LÄNSIMAISILLE ARVOILLE TULEE KOVA HINTA

Ensimmäiset hetket harjoittaa reipasta jälkiviisautta lähestyvät. Puoli vuotta Venäjän barbaarisen sodan aloittamisesta itsenäistä valtiota kohtaan on kulunut. Muu maailma on reagoinut tavalla, josta se myös itse joutuu monin tavoin kärsimään. Talouspakotteet, taloudellisesta yhteistyöstä vetäytyminen, hyökkääjän eristäminen kaikilla yhtiskuntaelämän aloilla, Ukrainan avokätinen tukeminen humanitäärisesti sekä aseita ja muuta varustusta toimittamalla ovat tietysti johtaneet Venäjän vastatoimiin.

***

Toistaiseksi voimakkain keino on perustunut Venäjän lähes ainoaan vaihtovaluuttaan, luonnonvaroihin. Sen suunnitelma Euroopan ajamiseksi energiakriisiin voitiin toteuttaa ehkä ajateltua aikaisemmin. Maanosa ajettiin suoranaiseen pulaan ja hintojen karkaamiseen tasolle, jota ei kukaan ole voinut kuvitella. Saksa astui virittämäänsä ansaan päättämällä ilmastoidealismissaan sulkea ydinvoimalansa ja heittäytyi venäläisen kaasun varaan. Nyt koetun perusteella se tuskin toimisi samoin.

***

Suomen Natoon liittymistä vastustava selvä vähemmistö osasi tietysti varoittaa seurauksista. Että menettäisimme viisi prosenttia viennistämme. Että ilmoittaisimme uhkarohkeasti luopuneemme näennäisestäkin puolueettomuudestamme. Että vuosikymmenien mittainen rakentava ja rauhoitteleva dialogi päättyisi. Että meille tulisi täällä vilu ja nälkä.

***

Kehtaan väittää, että suomalaisille nyt maksettavaksi tuleva hinta ei ole yllätys. Toki tajuamme, mitä tarkoittaa naapurin suurilta markkinoilta vetäytyminen ja selväsanainen puolen valinta. Emme tahtoneet taipua ahkeran trollaamisenkaan tuottaman pelottelun alla. Kaikki uutisten välittämä raakalaismainen julmuus ja siviilien määrätietoinen tuhoaminen ovat synnyttäneet uhrautuvan tahdon tukea Ukrainan pyrkimystä säilyttää itsenäisyytensä ja liittymistä osaksi eurooppalaista arvoyhteisöä, johon ei kuulu muun muassa toisinajattelijoiden murhailu.

***

Kun tiedämme, miten suunnaton urakka tulee olemaan Ukrainan jälleenrakentamisessa, ymmärrämme, että se ei voi olla vaikuttamatta omaan elintasoomme ja hyvinvointiimme Euroopassa. Valtioiden ja kansalaisten huomataan asettuneen käsittämättömän yksimielisesti Ukrainan taakse. Valmius ottaa kantaaksemme sodan seuraukset myös meille itsellemme vaikuttaa yhdistävän koko läntistä maailmaa.

***

Entä jos kuitenkin olisimme jättäneet Nato-jäsenyyshakemuksen tekemättä? Entäpä jos kuitenkin olisimme irtaantuneet yhteisestä pakotepolitiikasta? Vienti Venäjälle jatkuisi entiseen tahtiin, ehkä vilkkaamminkin. Erityisiä ponnisteluja sähkönsaannin varmistamiseksi ei tarvittaisi, sillä se laiha siivu, jonka energiaa tuomme idästä, olisi edelleen käytössä. Motiiveiltaan arveluttavat kiinteistökaupat saisivat esteettä jatkua. Ja niin edelleen.

***

Lyhyen tähtäyksen itsekkäät hyödyt eivät kuitenkaan saa painaa mitään sen rinnalla, että oikeus toteutuu, että yhteisesti hyväksymistämme moraalinormeista pidetään kiinni. Voi olla, että ensi talvena suihkusta pitää selviytyä parissa minuutissa. Voi olla, että osa huoneista on pidettävä kylmänä. Voi jopa olla, että inflaatio ottaa vielä lisää kierroksia ruokakaupassa. Mitä eteen tuleekin, se on vain siedettävä. Arvaamattoman hirmuhallitsijan armollisuudeksi naamioidun jatkuvan uhan alle ei pidä jättäytyä.

 

TeppoTurja
Perussuomalaiset Hämeenlinna

Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, aluevaltuutettu, velkavetoisen pakkokasvun vastustaja, degrowthisti ja kristitty.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu