti todistettuja prosentteja.

Tupakkapolitiikka voi tuoda sairastapaukset myös Suomeen

Suomen jyrkän tupakkapolitiikan vuoksi vastaavanlaiset sairastapaukset kuin Yhdysvalloissa on täysin mahdollisia. Sähkösavuke ei saa Suomessa myytäessä maistua muulta kuin tupakalta tai olla mauton, mutta sähkösavukkeen luonteen vuoksi nesteeseen on helppo itse lisätä makuainetta ja saada sähkösavuke maistumaan juuri siltä kun haluat. Se on yhtä helppoa kuin veden maustaminen mehutiivisteellä. Lähes joka puolella muualla maailmaa sähkösavukenesteet myydään valmiiksi maustettuina, sellaisilla ainesosilla, jotka eivät ole haitallisia keuhkoille ja nämä nesteet laboratooriotestataan tällaisinään, juuri sellaisina kuin sähkösavukkeen käyttäjä niitä käyttää. Suomessa vain nämä tupakan makuiset ja mauttomat nesteet testataan, kukaan ei ole testaamassa sitä käyttäjän itse maustamaa nestettään, jota sähkösavukkeesta käyttää. Suomessa myydään kyllä sähkösavukekäyttöön soveltuvia makuaineita, mutta markkinoilla on myös paljon sähkösavukekäyttöön soveltumattomia, öljyä sisältäviä makuaineita.

Yhdysvalloissa ja Suomessa on asioilla on yhteistä se, että ongelman on aiheuttanut kieltolaki ja käyttäjien omatoimisuus kieltolain alla, ei itse tuote.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu