Kiinteistön arvo on väärä peruste kiinteistöverolle

Väkipakolla maaliin työnnetty sote-uudistus siirtää suurimman osan kuntaverotuloista hyvinvointialueille (joita jatkossa kutsun mielelläni hv-alueiksi) ja jättää kunnat kituuttamaan jäännöserällä koulutuksen, kunnallistekniikan, pakollisten investointien ja vanhoihin otettujen velkojen hoitamisen yms. kanssa. Olen tosin saanut olla todistamassa, että kehnoja näkymiä kuntatalouden kehityksessä eivät kaikki edes näe, vaan jatkavat strategioiden päivittämistä aivan kuin nousukauden kultaisina vuosina.

Jo nyt on merkkejä, että menetettyjä tuloja haluttaisiin korvata kiristämällä kiinteistöverotusta ja keksimällä uusia hulevesimaksun kaltaisia rahastusautomaatteja. Tietysti tuloja menojen kattamiseksi on löydettävä. Asukasluvun kasvuunkin on kyseenalaista turvautua, kun merkittävä osa näin saadusta kasvusta kuluttaa verokertymää enemmän kuin kasvattaa sitä.

Kiinteisöveron uudistusta on valmisteltu jo viiden hallituksen aikana. Se piti saada valmiiksi jo 2020, mutta nyt tavoite on vuodessa 2024. Lakiluonnosta odotellaan hiljakseen lausuntokierroksille. Valitettavasti uudistuksessa kiinteistöveron määräytymisperusteeseen uhkaa jäädä perustavaa laatua oleva ajatuksellinen kardinaalivirhe.

Uudistusta on katsottu tarvittavan siksi, että veron perusteena oleva kiinteistön arvo ei useinkaan vastaa kiinteistön käypää eli markkina-arvoa. Tämä halutaan korjata. Tarkoitus on kaiken lisäksi seurata reaaliaikaisesti hintatason muutoksia vuosittain toteutuneissa kaupoissa.

Tahdotaan siis luoda uusi verotuksellinen instrumentti, jolla kiinteistön omistajaa rangaistaan kiinteistön arvon noususta. Tämä ei mahdu oikeustajuun. Kiinteistö on aikanaan tullut hankittuksi verotetuilla tuloilla. Sitä on kunnostettu ja ylläpidetty jo ainakin kertaalleen verotetuilla tuloilla. Tahdotaanko näin menetellen jarruttaa kiinteistöjen jalostamista ja korjaamista?

Oikeudenmukainen kiinteistövero perustuisi kiinteistön arvon sijaan siihen, missä määrin kiinteistö rasittaa kunnan taloutta esimerkiksi tiestön kunnossapidon ja ylläpidettävien palvelutarpeiden osalta. Tässä vaikuttava tekijä olisi ehkä myös tila- ja tonttikoko.

Tämänkaltainen uudistus kiinteistöveron määräytymisperusteisiin merkitsisi myös tasa-arvoa eri kiinteistötyyppien väliseen kohteluun. Kiinteistön kaavallisesta asemasta seuraavat tekijät eivät periytyisi, vaan kiinteistöä kohdeltaisiin yhteisesti määräytyvin ja mitattavin perustein. Oleellista olisi, ettei kiinteistön omistamisesta ja hankinnasta rangaistaisi vuosi toisensa jälkeen.

 

TeppoTurja
Perussuomalaiset Hämeenlinna

Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, aluevaltuutettu, velkavetoisen pakkokasvun vastustaja, degrowthisti ja kristitty.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu