Hoitajamitoituksen nosto on vuosikymmenen silmänkääntötemppu

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti, että hallitus aikoo jättää eduskunnalle esityksen vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen nostamisesta 0,7:ään. Jo lähtökohtaisesti kiinteä hoitajamitoitus on järjetön ajatus, kun laitoksesta ja sen asukkien kunnosta riippuen hoitajatarve voi olla mitä tahansa esimerkiksi 0,3-1,2 väliltä. Kiinteällä hoitajamitoituksella siis aiheutetaan toisaalla aliresursointia ja toisaalla valtavaa hävikkiä.

Parempi malli olisi kouluttaa julkisen sektorin hankkinnoista vastaavia ihmisiä kilpailuttamaan oikein ja valvomaan kilpailutuskriteerien toteutumista. Tällöin saataisiin kaikki laitoksiin sama hyvinvointistandardi huolimatta siitä, mikä henkilöstön määrä on. Ja valvonnalla saataisiin palveluntarjoajat ylläpitämään hoivan tasoa.

Tosiasiat tiskiin:
– Hoitajamitoituksen nostamiseen tarvitaan vähintään 200 M€ + 4400 hoitajaa. Summa voi olla merkittävästi isompikin riippuen kunnallisen alan TES-neuvotteluiden tuloksista.
– Rahat on loppu, hoitajia ei ole.
– Sitovaksi hoitajamitoitus muuttuu vasta, kun nykyinen hallitus lähtee seuraavalle eduskuntavaalilomalle.

Toisin sanoen, hallitus on ostamassa itselleen propagandavoittoa vanhuspalveluiden ”parantamisesta”, mutta laskun maksaminen jää seuraavan hallituksen ongelmaksi. Tietysti siirtymäaika täytyy olla, mutta sen päättymisajankohta on takuulla mietitty tarkasti. On menossa vuosikymmenen silmänkääntötemppu, älkää menkö halpaan. #terestroika

Teren muut somet: 🦁 FACEBOOK 🦁 TWITTER 🦁 YOUTUBE 🦁 INSTAGRAM

teresammallahti

Olen poliitikko ja Ajatuspaja Liberan sisältöjohtaja. Vapaa-ajallani teen poliittisia Youtube-videoita, vaikutan Kokoomuksessa ja pidän perheestä huolta. Arvo- ja markkinaliberaali. Yhteystiedot osoitteessa http://www.libera.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu