Hiilineutraalisuus: fossiilisten polttoaineiden ja turpeen osuus kokonaiskulutuksesta oli 34 %
En kovin helpolla pystynyt löytämään miten tämä 34% fossiilisia polttoaineita jakautuu eri aineisiin?
Kiinnostaisi tietää tarkemmin mitä yritetään vähentää ja mihin asioihin ne vaikuttaa. Luulisi, että joku julkaisisi helppolukuisen taulukon asiasta, mutta ei näköjään.
12 kk, rullaava Q421 – Q322 (Q422 ei vielä valmistunut)
Öljyn kulutus 12 kk 70477 GWh
Hiili 12kk 23091 GWh
Maakaasu 12kk 13075 GWh
Turve 12 kk 11092 GWh
Vertailun vuoksi
Ydinenergia 72591 GWh
Puupolttoaineet 99608 GWh
Tuulivoima 10708 GWh
Vesivoima 14590 GWh
https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__ehk/statfin_ehk_pxt_12st.px/
Onnistuu katsominen ainakin energialähde kerrallaan. Minua yllättää puupolttoaineiden suuri osuus.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, kun löysit jotain mistä lähteä tutkimaan asiaa lisää. Tässä vaiheessa kommentoin vaan hiukan. Minua ihmetyttää myös tuo puupolttoaine. Erityisesti tämä syy, että on sovittu ettei se tuota haitallisia määriä päästöjä, mutta
https://www.clonet.fi/hiilijalanjalki/puun-rooli-ilmaston-ja-vahan-juhannuksenkin-nakokulmasta/
Ilmoita asiaton viesti
Puu luovuttaa kasvaessaan varastoituneen hiilen palaessaan tai lahotessaan. Parhaiten puu sitoisi pitkäaikaisesti hiiltä, jos siitä valmistettaisiin taloja tai huonekaluja.
Mutta siinä mielessä puun poltto on hiilineutraalia, että suurin osa puun vaihtoehtoisista käytöistä vapauttaa saman määrän hiilidioksidia samoin kuin se, jos puu jätettäisiin metsään lahoamaan.
Käsittääkseni EU:n näkemyksen mukaan puun poltto on hiilineutraalia siltä osin kuin käytetään energiapuuta eli kantoja ja oksia tai puuteollisuuden sivuvirtoja (pintoja ym.) Sen sijaan, jos kunnollista tukkipuuta poltettaisiin, se ei enää olisikaan hiilineutraalia. (Uuden direktiivin valmistelussa)
Mutta nykyisin kai vielä EU:ssa kaikki puun poltto on hiilineutraalia.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä jaksoitko katsoa tuon linkin taakse, mutta siinä väitetään näin:
”Todellisuudessa puun päästökerroin on 112 g/MJ, joka on suurempi kuin kivihiilellä. Jos puupolttoaineiden polton päästöt laskettaisiin tämän päästökertoimen mukaisesti, vuonna 2020 puunpolton päästöt olisivat olleet 39,5 milj. t CO21), joka on enemmän kuin muiden polttoaineiden energiakäytön hiilidioksidipäästöt yhteensä (34 milj. t CO2). Puupolttoaineiden poltosta syntyvät päästöt ovat biogeenisiä 2), kun taas kivihiilen poltosta syntyvät päästöt ovat fossiilista alkuperää.”
Jos tuo pitää paikkansa, niin ajattelen että asiat eivät ole niin yksinkertaisia tämän suhteen kuin ehkä meille yleisesti yritetään sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta nykyisin kai vielä EU:ssa kaikki puun poltto on hiilineutraalia. ”
Eikö olekkin hienoa että politiikot tosta vaan pystyvät päättämään mikä on hiilineutraalia ja mikä ei. Faktoista ei juurikaan piitata kun näitä poliittisesti päätetään.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni on ihan itsestään selvää, että puun polttaminen on hiilineutraalia niin kauan, kunhan puu kasvaa enemmän kuin sitä poltetaan.
Se osa puusta, joka varastoidaan vaikkapa puutaloon vuosisadaksi on sitten kaikki pois hiilen kierrosta. Mutta direktiivistä voi tulla tiukempi, ellei Suomi ja Ruotsi pidä puoliaan.
Noista aiemman kommenttini luvuista näkee, millainen merkitys asialla meille on.
Ilmoita asiaton viesti
Turvetta ei ole ikinä poltettu enempää mitä sitä kasvaa lisää, onko se siis sun mielestä hiilineutraalia polttoainetta?
Ilmoita asiaton viesti
On. Ja onhan se luokiteltu myös hitaasti uusiutuvaksi. Lisäksi se on kotimaista.
Käytämme energiaturvetta moninkertaisesti ruotsalaisiin verrattuna, siitä huolimatta että Ruotsissa turpeen luokittelu on ymmärtääkseni ”parempi”. Ruotsalaiset osaavat vissiin meitä paremmin kannattavuuslaskentaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä mitään yllättävää ole. Puuta poltetaan sähköksi ja lämmöksi eri muodoissa. On sellutehtaat..anteeksi biotuotetehtaat meesauuneineen ja höyrykattiloineen, klapejakin joku vielä polttelee, yhdyskuntien kaukolämpölaitokset mahdollisine höyrykattiloineen ja generaattoreineen.
Ilmoita asiaton viesti
Vähäjärkiset poliitikot kielsivät turpeen energiakäytön Suomessa kuulemma uusiutumattomana luonnonvarana.
Eivät ilmeisesti ole ikinä suolla käyneetkään, sillä kasvit soilla maatuvat jatkuvasti uudeksi turpeeksi.
Eli turve on uuusiutuva luonnonvara, vaikka vähäjärkiset poliitikot tyhmyyksissään sen energiakäytön kielsivät.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin turpeen käyttö on kielletty?
Alan etujärjestö ei vielä tiedä:
http://turveinfo.fi/kayttotavat/energiakaytto/turpeen-energiakaytto/
Ja turvetuottajien etujärjestö on tyytyväinen turpeen tukeen
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/97da7bea-255d-4efd-bc95-ff5d0462290d
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko rahaa per työpaikka on annettu sattumavoimalle?
Ja tossa turpeen tukiasiassa on sellainen pikku mutta että ensin valtio nosti turpeen veron yli kipurajan ja sitten alettiin ”tukemaan”. Ilman tota järjetöntä veronkorotusta mitään tukia ei tarvitsisi antaa.
Ihan normaalia vasuripolitiikkaa, nostetaan veroilla hinnat niin korkeaksi että ei ole varaa käyttää ja sitten annetaan tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt väistynyt hallitus on neljä vuotta toteuttanut polttoturpeen näivettämisohjelmaansa.
Lähtökohtana siinä on, että päästöoikeuden hinnan noustessa turpeen käyttö päättyy 2030-luvun aikana.
Ohjelma ei tähän tyytynyt, vaan terästi, että turpeen energiakäyttö puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Tämän varmistamiseksi ohjelmassa mainittiin turpeen verotukseen tarvittavat muutokset.
Nyt voidaan sanoa, että turpeen käyttöä ei ole kielletty. Mutta hallitus on edennyt tätä poliittisen erikoisoperaation tietä vähintään yhtä tehokkaasti kuin selväsanaisella kiellolla.
Kun poliitikkojen intohimot ovat tunkeneet näin syvälle turvetuotannon perusteisiin, on mahdotonta tehdä investointeja uusien tuotantoalueiden valmisteluun ja tuotannon vaatimiin koneisiin, vaikka juuri viime aikoina on puuhakkeen riittämättömyys nostanut turpeen arvostusta julkisuudessa.
Tommin linkin takana olevassa Iltasanomien artikkelissa 29.4.2021 turvetuottajien liiton puheenjohtaja Hanna Haavikko päin vastoin toteaa, että hallituksen päätökset (kehysriihi) eivät muuttaneet turvealan tulevaisuuden näkymää positiivisemmaksi. Sen osoituksena seuraavana päivänä, vappuaattona 2021 jyristi satakunta turvetuottajien rekkaa mielenosoitukseen elinkeinonsa puolesta.
Toivottavasti uusi hallitus lopettaa turvetuotannon vainoamisen.
Ilmoita asiaton viesti