EVA:n tutkimus osoittaa: Suomalaiset arvostavat työntekoa, sosiaaliturvaa myönnettävä vain tarpeeseen

Viime viikolla julkinen keskustelu pyöri rikkaista tehtyjen yleistysten ympärillä. Kuinka ollakaan, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkaisi eilen kyselytutkimuksensa tulokset, joista näkee, että suomalaiset paljolti jakavat rikkaiden näkemykset esimerkiksi sosiaaliturvasta ja työnteon merkityksestä yhteiskunnalle.

Suomalaiset vaikuttavat olevan hyvin käytännönläheisiä työntekoon ja yhteisen kakun leipomiseen liittyvissä asioissa. Kaikkien tulee osallistua parhaansa mukaan, eikä vapaamatkustamista katsota hyvällä.

Niinpä joku vääräleuka voisi viime viikon keskustelua mukaillen kysyä esimerkiksi, että ”ovatko suomalaiset vieraantumassa suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta”? Pitäisikö asiaintilan korjaamiseksi ”suomalaiset verottaa takaisin todellisuuteen”? En jää henkeäni pidätellen odottamaan eräiden toimittajien ja poliitikkojen riemukkaita yleistyksiä siitä, kuinka suomalaiset ovat muka epäempaattisia ja itsekkäitä. Koska eivät tietenkään ole.

Ehkä me vain voisimme hyväksyä, että viime viikolla julkisuudessa kuullut väitteet määrittelemättä jääneen pohjoismaisen mallin ja universalismin ihanteista eivät kuvaa todellisuutta kovinkaan hyvin? En silti usko, että korkeampi verotus olisi keino vahvistaa kenenkään ymmärrystä todellisuudesta, päin vastoin.

Elintason parantuminen työnteon funktiona on läpi ihmiskunnan historian jatkunut vakio. Niin ihmisten toimeentulo kuin hyvinvointivaltion palvelutkin rahoitetaan yksityishenkilöiden työn hedelmiä verottamalla, Olisi vähintäänkin yllättävää, jos riistoverotettu suomalainen työmuurahainen ei haluaisi muidenkin osallistuvat keon rakentamiseen. Minusta ainakin on kansantaloudellisesti perusteltua todeta, että suomalaisen sosiaaliturvan ja työn verotuksen suhde luo väärän kannustimen vapaamatkustamiselle. Vika ei tietenkään ole köyhissä, vaan järjestelmän rakentaneissa poliitikoissa.

Näiden asioiden ääneen toteaminen ei ole mikään ”kova arvo”, kuten sain viime perjantaina Sannikka & Ukkolan lähetyksessä kuulla. Odotus kaikkien suomalaisten osallistumisesta Suomi-nimisen hyvinvointivaltion rahoittamiseen, tietysti mahdollisten rajoitteidensa puitteissa, ei ole ”kova arvo”, vaan ainostaan kohtuullista ja moraalisesti oikein. #terestroika

teresammallahti

Työkseni vastaan Ajatuspaja Liberan sisältötuotannosta. Vapaa-ajalla teen kansalaisvaikuttamista omaan lukuuni ja/tai nautiskelen elämästä muilla tavoin. Arvo- ja markkinaliberaali. Mielestäni jokaisen ihmisen tulee saada elää vapaasti rikkomatta muiden ihmisten vapauksia. Yhteystiedot osoitteessa <a href="http://www.libera.fi" title="www.libera.fi">www.libera.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu