Verohallinto mokasi, kansalaisille kovat mätkyt tulossa

Elokuussa tuotiin julkisuuteen tieto, jossa kuntien päällä on tulossa n. 400 miljoonan lasku, johtuen kertymävajeesta liittyen tulorekisterin käyttöönoton ongelmiin. Nyt on kuitenkin tullut tietoon, että tulorekisterin käyttöongelmat ovat vain 13% kokonaisvajeesta. Tämä tieto on poikkeava elokuun julkaisuista. Suurimmat ongelmat ovat muualla.

Poikkeavaa on myös se, että nyt kertymävajeen arvellaan olevan 600 miljoonaa, tai jopa 700 miljoonaa. Päänvaiva ei ole yksin kuntien, sillä asiassa on myös puoli, jonka koskettaa yksityisiä henkilöitä myös muutenkin, kuin kunnan talouden uudelleen arviointien kautta.

Tänään Kuntaliiton tiedotteessa todetaan, että verohallinon uusimpien selvitysten mukaan, suurimmat ongelmat johtuvat verokorttiuudistuksesta. Toisin sanoen uudessa ennakkoperintämenettelyssä on luovuttu palkkakausikohtaisista tulorajoista ja sivutulokorteista. Uudistusprosessin jossakin vaiheessa on verohallinnolle tapahtunut virhe laskelmissa tai muu moka, jonka johdosta ennakonpidätykset on toimitettu alkuvuodesta huomattavasti aiempaa käytäntöä alhaisempina.

Veronmaksajat ovat siis maksaneet veroja todellisuutta pienemmillä veroprosenteilla. Tämä tarkoittaa sitä, että tämä täytyy jossakin tasata ja tämä tasaus tarkoittaa veromätkyjä. Veromätkyt eivät tunnetusti herätä kennessäkään hilpeyttä ja ongelma voi paisua suureksikin myös inhimillisestä näkökulmasta, kun ihmiset ovat ehtineet käyttää ja/tai sijoittaa varat, jotka he ovat saaneet virheellisellä veroprosentilla.

Laajemmin ongelmaa voi koettaa korjata niin, että veronmaksajat korottavat laajamittaisesti veroprosenttejaan loppuvuodesta, jolloin tämä kompensoi liian vähän maksettuja veroja ja ensi vuoden veromätkyiltä vältytään tai ne pienenevät. Tämä voi olla hyvinkin järkevä toimenpide myös yksilön näkökulmasta.

ps.
Palaan myöhemmin asiaan tarkemmin kunnan ja valtion näkökulmasta, ja kuinka asia olisi ratkaistavissa mahdollisimman hyvin ja vähin ongelmin.

(kuva Iisalmen kaupunginkirjasto)

TeemuTorssonen

Itsenäisesti ajatteleva kaveri Keski-Suomesta. Sitoutumaton valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen sekä maakuntavaltuutettu. Sähköasentaja ja pienimuotoinen yrittäjä. Yliopisto-opintoja filosofiasta ja johtamisesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu