Hämeen Sanomat on puolensa valinnut

Hämeen Sanomien historiassa on tapahtunut raju asteittainen muutos. Vielä pari vuosikymmentä sitten lehden toimituspolitiikka oli selvän oikeistolaista. Tällä vuosituhannella lehti on siirtynyt tavoitteellisen journalistikoulutuksen tuloksena ”puolueettomasti” liberaalin vihervasemmiston käsiin. Objektiivisuus ja tasapuolisuus on sysätty sivuun. Pääkirjoitussivullaan lehti ilmoittaa reippaasti yhtenä ainoana maaliskuun päivänä, että perussuomalaisia ei kaivata ja Päivi Räsänen saisi lähteä.

 

Lauantaina 16.3.24 pääkirjoituksessa lehti ilmoittaa linjakseen, että Päivi Räsänen tekisi kirkollekin jo parhaan palveluksen eroamalla. En tiedä, mitä muita tahoja kuin kirkkoa pääkirjoitustoimittaja tarkoittaa, mutta vahva veikkaus on, että eroamalla Räsänen tekisi palveluksen niille voimille, jotka pyrkivät kaikin keinoin heikentämään kirkon asemaa. Hämeen Sanomat on tässä kamppailussa puolensa valinnut.

Jos Päivi Räsänen eroaisi kirkon jäsenyydestä, seurauksena olisi tuhansien muidenkin joukkoero. Hänellä on seuraajia eri FB-ryhmissä yli kymmenentuhatta. On varmaa, että nyt esitetty samansukupuolisten kirkkovihkimisen laillistaminen tuottaisi huomattavan jäsenkadon. Puolet kirkon jäsenistä sallisi homoparien vihkimisen, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella kirkkoon kuuluvista selvä enemmistö ei. Aivan varmasti kirkkolain muutoksen vuoksi tuhannet tulisivat eroamaan. Päinvastainen liike jäisi yksittäistapauksiin.

Kysyminen ankeuttaa?

Kolumnissaan päätoimittaja Tuulia Viitanen päättää, ettei Hämeenlinna kaipaa ankeuttajia. Tällä hän tarkoittaa perussuomalaisia, jotka rohkenivat kysyä perusteita ehdotetulle yli 60 miljoonan euron investoinnille. Perussuomalaisten olisi kaiketi pitänyt yhtyä siihen estottoman hurmiolliseen hypetykseen, jolla muut puolueryhmät ottivat vastaan Hämeen Ammattikorkeakoulun idean siirtää toimintansa ydinkeskustaan.

Lupaa suunnitelman kyseenalaitamiseen ei herunut siitäkään huolimatta, että kyseinen osa perussuomalaisten valtuustoryhmästä ilmoitti, ettei se sinänsä vastusta hanketta ja että se kaikin mokomin haluaisi opiskelijaelämää keskustaan. Mutta tämän jälkeen oli väärin esittää kysymyksiä. Ei saanut kysyä, miten hanke sopii kaupungin talouden tasapainottamiseen. Ei saanut edellyttää selvitystä kannattavuudesta. Ei saanut tuskailla tyhjentyviä tuhansia neliöitä. Ei saanut priorisoida vanhan arvorakennuksen, Lyseon, peruskorjausta. Ei saanut osoittaa, ettei opiskelijoiden liikkumistarve vähene yhtään, koska asuntolat kuitenkin jäävät keskustan ulkopuolelle.

Ei siis olisi saanut sanoa mitään. Päätoimittajan mielestä se oli ankeuttamista, joten perussuomalaisia ei Hämeenlinnassa kaivata. Eipä perussuomalaisten ankeuttavia varoituksia kaivattu silloinkaan, kun ryhmä tahtoi läpivalaista Sunny Car Centerin, hankkeen Euroopan suurimmaksi aiotun autokaupaksi. Kyseenalaistaa ei saa ennen kuin on tehty mahalasku.

Hämeenlinnalla on syytä olla ylpeä ammattikorkeakoulustaan. HAMK on kehittynyt loistavasti kohti maamme kärkeä korkeakoulutuksessa. Johdossa on tehty ahkerasti työtä nykyisen aseman saavuttamiseksi. Siitä hankkeen kyseenalaistamisessa ei ole vähänkään kyse. Mutta mittavien investointien on ehdottomasti ja johdonmukaisesti perustuttava selvästi todettuun tarpeeseen. Mikä se on tässä tilanteessa, jossa kaupungin suurimpia murheita jo valmiiksi ovat tuhansien neliöiden tyhjät tilat?

Eivätkö nykyiset tilat palvele tarkoitustaan? Eikö opiskelijoiden saamiseksi keskustan rientoihin ole yksinkertaisempia ja halvempia ratkaisuja kuten vaikkapa bussit useammin ja myöhemmin? Ovatko kiinteistöjen omistajat sitoutuneet tai selväsanaisesti indikoineet ryhtyvänsä rakentamaan, jos keskustakampus tulee?

Tarve on tärkeintä. Jos sitä ei kyetä uskottavasti osoittamaan, hankkeen käynnistäminen palvelee vain mielitekoa.

TeppoTurja
Perussuomalaiset Hämeenlinna

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, maakuntahallituksen varapuheenjohtaja, velkavetoisen pakkokasvun vastustaja, degrowthisti ja kristitty.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu