Elokapina ja Eduskuntatalon vesivärivärjäys: Provosoinnista dialogiin?
(Tekoäly merkintä)
”Tänään otsikoihin nousi Elokapinan tempaus, jossa eduskuntatalon portaat saivat vesivärikäsittelyn. Monille tämä saattaa näyttäytyä uhkarohkeana vandalismina, toisille se on taas herätyshuuto ilmastotoimien puolesta. Tämä herättää kysymyksen: missä kulkee kansalaistottelemattomuuden ja vahingonteon raja? Entä voiko tällainen provokaatio todella edistää dialogia?
Ensinnäkin on todettava, että vesivärillä maalaaminen ei ole pysyvää, mutta se on symbolisesti voimakas teko. Tällaisessa performanssissa yhdistyvät taide ja aktivismi, ja tarkoituksena on herättää keskustelua ilmastokriisin kiireellisyydestä. On helppo tuomita tämä suoralta kädeltä järjettömänä ilkivaltana, mutta tällaiset tempaukset ovat usein huutoja kuulluksi tulemisen puolesta. Kun perinteiset keinot tuntuvat riittämättömiltä tai jäävät huomioimatta, voi turhautuminen kanavoitua radikaaleiksi teoiksi.
Kuitenkin herää kysymys, saavutetaanko näin oikeasti toivottu vaikutus? Vaikka tempauksen tarkoitus onkin kiinnittää huomio ilmastotoimiin, se saattaa kääntyä itseään vastaan, jos huomio keskittyy liikaa itse tekoon ja vähemmän sen taustalla olevaan sanomaan. Onko tarkoituksenmukaista provosoida ihmisiä suuttumaan, jos tavoitteena on saada heidät ymmärtämään ja toimimaan yhdessä yhteisen hyvän eteen?
Toisaalta on sanottava, että nykyinen tilanne vaatii epätoivoisia tekoja. Ilmastokriisi etenee pelottavalla vauhdilla, ja vaikka tietoisuus on lisääntynyt, konkreettiset teot jäävät usein puolitiehen. Elokapina onkin onnistunut saamaan nuoret liikkeelle ja nostamaan ilmastokeskustelua otsikoihin tavalla, johon moni perinteisempi järjestö ei ole pystynyt.
Olisiko silti mahdollista löytää väylä, jossa kansalaistottelemattomuus ja dialogi voisivat kohdata? Esimerkiksi Suomessa on pitkä perinne rauhanomaisessa mielenosoittamisessa, jossa viesti on saatu perille ilman konflikteja tai rikoksia. Ehkä tulevaisuuden ilmastotoimet voisivat ottaa mallia tästä perinteestä: voimakkaita kannanottoja, mutta sellaisia, jotka kutsuvat keskustelemaan, eivät torjumaan.
Elokapinan tempaus eduskuntatalon edessä on epäilemättä herättänyt huomiota. Jää nähtäväksi, syntyykö tästä pitkäkestoista dialogia vai jääkö tapahtuma yksittäiseksi protestiksi, joka hukkuu muiden uutisotsikoiden alle. Yhteinen tavoite kaikilla, niin aktivisteilla kuin päättäjilläkin, on kuitenkin sama: turvata planeettamme tulevaisuus. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan vuoropuhelua, joka yhdistää provokaation ja rakentavan yhteistyön.
Elokapinan, eli Vihreän liiton alaosaston kurittomat kakarat leikkivät julkisella paikalla vesivärillä.
Vihreästä liitosta ei ole lasten ja nuorien kasvattajaksi.
Ennen kurittomille kakaroille annettiin vitsaa perskannikoille, ja se toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Kumma juttu, että eduskuntataloa, mikä on demokratiamme linnake ei vartioida paremmin, etteivät kaiken maailmat hörhöt pääse sotkemaan pilareita ja portaita. Mielestäni on turha korostaa, että teko tehtiin vesiväreillä se ei ole tässä tapauksessa ollenkaan lieventävä seikka, koska se demokratiaa halveksiva teko on se sitä miltä se näyttää ja ihmiset sen kokevat. Näen vesivärien käytön vaan osoituksena siitä, että tekijät ajattelivat heille tulevia korvausvaatimuksia. Eli halveksia demokratiaa mahdollisimman halvalla.
Ilmastoasioihin tällä tuskin on mitään muuta vaikutusta kuin se, että jospa Suomessakin ymmärrettäisiin käsittää turve uusiutuvana luonnon varana.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoittaa: ”Tekoäly merkintä”?
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Jos kerran Elokapinan jne. ilkivaltaa pitää nykyisen tilanteen vaatimana epätoivoisena tekona, niin kait sama logiikka pätee siis myös, jos jotkin muut ryhmittymät ottavat laittomuudet omaan keinovalikoimaansa?
Niilo Nahkapää kavereineen spreijailemassa Eduskuntatalon seinään ”(rasistinen ilmaisu) ..ttuun”, ja Syvärilä ymmärtämässä, miten tämä on nyt vain hätähuuto siksi että konkreettiset teot ovat jääneet puolitiehen?
Vai koskeeko ilkivallan ja muiden laittomuuksien ymmärtäminen sittenkin ainoastaan niitä asioista, joista Syvärilä on samaa mieltä?
p.s. ilmeisesti Eduskuntatalon kiviaines on sittenkin niin huokoista, että ei ihan pelkällä vesipesulla selvittykään.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Elokapina teki karhunpalveluksen asialleen lähtemällä ruotsalaisten aktivistien kelkkaan sotkemaan eduskuntataloa. Kuten Solakivikin tuossa totesi, ei punavärin poistaminen ihan vesipesulla onnistunutkaan vaan esim. pylväiden osien liitoskohdissa väriä näkyy edelleenkin.
Kuten Solakivikin, nostaisin esiin sen että hyväksymällä tuon, hyväksyy myös että joku uusnatsiporukka spreijaa eduskuntatalon pylväät täyteen hakaristejä. Hehän vain tekevät poliittisen mielenilmauksen!
Ilmoita asiaton viesti
Syvärilä siis kannattaa rakentavaa dialogia kaikenmaailman hörhövandaalien kanssa joista voisi mainita PVL, Elokapina ym..
TURPEEN PUOLESTA!!
Ilmoita asiaton viesti
”(Tekoäly merkintä).”
Tätäkö on ihmisten kirjoitusten tulevaisuus….? Miksi edes vaivautua ”kirjoittamaan”, jos käyttää jotain tekoälyä?
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsalaiset ”aktivistit” ja heidän urheat pikku apurinsa linnaan, rikoksen minimi on 4 kk, maksimi 4 vuotta.
Ruotsalaiset, nuo rohkeat viikingit, eivät pysty pitämään järjestystä edes omassa maassaan.
Varmasti joku näistä kuului Ruotsin 800 000:n analfabeetin joukkoon. Mätä sen kuin leviää.
Ilmoita asiaton viesti
Noiden ruotsalaisaktivistien touhuissa haiskahtaa vähän ”finnjävel” ajattelu, Suomen eduskuntataloa voi tulla sotkemaan, koska joku suomalainen firma polttaa kuulemma turvetta Ruotsissa. Millainen itku siitä olisikaan syntynyt, jos suomalaiset olisivat käyneet sotkemassa Ruotsin valtiopäivätalon!
Ilmoita asiaton viesti
Hämmentävintä tuossa ilkivallanteossa on sen kohde. Suot kun sijaitsevat Ruotsissa, kuten paikallinen parlamenttikin. Veikkaan, että tämä oli yksi niitä viimeisiä nauloja tuon liikkeen arkkuun.
Ilmoita asiaton viesti
”Aktivistien” toiminta vaikutti hyvin organisoidulta, joka ilmeisesti tulee olemaan raskauttava asia heitä kohtaan.
Toiseksi he kuvasivat tekojaan dronella eduskuntatalon luona, joka on kiellettyä, ks. YLE:n artikkeli ”Eduskunnan alueelle määrättiin droonien lentokielto – taustalla ei ole akuuttia häiriötä tai turvallisuusuhkaa”, johon on linkki alla.
https://yle.fi/a/3-12198313
Sarkastisesti voidaan ajatella, että Venäjällä saatetaan uutisoida tuo tapahtuma niin, että ”suomalaiset” ovat niin jurppiintuneita maamme päättäjien Venäjä-vastaisuuteen, että he päättivät maalata eduskunnan pylväät punaisella värillä haluten muistaa Suomen hallituksen ”uhreja” sen toimissa Venäjää vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hesan keskus, joka oli aina ollut voimakkaan historian ja kulttuurin keskipiste, näytti hetken erilaiselta. Eduskuntatalon pylväät ja portaat, jotka olivat nähneet monia mielenosoituksia ja päätöksentekoa, olivat saaneet uuden, värikkään ilmeen. Vesivärimaalaus, hohti auringonvalossa kuin verinen räjähdys. Elokapinan aktivistit olivat valinneet oman näköisensä tavan herättää keskustelua.
Mikaeliinu, nuori taiteilija ja aktivisti, oli ollut tapahtuman keskiössä. Hänen sydämensä sykki taiteelle ja ympäristön suojelulle. Hän oli kasvanut tietäen, että maailma oli mahdollisesti vaarassa, ja hän oli kyllästynyt kuuntelemaan pelkkää puhetta ilman tekoja. Nyt, kun punaiset norot valuivat portailla ja ihmiset kerääntyivät katsomaan, hän tunsi olevansa osa jotakin suurempaa. ”Tämä on enemmän kuin vain maalaamista”, hän ajatteli. ”Se on huuto. Huuto, joka ei voi jäädä huomaamatta.”
Kuitenkin, kun poliisit saapuivat paikalle, Mikaeliinu tunsi pelon kalvavan mieltään. Kysymys, joka oli vaivannut häntä teon jälkeisen hetken, nousi jälleen pintaan: olikohan tämä ihan oikea tapa herättää keskustelua? Kun värit valuivat alas portaita ja ihmiset alkoivat kiistellä teon merkityksestä, keskustelu muuttui nopeasti eripuraiseksi. Osa ihmisistä tuki toimintaa, kun taas toiset tuomitsivat sen ilkivaltana. Mikaeliinu seisoi keskellä kaaosta, sydän pamppaillen, ja mietti, oliko hän todella valmis ottamaan vastaan tekojensa seuraukset.
Netin palstat olivat täynnä vastakkainasetteluja, puolesta ja vastaan. Kun media raportoi tapahtumasta, se keskittyi enemmän maalausten kauheuteen ja aktivistien toimintaan kuin itse viestiin. ”Onko tämä taidetta vai rikos?” kysyttiin otsikoissa. Mikaeliinu alkoi tuntea, kuinka heidän alkuperäinen tavoitteensa – herättää ilmastokeskustelua – alkoi pikapikaa hukkua keskusteluiden alle.
Eräänä iltana, kun tapahtuman kohu oli vielä muistissa, Mikaeliinu kohtasi nuoren naisaktivistin, LeenaLissukan, joka oli ollut hänen mukana maalaus puuhissa. ”Olen niin peloissani siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi”, Mikaeliinu sanoi. ”Emme halua olla vain vandalisteja. Haluamme, että ihmiset ymmärtävät, mitä teemme.”
LeenaLissukka nyökkäsi. ”Mutta ehkä meidän pitää uskoa siihen, että jokainen teko voi herättää keskustelua. Vaikka se ei ole oikein, se voi silti johtaa johonkin suureempaan.” Hänen silmissään oli nuoren paloa – samaa paloa, jota Mikael oli tuntenut maalatessaan portailla. ”Meidän täytyy löytää tapa yhdistää nämä kaksi maailmaa: taide ja aktivismi. Meidän on varmaankin rakennettava siltoja, ei muureja.”
Seuraavina päivinä tapahtumat saivat uuden käänteen. Kun keskustelu alkoi laajentua ja yhä useammat ihmiset liittyivät mukaan, Mikaeliinu ja LeenaLissukka päättivät järjestää maantiellä istumis tapahtuman, jossa keskusteltaisiin ilmastokriisistä autojen puskureiden ja pakoputkien kanssa…
Joo, ei dialogia varmaankaan näin synny. Dialogin pitää olla järjellistä ja vastuullista. Häirintä ja sotkeminen eivät ole dialogiaa nähneetkään, se on lyhytnäköistä rähjäämistä, joka ei ole toiminut tähän päivään.
Puuttuuko meiltä sitten kanava, jota kautta huolestunut kansalainen saisi ihan oikeasti äänensä kuulumaan, siihen en osaa vastata muuta kuin, että mahdollisesti näin on. Mikä se voisi olla?
Ilmoita asiaton viesti
”Elokapina toimii jatkuvasti lainvastaisesti. Tällä perusteella katson, että se tulisi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja Cannonballin tavoin lakkauttaa. Aloiteoikeus on syyttäjälaitoksella ja Poliisihallituksella.”
Lähde:
https://x.com/OttoMeri/status/1838860966181613913
Ilmoita asiaton viesti