Heavy usereiden sote-palveluissa keskeinen integrointitarve

Hyvinvointialueiden taloutta ei tulla ikinä saamaan kuntoon (puhumattakaan, että saataisiin luvattuja säästöjä), jos edelleen hyväksytään, että 10 % väestöstä kuluttaa 80 % palveluresursseista. Juuri tässä tarvittaisiin palvelujen integrointia. Tästä ei kuitenkaan merkkejä ole näkynyt, vaikka kyse oli aivan keskeisestä ajatuksesta, kun sote-alueita ryhdyttiin rakentamaan.
Tuohon kymmenesosaan sijoittuu joukko vakavasti sairaita, jotka tietysti ansaitsevat mahdollisimman hyvän hoidon, mutta ryhmään sisältyy myös melkein tavoitteellisesti elämäntavoillaan terveytensä ja toimintakykynsä tuhonneita. He kuormittavat kaikkia sote-palveluja laidasta laitaan jopa päivittäin.
Tälle omatekoisten moniongelmaisten porukalle pitäisi luoda oma erityinen ”paikkaamonsa”, jotta heidät saataisiin pois valtaenemmistön palvelujonoista sen sijaan, että saavat lain nojalla vapaasti hankkiutua pilleritarpeissaan tai hoitoa saamaan mihin ja milloin vain tahtovat.
Paitsi sote-palveluja he kuluttavat sumeilematta myös pelastuslaitosten resursseja sekä Kelan maksamana taksipalveluja. Kelasta saavat kaiken muunkin enemmän tai vähemmän välttämättömän elämiseen tarvitsemansa. Hyödyntääkseen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti yhteiskunnan palveluja heistä osa työllistää kohelluksineen ja tappeluineen poliisia ja oikeuslaitosta.
Kyllä, tämä on kylmää puhetta, johon pohjattoman varakas vasemmisto tietysti reagoi syyttäen epäinhimillisyydestä vedoten YK:n ihmisoikeuksien julistukseen. Mutta meillä ei yksinkertaisesti ole määrättömästi varaa paapoa holtittomasti elävää porukkaa. Yhteiskunta on ottanut aivan liikaa huolehtiakseen hyvinvoinnista myös niiltä osin, minkä voidaan katsoa kuuluvan ensisijaisesti kansalaisen omalle vastuulle.
Yhteiskunta katsoo voivansa määritellä, missä toimintakunnossa oleva vanhus selviytyy yksin kotonaan eikä ansaitse ympärivuorokautista hoivaa. Samantyyppisin perustein olisi mahdollista määritellä kriteerit, joilla elämäntavoillaan moniongelmaiseksi hankkiutunut henkilö voitaisiin ohjata erityiseen integroitujen sote-palvelujen piiriin.
TeppoTurja
Perussuomalaiset Hämeenlinna

Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, aluevaltuutettu, velkavetoisen pakkokasvun vastustaja, degrowthisti ja kristitty.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu