Suomen on ostettava käytettyjä Leopard-tankkeja Sveitsistä ja annettava niitä omasta varastosta Ukrainalle

Vetoomus tankeista. Ei kelvannut heZarille.

HS kirjoitti 1.3.2023 Suomen antamasta aseavusta pohdiskellen onko se riittämätöntä. Vastaus on kyllä.

Ukraina on joutunut oikeudettoman ja laajennetun hyökkäyssodan uhriksi 24.2.2022 alkaen. Käynnissä ei ole tavallinen rintamasota vaan venäläisten suorittama kansanmurha ja tuhoamissota. Lisäksi YK:n peruskirjan 51. artiklan mukaan mikä tahansa maa saa antaa hyökkäyksen uhriksi joutuneelle maalle tukea. Suomi on tukenut Ukrainaa, mutta ei tarpeeksi.

Suomi on antanut kolme Leopard 2 miinanraivaustankkia. Nämä eivät ole kuitenkaan taistelutankkeja joita voisi hyödyntää venäläisarmeijan ajamisessa pois Ukrainan maaperältä. Ukraina on vedonnut toistuvasti suurempaan aseapuun jotta sota saataisiin loppumaan nopeammin. Imperialistisilla venäläisillä ei ole minkäänlaista halua lopettaa sotaa sillä Putinin kannatus on vain kasvanut sodan aloittamisen jälkeen. Saksan liittokansleri Olaf Scholz antoi pitkän viivyttelyn jälkeen Leopard-tankkien valmistajamaana Leopard 2 -tankeille jälleenvientiluvan 25.1.2023.

Niin sanottu tankkikoalitio on vaikeuksissa, koska osa EU:n ja Naton jäsenmaista ei pysty toimittamaan tankkeja nopealla aikataululla niiden huonon kunnon vuoksi. Tämä ei koske samalla tavalla Suomea, jonka asejärjestelmästä on pidetty verrattain hyvää huolta. Suomella on kuitenkin haasteena Nato-jäsenyyden puute ja pitkä raja Venäjän kanssa. Suomella on noin kaksisataa Leopard 2 -tankkia.

Saksalainen asiantuntija Gustav Gressell arvioi New York Timesissa 28.2 että Suomi voisi toimia seuraavasti: Sveitsillä on 134 Leopard-tankkia joita se ei suostu myymään Ukrainalle perustuslakiinsa kirjatun puolueettomuuden vuoksi. Suomi voisi ostaa näitä tankkeja esimerkiksi pataljoonan verran, 30-50 kappaletta. Tämän kaupan jälkeen Suomi voisi lahjoittaa saman verran omia Leopard-tankkejaan Ukrainalle.

Kyseessä olisi Suomen puolustushankintojen historian kannattavin hankinta. On jo arvioitu että Yhdysvaltojen Ukrainalle antama tuki on sen historian kannattavinta. Venäjän armeijaa on lyötävä nyt kun se on mahdollista ja heikennettävä mahdollisimman paljon, jotta se ei voi heti hyökätä yhtä tuhoisasti Suomeen kuin se on hyökännyt Ukrainaan. Suomi ei ole Naton jäsen tätä kirjoittaessa. Tankkien tuottaman tuloksen avulla Suomen puolustusvoimat saa dataa Suomen käytössä olevien tankkien tehokkuudesta Suomen ainoaa mahdollista vihollista vastaan.

Tankkien avulla Ukraina saa vapautettua alueita. Näillä alueilla tulee paljastumaan toisen maailmansodan jälkeisen ajan isoimmat joukkohaudat. Toistan uudelleen: käynnissä on kansanmurha. Asetuella voidaan vielä pelastaa siviilejä. Suomella on moraalinen velvollisuus toimia isommin ja nopeammin.

Suomen on jo aika vapautua suomettumispsykoosista joka on kestänyt kahdeksankymmentä vuotta.

TeemuSalmela
Sosialidemokraatit Siuntio

VTM, (yhteiskuntapolitiikka, erik. sosiaalipolitiikka ja ympäristöpolitiikka). Lisäksi Itäisen Keski-Euroopan, Balkanin ja Baltian tutkimus. Varavaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu