15 miljardin euron säästöt julkisen sektorin toimintaa tehostamalla?

Yleisen luulon mukaan julkisen sektorin kulutuksen leikkaaminen tarkoittaa terveydenhuollon ja muiden hyvinvointipalveluiden alasajamista? Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Julkisen sektorin leikkaaminen tarkoittaa kyllä, että tarpeettomia palveluita leikataan. Mutta tarpeellisten palveluiden kohdalla se tarkoittaa, että prosesseja tehostamalla saadaan säästöjä ja parannetaan työntekijöiden työhyvinvointia.
 
Tiedän saamani luottamuksellisen palautteen perusteella, että julkisen puolen prosesseissa on rutkasti tehostamisen varaa. Tämä näytettiin toteen myös Etelä-Karjalassa, kun sen sosiaali- ja terveyspiiri Eksote sai ylilääkärikseen Juha Kemppisen. Kemppinen kollegoineen laittoi mielenterveys- ja päihdevastaanottojen prosessit kertaheitolla sellaiseen kuntoon, että esimerkiksi potilaskäyntien määrää saatiin nostettua 12 prosenttia. Samalla poistettiin hoitojonot ja parannettiin hoivan laatua. Veikkaan, että myös työntekijöiden työhyvinvointi kasvoi, kun työtehtävistä karsittiin tarpeettomia tehtäviä ja työn merkityksellisyys vahvistui.
 
Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan budjettiesitys vuodelle 2021 on 17,6 miljardia euroa. Jos koko hallinnonala toteuttaisi 12 % tehokkuutta lisää tuovat prosessiuudistukset, olisi säästö pelkästään valtion budjetissa vuositasolla n. 2,1 miljardia euroa. Jos sama tehokkuusparannus saavutettaisiin kaikissa julkisen sektorin toimissa, säästö olisi karkeasti 15 miljardia euroa vuodessa. Koko Suomen kestävyysvaje olisi kurottu umpeen ja meille jäisi vielä viitisen miljardia euroa ylijäämää.
 
Jos Suomen ja suomalaisten ongelmat ratkaistaisiin veroja korottamalla ja julkisia menoja kasvattamalla, olisi ne ongelmat jo ratkaistu. Todelliset ratkaisut löytyvät toiminnan tehokkuutta parantavasta prosessikehityksestä ja rakennemuutoksista.
 
Kun joku seuraavan kerran kysyy sinulta, että ”leikataanko päiväkodeista, kouluista ja terveydenhuollosta?”, niin sano, että ei tarvitse. Leikataan tehottomuudesta. #terestroika
Teren somet: 🦁 FACEBOOK 🦁 TWITTER 🦁 YOUTUBE 🦁 INSTAGRAM
teresammallahti

Vapautta rakastava kokoomuslainen Espoosta. Some-viestinnän asiantuntija. #Terestroika Tarvitsetko apua some-viestinnässä tai some-kanavan rakentamisessa? Laita kernaasti viestiä: sammallahti.tere@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu