Energiasota: Persut pelaa Putinin pussiin
Fakta on että Putin käy energiasotaa Euta vastaan.
Persut pelaavat todella epäisänmaallista peliä tekemällä välikysymyksen. Onko KD ja Kokoomus mukana myös?
Suomalainen vientiteollisuus on jo vuosia sitten sitoutunut ilmastoystävälliseen toimintaan. Se on jopa globaalin kaupankäynnin sanalemaa. Markkinatalous toimii tässä asiassa oikean suuntaisesti.
Kaikki viime vuosien investoinnit (satojen miljoonien luokassa) on tukenut vihreää siirtymää, toki liian vähän, liian hitaasti että pääsee Aro-Karinen&co. perseilemään.
Ei onneksi kauaa perseile, mutta pallo jää nuoremmille.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mitä te kaksi polttelette mutta en halua samaa, koska se vie näköjään todellisuudentajun. Ns. vihreä siirtymä, joka tarkoittaa ideologista kaiken perusvoimatuotannon korvaamista sattumanvaraisella tuulivoimalla sekä aurinkovoimalla ja kaiken muun vastustamista, on juurisyy sille että olemme tilanteessa jossa nyt olemme.
Me toteutettuun energiapolitiikkaan kriittisesti suhtautuvat olemme puhuneet energiaköyhyydestä jo kymmenen vuotta. Harmittaa, kun olimme oikeassa koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä siirtymä on paljon muutakin kuin energian tuottamiseen liittyvää, teollisuus on sitä jo pitkään harrastanut, pidempään kuin poliitikot.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin kuitenkin blogin otsikkoa ja aihetta, joka siis on energia.
Ilmoita asiaton viesti
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164262/TEM_2022_41.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://ek.fi/ajankohtaista/blogit/janne-peljo-vihrea-siirtyma-avaa-tuhansien-miljardien-investointikysynnan-suomalaisille-yrityksille/
Ilmoita asiaton viesti
Palataan asiaan sitten kun ne suomalaisyritykset ovat toimittaneet ”tuhansien miljardien” investoinnit.
Ilmoita asiaton viesti
No kerro mihin muuhun laitettu ulkomaista investointia, se mitä Suomessa ryssitty ei lasketa. KERRO! Sanotaan vaikka 2019- janalla, kun kaikessa vika nykyhallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
En yllättynyt ettei vastausta tullut.
Ilmoita asiaton viesti
Luin ”kysymyksen” aika monta kertaa, ehkä se merkitsee jotain sinulle mutta ihan vilpittömästi en edes ymmärrä mitä yrität kysyä. Sori siitä.
Tuolta löydät teollisuuden investoinnit Suomeen viime vuonna, jos se nyt oli kysymyksesi. Viitisen miljardia.
En kyllä tiedä miten se liittyy aiheeseen, joka on energiapolitiikka.
https://ek.fi/wp-content/uploads/2021/06/EK_Investointitiedustelu_2021-kevat.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Siirrät maalitolppia, puhuin ulkomaisesta RAHASTA. Kansantaloudestahan sinä aina uliset, vaikka taitaa sen makaronitaloudenkin kanssa olla vähän niin ja näin.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla ei näytä olleen kysymyksen kirjoittamisen aikaan ymmärrystä, jolla olisit voinut kirjoittaa ymmärrettävän kysymyksen.
Salonen lähetti sinulle linkin yhteen tietoon, joka saattaisi olla jotain, mitä ehkä olit kysymässä.
Mitäpä, Antti, jos esittäisit kysymyksen niin, että jokainen sen ymmärtää yhdellä tavalla. Makaronitalous-termi on sekin ainakin itselleni vieras.
Mitä siis sinä kysyitkään?
Ilmoita asiaton viesti
Luin linkkisi, tuki mitä sanoin, kaikki noistakin investoinneista liittyy tavalla, tai toisella siihen vihreään siirtymään mikä kirosana teille junteille, vaikka se on sinun, minun, valtion, yhtiöiden, luonnon ja ilmastonkin etu.
Ilmoita asiaton viesti
Kova sivallus, asiaosaaminen onkin sitten parranpärinää.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, eikös sen energiaomavaraisuuden ole tuhonneet ihan muut puolueet?
Tulee mieleen kaasuputkidemarit ja seinään energianpolitiikkansa kanssa ajaneet vihreät.
Kokoomuskin kai kuvittelee energiaa tulevan pilvilinnasta,
Ilmoita asiaton viesti
Olipa hallituspohja mikä hyvänsä, välikysymys on aina hyvä keino saada hallitus perustelemaan ja avaamaan politiikkaansa niin, että mahdollisimman moni asia tulee huomioonotetuksi ja mahdollisimman suuri osa virheistä jo ennakkoon torjutuiksi. Niin nytkin.
Välikysymyksiin eivät enemmistöhallitukset kaadu, joten Syvärilän pelko on turha.
Ilmoita asiaton viesti
”Energiasota: Persut pelaa Putinin pussiin”
Suurentelit ja yliammuit yli horisontin kun suhteellisuudentaju puuttuu.
Vaikuttaako oppositiopuolue jotenkin johonkin?
Ei yhtään mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Moskaa. Aikoinaan niin kunnioitettavassa Uudessa Suomessa tarkistettiin mielipidekirjoitukset mitä päästettin julkisuuteen.
Mikähän se olikaan median tehtävä, olla ns. vallan vahtikoira?
Vahdeista ei ole tietoakaan ja julkaisut ovat ilmeisesti miyä sylki suuhun tuo tasoa.
Uuden Suomen kannattaisi jo pelkästään oman uskottavuuden takia miettiä mitä mielipiteitä julkistaa, alkaen näistä pohjanoteerauksista.
Ilmoita asiaton viesti
Vihertaistolista hourepolitiikkaa arvostelevat kirjoitukset katoavat täältä tuotapikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö. PS vastustaa Venäjän toimia siinä kuin muutkin. Tai no vasemmistosta en tiedä…
Aivan asiallinen ja perusteltu välikyssäri tulossa.
Ilmoita asiaton viesti
PS vastustaa Venäjän toimia siinä kuin muutkin.
————————————-
Miksi se sitten syyttää sähkön kalleudesta vihreitä eikä putinia?
Ilmoita asiaton viesti
Häh? On syyttänyt molempia ja näinhän asia onkin. Niin Putin, kuin sekopää vihreät ovat tilanteen syypäitä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos koko Eurooppa olisi jo siirtynyt vihreään energiaan putinilla ei olisi mitään millä kiristää.
Ilmoita asiaton viesti
Energiasiirtymällä on tietty kipuraja: on mahdotonta muuttaa yhteiskunnan rakenteita tiettyä rajaa nopeammin. Uskon, että tämä ”vihreä” energia voisi vallata alaa enintään jotain 0.2…0.5 % per vuosi koko energiakakusta (Ranska pystyi siirtymään ydinvoimaan vauhdilla ~1 % vuodessa, mutta silloin oli kyseessä hyvin standardoitu voimalapaketti, ja muutos ei vaikuttanut paljoa kaikkialle yhteiskuntaan, vain alkulähteille).
Geoffrey Westin kirja Skaala käsittelee mm. verenkierron evoluutiota. Sydän hoitaa vain osan verenkierrosta, iso osa virtauksen ylläpidosta (jotain kolmannes) tapahtuu hiusverisuonnissa, ja tämä systeemi on ”ajalta ennen sydäntä”. Evoluutio on suunnitellut kehomme samalla periaatteella kuin me yhteiskuntamme, aina vanhan pohjalle rakentaen. Vihreä energia vaatii valtavia muutoksia jakautuneena kaikkialle yhteiskuntaan, eikä uuden rakenteen kestävyydestä ja vakaudesta ole takeita.
Järkevin ja nopein tapa on sopeutua vähentämällä kulutusta. Autot parkkiin ja romuttamolle, etätöitä niille, jotka siihen pystyvät, työttömyyttä ja väestövarastointia toisille, lokalisointia jne. Periaatteessa kokoyhteiskunnan pitäisi muuttua. Tai sitten voisi yrittää tehd rauhan Ukrainassa ja palauttaa osan kauppasuhteista Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
nopein tapa on pistää hiililaiva hakemaan hiiltä vaikka Durbanista.
Ei se ole kallista.
Päästöoikeusmaksusta voidaan sanoa että pannaan firman (EU) piikkiin, sehän nää troublesit on aikaansaanutkin. Meidän kouhot on vaan juossut perässä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos … olisi.
Pääalassuin-Makkosellako ei ole asiaan muuta sanottavaa? Itse kaipaisin ehdotuksia tai avauksia.
Millä me lisäämme energiantuotantomme sille tasolle, että energia riittää? Eikähän se yksin auta, sähköä myydään sähköpörssissä, joten ruotsalaisetkin maksavat energiastaan huimia hintoja, vaikka Ruotsi on omavarainen. Kysyntä määrää siis energian hinnan.
Vaikka tuottaisimme energiaa yli oman tarpeemme, se ei silti riitä energian hinnan laskemiseen esimerkiksi siitä syystä, että Saksa luopuu edelleen ydinvoimasta, hiilivoimaloita lopetetaan ja maakaasua ei enää saada. Energiapula on huomattavasti tuulivoimaa suurempi juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Makkosellako ei ole asiaan muuta sanottavaa?
————–
Se nyt vaan on totuus mitä sanoin. Täällähän kovasti syytetään vihreitä sähkön kalleudesta mutta kylmä tosi asia on se mitä sanoin. Ja sähkön omavaraisuus on sitä paitsi parantunut vihreästä siirtymästä huolimatta koko ajan joten syy on yksin itänaapurissa.
Ilmoita asiaton viesti
Menneisyyden kaivamista tämäkin: ilman vihreitä meillä olisi nyt käynnistymässä kaksi ydinvoimalaa yhden sijaan.
Ei ne Vihreätkään syyttömiä ole. Jokainen hallitus on rakentanut energiaratkaisuja itätuonnin varaan. Venäjän arvaamattomuus ei ole yllätys eikä sen pitänyt olla yllätys. Luottaminen Venäjän tuontiin on ollut vastuutonta politiikkaa. Siitä voimme syyttää ihan jokaista hallitusta.
Sähkön omavaraisuus on sen verran kaukana, että sekä Suomen hallituksen että EUn pitäisi julkistaa uskottava energiastrategia. Tai jos elämme kuten Makkonen, pitäisi kaiketi kertoa, että olisi pitänyt julkistaa.
Oma pointtini on siinä, ettemme voi elää menneisyyttä uudelleen, joten nyt on puhuttava nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.
Hallitukselta on vaadittava toimia, millä selviämme. Kuten Ruotsin esimerkki osoittaa, ei edes oma energiaomavaraisuus säästä energian hinnan nousulta. Nythän Venäjältä ei tuoda sähköä Eurooppaan. Me kuitenkin ostamme sähköä Norjasta ja Ruotsista ja viemme sähköä Viroon, joka puolestaan vie sähköä Liettuaan, joka sitten myy sähköä Venäjälle.
Sähkön suhteen EUn pitäisi olla energiaomavarainen eikä tämänkaltaisiin, pieniinkään, valumiin itänaapurin suuntaan pitäisi olla varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä länsikin käy taloussotaa. Lännellä on itse asiassa pikkulapsen asenne kyseessä. Pelataan lautapeliä ja lapsi haluaa, että toinen haluaa hävitä, koska hän haluaa voittaa. Logiikka on yksinkertainen: jos alkaa pelata, on sitten suostuttava siihen, jos vaikka sattuu häviämään. Kumpikin pelaaja on imperialistinen: länsi laajenee ja yrittää värivallankumouksia, luo rajoitteita mutta haluaa, että toinen osapuoli ei rajoita mitään ja vilä suostuu hintakattoihin. Itä taas on kulttuuri-imperialistinen: heillä on mm. vaarallinen käsitys omasta itsenäisyydestä, johon kuuluu oma ulkopoliittinen päätöksenteko. Kyseessä on vaarallinen esimerkki mm. EU -kansoille.
Kun kaksi imperiumia törmää, jomman kumman ajattelun on muututtava.
Venäjällä on se etu, että he ovat jo kerran joutuneet muuttamaan ajatteluaan ja maailmankuvaansa (NL kaatui ja kaikki piti aloittaa alusta). Heille kesti pitkään tajuta, että lännen kanssa ei voi elää, että länsi ei pysty käymään kauppaa yli selvien kulttuurirajojen, vaan haluaa hämärtää ne.
Lännelle voi ottaa aikansa tajuta, että muu maailma (se kissatappelusta sivussa pysyvä kolmasosa) näkee sodan turhana, turhaan pitkitettynä ja tärkeämpien uutisaiheiden tukkona.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt ensin odotetaan sitä välikysymystä ja sen muotoa, jooko?
Siinä on silti noin kaksi viikkoa (tarkemmin 15 päivää) aikaa analysoida tilannetta, kunnes kysymykseen on vastattava.
Ja jos haluat heittäytyä tutkivaksi journalistiksi niin kannattaa selvittää sitä, ketkä suomalaiset politiikot ovat olleet myötämielisimpiä näille EU-Venäjä -kaasuputkihankkeille. Sieltä ne Putinin pussiin pelaajat löytyvät. Hehän ovat edesauttaneet sitä, että EU olisi riippuvainen Venäjästä (sen maakaasusta).
Ilmoita asiaton viesti
Henri, ole ystävällinen ja toimi siihen suuntaan, että kysymys sisältäisi myös ehdotuksia. Me kaipaamme nyt uusia näkemyksiä ja korvaavia energianlähteitä syyttelyn sijaan.
Lisäksi kommenttisi viimeisen sivulauseen konditionaali on virheellinen. EU on jo riippuvainen Venäjästä ja sen maakaasusta, öljystä ja sähköntuonnista.
Virheitä on tehty. On syytä miettiä, miten tästä eteenpäin. Taustapeiliä ei enää tarvita. Paluuta ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko Teppo ja koko muu punaviheristö piti meteliä siitä että putte pienen kaasusta päätettiin tehdä ”vihreää”?
Ilmoita asiaton viesti
Kai se nyt kuitenkin on Lintilä, keskustalainen ministeri, joka ”pelaa Putinin pussiin”?
Lintilähän julisti jo sodan Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
Blokista päätellen, Kolumbiasta virtaa Suomenkin markkinoille parempaa energiaa………
Ilmoita asiaton viesti
Olemme samaa mieltä siitä, että Putin käy energiasotaa EU:ta vastaan.
Välikysymyksissä ei ole mitään epäisänmaallista. Välikysymykset ovat demokraattisen järjestelmämme tapa toimia. Hallitus vastaa opposition esittämään kysymykseen, asiasta keskustellaan ja lopuksi äänestetään hallituksen luottamuksesta.
Tämä kaikki on demokraattista toimintakulttuuriamme. On kovin epäsovinnaista nimitellä tätä toimintaa epäisänmaalliseksi tai uskotella sen olevan putinistista.
Energiatuotantomme on jäänyt jälkeen ja jää edelleen pahasti jälkeen, kun Hanhikiven hanke ei toteudu. Vaikka Hanhikiven hankkeen itse olisin kaatanut paljon aiemmin, korvaavan hankkeen liikkeelle saaminen on tärkeää.
Suomen energiahuolto on perustunut idästä ostettavaan, edulliseen energiaan. Itäenergia ei ole yhtä puhdasta kuin Suomessa tuotettu.
Ruotsista ja Norjasta ostettava energia sitä vastoin on puhtaampaa kuin itse tuottamamme. Tuo energia on vesi- ja ydinvoimalla tuotettua. On jotenkin ihmeellistä, että nykyisin energiaostoistamme osan voidaan katsoa kulkeutuvan likaisimpana mahdollisena energiana Venäjälle. Ostamme puhdasta energiaa Norjasta ja Ruotsista, myymme omastamme osan Viroon, joka taas kauppaa omaansa, osin hiilivoimalla tuotettua sähköä Liettuaan, joka taas myy yksinomaan hiilivoimaloilla tuotettua, likaista energiaa Venäjälle.
Markkinaehtoinen toiminta ei ole aina perusteltua. On hyvä miettiä, vaikka tuon välikysymyksen ääressä, mihin suuntaan meidän on syytä kulkea. Monet energiastrategiamme keskeiset elementit, kuten öljy, maakaasu ja sähkön tuonti Venäjältä ovat nyt katkolla. Tuulivoimaa rakennetaan lisää, vesivoimaa emme saa enempää ilman mittavia investointeja ja lohijokien tuhoamista. Onko järkevää jatkaa turvetuotannon alasajoa tässä tilanteessa? Mitä muuta voimme tehdä?
Miettisitpä sinäkin, Syvärilä, muutakin kuin persuja.
Ilmoita asiaton viesti