Tutkimus osoittaa, että kannabiksen laillistaminen viihdekäyttöön ei lisää päihteiden käyttöä

Viihdekannabiksen laillistaminen valtion tasolla ei lisää päihdehäiriöitä tai muiden laittomien huumeiden käyttöä aikuisten keskuudessa ja voi itse asiassa vähentää alkoholiin liittyviä ongelmia uuden CU Boulder -tutkimuksen mukaan.

Yli 4 000 kaksosen tutkimuksessa Coloradosta ja Minnesotasta ei myöskään löydetty yhteyttä kannabiksen laillistamisen ja kognitiivisten, psykologisten, sosiaalisten, ihmissuhde- tai taloudellisten ongelmien lisääntymisen välillä.

”Emme todellakaan löytäneet tukea monille haitoista, joita ihmiset ovat huolissaan laillistamisesta”, sanoi johtava kirjailija Stephanie Zellers, joka aloitti tutkimuksen jatko-opiskelijana CU Boulderin käyttäytymisgenetiikan instituutissa (IBG).  ”Kansanterveyden näkökulmasta nämä tulokset ovat rohkaisevia.”

Psychological Medicine -lehdessä 5. tammikuuta julkaistussa tutkimuksessa Minnesotan yliopiston, CU Boulderin ja CU Anschutzin lääketieteellisen kampuksen tutkijat käyttivät tietoja kahdesta maan suurimmasta ja pisimpään jatkuneesta kaksoistutkimuksesta: toinen oli IBG:ssä ja  toinen Minnesota Center for Twin Family Researchissa.

Tutkijat ovat seuranneet nyt 24–49-vuotiaita osallistujia teini-iästä lähtien keräten tietoja alkoholin, tupakan, kannabiksen (alias ”marihuanan”) ja useiden laittomien huumeiden käytöstä sekä ”psykososiaalisen terveyden” mittauksista.

Vuonna 2014 Coloradosta tuli yksi kahdesta ensimmäisestä Yhdysvaltain osavaltiosta, jotka aloittivat virkistysmarihuanan laillisen myynnin.  Minnesotassa kannabiksen viihdekäyttö on edelleen laitonta.

Kaksoistutkimuksen voima

Vertaamalla niitä 40 prosenttia kaksosista, jotka asuvat virkistysoikeudellisesti laillisissa osavaltioissa, niihin, jotka asuvat osavaltioissa, joissa se on edelleen laitonta, tutkijat päättivät saada yleiskuvan laillistamisen vaikutuksista.

Lisäksi vertaamalla erityisesti kaksosia kaksosiin 240 parissa, joissa toinen asuu osavaltiossa, joka on laillistettu, ja toinen osavaltiossa, joka ei ole laillistanut, tutkijat yrittivät selvittää, mitä muutoksia kannabiksen laillistaminen aiheuttaa, jos ollenkaan.

”Tämä kaksoisrakenne ohjaa automaattisesti monenlaisia ​​muuttujia, mukaan lukien ikä, sosiaalinen tausta, varhainen kotielämä ja jopa geneettinen perinnöllisyys”, jotka voivat vaikuttaa terveystuloksiin, sanoi John Hewitt, CU Boulderin psykologian ja neurotieteen professori.  ”Jos yhdistys kestää, se tarjoaa vahvaa näyttöä siitä, että ympäristöllä, tässä tapauksessa laillistamisella, on vaikutusta.”

Aiemmassa tutkimuksessa ryhmä havaitsi, että identtiset kaksoset, jotka asuvat osavaltioissa, joissa kannabis on laillista, käyttivät sitä noin 20 prosenttia useammin kuin heidän kaksosensa osavaltioissa, joissa se on laitonta.

Looginen seuraava kysymys: tarkoittaako enemmän käyttöä enemmän ongelmia?

Selvittääkseen kyselyn tuloksia ryhmä vertasi 23 ”psykososiaalisen ahdistuksen” mittaa, mukaan lukien alkoholin ja laittomien huumeiden, kuten kokaiinin ja heroiinin, käyttö, psykoottinen käyttäytyminen, taloudellinen ahdistus, kognitiiviset ongelmat, työttömyys sekä työ- ja kotisuhteet.  .

”Otimme mukaan kaiken, mistä meillä oli tietoa, jotta saisimme kattavan kuvan vaikutuksista koko ihmiseen”, Zellers sanoi.  ”Iso kuva, siellä ei ole paljon.”

Yllättäen he eivät löytäneet yhteyttä kannabiksen laillistamisen ja lisääntyneen kannabiksen käyttöhäiriön tai kannabisriippuvuuden riskin välillä.

Vaikka monet laillistamisen arvostelijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että kannabis voisi toimia ”porttihuumeena” muille haitallisemmille aineille, tutkijat eivät löytäneet muutoksia laittomien huumeiden käytössä laillistamisen jälkeen.

”Aikuisten vähäisen kannabiksen käytön, joka oli suurin osa käyttäjistä, laillistaminen ei näytä lisäävän päihdehäiriöiden riskiä”, sanoi toinen kirjoittaja tohtori Christian Hopfer, lääkäri ja psykiatrian professori IBG:stä.  ja CU Anschutz, joka tutkii päihdehäiriöitä.

Osavaltioissa, joissa kannabis on laillista, kaksoset osoittivat vähemmän alkoholinkäyttöhäiriön oireita: Erityisesti he osallistuivat vähemmän riskikäyttäytymiseen juomisen jälkeen, kuten ajamiseen päihtyneenä.

Mikään lääke(huume) ei ole riskitön

Kirjoittajat varoittavat, että tutkimuksessa ei tarkasteltu vaikutuksia nuoriin eikä tarkasteltu tarkasti ihmisten käyttämiä kannabiksen lajeja ja annoksia.

”Tutkimuksemme viittaa siihen, että meidän ei pitäisi olla liian huolissaan jokapäiväisestä aikuisten käytöstä laillistetussa ympäristössä, mutta mikään lääke ei ole riskitön”, sanoi Hewitt.  ”Olisi virhe sivuuttaa riskit, jotka aiheutuvat suuremmista annoksista lääkettä, joka on suhteellisen turvallinen pieninä määrinä.”

Tutkimuksessa ei löydetty todisteita siitä, että kannabiksen laillistaminen hyödyttäisi myöskään psykososiaalista terveyttä.

Nykyään 21 osavaltiota on laillistanut kannabiksen viihdekäyttöön.  Puolet Yhdysvaltain väestöstä asuu paikassa, jossa se on laillista, ja useat muut, mukaan lukien Minnesota, harkitsevat laillistamista.

Zellers, joka ansaitsi äskettäin tohtorin tutkinnon Minnesotan yliopistosta, toivoo, että paperi ja muut tulevat auttaisivat laillistamista koskevissa keskusteluissa.

”Haluaisin, että ohittaisimme tämän kysymyksen ”Onko laillistaminen hyvä vai huono?” ja siirtyisimme kohti tarkempia kysymyksiä, kuten ”Kuka on eniten vaarassa?”  Kuka voi hyötyä eniten?  Ja miten?’ Jotta ihmiset voivat tehdä tietoisia valintoja, Zellers sanoi.

Alkuperäinen teksti – https://www.colorado.edu/today/2023/01/24/gateway-drug-no-more-study-shows-legalizing-recreational-cannabis-does-not-increase

Ns porttiteoria on myytti joka on jo vuosia sitten kumottu,paitsi Suomessa jossa ns vastustaja vetoavat siihen.

TeppoSyvril
Espoo

Sydäntä lähellä on päihdepolitiikka, lääkekannabis,virkistyskannabis,
ympäristö,luonto,jokamiehenoikeudet,eläinten hyvinvointi,syrjäytyneet ihmiset,nuoret ja lapset, ihmisoikeudet,tasa-arvo, tietoturva,sananvapaus, maalaisjärjen käyttö ja vastuu sanoistaan mitä puhuu tai kirjoittaa.

Vihreralan ammattilainen.

P.s joskus tekstit sekavia ja täynnä kielioppi ja kirjoitusvirheitä. Suurin syy siihen ei ole kannabis tai alkoholi. Se on aivovamma jota kutsutaan lukihäiriöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu