Jouduin tekemään poliisin toiminnasta kantelun liittyen minuun kohdistuneeseen murhan yritysepäilyyn

Olin epäiltynä murhan yrityksestä. Olin pidätettynä ja tutkintavankina viisi kuukautta. Asia ratkesi syyttämättäjättämispäätökseen viime helmikuussa ja minut on nyt vapautettu kaikista epäilyistä.

 

Mielestäni poliisin toiminnassa oli useita epäkohtia. Poliisi muun muassa vääristeli käräjäoikeudelle tutkintaan liittyviä asioita vangitsemisasian uudelleen käsittelyissä, eli ns. pakkokeinokäsittelyissä, joissa vangittu voi enintään kahden viikon välein vaatia vapauttamistaan.

 

Olen tehnyt asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle, liittyen murhan yritysrikospäilyyn ja tutkintavankeuteen. Kantelu on lähetetty oikeusasiamiehelle tämän viikon tiistai-iltana.

 

Näkemykseni mukaan KRP vääristeli käräjäoikeudelle tutkinnassa esille tulleita asioita, jotta vangitsemiseni jatkuminen olisi todennäköisempää. On syytä epäillä, että poliisi toimi näin, koska halusi käyttää eristysolosuhdemaista tutkintavankeutta painostamiskeinona. Tarkoitus oli saada minusta ulos niitä asioita, mitä poliisi kuvitteli minun tietävän. Tämän lisäksi oli mielestäni esitutkintalain vastaista, että minulle myötämielisten asioiden selvittäminen kesti niin kauan. Miten alibiin liittyvän avaintodistajan kuulemiseen voi mennä n. 1.5 kuukautta?

 

Kantelussani tulee esille myös virkamiehen epäasiallista käytöstä. Näen, että poliisin toiminta rikosepäilyasiassa on vaikuttanut luottamukseeni poliisia kohtaan.

 

Aluksi vapautumiseni jälkeen en halunnut puhua ja tuoda näitä epäkohtia esille. KRP:n toiminta istutti pelon sydämeeni, että jos tuon asioita esille, niin siitä koituu minulle ja perheelleni seuraamuksia. Laitetaanko minut jälleen kaltereiden taakse hinnalla millä hyvänsä, jos tuon näitä asioita esille?

 

Ymmärsin kuitenkin, että velvollisuuteni oikeusvaltion jäsenenä ja kansalaisena on tuoda näitä asioita esille. Toimivassa yhteiskunnassa kansalaisten ei pidä pelätä virkamiehiä. Tiedostan, että asiaan liittyvä julkinen ja poliittinen aspekti on tuonut poliisille valtavia paineita. Kuitenkaan tällaiset eivät saisi vaikuttaa tutkintaan.

 

Tiedän ja tunnen paljon hyviä poliiseja järjestyspoliisista ja tutkinnan puolelta sekä arvostan heidän työtä. Tämä tapaus on kuitenkin laskenut luottamustani poliisiin. Mielestäni poliisin toimintaa täytyisi valvoa huomattavasti nykyistä enemmän.

 

Eduskunnan oikeusasiamies on taho, joka valvoo viranomaisten toiminnan laillisuutta pääasiassa tutkimalla hänelle tulevia kanteluita.

0
TeemuTorssonen
Sitoutumaton Jyväskylä
Ehdolla kuntavaaleissa

Itsenäisesti ajatteleva kaveri Keski-Suomesta. Sitoutumaton kaupunginvaltuutettu ja maakuntavaltuutettu sekä Jyväskyläläisten hyväksi -valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Kauppatieteiden ylioppilas, pienimuotoinen yrittäjä, kalastuksenvalvoja ja sähköasentaja. Yliopisto-opintoja filosofiasta ja johtamisesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu