Työttömyys, työperäinen maahan muutto ja koulutus
Näistä kolmesta ei mielestäni voi puhua erillisinä vaan ne ovat yhtä ja samaa asiaa.
Helmikuu 2023 työllisyystilanne:
Työttömiä 258 100
Kaikkiaan avoinna oli 198 400 työpaikkaa. Laskua edelliseen vuoteen 44 000.
Eli avoimia työpaikkoja on suunnilleen saman verran kuin työttömiä.
Työttömien ikäryhmät:
Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 95 800 eli n. 37% työttömistä. Kuten tiedetään yli 50- vuotiaiden työllistyminen on paljon vaikeampaa kuin nuorten. Tämä on suuri ongelma, joka yritetään lakaista maton alle. Tähän pitäisi löytää joku ratkaisu. On ehdottoman väärin pitää yhteiskunnassa ihmisiä työttömän statuksella, joilla ei ole juurikaan toivoa päästä pois siitä. Tälle on pakko löytää joku muu vaihtoehto.
Sitten nämä jäljellä olevat n.63%. Ketkä eivät työllisty?
Nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 27 000. Nuorten työttömyyksistä 55,9 % päättyi helmikuussa ennen kolmen kuukauden työttömyyttä eli he työllistyvät kohtuullisen hyvin.
Suomen koulutustasoa on pidetty hyvänä. Miksi sitten avoimet työpaikat ja työnhakijat eivät kohtaa?
Monet puolueet haluavat sitä, että Suomessa panostetaan vielä enemmän rahaa valtion taholta koulutukseen. Kuinka paljon tästä koulutetusta työvoimasta virtaa korkeakoulutettuja ulkomaille, joita suomalaiset yritykset olisivat halunneet palkata? Me suomalaiset maksoimme heidän kalliin koulutuksen, jotta he voivat päästä hyviin töihin Kaliforniaan. Mitä järkeä tässä on?
Meillä ei ole mitään vaatimusta opiskelijoille, että heidän olisi esim. lääkärikoulutuksen jälkeen oltava ainakin 10 vuotta töissä Suomessa ennen kuin voivat mennä ulkomaille töihin.
Jotkut puolueet puhuvat siitä kuinka tänne pitäisi saada työperäistä maahanmuuttoa. Huippuosaajia pitäisi saada houkuteltua tänne. Tämä ei ole lämmin Kalifornia. Kuka Suomeen haluaa tulla huippuosaajana?
Minusta tuntuu vahvasti siltä, että yrityksissä on toivetta saada huippuosaavaa halpatyövoimaa parantamaan heidän kilpailukykyä.
Suomea on pidetty huippuosaajien valtiona. Meillä on tehty suuria keksintöjä ja koulutus on varsin korkealla tasolla joten tuskin Suomesta on lakanneet huippuosaajat.
Jotenkin keskusteluissa ei ole haluttu ottaa huomioon myös sitä tosiseikkaa, että tekoäly ja robotit valtaavat koko ajan kiihtyvällä tavalla työpaikkoja ja lähitulevaisuudessa ei enää ole mitenkään mahdollista, että ihmisille riittäisi töitä. Viisaat valtion johtajat varautuvat nyt pian tähän muutokseen. Tämä vaatii uutta lainsäädäntöä sekä yhteiskunnan talousrakennetta. Robottipoliisit ja -sotilaat ovat jo oven takana sekä terveydenhuollon tekijät. Kaupat automatisoituvat. Asiakkaat palvellaan suoraan heidän ovelleen droneilla jne. Nämä kaikki ovat jo olemassa. Kuinka kauan ajattelette, että siinä menee kun nämä ovat täällä kaikilla.
Marraskuussa 2022 työllisiä oli 2 625 000 ja työttömiä 164 000 eli työikäisiä oli 2 789 000. Mitä jos tietäisit, että nämä luvut olisivat 5 vuoden 1 500 000 töissä ja 1 500 000 työttömänä. Tässä työttömien määrä on kasvanut lisää vielä siksi, että Suomeen on kahmittu ulkomailta lisää ihmisiä.
Nyt viisas päättäjä alkaisi äkkiä miettimään miten tämä ns. työttömien 1,5 miljoonaa viihtyy, kun työ ei enää olekaan keskiössä. Miten näiden elämästä saadaan mielekästä, jos sitä ei tiedetä tänne syntyy sekasorto.
Jonkun on laitettava nyt nämä tiedot ja luvut tarkkaan kohdalleen. Ei voi puhua vain käsitteistä vaan nämä avattava tarkkaan mitä ne ovat ja mitä ne tarkoittavat.
> Tämä ei ole lämmin Kalifornia. Kuka Suomeen haluaa tulla huippuosaajana?
Harva tulee sään vuoksi. Osa tulee Suomen huikeimpien yritystemme vetovoiman vuoksi, osa ehkä yhteiskuntamme yleisen mukavuuden ja turvallisuuden vuoksi, osa puolison vuoksi, ja osa varmasti myös runsaan ja rikkaan luontomme vuoksi.
> … tekoäly ja robotit valtaavat koko ajan kiihtyvällä tavalla työpaikkoja ja lähitulevaisuudessa ei enää ole mitenkään mahdollista, että ihmisille riittäisi töitä
Varsinkin huippuosaajien kohdalla voi olla niin, että tekoäly ja muu tietotekniikka tuovat lisää työpaikkoja. Myös ”alemman osaamistason” työpaikkoja voi syntyä (noiden robottien käyttäjiä yms.). Koulutus on tärkeää, jotta koko työväki pysyy tuossa muutoksessa mukana. Joidenkin roboteillekin sopivien perusduunien kohdalla voi olla vähenemääkin, ja tarvetta vaihtaa alaa, vaikkapa tehtaista palveluammatteihin.
> … miten tämä ns. työttömien 1,5 miljoonaa viihtyy, kun työ ei enää olekaan keskiössä
Työtä tarvitaan vielä pitkään. Ja toisaalta, jo nyt ihmisten pitää keksiä kaikennäköistä harrastelua ja kodinhoitoa viikonlopuiksi ja jokavuorokautiselle kahdeksan tunnin vapaa-ajalleen. Moni uskoo, että olisi onnellisempi, jos ei tarvitsisi raahautua joka päivä kahdeksaksi tunniksi töihin, vaan saisi vain viritellä moottoripyöriä tai järjestää kaveritapaamisia. Toisaalta, useimmat kaipaavat kyllä myös jotain sellaista työtä, jonka kokevat ”hyödylliseksi”, jotta kokisivat myös itsensä ”hyödyllisiksi”. Luulen että tuollaistakin työtä riittää, vaikka robotit hoitaisivatkin osan työnteosta. Suurin ongelma on ehkä siinä, miten työt ja tulot saadaan jakautumaan kansalaisisille sopivan tasaisesti niin, että kaikki kokevat olevansa täysivaltaisesti mukana yhteiskunnan pyörittämisessä ja sen hedelmistä nauttimisessa. Mutta nuo samat ongelmat meillä on hieman pienempinä jo nyt. Tekoäly, robotiikka, lisääntynyt ihmisten muuttelu yli rajojen, ja vapaat elämäntapavalinnat vain hieman lisäävät noita ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
>Varsinkin huippuosaajien kohdalla voi olla niin, että tekoäly ja muu tietotekniikka tuovat lisää työpaikkoja. Myös ”alemman osaamistason” työpaikkoja voi syntyä (noiden robottien käyttäjiä yms.). Koulutus on tärkeää, jotta koko työväki pysyy tuossa muutoksessa mukana. Joidenkin roboteillekin sopivien perusduunien kohdalla voi olla vähenemääkin, ja tarvetta vaihtaa alaa, vaikkapa tehtaista palveluammatteihin.
Kiitos vastauksestasi. Et selvästikään usko siihen, että robotit valtaavat työpaikat monilla aloilla. Näet robotit ilmeisesti joinakin yksinkertaisiin tehtäviin sopivina avustajina ihmisille. Varmasti sitäkin vielä on. Robotit ovat jo aika pitkälle automatisoineet esim. varastotoiminnan ja ihmisiä siellä on paljon vähemmän.
Autoissa on jo valmiudet niiden itsenäiseen liikkumiseen liikenteessä. Esim. taksit ovat varmasti pian hyvin pitkälle robottiautoja. 38000 taksinkuljettajaa jää työttömäksi.
Et ehkä ole katsonut YouTubesta videoita mihin robotit jo nyt kykenevät ja edistyksellisimmistä emme tietenkään ole nähneet edes mitään. Kannattaa katsoa.
Näkemyksesi siitä, että tekoäly toisi lisää työpaikkoja. En ole ihan samaa mieltä. Jos ennen tarvittiin joku iso ryhmä tutkijoita miettimään ratkaisua johonkin ongelmaan, niin tekoäly tekee tämän työn ryhmän puolesta ja paljon nopeammin. Mitä tekoäly pystyy tänään, niin siitä on vaikea ennustaa mihin se pystyy viiden vuoden päästä.
Ilmoita asiaton viesti
> Et selvästikään usko siihen, että robotit valtaavat työpaikat monilla aloilla.
Uskon jotain siihen suuntaan, että tekoälyn ja robottien tulo on kuitenkin melko verkkaista, ja tuohon muutokseen ehditään pääosin sopeutua, jos halua ja taitoa on.
> Jos ennen tarvittiin joku iso ryhmä tutkijoita miettimään ratkaisua johonkin ongelmaan, niin tekoäly tekee tämän työn ryhmän puolesta ja paljon nopeammin.
Ehkä joskus tulevaisuudessa. Nytkin tuollaista tapahtuu joissain yksittäisissä kohteissa, mutta ei kaikkialla, eikä ehkä kokonaisuuden kannalta millään kovin dramaattisella vauhdilla. (Jotkut yksittäiset ihmiset voivat menettää työpaikkansa siellä ja täällä, mutta tuo on vain osa jo totuttua talouden jatkuvaa dynaamista muutosta.)
Näyttää tosiaan siltä, että minun mielikuvissani tekoäly ja robotiikka eivät hyökkää päälle, vaan vain muuttavat yhteiskuntaa vähitellen.
Ilmoita asiaton viesti
>Joidenkin roboteillekin sopivien perusduunien kohdalla voi olla vähenemääkin, ja tarvetta vaihtaa alaa, vaikkapa tehtaista palveluammatteihin.
Vielä näistä palveluammateista. Se on mielestäni ala, joka kärsii ehkä nopeiten työttömyydestä.
Ravintola-alalla on n. 80 000 työpaikkaa. Tarjoilupuoli olisi jo nyt aika pitkälle korvattavissa robotein. Esim. ruuan tilaaminen padilla pöydästä ja tilaus menee suoraan keittiöön. Annoksen valmistuttua se ei jää jäähtymään ja odottamaan, vaan kulkee katossa olevaa kuljetinta pitkin nopeasti suoraan pöytään. Asiakas maksaa itse kortilla laitteeseen suoraan pöydässä. Alkoholijuomia varten robotista saa suoraan annokset. Laite on tarkka tietämään, ettei liian humalaisilla myydä.
Robotti kokkeja on jo olemassa ja ne kehittyvät nyt kovaa vauhtia. Niiden annokset eivät epäonnistu.
Kaupan alalla on 291 000 työpaikkaa. On jo olemassa kauppoja joissa ei ole henkilökuntaa ollenkaan. Tämä tulee nappaamaan valtavan osa työpaikoista pian.
On jo hotelleja , joissa ei ole juurikaan henkilökuntaa.
Ja vielä se, että robotit rakentavat robotteja ja huoltavat niitä.
Markkinataloudessa en näe mitään keinoa pysäyttää tätä tietä. Yritykset ajautuvat tähän väkisin pärjätäkseen.
Ilmoita asiaton viesti
Robotiikkaa voi pitää hyvänä asiana siinä mielessä, että robotit ovat jo jonkin aikaa vapauttaneet ihmisiä rutiininomaisista tehtävistä toisiin tehtäviin. Koska robottien vaikutus on suurinta ”suorittavassa portaassa”, on tärkeää, että Suomi pitää huolen siitä, että ihmisiä koulutetaan koko ajan, niin että ihmisillä on valmius tehdä myös sellaisia töitä, joita robotit eivät vielä osaa, tai sellaisilla aloilla joilla on muista syistä enemmän tilaa ihmistyövoimalle.
Kai voi sanoa, että jo aiempi teollistumisprosessi (Kehruu-Jennystä alkaen), ja sittemmin robotisoituminen ovat kuitenkin enemmän lisänneet ihmisten hyvinvointia kuin vähentäneet sitä. Ongelmiakin on toki ollut, ja siksi juuri muutokseen valmistautuminen ja kouluttautuminen on tärkeää.
> Markkinataloudessa en näe mitään keinoa pysäyttää tätä tietä.
Aivan. Parempi vain ottaa tilanne haltuun, ja suhtautua positiivisesti noihin uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suhtaudut hyvin positiivisesti tähän muutokseen. Pyydän anteeksi jo etukäteen, mutta suhtautumisesi vaikuttaa sellaiselta, jota ajateltiin ehkä 20 vuotta sitten.
Tietotekniset asiat etenevät niin valtavalla tahdilla, että on aika vaikea ennustaa mitä on 5 vuoden päästä. Viime vuonna meillä ei ollut Chat GPT vielä, jolle antaa tehtäviä ratkaistavaksi, nyt on. Se on vielä puutteellinen, mutta jo vuodessa voi tapahtua paljon. Siihen laitetaan suuria summia kehitykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sinäkin totesit, että ei ole keinoa pysäyttää kehitystä. Tuosta syystä minäkin ajattelen niin, että oli tuo kehitys sitten hyvä tai paha, järkevintä on ottaa siitä koppi, ja sitten elää sen kanssa parhaalla mahdollisella tavalla. Riskejäkin on näkyvissä, mutta myös hyvää. Aika näyttää mihin mennään ja mitä tapahtuu.
Joidenkin nimimiesten ehdottama tekoälyn kehittämistauko ei ole oikein realistinen siksi, että ei taida olla mahdollista pysäyttää alan kehittämistä esimerkiksi Kiinassa tai sellaisissa suurissa ja pienissä yrityksissä, jotka haluavat olla jatkossa tuon alan kärjessä. On ehkä vain mahdollista jättäytyä tuon alan kehityksestä syrjään. Viisainta on satsata tuon ilmiön kaikkien puolien, myös negatiivisten tutkimiseen niin, että aikanaan sitten osataan hallita myös noita negatiivisia vaikutuksia. Se ei olisi hyvä, jos moraalisesti vastuuntuntoisimmat tahot luopuisivat tarkoituksella tuon alan tutkimisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomeen muuttaa koko ajan esim. intialaisia ja iranilaisia insinöörejä. Moni kokeilee useampaa maata EU:ssa. Nyt Suomeen on alkanut muuttaa saksalaisiakin, jotka ovat kyllästyneet turvapaikanhakijoiden tulvaan. EU:n jäsenmaa ei voi myöskään estää koulutettujen ihmisten muuttamista muualle EU:iin ja siellä työskentelemistä. Lukukausimaksut yliopistoihin olisi erittäin harkinnan arvoinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, toki on totta, että tänne joitakin mainitsemiasi insinöörejä tulee alemman tulotason maista tekemään halpatyötä. Suomalainen insinööri haluaa 6000euroa ja intialainen tyytyy 3500 iloisena.
On totta, että näiden kouluttautuneiden muuttoa ei rajoiteta ja sen rajoittaminen voi olla hyvin hankalaa. Olen hyvin samaa mieltä tässä vaiheessa, että lukukausimaksut olisi hyvä asia. Myös alemman tason koulutuksiin. Niihin voitaisiin antaa edullista lainaa, joka täytyy sitten työllistymisen jälkeen pian maksaa pois.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset insinöörit ovat myös halpatyövoimaa, jos verrataan vaikka muihin eurooppalaisiin. Tiedä sitten, miksi intialaiset insinöörit tulisivat juuri Suomeen, mutta varmaan joitakin tulee sieltä sun täältä, kuten on tullut ennenkin, mutta tuleeko merkittäviä määriä, on toinen juttu.
Ilmoita asiaton viesti