Hoitajamitoitus-katastrofin ensimmäinen kuukausi: Rahat lopussa, hoitajat lopussa

Muistatteko lupauksen hoitajamitoituksen nostamisesta? Siis sen vaalilupauksen, jonka avulla vasemmisto voitti vaalit ja Kokoomus totuutta puoluestaessaan todennäköisesti menetti pääministerin paikan? Laki hoitajamitoituksesta astui voimaan lokakuun alussa ja nyt jo tulee kitkerää palautetta kentältä.

Täysin yllätyksettömästi ongelma on juuri se, mistä etukäteen varoiteltiin (video): Ei ole rahaa eikä hoitajia. Ja nyt on kyseessä vasta siirtymäajan ensimmäinen vaihe. Laki hoitajamitoituksesta tulee täysimääräisesti voimaan vasta, kun nykyinen hallitus on jo seuraavilla eduskuntavaalilomilla. Toisin sanoen, edessä siintävä hoiva-alan katastrofi jää seuraavan hallituksen selvitettäväksi. Ei ole vaikeaa ennalta nähdä, että parin vuoden päästä uusi hallitus yrittää epätoivoisesti pelastaa Suomen taloutta syöksymästä selvitystilaan ja samalla vasemmistopopulistit kiljuvat kurkku suorana, kuinka epäinhimillistä oikeistopolitiikkaa tekevät porvarit syöksevät yhteiskunnan vähäosaisia turmioon.
 
Ennen vaaleja kirjoitin, että vanhustenhuollon ongelma ei ole hoitajamitoitus, vaan asianmukaisten hoitokriteerien asettaminen ja hoivan laadun varmistus. Erilaiset hoivayksiköt tarvitsevat eri määrän hoitajia, joten hoitajien oikea määrä löydetään vain kirjaamalla palveluiden kilpailutusta ohjaava laatustandardi: Monestiko päivässä hoidettavan pitää saada ruokaa, kuinka usein lakanat on vaihdettava, milloin pitää päästä ulkoilemaan, jne, jne. Ja kun tilaaja, eli esim. kunta, valvoo laatustandardin toteutumista, varmistutaan hoivan laadun täyttävän sopimuksessa asetetut kriteerit. Siinä ongelma ja ratkaisu pähkinänkuoressa.
 
Mutta, tässä ollaan. Tuntuu älyttömältä, että äänestäjät nielivät pajunköyden hoitajamitoituksesta vappusatasen kyytipoikana. Seuraavaksi pikavippihallitus säätää oppivelvollisuuden pidentämisen, joka tulee olemaan samanalainen kallis ja tehoton harjoitus. Älkää menkö halpaan, kaikki mikä kiiltää, ei ole kultaa. #terestroika
 
Teren somet: 🦁 FACEBOOK 🦁 TWITTER 🦁 YOUTUBE 🦁 INSTAGRAM
teresammallahti

Vapautta rakastava kokoomuslainen Espoosta. Some-viestinnän asiantuntija. #Terestroika Tarvitsetko apua some-viestinnässä tai some-kanavan rakentamisessa? Laita kernaasti viestiä: sammallahti.tere@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu