Ministeri Aki Lindén suosittelee käyttöhuoneiden perustamista
Hyvä että takki kääntyi ja nyt ministeri suositteleen käyttöhuoneiden perustamista.
Kansalaisaloite meni heittämällä yli vaadittavan äänimäärän.
Ministeri siis tässä asiassa on myös kuunnellut THLn suosituksia samaan aikaan hän vastustaa dekriminalisointi vaikka kaikki asiantuntijat ovat sen kannalla.
On todella tärkeää että käyttöhuone asia etenee pikaisesti käytäntöön.
https://yle.fi/uutiset/3-12560545
+2
Vihreät ja vasemmisto tukee asiaa. Muut puolueet toistaiseksi hiljaisia.
Ilmoita asiaton viesti
MInä hyväksyn tuollaiset käyttöhuoneet mutta hiukan huolestuneena olen katsellut paikkallisen AA-killan toimitalon toimintaa tuossa 50 m päässä kadun toisella puolella. On nimittäin käynyt niin, että jostain syystä huumeiden käyttäjätkin ovat tuon AA-kerhon ympärille saapuneet ja ryhtyneet myös majailemaan minun vuokrakerrostalon pyöräkellarissa. Itse arvaan, että juuri nämä AA-kerhot kenties tulevat olemaan niitä paikkoja mihin huumeiden käyttöhuoneita tullaan sijoittamaan. AA-kerhot elävät tuosta tietenkin työllistäen muutaman valvojan taloonsa.
Edit: Kutsun tuota AA-kerhon taloa Sydäntien Höyläämöksi ja Hiertämöksi koska sen katolta kantautuu ilmastoitilaitteesta laahaavaa ja häiritsevää ääntä tänne vuokra-asuntooni.
Ilmoita asiaton viesti
Noi on juuri niitä ikäviä lieveilmiöitä kuin ihmisillä ei ole paikkaa missä olla. Sitten mennään päiväkotien pihoille,julkisiin vessoihin tai pyöräkellareihin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt taitaa mennä toimijat ja toiminta sekaisin.
A-kilta taitaa perustaa toimintansa päihteetömyyteen. Ne tuskin käyttöhuoneita perustavat.
AA ja NA ovat 12-askeleen vertaistukiryhmiä jonka ”ideologia” perustuu vertaistukeen ja päihteetömyyteen. Heidän toimintaansa ei tule ikinä kuulumaan käyttöhuoneiden ylläpitäminen.
A-klinikka on yleishyödyllinen yhdistys jonka toimintaan kuuluu STEA-rahoituksen ja maksusitoumuksin järjestää erilaisia päihde palveluita. Jos käyttöhuonetoimintaa järjestetään niin A-klinikka olisi yksi vaihtoehtoinen toteuttaja.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulee monesti puhuttavan AA – klinikoista 😉
joka on yhtä kaukana , kuin itä lännestä.
Ilmoita asiaton viesti
OK. Mutta tähän rakennukseen kirjoituksellani viittasin. Tämän rakennuksen katolta kantautuu asuntooni aivan helveltinmoinen ilmastointilaitteesta lähtevä laahaava ja häritsevä ääni jatkuvasti 24 tuntia per vrk.
https://www.google.fi/maps/uv?pb=!1s0x4692076b804e772b%3A0x87e7e5fd3e20168e!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DxRj5py0hVxon7dq9iZWrjg%26cb_client%3Dsearch.gws-prod.gps%26yaw%3D237.43852%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100%26w%3D520%26h%3D175!5ssyd%C3%A4ntie%20vantaa%20aa-kilta%20-%20Google-haku!15sCgIgAQ&imagekey=!1e2!2sxRj5py0hVxon7dq9iZWrjg&hl=fi&sa=X&ved=2ahUKEwiV6peEsrD5AhWWy4sKHQNbBe4Q7ZgBKAB6BAgJEAI
Ilmoita asiaton viesti
Käyttöhuoneet vähentävät tarttuvien tautien leviämistä kun ei tarvitse käyttää samaa neulaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo yksi hyöty. Monia muitakin on jota pistohuumeita käyttävillä on.
Ilmoita asiaton viesti
Neulojahan jo vaihdetaan nykyisinkin..ihan lakisääteinen tehtävä tartuntatautien ehkäisemiseksi kunnille. Samoja neuloja ei ole nykyisinkään pakko käyttää jos vain pääsee vaihtopisteelle tai saa jonkun käymään siellä.
Käyttötila luo vain ”turvallisen” tilan piikittää poissa ulkopuolisten silmistä. Tosin piikittäminen on steriilimpää/puhtaampaa kuin vessassa tai porttikongissa. Samoin jos tapahtuu akuutti yliannostus niin avunsaanti on lähempänä, nopeampaa ja ammattitaitoisempaa kuin vessan lattialla maaten.
Yksi hyöty olisi se että likaiset neulat päätyisivät asiallisesti hävityksen eikä maahan.
Ilmoita asiaton viesti
Narkomaaneilla ei ole keskinäisissä touhuissaan vaihtoneuloja.
Ilmoita asiaton viesti
On kuitenkin mahdollisuus saada ruiskuja ja neuloja, eikä se ole ihan uusi asia, ollut käytössä jo pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen joitakin iv-käyttäjiä ja pääsääntöisesti he käyttävät aina omia värkkejä, toki poikkeuksiakin on. Jos ovat tai joku heistä on käynyt vaihtopisteelle ja puhtaita värkkejä on reilusti niin käyttävät kerran tai muutaman kerran samaa neulaa, mutta eivät toistensa neuloja. Jos jollain on värkkejä reilusti ja jollain on loppu niin antavat niitä toisillensa, kunnes joku käy vaihtopisteelle ja uusia neuloja on taas reilusti.
Yleensä siinä vaiheessa kun käytetään yhteisiä neuloja niin ollaan tilanteessa että lähes koko elämänhallinta on menetetty ja millään ei ole mitään väliä.
Narkomaanin kirjo ja elämäntilanne on laaja. Siinä vaiheessa kun ”narkkaus” alkaa näkymään päällepäin ollaan jo pitkällä päihde riippuvuudessa.
Suurimmissa kaupungeissa joissa neulojenvaihto toimii hyvin ei likaisten neulojen käyttäminen ole kiinni puhtaista neuloista vaan täysin menetetystä elämänhallinnasta ja välinpitämättömyydestä.
Neulaa on kyllä saatavilla hyvin silloin, jos niitä on varaa jätellä pitkin puistoja ja vessanlattioita.
Ilmoita asiaton viesti
”Yleensä siinä vaiheessa kun käytetään yhteisiä neuloja niin ollaan tilanteessa että lähes koko elämänhallinta on menetetty ja millään ei ole mitään väliä”.
Hyvä yhteenveto asiasta. Meinasin aiemmin samantyyppisen kirjoituksen tehdä, mutta kun ei jaksa aina vääntää…
Olen itse kiteyttänyt omassa elämässä tietyn vaiheen sellaisen nimikkeen alle kuin ”elämästä luopuminen” Eli ollaan elämässä siinä pisteessä, ettei enää välitä itsestä..
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen kovien huumeiden kohdalla pakkohoidon kannalla. Kovien huumeiden käyttäjillekin pakkohoito on paljon parempi vaihtoehto, kuin vapaa oikeus käyttää huumeita. Tavoite tulisi ilman muuta olla, saada kovien huumeiden käyttäjät irti huumeista, eikä suosia kovien huumeiden käyttöä käyttöhuoneiden muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Luuletko, että muissa maissa ei ole sitä pakkohoitoa kokeiltu ja miksi sitten dekriminalisoidaan ja tehdään eri tavalla mutta me sarvikuonojen maassa jatkamme epäonnistuneita yrityksiä kitkeä jo 50 vuotta?
Ilmoita asiaton viesti
Monissa maissa on nostettu kädet pystyyn huumeongelman kanssa kovien huumeiden kohdalla, koska ongelma syö valtion resursseja liikaa. Siksi kovat huumeet on vapautettu ja huumeiden käyttäjille annettu mahdollisuus käyttää niitä vapaasti. Jotta tuhoavat itsensä mahdollisimman nopeasti.
Minä en ole huumeidenkäyttäjien rangaistusten kannalla, vaan pakkohoidon, jotta kovien huumeiden käyttäjät pääsisivät huumeista eroon ja voisivat elää normaalia elämää.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ole huumeidenkäyttäjien rangaistusten kannalla, vaan pakkohoidon, jotta kovien huumeiden käyttäjät pääsisivät huumeista eroon ja voisivat elää normaalia elämää.
———————————–
Mitkä ne ”kovat” huumeet oikein ovat? Kuuluuko alkoholi ”koviin” huumeisiin?
Ja mitä ihmettä tuo pakkohoito käytännössä oikein tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
”Mitkä ne ”kovat” huumeet oikein ovat?”
Jos tieto huumeista on tuolla tasolla, ei ole syytä jatkaa keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tieto huumeista on tuolla tasolla, ei ole syytä jatkaa keskustelua.
—————————————
Ihan tiedoksesi, ihmiset jotka puhuvat niistä ”kovista” huumeista ovat juuri niitä jotka eivät tiedä huumeista hölkäsen pöläystä. Huumeet luokitellaan kahteen eri kategoriaan, itselle haitallisiin ja toisille haitallisiin huumeisiin. Ja alkoholi on ylivoimaisesti toisille ihmisille haitallisin huume mutta ei jostain syystä kuulu ”koviin” huumeisiin joiden käyttäjät tarvitsivat pakkohoitoa.
Ja se pakkohoito jäi sinulta kertomatta enkä yhtään ihmettele. Kukaan ei ole vielä keksinyt mitään järkevää pakkohoito tapaa joka voitaisiin käytännössä toteuttaa ja joka toimisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vähän tietoa, niin ei tarvitse väitellä turhasta.
https://www.kirjastot.fi/kysy/mika-on-kovien-ja-mietojen?language_content_entity=fi
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on kyllä voimakkaita mielipiteitä mutta välttelet kovasti kysymyksiäni kun et niihin vaivaudu vastaamaan. Kertoo siitä, ettet itsekään kykene kertomaan kuinka pakkohoito voitaisiin käytännössä järjestää.
Ilmoita asiaton viesti
En ole mikään lääkealan tai vieroitushoidon ammattilainen, joten jätetään asia alan ammattilaisten huoleksi. Kai sen voisi järjestää samanlailla kuin pakkohoito yleensäkin järjestetään esimerkiksi mielenterveyspotilaille, lääkehoitona vain korvaushoito mielenterveyslääkkeiden sijasta?
Ilmoita asiaton viesti
En ole mikään lääkealan tai vieroitushoidon ammattilainen, joten jätetään asia alan ammattilaisten huoleksi.
————————————-
Voin kertoa, että kukaan asiantuntija ei ole keksinyt edes sitä kuinka pakkohoito voitaisiin käytännössä toteuttaa saatikka kyennyt perustelemaan kuinka siitä voisi olla mitään hyötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Omituisia väitteitä, koska pakkohoito on olemassa mielenterveysasioissa ja hyöty tulisi siitä, että päihteidenkäyttäjä pääsisi eroon päihteidenkäytöstään.
Ilmoita asiaton viesti
On ne sitten omituisia väitteitä tai ei niin totta ne ovat. Ja mielenterveysasiat on ihan eri asia kuin riippuvuus eikä niitä voi verrata toisiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikkei mielenterveyspotilaat ja kovien huumeiden käyttäjät olisikaan ihan verrannollisia keskenään, niin pakkohoito on monessa tapauksessa ainoa keino saada huumeiden käyttö lopetettua. Käyttöhuoneet eivät lopeta huumeidenkäyttöä, vaan antavat siihen vapaan oikeuden. Eikä tämä ole huumeidenkäyttäjälle hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimusten mukaan vain noin joka kymmenes alkoholin tai muun kovan huumeen käyttäjä on ongelmakäyttäjä joten mitä ihmeen hoitoa ne kaikki tarvitsevat?
Ja riippuvuutta ei pysty hoitamaan pakolla. Huumeista aiheutuva riippuvuus on luonteeltaan myös aina henkistä laatua jota ei pakolla pysty hoitamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vain ongelmakäyttäjät tarvitsevat pakkohoidon. Kovilla huumeilla on myös viihdekäyttäjiä, joille ne eivät aiheuta sanottavia ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Vastasin tuolla toisaalla jo tähän asiaan. Tahdosta riippumatonta hoitoa mielenterveyspuolella käytetään äärimmäisissä tapauksissa, kun esimerkiksi henkilö on itselleen, tai lähesilleen mielenterveydellistä syistä vaarallinen. Se vaatii erikoislääkärin lähetteen tapauskohtaisesti. Lääkärit kirjoittavat näitä ns. lähetteitä hyvin korkealla kynnyksellä. Se ei paranna sairautta, sillä turvataan vain sen hetkinen tila ja pyritään hoitopaikassa hoitamaan ja kuntouttamaan. Pakkohoito ei siis poista mielenterveysongelmaa. Kun puhutaan päihdeongelmasta samalla voidaan kysyä, onko se myös jossain määrin mielenterveysongelma, eli kumpi on syntynyt ensin kana, vai muna. Välttämättä päihdeongelmaisella ei automaattisesti ole varsinaista mielenterveysongelmaa. Päihteet ja päihdeongelma voi kuitenkin synnyttää masennusta. Valitettavasti meidän päihdehuolto ei toimi. Eikä se ole paranemaan päin.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan kovien huumeiden käyttäjä itselleen ja myös lähipiirilleen uhka, joten pakkohoito voisi olla hyvin perusteltua. Kuten sanoit nykyinen päihdehuolto ei toimi ja tarvitaan rajumpia ratkaisuja. Eivätkä ne ole käyttöhuoneet, koska niiden avulla ei huumeidenkäyttäjä pääse irti huumeista.
Ilmoita asiaton viesti
Yrintänpä vielä kerran. Mielenterveyspuolen päätökset ja hoidot toimivat toisella tavalla kuin päihdeongelmaisten hoidot. ”pakkohoidolle” ei ole perusteita, päihdepuolella. Mielnterveyspuolella se on hoidon nimikkeellä, mutta toimii turvaamisperiaatteella.
Päihdepuolella käytetään enemmänkin moraalifilosofista ajattelua, Jokaisella ihmisellä on oikeus saada tarkoituksenmukaista hoitoa.
Kantaa vastuu omasta elämästään. Aidosti suostua tai olla suostumatta hoitoon.
Olen edelleen sitä mieltä että päihdehoito Suomessa ei toimi, eikä ole toiminut, sinä aikana kun siitä kantaa vatuun tiietyt tahot. Ei tarvita rajumpia ratkaisuja, tarvitaan ihmisläheisimpiä ratkaisuja. Kuitenkin niin että hoitopaikka määrittelee hoidon, ei asiakkaat. Tarvitaan portaallinen tukiasumisrakennelma, joskus puhuttiin Tanskan mallista. Tarvitaan siis päihteelistä ja päihteetöntä asumista ja sen kehittämistä, jatkoasumiseen. Jostain systä nämä rakennelmat on olemassa mutta tekijöiltä puuttuu siitä visio.
Vision määrittelee palvelun ostaja ja palvelun tuottaja joutuu pitkälti tai kokonaan toimimaan palvelunostajan ostamaan malliin. Kehitys katkeaa siihen. Tästä syystä Suomalainen päihdehoitojärjetelmä ui syvällä. Katsotaan onnistuuko tuleva SOTE saamaan mitään uutta aikaiseksi. Minun veikkaus on ettei saa, koska samat jäärät istuu sielläkin päättämässä. (Eduskunta, kuntapolitiikka, SOTE)
Käyttöhuoneet ja niiden toteuttaminen ei ole ykselitteinen juttu.
Oli puolueet mitä mieltä tahansa. Se vaatii paljon lakimuutoksia ym,ym.
Keskustelu käyttöhuoneista on karannut käsistä. Naurettavinta on että he antavat tässä vaiheessa julkisuuteen asiasta lausuntoja, jota ei pystytä toteuttamaan, simsalapim. periaatteella.
Ilmoita asiaton viesti
Samoilla syillä kuin mielenterveyspotilaat viedään pakkohoitoon, voidaan viedä myös kovien huumeiden käyttäjät. He ovat vaaraksi itselleen ja muille.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitkä ne ”kovat” huumeet oikein ovat? Kuuluuko alkoholi ”koviin” huumeisiin?”
Kovia huumeita saa eri paikoista. Viina ja huumeita saa, kadulta ja viinaa Alkosta. Alkosta ei saa huumeita, apteekista ei saa viinaa, mutta saa huumeita.
Alkoholi ei ole huume, se on liuotin!
Ilmoita asiaton viesti
Alkoholi ei ole huume, se on liuotin!
——————————–
Alkoholi on huume, laillinen huume. Piste.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä ihmettä tuo pakkohoito käytännössä oikein tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Sitä, että kovien huumeiden ongelmakäyttäjät vieroitetaan huumeista pakkohoidolla. Jotta he pääsisivät huumeidenkäytöstään eroon.
Ilmoita asiaton viesti
Pakkohoito ei auta. Se on moneen kertaa todettu ja tutkittu.
Miten laittaa ihmisen edes pakkohoitoon jos terveydenhuolto ei häntä tavoita?
Ilmoita asiaton viesti
”Pakkohoito ei auta. Se on moneen kertaa todettu ja tutkittu.”
Missä tämä on todettu ja missä tutkittu?
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ole monessa asiassa Syvärilän kanssa samaa mieltä mutta tässä ns. Pakkohoidossa” olen, eli oikealta nimeltään tahdosta riippumaton hoito.
Sitä toteutetaan äärimmäisissä tapauksissa mielenterveyspuolella.
Tahdosta riippumatonta hoitoa ei saada pelkän päihteen takia toteutettua edes lain mukaisesti.
Eikä siihen ole tarvetta, se ei kanna tulosta.
Kyllä siitä löytyy paljonkin tietoa ja on tutkittu.
En jaksa alkaa kaivaaman sitä, mutta tietoa on!
Ilmoita asiaton viesti
Pakkohoidon kannalla on entisiä käyttäjiäkin, jotka ovat päässeet kuiville.
https://www.is.fi/perhe/art-2000000670773.html
Käyttöhuoneet eivät ole ratkaisu huumeongelmiin, vaan niihin haittoihin joita huumeiden käytöstä tulee, kuten esimerkiksi likaisten neulojen aiheuttamiin hepatiitteihin ja hiv tartuntoihin.
Ilmoita asiaton viesti
En ottanut kantaa käyttöhuoneisiin, niihin minulla on oma kanta jota ei edes kannata nostaa esiin.
Osa selvinneistä huumeitten käyttäjistä on sanonut tuon asian siltä näkökulmalta, että parempi olisi pakkohoito, kuin se ”huumehelvetti”
Eli kaikki päiheitten ongelmakäyttäjät kärsivät päihteittenkäytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
”Eli kaikki päiheitten ongelmakäyttäjät kärsivät päihteittenkäytöstä.”
Juuri tämän takia en kannata käyttöhuoneita, koska ne antavat vapaan oikeuden käyttää huumeita, eivätkä ratkaise oikeaa ongelmaa, eli päihteiden käyttöä, josta tulisi päästä eroon.
Samat naamat kirjoittavat täällä lähes päivittäin huumeiden vapauttamisen puolesta, koska itse käyttävät niitä. Kun heidän pitäisi kirjoittaa siitä, että hoitoon pääsyä tulisi helpottaa ja päästä huumeiden käytöstä eroon kokonaan.
Kannabista en pidä kovana huumeena ja sen lääkinnällinen käyttö tulisi sallia joissain rajoissa. Esimerkiksi hermosärkyihin se on paljon turvallisempi kuin lääketehtaiden opiaattipohjaiset särkylääkkeet tai Lyrican kaltaiset myrkyt.
Eräällä kaverillani oli pahoja hermosärkyjä ja sai niihin Lyricoita. Yhtenä päivänä hän istui kotonaan olohuoneen sohvalla ja näki miten joku kaveri käveli olohuoneessa stetson päässä. Kaverini tajusi näkevänsä näkyjä ja lopetti Lyricoiden syömisen välittömästi ja kertoi ettei tiennyt miten päin olisi ollut seuraavat kaksi-kolme viikkoa, sai niin pahat vieroitusoireet.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole olemassa turvallisia päihteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä elämästä selviä hengissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla päihteillähän on riskinsä ja haittansa jotka riippuvat itse käytetyn päihteen lisäksi paljon yksilöstä itsestään, käytön volyymista, käyttötavoista ja myös jakelukanavasta.
Haitallisimmillaan päihteiden käyttö lienee nuorena alkanutta runsasta synteettisten opioidien iv-käyttöä likaisilla neuloilla yhdistettynä sekakäyttöön ja kamat velaksi otettuna tai diileriltä varastaen hankittuna.
Vähähaittaisimmillaan päihteiden käyttö lienee satunnaisesti juotuina yksittäisinä alkoholiannoksina tai energiajuomatölkkeinä. Energiajuomatkin pahana riippuvuutta tai yliannostuksena ovat yllättävän ikäviä haitoiltaan. Tunnen henkilökohtaisesti erään energiajuomariippuvaisen joka oksensi lähes päivittäin energiajuomien juomisen takia. Eli kaikille ihmisille haitatonta tai turvallista päihdettä ei todellakaan ole olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
On olemassa päihteitä jotka ei ole niin haitallisia terveydelle kun esim laillinen Alkoholi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa tuo toipuja kannatti odottavien päihdeäitien pakkohoitoa ei kaikkien käyttäjien.
Päihde äitien pakkohoidosta viriää aina välillä keskustelua, mutta toistaiseksi siihen ei olla päädytty. Yksi syy on että jos päihdeäiti joutui heti pakkohoitoon niin nämä painuvat täysin maanalle ja neuvolapalveluiden ulkopuolelle.
Miten kuvittelet pakkohoidon toteutettavan, millä resurssein ja missä tiloissa ja millaisin kustannuksin. Suomessa arvioitiin olevan muutama vuosi sitten 22 000-40 000 iv-käyttäjää. Jos määrä on hiemankaan noussut (kuten yleistyneet huumekuolemat antaisivat olettaa) ja huomioidaan myös muut huumeriippuvaiset (kuten ongelmaiset bentso-alkoholisekakäyttäjät) niin huumeriippuvaisia saattaa olla noin 50 000 Suomessa. Miten 50 000 ihmistä saadaan vankilamaisiin olosuhteisiin niin että pystytään antamaan tehokasta päihdekuntoutusta. Lisäksi monilla on myös vakavia mielenterveysongelmia ja traumaterapian tarvetta. Mistä edes löytyy niin paljon asiansa omaavia työntekijöitä. Tähän päälle vielä n 50 000 alkoholistia ja 500000 suurkuluttaja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Suomessa arviolta on noin 500 -700.000 suurkuluttajaa, joista noin 10% täyttää alkoholistin määritelmän, joista 2-3% oli huumeitten käyttäjiä. ( huom vanha laskukaava)
Tänäpivänä, tuo prosenttiluku on suurempi kuin 2-3% eli kokonaismääränä puhutaan alkoholistit, huumeitten käyttäjät hyvinkin 70.000 + ja sekakäyttäjien määrä on suuri kysymysmerkki? Alkoholistien määrä on suurempi kuin katukuvassa näkyy, koska alkoholismikin on tabu ja piiloteltu sairaus, se on vieläkin suurin riski vaikka huumeitten käyttö on kasvanut. Näkyvä ja esiintuleva ryhmä alkoholismin yhteydessä on sekakäyttäjät.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha perinteinen alkoholismi alkaa olemaan hiipuvaa kansanperinnettä nuorempien ikäluokkien kohdalla. Toki tietysti vuosikymmenten kuluessa ja iän karttuessa osa alkoholin suurkuluttajista ajautuu alkoholismiin mutta kun puhutaan nuorten ja alaikäisten päihdeongelmista niin suurimpaan osaan liittyy alkoholin, lääkkeiden ja huumeiden sekakäyttö.
Oma lukunsa on vielä nuorten mielenterveysongelmat ja neurologiset häiriöt (esim ADHD) jotka altistavat helposti syrjäytymiselle ja päihdeongelmiin ajautumista ja näiden lääkitseminen. Tiedän kyllä että psyykelääkkeet ovat joissain tilanteissa välttämättömiä ja auttavat, mutta nykyisin tuntuu että niitä syövät kaikki nuoret, erityisesti syrjäytyneet ja syrjäytymässä olevat. Itseäni kiinnostaa mikä on esimerkiksi lapsena tai nuorena aloitetun masennus- tai antipsykoottilääkityksen osuus aivojen kehittymiseen ja päihdeongelmien kehittymiseen. Jo lapsena onnen ja elämänhallinnan oletetaan löytyvän kemiallisesti ”pilleripurkista” eikä itsetuntemuksesta ja elämästä. Kun lapsesta asti on oppinut ”säätelemään” tunteiden tasoa kemiallisesti niin tätä on helppo jatkaa sitten nuorena kannabiksella ja kunnon huumeilla. ”Kamaa” vetämällähän pääsee kaikkia tunteita karkuun mutta pääsee myöskin ongelmiin mistä ei pääse enää mihinkään karkuun.
Ilmoita asiaton viesti
”Vanha perinteinen alkoholismi alkaa olemaan hiipuvaa kansanperinnettä nuorempien ikäluokkien kohdalla”.
Tämä on tavallaan tilastollinen ”harha”
Kotona tapahtuva ja jatkuva juominen ei näy noissa tilastoissa. Tilastot kertovat vain se hoidon tai sosiaalipuolen tilaston.
Vasta monen tunnetun henkilön päihdeongelma nousee esiin vasta hänen kuoltuaan. Eli kyllä se vielä elää sitkeästi suomalaisuudessa.
Nuorten osalta esittämäsi asia on noin…eli kemialöliseti tai, jopa butaanilla. Surullista mutta totta.
Ilmoita asiaton viesti
Eli nostetaan kädet pystyyn, vapautetaan huumeet ja järjestetään niille vielä käyttöhuoneet. Ei edes yritetä saada ongelmakäyttäjiä irti huumeista.
Ilmoita asiaton viesti
Hoitoon ja ennaltaehkäisyyn pitää panostaa. Erityisesti päihteettömiin hoitoihin ja pitkiin laitoskuntoutujaksoihin niitä haluaville pitäisi suoda mahdollisuus päästä niihin.
Mutta resurssit ovat rajalliset. Hoitopaikkoja ja rahoitusta ei vain ole tarpeeksi. Ensisijassa vähäiset resurssit kannattaa sijoittaa ennaltaehkäisyyn ja sinne missä ne tuottavat suurimman hyödyn.
Jos pakkohoito tai pakollinen katko olisi tehokasta niin vankilasta kävelisi ulos raittiita miehiä, mutta kun ei vain kävele. Kuukausienkaan tauko ei lopeta päihde riippuvuutta. Tauon lisäksi tarvitaan muutos ajattelutavoissa ja elämäntyylissä. Olen nähnyt muutamia kertoja kun joku on kyllästynyt päihteidenkäytön aiheuttamiin haittoihin ja ongelmiin ja vaihtanut paikkakuntaa että aloittaa uuden ”elämän”. Yllättävän usea on päätynyt vain samanlaisiin piireihin eri paikkakunnalla. Paikkakunnanmuutos ei auta ellei itsessä muutu myös jokin.
Päihdeongelmasta voi toipua ja elämänhallinnan saada kuntoon oikeanlaisen avun, tukitoimien kanssa, jopa ilman näitäkin joissain tapauksissa mutta tämä vaatii oman halun oikeasti muuttua ei halua vain päästä pelkistä haitoista eroon. Ketään ei pysty pakottamaan raittiiksi pakkokeinoin muuta kuin vankeuden ajaksi, tosin halun löytämiseen voidaan hieman edesauttaa. Mutta päihteettömyyteen vaaditaan oma halu.
Kaikki eivät halua ja suostu päihteettömyyteen ja isoin osa ihmisistä osaa käyttää päihteitä kohtuudella. Näitä ihmisiä varten on sitten järjestetty haittojen vähentämiseksi tai päihteiden saamiseksi ilman rikollisuutta erilaisia palveluja kuten Alkoja, korvaushoitoa (jossain tapauksessa tosin välivaihe kohti päihteettömyyttä), neulojenvaihtoa, baareja ja nyt keskustelussa ehdotettuja käyttöhuoneita.
Ilmoita asiaton viesti
Myös RKP antaa tukensa käyttöhuoneille.
Ilmoita asiaton viesti
Linden kai myös suosittelee , uusia myyntipisteitä R-kioskiin ja ehkä myös pop-up myymälä siinä kadunvarressa , tämä kaikki tietenkin tilapäisesti ikäänkuin autoveron jne. kanssa toimittiin ..
Ilmoita asiaton viesti
Ei suosittele. Ihme urpo kommenti
Ilmoita asiaton viesti
Vaikenee hienovaraisesti siitä, että kaupan tulee keskittyä etnisesti edistyksellisempiin käsiin.
Ilmoita asiaton viesti
jes ja myös tämä alkoholi huoneet on hyvä ajatus – vierekkäiset sijainnit auttavat alkoholiriippuvaisia siirtymään kovempiin aineisiin ja hyöty on vahva – yksi kalja ja sitten heroiinia puhtaasti s-hoitajan tarjoilemana ja niin menee päivät kunnes pitää jatkaa yhteiskunnan palveluprojektin kohteena .. ja poiketa kuitttaan tulos jolla koko systeemi saa palkkansa .. ei ole sosiaalia ilman potilasta joten jos on kotona paha olla niin kyllä sosiaali auttaa ,,, tietenkin kk-palkkaa vastaan ja sitten on hyvä palata huumehuoneeseen … (no utopiaa tämäkin )
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi on oikeasti kovempi päihde joku huume vai alkoholi.
Vastaus varmaankin riippuu siitä mitä ominaisuutta painotetaan.
Päihdyttävyydeltään alkoholi oli useimpia perinteisiä huumeita paljon vahvempi.
Amfetamiini, metamfetamiini ja kokaiini ovat todella nopeasti riippuvuutta aiheuttavia.
Opioideihin kehittyy ajankanssa jopa alkoholia pahempi fyysinen riippuvuus.
Alkoholi on oikeasti yksi voimakkaimmista ja vahvimmista päihteistä. Aika harva päihde saa konttailemaan pitkin lattioita, altistaa suuressa määrin tapaturmille, altistaa väkivallalla niin tekijänä kuin uhrina ja jonka runsaan pitkäaikaiskäytön vieroitusoireet voivat olla tappavia (kouristukset, delirium).
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kieltolaki. Valtio voisi säädellä kauppaa. Nyt valtio on ulkoistanut bisneksen järjestäytyneelle rikollisuudelle.
Ilmoita asiaton viesti
koskaan en ole ajatellut että viina ei riitä ,,,sitten tapasin ihmisiä jotka olivat entisiä nyrkkeilijöitä, he kertoivat – mitään tänään kunhan ei tätä päivää …..
Ilmoita asiaton viesti
Aki Linden ajaa kahden raiteen huumepolitiikkaa, missä samaan aikaan sallitaan ja ei sallita.
https://demokraatti.fi/aki-linden-ylelle-huumeiden-kayttohuoneista-selvitys-demarinuorten-perholehto-pieni-voitto-sentaan
Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto kommentoi asiaa Twitter-tilillään.
”Lindénin mukaan huumeiden dekriminalisointi ”voisi itse asiassa lisätä tätä ongelmaa”. Näin sitä pyyhitään THL:n ja muiden asiantuntijoiden arvioilla lattiaa, viis veisaten suosituksista dekriminalisoida mm. kannabis ja luopua rangaistuskulttuurista. Toki propsit valvottujen käyttöhuoneiden kannattamisesta. Pieni voitto, sentään.”
Eli demarikenttäkin tajuaa, ettei Akilla ole kaikki valot päällä.
Ilmoita asiaton viesti