Hallitus kaataa hoitajamitoituksen kustannukset seuraavan hallituksen harteille

Seuraa oppitunti aiheesta Likaiset poliittiset temput – Kuolleen miehen kytkin osana lakiuudistusta.
 
Kuten kaikki muistavat, vasemmistopuolueet ostivat itselleen vaalien alla kannatusta vaatimalla kiinteää 0,7 hengen hoitajamitoitusta osaksi vanhuspalveluista säädettyä lakia. Sittemmin hallitus on joutunut myöntämään ainakin seuraavat asiat:
 
– Rahat ei riitä.
– Hoitajat ei riitä.
– Aika ei riitä.
– Ei takaa palvelun laatua.
 
Kaikki tämä oli tiedossa jo vaalien alla, mutta erityisesti journalistien ammattikunta tuolloin alensi itseään keskittymällä klikkiotsikoihin tutkivan journalismin sijaan. Näitä tosiasioita esille tuovat leimattiin vaalitaistelun tiimellyksessä armotta vanhuksia vihaaviksi sortajiksi nykyisten hallituspuolueiden toimesta.
 
Nyt työryhmän esitys on valmis ja hallituksen edustajat tapansa mukaan yrittävät pliisujen iskulauseiden siivittämänä kerätä kaikki poliittiset irtopisteet kotiin, mitä vietävissä on.
 
Paitsi että: Esityksen mukaan laki hoitajamitoituksesta tulisi sitovasti voimaan vasta siirtymäajan jälkeen, reilun kolmen vuoden päästä 1.4.2023 alkaen. Voi olla sattumaa, tai voi olla olematta, että kyseinen päivä on vain pari viikkoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja, jolloin nykyinen hallituskin on jo vaalilomilla.
Vanhuspalveluiden hoitajamitoitus, tai siis henkilöstömitoitus, tulisi sitovaksi vasta ensi eduskuntavaalien alla.
 
Toisin sanoen, hallituspuolueet voivat sanoa tehneensä lupaamansa hoitajamitoituksen, mutta jättää kantamatta poliittisen vastuun uudistuksen kansantaloudellisista vaikutuksista. Jos ensi vaalit vievät nykyiset hallituspuolueet oppositioon, voivat ne jälleen kerran aloittaa vanhan tutun räksytyksen ”hallituksen kylmäävästä ja epäinhimillisestä leikkauspolitiikasta”, kun lain asettamat vaatimukset ajavat kuntia selvitystilaan ja velkavipu on nykyisen hallituksen jäljiltä ääriasennossa.
 
Tämä on oppikirjaesimerkki siitä, kuinka omista vastuuttomista vaalilupauksista rakennetaan miina poliittisille vastustajille. Satojen miljoonien eurojen vaalilupaus on nyt kaatumassa vuonna 2023 aloittavan hallituksen niskaan. En muista koskaan nähneeni näin härskiä poliittista vedätystä.
 
Muutenkin, kiinteä hoitajamitoitus ei ole laadullinen mittari, jolla seurataan hoidettavien hyvinvointia tai saamansa palvelun tasoa. Digi-intoileva hallitus ei myöskään näytä ottavan huomioon esimerkiksi robotisaation tai muun työn tehostamisen vaikutusta. Kiinteä hoitajamitoitus on yhtä järjetön idea kuin sama nopeusrajoitus kaikilla Suomen teillä.
 
Toivon hallituksen palauttavan esityksen valmisteluun. Ja jos näin käy, toivon opposition palkitsevan järjen ääntä kuuntelevan hallituksen selkääntaputuksilla. #terestroika
teresammallahti

Olen poliitikko ja Ajatuspaja Liberan sisältöjohtaja. Vapaa-ajallani teen poliittisia Youtube-videoita, vaikutan Kokoomuksessa ja pidän perheestä huolta. Arvo- ja markkinaliberaali. Yhteystiedot osoitteessa http://www.libera.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu