Työttömyys, työperäinen maahan muutto ja koulutus

Näistä kolmesta ei mielestäni voi puhua erillisinä vaan ne ovat yhtä ja samaa asiaa.

Helmikuu 2023 työllisyystilanne:

Työttömiä 258 100

Kaikkiaan avoinna oli 198 400 työpaikkaa. Laskua edelliseen vuoteen 44 000.

Eli avoimia työpaikkoja on suunnilleen saman verran kuin työttömiä.

Työttömien ikäryhmät:

Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 95 800 eli n. 37% työttömistä. Kuten tiedetään yli 50- vuotiaiden työllistyminen on paljon vaikeampaa kuin nuorten. Tämä on suuri ongelma, joka yritetään lakaista maton alle. Tähän pitäisi löytää joku ratkaisu. On ehdottoman väärin pitää yhteiskunnassa ihmisiä työttömän statuksella, joilla ei ole juurikaan toivoa päästä pois siitä. Tälle on pakko löytää joku muu vaihtoehto.

Sitten nämä jäljellä olevat n.63%. Ketkä eivät työllisty?

Nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 27 000. Nuorten työttömyyksistä 55,9 % päättyi helmikuussa ennen kolmen kuukauden työttömyyttä eli he työllistyvät kohtuullisen hyvin.

Suomen koulutustasoa on pidetty hyvänä. Miksi sitten avoimet työpaikat ja työnhakijat eivät kohtaa?

Monet puolueet haluavat sitä, että Suomessa panostetaan vielä enemmän rahaa valtion taholta koulutukseen. Kuinka paljon tästä koulutetusta työvoimasta virtaa korkeakoulutettuja ulkomaille, joita suomalaiset yritykset olisivat halunneet palkata? Me suomalaiset maksoimme heidän kalliin koulutuksen, jotta he voivat päästä hyviin töihin Kaliforniaan. Mitä järkeä tässä on?

Meillä ei ole mitään vaatimusta opiskelijoille, että heidän olisi esim. lääkärikoulutuksen jälkeen oltava ainakin 10 vuotta töissä Suomessa ennen kuin voivat mennä ulkomaille töihin.

Jotkut puolueet puhuvat siitä kuinka tänne pitäisi saada työperäistä maahanmuuttoa. Huippuosaajia pitäisi saada houkuteltua tänne. Tämä ei ole lämmin Kalifornia. Kuka Suomeen haluaa tulla huippuosaajana?

Minusta tuntuu vahvasti siltä, että yrityksissä on toivetta saada huippuosaavaa halpatyövoimaa parantamaan heidän kilpailukykyä.

Suomea on pidetty huippuosaajien valtiona. Meillä on tehty suuria keksintöjä ja koulutus on varsin korkealla tasolla joten tuskin Suomesta on lakanneet huippuosaajat.

Jotenkin keskusteluissa ei ole haluttu ottaa huomioon myös sitä tosiseikkaa, että tekoäly ja robotit valtaavat koko ajan kiihtyvällä tavalla työpaikkoja ja lähitulevaisuudessa ei enää ole mitenkään mahdollista, että ihmisille riittäisi töitä. Viisaat valtion johtajat varautuvat nyt pian tähän muutokseen. Tämä vaatii uutta lainsäädäntöä sekä yhteiskunnan talousrakennetta. Robottipoliisit ja -sotilaat ovat jo oven takana sekä terveydenhuollon tekijät. Kaupat automatisoituvat. Asiakkaat palvellaan suoraan heidän ovelleen droneilla jne. Nämä kaikki ovat jo olemassa. Kuinka kauan ajattelette, että siinä menee kun nämä ovat täällä kaikilla.

Marraskuussa 2022 työllisiä oli 2 625 000 ja työttömiä 164 000 eli työikäisiä oli 2 789 000. Mitä jos tietäisit, että nämä luvut olisivat 5 vuoden 1 500 000 töissä ja 1 500 000 työttömänä. Tässä työttömien määrä on kasvanut lisää vielä siksi, että Suomeen on kahmittu ulkomailta lisää ihmisiä.

Nyt viisas päättäjä alkaisi äkkiä miettimään miten tämä ns. työttömien 1,5 miljoonaa viihtyy, kun työ ei enää olekaan keskiössä. Miten näiden elämästä saadaan mielekästä, jos sitä ei tiedetä tänne syntyy sekasorto.

Jonkun on laitettava nyt nämä tiedot ja luvut tarkkaan kohdalleen. Ei voi puhua vain käsitteistä vaan nämä avattava tarkkaan mitä ne ovat ja mitä ne tarkoittavat.

Teodor Lujakallio
Perussuomalaiset Helsinki

Olen koomikko ja teologian merkonomi.

Kannatan teknokratiaa, mutta vallitsevissa olosuhteissa kannatan Perussuomalaista politiikkaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu