Puoluetukijärjestelmä uhkaa demokratiaa

Puoluetukijärjestelmien haitallisuudesta on keskusteltu vuosikymmenet. Etenkin vaalien lähestyessä vaatimuksen tukien leikkaamiseksi tai jopa lopettamiseksi nousevat usein esiin. Keskustelulla on ollut taipumus tyrehtyä, kun vaalit ovat ohi ja päästään laskemaan, paljonko mikin puolue vaalituloksensa perusteella kuittaa.
Erityisen kyseenalaista puoluetuissa on periaate, jonka mukaisesti puoluetuen suuruus niin valtion kuin kuntienkin toimesta määräytyy puolueen saaman kannatuksen mukaisesti. Puoluetuesta on näin muodostunut pikemminkin palkinto eikä suinkaan tuki siinä mielessä, mitä tukemisella yleisesti ajatellaan. Tukeahan tarvitsisivat mieluummin ne, joilla olisi uutta ja raikasta tarjottavaa.
Tämänsuuntaisilla esityksillä ei tietenkään olisi minkäänlaisia menestymisen edellytyksiä, koska suurimmat puolueet eivät sellaista tule milloinkaan hyväksymään. Ainoa mahdollisuus olisi koko tukijärjestelmistä luopuminen riittävien paineiden kasvettua veronmaksajilta kerättyjen varojen ohjaamiseksi niiltäkin osin yhteiskunnan palveluihin. Poliittista tahtoa moiseen epäitsekkyyteen on tietysti turhaa odottaa.
Nykymuodossaan puoluetuet ovat omiaan jarruttamaan yhteiskunnan kehittämistä. Maailman ja tilanteiden muuttuessa syntyvillä uusilla aatteilla ei ole mahdollisuutta tulla laajasti kansan tietoisuuteen, koska puoluetuet tarjoavat vanhoille ja luutuneille ajatuksille voimavaroja panostaa omien asemiensa pönkittämiseen ylivertaisesti enemmän. Demokratian toteutuminen käy näin kyseenalaiseksi.
Räikeimmillään puolueiden tukemisen ongelmat näkyvät poliittisten nuorisojärjestöjen tukemisen kohdalla. Siellä vanhat ja vakiintuneet aatesuunnat kahmivat suurimmat rahat suoraan ja lukuisten peitejärjestöjensä kautta. Tämän lisäksi niille on avattu mahdollisuus määritellä, minkälaiset ajatukset ovat tuen saamiseen kelvollisia. Näin on suljettu tukien ulkopuolelle nuorisojärjestöjä varsin kyseenalaisin perustein.
Hyvinvointialueista on muodostumassa kolmas uskomaton hallinnollinen himmeli. Toimielimiä kehitetään ilman minkäänlaista pyrkimystä hillitä hallinnon menoja. Aluevaltuustoillekin on jo säädetty omat vuotuiset ryhmätukensa, mikä on pois vaikkapa mahdollisuudesta korjata hoitohenkilöstön palkkoja.
Perussuomalaiset ovat päättäneet olla vastaanottamatta aluevaltuustopaikkojen määrään sidottua puoluetukea. Jotta silmittömään hillotolppien ja -paljujen pystyttämiseen voitaisiin toivoa muutosta, olisi ilahduttavaa saada kaikki puolueet tähän mukaan.
TeppoTurja
Perussuomalaiset Hämeenlinna

Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, aluevaltuutettu, velkavetoisen pakkokasvun vastustaja, degrowthisti ja kristitty.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu