Mistä kannabiksen kieltolaki sai alkunsa, ja kuka oli mies porttiteorian takana?

Porttiteoriasta puhutaan paljon, mutta tiesitkö että se perustuu rasistisiin valheisiin?

Harry J. Anslinger oli yhdysvaltalainen virkamies, joka toimi alkoholin kieltolain aikana alkoholivirastossa. Alkoholin kieltolain kumouduttua hän siirtyi huumeviraston (Federal Bureau of Narcotics) johtoon. Jo ennen Anslingeria oli USA kiristänyt lakeja kannabiksen suhteen, mutta Anslingerin kynästä syntyi varsinainen kannabiksen kieltolaki.

Anslinger oli jopa oman aikansa mittapuulla äärimmäisen rasistinen. Hän aloitti kannabista vastaan mustamaalauskampanjan, jolla hän pyrki yhdistämään kannabiksen mustiin ja latinoihin. Assosiaatiota vahvistaakseen hän popularisoi nimityksen ”marihuana”.

Koska kannabis ei itsessään ole kovin haitallista, oli keksittävä jokin uhkakuva, jonka varjolla se voitaisiin kieltää. Niinpä Anslinger keksi porttiteorian.
Sen mukaan kannabis saisi käyttäjän turtumaan sen vaikutukseen ja himoamaan maanisesti aina vain kovempia huumeita.

Anslinger esitteli kampanjassaan myös pari sataa ”rikostapausta”, joissa hän väitti kannabiksesta seonneiden ihmisten muun muassa kirvesmurhanneen perheitään. Kaksi näistä tarinoista on sittemmin todettu liioitelluiksi ja loput täysin keksityiksi.

Retoriikka kuitenkin puri. Vuonna 1936 kannabis lisättiin USA:n vaatimuksesta Genevan huumesopimukseen. Vuonna 1937 USA:ssa Marijuana Tax Act teki kannabiksesta käytännössä laittoman.

Seuraavien vuosikymmenten aikana kieltolaki levisi USA:n ponnistuksilla myös muualle maailmaan. Vuonna 1961 solmittiin YK:n huumausaineyleissopimus, joka on edelleen voimassa. Siinä velvoitetaan jäsenmaita kieltämään kannabis.

Myös porttiteoria lähti leviämään Suomessa ja muualla maailmassa esimerkiksi huumevalistuksessa käytettyjen käännöslehtisten kautta. Monet 90-luvulla koulua käyneet saattavat muistaa mm. kuvan lehtisen, joka on käännetty jenkeistä tuodusta materiaalista.

Porttiteoria” on oikeasti vain väärä olettamus vailla mitään tieteellistä perustaa.Valtaosa kannabista kokeilleista ei koskaan kokeile muita huumeita tai addiktoidu mihinkään päihteeseen.

Moni on silti kuullut siitä koulun huumevalistuksessa, ja legenda elää sitkeänä asiantuntijoiden vakuuttelusta huolimatta.Jopa moni päättäjä nojaa kieltolakia puoltavissa näkemyksissään siihen.

Meillä ei ole enää varaa tuhlata yhteiskunnan resursseja sata vuotta vanhan, epätieteellisen pelottelupropagandan ruokkimiseen.

Vaadi faktoihin ja tutkittuun tietoon perustuvaa päihdepolitiikkaa!

Allekirjoita kansalaisaloite: lailliseksi.fi

Teksti on luvan kanssa lainattu Lailliseksi.fi sivuilta.

Allekirjoitan joka sanan. Kannabiksen kieltolaki on tuhoissa, tarinoihin ja valheisiin perustuvaa. Jokainen poliitikko joka haluaa jatkaa sitä ei ansaitse tulla valituksi eduskuntaan.

Toivottavasti tulevat ehdokkaat ottaa osaa keskusteluun!

Keskustellaan asioista faktojen pohjalta myös poliittiset päätökset pitäisi perustua faktoihin, tietoon. Ei valheisiin.

 

TeppoSyvril
Espoo

Sydäntä lähellä on päihdepolitiikka, lääkekannabis,virkistyskannabis,
ympäristö,luonto,jokamiehenoikeudet,eläinten hyvinvointi,syrjäytyneet ihmiset,nuoret ja lapset, ihmisoikeudet,tasa-arvo, tietoturva,sananvapaus, maalaisjärjen käyttö ja vastuu sanoistaan mitä puhuu tai kirjoittaa.

Vihreralan ammattilainen.

P.s joskus tekstit sekavia ja täynnä kielioppi ja kirjoitusvirheitä. Suurin syy siihen ei ole kannabis tai alkoholi. Se on aivovamma jota kutsutaan lukihäiriöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu