Inkooseen on iso investointi tulossa, kiitos vihreän siirtymän
Toivottavasti homma etenee suunnitellusti. Investointi on valtavan iso.
”Vähähiilistä terästä tuottavan norjalaisyhtiö Blastr Green Steelin hanke on yksi Suomen suurimmista teollisuusinvestoinneista, kertoo Business Finland tiedotteessaan.”
”Hanke on yksi Suomen suurimmista teollisuusinvestoinneista. Sen arvo on noin neljä miljardia euroa ja käyttövaiheessa se työllistää 1 200 henkilöä. ”
Tälläinen suuunnitelma jo kertoo että Suomen vihreän siirtymän politiikka on todella hyvä. Se tulee tuomaan Suomeen investointeja joita kaipaamme todella paljon.
Toivottavasti kaikki puolueet on sitoutuneet vihreän siirtymän toteumiseen se on Suomen etu.
Ei niillä tosin ole vielä rahoitusta, saati sitä fossiilivapaata sähköäkään (mitä me muuten ostetaan tällä hetkellä Ruotsin kautta Norjasta), mutta ihan just on tuotanto varpisti pystyssä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hyväksymisasialle pääsevät samat viranomaiset, joiden olisi aikoinaan hyväksyä vaikkapa lisää ydinvoimaa, tulee norjalaisten hanke olemaan pitkissä puissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hanke vie ydinvoimalan verran sähköä. Kun Norja ei halunnut tuulivoiman ympäristötuhoja alueelleen niin Lintilä lupaili että Suomeen kyllä passaa rakentaa.
Se ”vihreä siirtymä” vie taas satoja hehtaareita metsää avohakkuuksi ja aiheuttaa merkittävät ympäristöhaitat, jotka norjalaiset ulkoistavat Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan siellä Norjassa(Tanskassa) tuulivoimaa ja Norjassa sille varavoimaakin veden muodossa yllin kyllin eli täytyy ihmetellä mahdollisen Suomeen investoinnin perusteita. Taitaa täällä olla pienemmät palkat kuten itämaassa kuuluukin olla. Sekä mainitsemasi ympäristötuhojen mahtuminen nöyrän kansan keskuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
”LINTILÄ sanoo tavanneensa norjalaisyhtiön edustajat ensimmäisen kerran viime vuoden alkupuoliskolla Oslossa.
– Silloin heidän ensimmäinen kysymyksensä oli, onko teillä riittävästi tuulivoimaa Ja jos ei ole tuulivoimaa, niin sitten ydinvoimaa. Ilman tuuli- ja ydinvoimaa näin ei olisi käynyt.
Lintilä sanoo maininneensa norjakaisille, että Olkiluoto 3:n lisäksi Suomessa on valtavasti nykyistä enemmän tuulivoimaa siinä vaiheessa, kun investointi on valmis.
– Heillä oli takanaan Pohjois-Norjan projekti, joka kuivui kokoon Norjan omien päätösten myötä. He eivät saaneet muistaakseni lupia tuulipuistolle, Lintilä toteaa.”
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/hs-tama-on-iso-siemen-elinkeinoministeri-lintila-innoissaan-norjalaisyrityksen-miljardi-investoinnista-inkooseen/
Ilmoita asiaton viesti
EU-tuet, EU-tuet…..
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ne moottoritien käyttäjät tai tehdastyöläiset eivät ole niitä äänekkäimpiä ”luonnonsuojelijoita”. Jälkimmäisillä tuntuu olevan ajatus että avohakkuu on paha, paitsi jos siihen tasoitetaan sepelikenttä ja tuulivoimala jolloin se on hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Amazonia parturoidaan jotta hullunmyllyihin saadaan lavat.
Kerrotko kuka on ilmaston muutoksen kieltäjä?
Ilmoita asiaton viesti
Länsi-Uudellamaalla työttömyyttä ? Voi olla ehkä työhaluttomuutta mutta ei työttömyyttä.
Taitaa olla aika vempele se Lintilä.
Ilmoita asiaton viesti
https://twitter.com/jokiluoma/status/1610192668369485827?s=20&t=p9PLX9zFIbLHAGG65i2JAA
Yhtiö on perustettu vuonna 2021 eikä omaa minkäänlaista osaamista saati kokemusta teräksen jalostuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Linkkaamasi jutun takaa: ”Puuttuu vain rahoitus, luvat, kokemus teräksen tuotannosta, ihmiset, sähkö ja ehkä prosessiteknologiakin ”…
Ehkä ne kaikki tulee about samoihin aikoihin valmistuvan hyperloopin kyydissä?
Ilmoita asiaton viesti
Rahoittajien luottamuksestahan se on kiinni ja disruptio voi tulla toimialan ulkopuolelta. Elon Muskilla ei ollut kokemusta autojen tai rakettien valmistamisesta. Pekka Perällä ei ollut salkussaan muuta kuin toisten arvottomaksi arvioima kaivosoikeus, kun hän haki pääoman Lontoosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kusetti suomalaisia. Siis Pekka Perä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kusettanut, mutta kaivostoiminnan käynnistämisessä tapahtui sössimistä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin että eikö?
Rikastusprosessi meni päin seiniä ja sen takia kaivosyhtiö meni konkurssiin ja lukuisa määrä kusetettuja piensijoittajia menetti sijoituksensa ja Sotkamon järvistä oni saastui, no tämähän ei vihreitä haitta.
Sittemmin bioliuotus on saatu toimimaan kun on opittu hallitsemaan prosessia.
Kaivostoinnnan käynnistämisessä ei ollut mitään ongelmia. Kun se vielä kaiken lisäksi oli avolouhos.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on sitä sössimistä kaivostoiminnan käynnistämisessä, ei kusettamista.
Ilmoita asiaton viesti
Erottele nyt hyvä mies kaivostoiminta ja rikastaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Erottele sinä mikä on kusettamista ja mikä sössimistä.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Perä oli rohkea alan mies, mutta tuli takaiskuja, joista toipuminen ylitti budjetit ja vihanlietsojat saivat julkisuudessa vallan.
Ensimmäinen oli, kun malmi ei jauhautunutkaan myllyissä kuten tavallisesti. Syy oli malmin sisältämä grafiitti, joka sinänsä oli tiedossa, mutta joka toimi myllyssä rasvan tavoin ja malmijyväset vain luistelivat. Mylly rakennettiin uudestaan ja jauhatus alkoi toimia.
Vastoinkäymisiä oli muitakin nikkelin hinnasta lähtien, mutta viimeinen niitti oli kipsisakka-altaan vuoto. Vettä oli satanut paljon ja sitä jouduttiin johtamaan padottuun ja eristettyyn jätealtaaseen. Urakoitsija ei ollut osannut tukea pohjaeristystä oikein (vastaava tukeminen kyllä oli osattu aikaisemmin rakennetulla Ämmässuon kaatopaikalla Espoossa), ja veden paine repi pohjalle vesieristeeksi asennetun muovikalvon. Vesi tulvi pohjan sepelin läpi ja padon ali murtaen padon alta päin. Tiedotusvälineet herkuttelivat ja ripustivat Pekka Perää ristille.
Kun tuotantoprosessi jouduttiin keskeyttämään, liettyivät liuotuskasat ilmaa läpäisemättömiksi. Nikkelin liuotusta tekevät bakteerit eivät saaneet happea ja passivoituivat. Ehkä kasojen ilman ja happoliuoksen jakautumisessa oli myös parantamisen varaa. Joka tapauksessa, liuotus ei lähtenyt enää käyntiin, eikä rahaa saatu lisää uusien kasojen rakentamiseen. Firma meni nurin.
Lähilampien ja purojen sulfatoitumisongelmat ratkesivat, kun Terrafame pidensi jätevesiputkea riittävän suureen järveen asti (Nuasjärvi), jossa jätevesi laimeni lupaehdot täyttäväksi. Vastaava laimennus tehtiin Äänekosken biotuotetehtaalla heti alkuun, eikä Talvivaraa vastaava kokonais-sulfaattimäärä aiheuttanut mitään kysymyksiä.
Ilman Pekka Perän jopa huimapäisyyttä ei vireätä Terrafamen kaivos- ja teollisuusaluetta Sotkamossa olisi tänään ollenkaan. Talvivaaran alue kitukasvuisine soineen ja korpineen uinuisi omillaan ja Kainuun taantuminen jatkuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kovin vähän Perä on kiitosta saanut siitä että toi 300 miljoonaa sijoittajien rahaa Kainuuseen.
Ilmoita asiaton viesti
Muistini mukaan Perä katosi lopulta rahoineen Luxemburgiin.
P.S. Kaivosseikkailu alkoi siitä kun Perä osti Talvivaaran kaivosoikeudet Outokummulta yhdellä (1) eurolla.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009304094.html
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen korvissa soi musiikki. Pilvilinnoja, sopii vaali-ilmastoon. Kunpa eivät sitten sotkisi veronmaksajien rahaa siihen, pyynnöt kun kyllä tulevat aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla yhtiöllä ei ole mitään tuotantoa eikä käsitystä sen edellytyksistä.
Ilmoita asiaton viesti
Raudan vetypelkistys kemiallisena prosessina on tunnettu, mutta kustannukset ovat estäneet sen soveltamisen kaupallisesti. Entisenä teräsmetallurgina kaikki teräksenteossa kiinnostaa.
Vihersiirtymän innoittamana on kokeiltu maakaasun ja siitä saatavan vedyn (”harmaa vety”) käyttöä masuunissa, aluksi hiilipölyn korvaajana. Nyt ajatellaan, että vetyä voisi kehittää tuulivoimalla ja rakentaa suuret vetyvarastot tuulettomia aikoja varten (vihreä vety). Kuuluvat vielä sinisten ajatusten joukkoon.
Toinen tutkittava vaihtoehto on hiilidioksidin poistaminen ja talteenotto masuunin savukaasuista. Koska kaikki muu on tehdaspaikoilla valmiina, voisi se olla pienimmän vastuksen tie, mutta ongelmansa siinäkin.
Selvityksiä on lukuisia meneillään valtioiden vihertukia hyödyntäen ja vetypelkistyksen koetuotantolaitoksia on rakenteilla siihen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi.
Jos vetypelkistyksestä tulee etenemistie, vie vuosikymmeniä ja vaatii tuhansia miljardeja tutkimukseen, kokeiluihin, investointeihin ja tuotantotukeen sekä sähkön tuotantokapasiteettiin, ennen kuin terästä tehdään maailman mittakaavassa vihreällä vedyllä ja ennen kuin nykyiset terästehtaat ovat käyttöikänsä päässä.
Maailman teräksen tuotanto ja kulutus kasvaa vain hitaasti, vuodesta 2015 vuoteen 2021 vajaa 20%, mutta tuotanto on ympäristörajoitusten takia siirtynyt maihin, joissa säännökset ovat joustavia. EU tuotti terästä v.2021 vajaa 8% maailman tuotannosta, Kiina 53% .
Ei ole näkyvissä, miksi nykyiset teräsmaat luopuisivat tuottavista hiiltä käyttävistä tehtaistaan ja antaisivat valmistuksen siirtyä muualle. Estääkseen vastatoimenpiteitä ne ryhtynevät vähentämään päästöjä ottamalla hiilidioksidia talteen masuunien poistokaasuista.
Vetyteknologian mahdollisuudet EU:ssa ovat tullisuojissa ja tuotantotuissa. Teräsmarkkinat voivat muuntua kauppasodaksi.
Saatavissa olevilla tietämyksen perusteella näkisin, että Inkooseen voisi kymmenen lähivuoden aikana tulla parhaassa tapauksessa jonkinlainen koetehdas. Se edellyttää Suomelta ja EU:lta vastaantuloa. Hyvä niinkin. Syy norjalaisella ryhtyä toimiin Inkoossa lieneekin EU:n tuen tavoittelu. Isot suunnitelmat pöytään niin ehkä jotain heruu. Mutta teräskehityksen tukiaisista kilpailevia suuria teräsyhtiöitä on EU:ssa useita.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sellainen taikuri vielä löydetään, joka pystyy maailmalle myymään tuplahintaista terästä, ollaan 50 vuoden tuotannon jälkeen rikkaita kansalaisia, mutta epäilen, sillä EI löytynyt kiinnostusta laivanrakennukseen Lintilän porukalta, löytyy fb / tuubi ” LOFS ” striiminä.
Ilmoita asiaton viesti
Taas yksi kuoliaaksi naurattaja.
Jos rahoitusta ei ole saatu kasaan 2025 loppuun mennessä niin Suomi niminen valtio kuittaa kaikki tappiot ja ottaa lopun paskan kontolleen eli meidän kansalaiset kantaa taas vastuun.
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa: Suomen ei tule suosia renkitaloutta! Omistajat muualla, taitotiedon ydin muualle vietävissä…. Suomen rakennettava mittava infra, jotta norskit veisivät hillot…hei haloo!
Ilmoita asiaton viesti
Ketkä norjalaiset? Ei vuoden vanhan Norjaan rekisteröidyn startup-yrityksen taustalla olevaa toimijaa, rahoittajaa ja kansalaisuutta tiedetä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tässä uusi Talvivaara?
Ilmoita asiaton viesti