Vihreä siirtymä on Suomelle jopa sadan miljardin euron vientimahdollisuus
Tälläinen tuli vastaan. Olisi kiva kuulla lukijoiden mielipiteitä.
Persujen mukaan vihreä siirtymä tuhoaa Suomen vientiteollisuuden ja muutkin yritykset.
Muut eduskuntapuolueet ilmeisesti ovat sitoutuneet vihreään siirtymään ja ilmastosopimuksiin joihin Suomi on sitoutunut.
Saksa taisi satsata juuri omahyväisesti 350 miljardia euroa tukea omille vihreän siirtymän toimialoilla oleville liike – ja valmistustoimintaa harjoittaville yrityksille, joten businessmahdollisuudet jäävät muilla EU- mailla vähäisimmiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Että arvio. Me EOI (Emma on Idolimme) -yhdistyksen ainaisjäsenet omassa arviossamme toteamme, jotta: ”bärseelleen mänee ja Suomi selvitystilaan viherhourinnalla”.
Vaikuttaa tuo arvio lupaavammalta, kuin Wittusen vihertehtaan viikkotuotto, mutta 12 vuodelle jaettuna, kuluja huomioimatta, ylioptimismi on vain vaalitemppu ja tuhnuinen yritys persuskandaaliksi.
Ei vetele
Ilmoita asiaton viesti
Emma ei ole enää ehdolla, mutta ei hätää, minä olen yhä täällä. Voit perustaa uuden yhdistyksen MOI (Mika on idolimme). Minähän toimin innoittajana niin monelle täällä. Ette sinä ja Rantanen ja muut puutarhatontut tulisi toimeen ilman esikuvaanne.
Oh by the way: koska kaverin sukunimi on Wittusen, on genetiivimuoto Wittusenin. Wittu sen niin väliä ole, mutta kiva wittuilla teille. Jaxuhali 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kunpa joku ymmärtäisi tarkalleen, mitä se vihreä siirtymä tarkoittaa.
Onko sekin ilmastonpelastamishömppää?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan Suomesta viety rahaa ulkomaille jo yli 100 miljardia, ei toinen mokoma tunnu missään.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Inkooseen 2025 tuleva norjalaisten asiantuntijoiden ’Grøn Järn ’ ( Blastr Green Steel) tuotantolaitos järjestä suomalaisille veronmaksajille oikean jymy-yllätyksen, johon verrattuna muiden rahoilla touhuavien liimanäppisossujen Valcokin on pelkkää lasten leikkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Se on sitä vihreää siirtymää. Se vienti on selvää rahaa, ei mitään muuta.
Ilmoita asiaton viesti
30 miljoonaa näkyy lähtevän Hyötytuuli oy:n merituulipuistovippureihin veronmaksajilta. Eikös tuulivoiman pitänyt toimia ilman tukiaisia? https://yle.fi/a/74-20018066
Ilmoita asiaton viesti
Aikuisten oikeesti ruotsalaiset ’Hannu hanhet ’ vievät taas potin, ainakin jos uskoo oheisen videon tietoja. Chalmersin yliopistossa kehittelevät nestettä, joka pystyy varastoimaan energiaa vuosikausiksi.
https://youtu.be/QbzqLBL-m8I
Sitten, jos ja kun, saavat tuotantovaiheeseen nesteen, niin kuluttajat voivat varastoida kesällä (aurinko) energiaa, jota voidaan sitten talvella käyttää lämmitykseen ja sähkön tekemiseen.
Myös metalli-hydroksidit (vety imeytetään metalliin) on järkevämpi tapa käyttää ja varastoida vetyä. (Ei vaadi painesäiliötä eikö alhaista lämpötilaa.)
Alumiini-ioni akuista odotetaan litium akkujen korvaajaa, alumiinia on kolmanneksi eniten maankuoressa.
En usko(?) että Suomi on edelläkävijä näiden teknologioiden kehittäjänä.
Ehkä hyödyntäjänä sitten joskus 2050 -luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Teppo vääristelet tai oikeasti ihan valehtelet?
Jos yhtään oikein ymmärsin, niin kysymys on etupäässä muutosvauhdista eli miksi Suomen pitää olla kunnianhimoisin. Myös siitä, että joudutaan tekemään isoja investointeja veronmaksajien piikkiin eli esimerkiksi Finngridin siirtoyhteydet, joihin Purra toivoi tuulivoimayritysten mukaan tuloa.
Tuulivoimakin saa vielä valtiontukea(!) vuoteen 2028 jos ei sitten sen jälkeenkin.
Tässä ovat niin isot pelimerkit ja muuttujat käsissä, että vaikka olen itse luontoihminen, niin vuonna 1977 alkaneen IT-uran aikana (päättyi 2018) näki niin monia vääriä arvauksia ja panostuksia (esim. laitteet, tietoarkkitehtuurit, käyttöjärjestelmät, tietokannat, ohjelmointikielet, sovelluskehittimet), jotka johtivat kustannuksina ja lunastumattomina lupauksina jopa muutamien yritysten kaatumisiin ja myynteihin.
Ison innostuksen hintaa maksetaan vieläkin terveydenhuoltomme järjestelmien investointien, käyttökulujen ja totaalisen yhteensopimattomuuden takia ja kuinka paljon ne maksoivatkin kun pyörää kehitettiin etukenossa maamme eri alueilla.
Opin myös sen, että koskaan ei pidä poistaa vanhaa järjestelmää ennen kuin uusi on hyvin suunniteltu, valmis ja riittävästi testattu. Ja ennen kaikkea sellaista ei kannata tehdä jos kustannus-hyöty ei ole kunnolla selvitetty ja todettu järkeväksi.
Nyt ilmastonmuutosasian, luontokadon, ennallistamisen, puun käytön rajoitusten, Vihreän siirtymän teknologian ja siihen tarvittavien puitteiden ja vaikean velkaisen taloustilanteemme takia meillä on paljon liikkuvia osia ja epävarmuuksia.
Tästä johtuen näkisin niin kuin käsittääkseni Purrakin, että ei kannattaisi laskea liikaa tähän Vihreään Siirtymään varsinkin liian nopealla intensiteetillä. Rahaa tarvittaisiin kipeästi esimerkiksi soteen.
Purra oli muuten suurin inhorealisti, joka totesi ennen aluevaaleja, että alueiden rahoitus, tietojärjestelmät ja henkilökunta ovat puutteellisia ja tulee ongelmia. Mutta kun se hallintouudistus piti saada tasa-arvoistavana, kustannuksia vähentävänä ja palveluja parantavana sekä kepun erityissyistä (maakunnat), niin se runnottiin läpi rujona.
Marinkin vakuutteli, että kaikki on ok ja ei saa puhua negatiivisia ja kun alueet aloittavat, niin viikossa pääsee kiireettömään hoitoon…
Tarvitaan pellepelottomia, mutta myös jarrumiehiä ja viisaita vastuuntuntoisia päättäjiä, jotka eivät ole liikaa lobbareiden ja rahan perässä.
Tulee mieleen surullisen kuuluisa Valco ja miksei osaltaan Saimaan Kanavakin, joissa oli omat mausteensa.
Ilmoita asiaton viesti
”miksi Suomen pitää olla kunnianhimoisin”
Miksi kukaan ostaisi uutta tekniikkaa perässähiihtäjiltä? Sitäpaitsi, jotta jollekin maalle voisi syntyä kilpailukykyinen vientitoimiala, sellaiset yleensä ponnistavat vaativista kotimarkkinoista ja yritysverkostoista. Poliitikkojen tehtävä ei ole perustaa näitä yrityksiä vaan luoda niille toimintaympäristö. Tietysti voi tapahtua yksittäisiä huteja ja virhearvioita, kuten tapahtuu IT:nkin kanssa. Mutta isossa kuvassa IT lähialoineen tuottaa huikean lisäarvon verrattuna lähtötilanteeseen 1970-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, miksi edelläkävijä Suomi ostaa miljardeilla päästövähennysteknologiaa Saksan, Yhdysvaltojen ja Kiinan tapaisilta perässähiihtäjiltä?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kansantaloustieteen perusperiaatteiden mukaan tuontimarkkinoilta kannattaa ostaa sellaista jonka tuottaminen itse omilla tuotannontekijöillä tulisi kalliimmaksi. Koskee vaikkapa kiinalaisia aurinkopaneeleita.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin sanoen, ihan kansantaloustieteen perusperiaatteiden mukaan uutta tekniikkaa ostetaan perässähiihtäjiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Paneelit ovat bulkkia. Vihreä siirtymä on muutakin kuin paneeleita. Ei pitäisi olla vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt äkkiseltään muista puhuneeni paneeleista mitään. Mainitsemistani maista tulee aika paljon muutakin.
Ilmoita asiaton viesti
No kerro sitten mitä, jos se on mielestäsi olennaista.
Ilmoita asiaton viesti
Että jos olisit Kalevi toimari, niin vastuullasi pantaisiin tulille parit uudet Nokiat..?
Ja rahoittajina pitkälti kaikki työntekijäsi eli veronmaksajat (toki myös muita toimijoita koti- ja ulkomailta).
Mitenköhän olisi, uskaltaisitko…?
Tai miten olisi yöunien laita projektin edetessä..?
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko Teppo sanoa, että onko tämä miten riippumaton tutkimus ja mielipide?
Ilmoita asiaton viesti
Avaudun vielä aiheesta sen verran, että jos olisin tämän Suomi Oy Ltd Corp toimari, niin kyllä minä aikamoiset selvitykset, laskelmat, riskit ja näkemykset (myös kriittiset!!) kuuntelisin ja harkitsisin ennen kuin hankintapäätös tehtäisiin ja siihenkin leivottaisiin mukaan varmistusta ja tsekpoint Charliet, jossa voisi vetää homman Toijalaan ilman sanktioita.
Päätöksen vastuu olisi minun ja lisäksi osakkaana olisivat myös omat fyrkat liossa.
En ole nähnyt tähän osin ideologiseen Vihreään siirtymään liittyen mitään selkeitä roadmappeja ilman mainoskuvitusta, käytäviä keskusteluja tai kriittisiä näkemyksiä (joita on myös monilla asiantuntijoilla) enkä ole tietoinen onko tuulivoimaloiden luonto- ja maisemahaitoista laskettu hintalappua… Tämä jo itsessään laittaa ajattelevan ihmisen mietteliään kriittiseksi mikä ei tarkoita, että olisi sinänsä positiivista kehitystä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaxuhali 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan vain vihreän siirtymän liikennepolttoaineiden hinta sidottaisiin punavihersuomessa pysyvästi edes Saksan vihersiitymän tasolle !
Tänään Saksassa bensa ja diesel 1,775 E / litra ja Suomessa on mitä on. Samalla uutisoitiin jopa hintojen nousevan Suomessa viherpunikkien jakeluvelvoitteen lisän takia jo ensivuoden alusta 50 centillä litralta, jos sekään näille hörhöille riittäisi.
On myös uutisoitu, että pääkaupunkiseudulla on nyt ylitsepääsemättömiä ongelmia päästöjensä kanssa ja kivihiilen vaihtamisesta mihinkään muuhun energiamuotoihin viherpunaisen edes alkeellisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Jo vuosia tätä jaxuhalia seuranneena, kyseessä on ehta tulipunainen ääripunikki, jolla ei mitään luontokiinostusta tietämyyksin muka vihreänä ole konsanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaxuhali 😀
Ilmoita asiaton viesti
Veronmaksajien perse ei kestä tätä vihreää hiertymää.
Ilmoita asiaton viesti
Italia ilmoitti äsken, etteivät he hyväksy EU n päättämää polttomoottoriautojen valmistamisen lopettamista 2035. Kuulemma päätös vahingoittaa paikallista autoteollisuutta.
Nyt Afrikkakomissaari Jutta ( sossu ) varmaan estää italialaisten turistien Suomeen pääsyn ?
Ilmoita asiaton viesti
No perhana, rukataan oletuksia vähän optimistisemmiksi ja laitetaan samalla että tuhat miljaardia.
Ilmoita asiaton viesti
”Vientiteollisuus luo kestävää kasvua
Suomalainen teollisuus tavoittelee aktiivisesti hiilineutraaliutta ja tekee vihreästä siirtymästä hyvää liiketoimintaa. Yritykset pyrkivät kohti hiilineutraaliutta sekä pienentämällä hiilijalanjälkeä että kasvattamalla hiilikädenjälkeä. Suomalaisten toimialaliittojen vuonna 2019 laatimat vähähiilitiekartat ovat olleet kansainvälisestikin ainutlaatuinen hanke.
– Suomalaisen teollisuuden valttikortti on suuri myönteinen kädenjälki ja pieni jalanjälki. Vihreä siirtymä tarjoaa lupaavaa vientipotentiaalia kymmenien miljardien arvosta, Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola alleviivaa.
Vientiteollisuuden menestymisen takaaminen tulevaisuudessa edellyttää ennen kaikkea kolmea asiaa.
Tarvitsemme paljon uusia osaajia. Korkea osaamisen taso ja riittävä osaajien määrä ovat avainasemassa, kun hyvinvointimme rahoittamisen edellyttämä kasvu luodaan.
Meillä on oltava rohkeutta olla kekseliäimpiä. TKI-rahoitusta tulee lisätä pitkäjänteisesti sekä maailmanluokan julkiseen tutkimukseen että yritysvetoiseen, markkinalähtöiseen innovaatiotoimintaan.
Kolmas menestyksen avain on kilpailukyvyn turvaaminen. Tarvitaan johdonmukaista, tavoitteellista ja markkinalähtöistä pitkän aikavälin teollisuuspolitiikkaa.”
https://www.kemianteollisuus.fi/fi/uutishuone/tiedotteet/uusi-selvitys-vientiteollisuus-tuo-puolet-suomen-hyvinvoinnista/
Ilmoita asiaton viesti
Teknologiateollisuus ry on etujärjestö eikä mikään puolueeton asiantuntija. Siellä himoitaan pääsystä syvälle veronmaksajien kukkaroon ei mitään muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän ne kuitenkin himoitse pääsyyn asiakkaidensa kukkaroon.
Kerropa mitä me myisimme ulkomaille ilman teknologiateollisuutta. Turvetta?
Ilmoita asiaton viesti
On varmaan jotain taustaa noille esitetyille luvuille, mutta jotenkin tulee mieleen taikuri Luttisen hattu noista miljardiarvioista.
Oli myös mielenkiintoista havaita, että konsortiossa on Sitra ja yliasiamies Katainen edustettuna mikä on hyvin linjassa ex-sitralaisen(?) Mari Pantzarin maailman pelastamisen kanssa. Sorry vaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Keski-Pohjanmaalle ja Kokkolalle tyypillinen epäorgaanisen kemian tuotanto on tätä päivää ja huomista. Kokkolan kemia tuottaa raaka-ainetta. Vihreä siirtymä ei ole raaka-aineille uhka vaan mahdollisuus. Yhdestä mahdollisuudesta kertoo päivän Keskipohjanmaassa (11.1.) ”vihreää” vetyä ja hiiltä biokaasusta valmistava Hycamite -yritys.”
https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/652194
Ilmoita asiaton viesti
Tiedäthän Teppo, että tuo linkkaamasi jutun yritys tekee liikevaihtoa alle miljoonan ja on tappiollinen. Työllistää toissa vuoden tiedoilla seitsemän ihmistä.
Ilmoita asiaton viesti
Näitä klustereita tai niiden kasaajia on nähty. Milloin se on koulutusosaaminen milloin ilmastoteknologia, AI, VR..
Ja loppujen lopuksi musta pekka jää aina veronmaksajien käteen. Konsultit kyllä tienaavat urakalla.
Järki käteen. Luetelkaa tähän alle se erityinen osaaminen, jota meillä tässä ”siirtymässä” on.
Vaikeutetaan asiaa vielä vähän; sellaista teknologiaa tai immateriaalista osaamista joka skaalautuu Kiinan, Intian, Euroopan tai USAn markkinoille sopivaksi. Ja vientituloiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa yksi näkemys, kts dia 6
https://web-assets.bcg.com/7f/21/abe1990b410c9eb62c55c4c02771/bcg-finland-moonshots-for-green-growth-feb-2023-finnish.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Joo näissä PPT presentaatiossa on osaamista. Kansainvälisesti sekään ei kuitenkaan ole ainutlaatuista, vaan rakenne ja sisältö on pitkälti muualta apinoitua.
Ei nappaa. Kuten totesin; nähty on työn puolesta milloin minkäkin alan osaajia. Konkretiaa kiitos. Toimivia ratkaisuja, joilla on liikevaihtoa, vientiä ja kyky skaalautua.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä löytyy joitain yrityksiä ja tuotteita
https://www.finlandcleantech.fi/companies/
Ilmoita asiaton viesti
ABB ole suomalainen, joten klikkasin auki kaksi siitä seuraavaa.
Viimeisten saatavilla olevien tilinpäätöstietojen perusteella ensimmäisen liikevaihto oli 2.2 ja toisen vähän yli 3 miljoonaa…
Enempää en nyt tälle illalle jaksa. Kuten totesin, pelkkää unelmahöttöä. Sekään ei vielä riitä, että yritys tekisi edes 30 miljoonan liikevaihdon. Silloin kun puhutaan valtioiden infrastruktuuriin liittyvistä hankkeista, 3 miljardia alkaa tuoda jo jonkinlaista uskottavuutta. Jos kohta sekään ei ole paljon.
Ei kannata jatkaa tästä Härkönen. Sinäkin vain heittelet listoja, ilman että vaivautuisit edes perehtymään niihin.
Ilmoita asiaton viesti
Jaxuhali 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Jos ABB vie jotain, kyllä se on Suomen vientiä, vaikka ABB onkin pääosin ulkomaisomisteinen.
Tuossa vielä yksi tilasto. Nyt sitten on esitetty, että tuo 9 mijardin vienti vuonna 2017 voi kasvaa 45 miljardia vuoteen 2035 mennessä. Siitä tässä ”unelmahötössä” on kysysymys. Toki se tilaisuus voidaan sössiä.
https://www.sitra.fi/artikkelit/cleantech-on-jo-merkittava-suomen-taloudel/
Ilmoita asiaton viesti
No hyväksyn työllistävän vaikutuksen osalta. Missä ABB sitten kirjaa voittonsa (joista maksaa verot), on aivan toinen asia.
Vastauksena toiseen kommenttiisi, jäädään odottamaan tuloksia. Enemmän kuin mielelläni olisin tässä asiassa väärässä. Hyvin harvoin olen:)
Ilmoita asiaton viesti
EU:n sääntöjen mukaan tulos pitäisi näyttää siinä maassa jossa se syntyy. Toki tämän osoittaminen pitävästi on vaikeaa ja antaa mahdollisuuden verosuunnitteluun. Joka tapauksessa, vuonna 2021 ABB:n tulos Suomessa oli 260 miljoonaa. Siitä se oletettavasti on maksanut yhteisöveron.
Sellaiset uutiset harmittavat minuakin, joissa kerrotaan kun joku hyvä suomalaisyritys on myyty ulkomaille.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteisövero on toki arvokasta, mutta kun ulkomainen toimija omistaa, niin voiton käyttö investointeihin saattaa helposti heilahtaa muihin maihin tai emämaihin tai osinkoihin…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Mutta jos Suomi pystyy tarjoamaan otollisen toimintaympäristön, voi niistä investoinneista jokunen murunen kohdentua tännekin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa.
Onkohan sitä laskettu, että paljon yhteiskunnan pitää rahoittaa eri infrastruktuureja, jotta meillä olisi otollinen toimintaympäristö? Päästötön energia, energian siirtotiet, energian varastointi, teolliseen toimintaan investoivat ulkomaiset yritykset (es. Wittunen)…
Karkeaa kustannus-hyötyä ajattelen…
Ilmoita asiaton viesti
Ylipäänsä vihreässä siirtymässä tarkoituksena on, että yhteiskunta luo pelisäännöt ja investoinnit tapahtuvat yksityisten toimesta markkinaehtoisesti. Mutta reaalimaailmassa siltarumpupolitiikkaa ei varmaankaan voida kokonaan välttää.
Jos politiikkasuositukset kiinnostavat niin tässä yksi raportti, kts luku 6 alkaen s 238.
http://energywatchgroup.org/wp-content/uploads/EWG_LUT_100RE_All_Sectors_Global_Report_2019.pdf
Ja suositukset siis perustuvat energiajärjestelmään, jollaisessa tutkijoiden mukaan saavutettaisiin paras kustannus-hyöty -suhde.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se toimintaympäristö ole jo ihan tarjolla?
Kantaverkkoyhtiön kulut taitavat kuitenkin jäädä meidän piikkiin, miten sitten sähkön varastointiin ja jakeluun liittyvät investoinnit…?
Eli energiayritykset (iso osa ulkolaisia) tekevät investoinnit ja keräävät myös mahdolliset voitot? Me saamme edullista(?) sähköä, säätövoima toki pelivaramuuttujana sekä lämpöenergian tuotanto, teemme innovaatioita, myymme tuotteita maailmalle ja saamme tuottoa eritoten jos yritys on kotimainen.
Ja yhteiskunta ei tukisi tätä kuten vielä tuulivoimaa 2028 saakka?
Ilmoita asiaton viesti
ABB on yksikkö Vaasassa. Se on yksi kaupungin 160 energiaklusterin yrityksistä. Näiden yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 5 miljardia ja ne työllistävät 12 000 henkilöä. Tuotannosta 80% menee vientiin.
Nämä luvut ovat Vaasan kaltaiselle pikkukaupungille aika merkittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon lisäksi ABB:lla on tehtaat ja tuotekehitystä Helsingin Pitäjänmäellä ja Porvoossa. Merkittäviä nekin.
Ilmoita asiaton viesti
ABB Suomen toimintojen liikevaihto on 2 miljardia ja yritys työllistää täällä 4000 ihmistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnet Kalevin kanssa ABB:tä, niin osaatko kertoa paljon tuosta liikevaihdosta on nyt vihreän teknologian vientiä ja mikä on päätuote tai päätuoteryhmä?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Vuosaaressa enää ole?
Miten sitten liittyvätkään vihreään siirtymään?
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa ja huomenna, tarina kuin Irlantilaisbubin seinällä, huomenna ilmaiset oluet ! Helenin Vuosaaren umpivihreä siirtymävoimalaitos polttaa siihen tahtiin tavaraa, että kuskaaminen tänne tapahtuu kohta ambomaalta asti, kannattavasti 🥳
Ilmoita asiaton viesti
No tällä on sentään työllistävä vaikutus kun rekkarallia ajetetaan yötä päivää ~70 kuormaa vuorokaudessa. Nyt noin 100 km säteeltä mutta tohon tahtiin kun polttavat niin säde pitenee koko ajan. Naantalissa myös tollanen puuntuhoamislaitos jossa taitaa palaa 4x enemmän puuta joka vuorokausi eli rekkaralliakin ajetaan 4x enemmän. Ihanaa vihreää siirtymää tämäkin ja dieselkauppiaat kiittää.
Ilmoita asiaton viesti
Energiantuotannon työllistävä vaikutus on hullua hommaa.
Kannattaa laittaa kampi aidan läpi jalkakäytävän puolelle. Tontin puolelle generaattori ja veivin viereen kyltti: Ei saa vääntää.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä huomistahan ei koskaan tule.
Muistan opiskeluajoilta, 70-luvulta, kun eräs kaveri lainasi minulta kympin ja lupasi maksaa huomenna. Noin kuukauden päästä kämppäni ovi raottui ja sieltä tuli ensin esiin kymppi ja käsi ja sitten koko mies.
Hän sanoi: ”Lupasin maksaa huomenna, mutta maksankin jo tänään.”
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Helenillä ovat huolestuneita kun EU aikoo panna lisää suojelua kehiin eli haketta täytyisi hakea yhä kauempaa ja kauempaa…
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tänne joskus tuotu laivalla pähkinän kuoria poltettavaksi jostain afrikan suunnalta, kuulostaa tosi ekolookiselta 😆 .
Ja tonne Naantalin voimalan varastoon kuskataan runkopuuta haketettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Lienikö erittäin vihreitä (lue tuoreita) kookospähkinän kuoria?
https://www.youtube.com/watch?v=c2UpFPL-CIo
Ilmoita asiaton viesti
Kukaanhan ei kiellä yrityksiä investoimasta ihan mihin haluaa. Ensimmäisenä on kuitenkin aina huuto veronmaksajien rahapussin perään.
Ilmoita asiaton viesti
Kertokaa pari ”tuotetta” jotka tehdään tänään vihreämmin kuin se tehtiin vaikka 5v sitten?
Ja mikä on se uusi vientivaltti? Pääministeri on useasti sanonut että meillä on jotain ilmastoteknologiaa jota muu maailma kilpaa ostaa, mitä/mikä sellainen on?
Ilmoita asiaton viesti
Kun veroeuroja saavat, niin tuotteet vihertyvät kummasti.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1834 perustettu Wärtsilä on hyvä esimerkki suomalaisesta yrityksestä, joka on panostanut ”vihreään siirtymään”.
Ilmoita asiaton viesti
Valmistamalla dieselmoottoreita.
Kyllähän vanha Voikoskikin on niin cleantechia että, kun on yhdeksi toimialakseen maininnut hiilidioksidin talteenoton.
Toki se myy sitä teollisuudelle ja kasvihuoneyrittäjille, eikä ole tietoa, mistä hiilarinsa ottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Wärtsilä valmistaa dieselmoottoreita, se on ihan totta ja Volkswagen valmistaa diselkäyttöusiä autoja. Joten voitte ottaa ihan rauhallisesti ”vihreän siirtymän” suhteen.
Ehkä sana ”vihreä” pitäisi korvata jollain muulla sanalla tässä yhteydessä, ettei osa ihmisistä pahoita mieltänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun persu kuulee sanan vihreä, se näkee punaista. Se on poliittista punavihersokeutta. Sitä on liikkeellä täällä Uudessa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Käviskö ”oikutenmukanen”?
Ilmoita asiaton viesti
Tehdäänkö dieselmoottorit vihreämmin tänään kuin eilen, siitä oli kysymys. Ja tottakait Wärtsilä panostaa koska jatkuvasti lisääntyvä sattumavoima tarvii back up voimalan siihen kylkeen. Jännää että se on sun mielestä vihreää . Mielikuvamarkkinointi on onnistunut täydellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoittaa nettopositiivinen asuminen?
Ilmoita asiaton viesti
Minä asun nettopositiivisesti. vain joka kolmas päivä vituttaa jokin asumiseen liittyvä.
Ilmoita asiaton viesti