Huonon retoriikan oppitunti – Entä, jos työttömiltä vaadittaisiin ”työnvälttelyn” lopettamista?

#430miljoonaa-kampanjan järjestöt poliittisine tukijoineen hämmästelevät, miksi kampanjasta on noussut kohu. Kokeillaan vertauskuvaa: Mitä tapahtuisi, jos verovaroin ruokitut kansalaisjärjestöt perustaisivat kampanjan, jossa vaaditaan heikennyksiä työttömyysturvaan. #800miljoonaa-kampanjan (työttömyysturvan kustannus valtion budjetissa) nettisivulla vaadittaisiin ”loppua laiskottelulle” ja ”työnvälttelylle”.

Kun höhlästä retoriikasta nousisi aivan oikeutetusti kohu, leimaisi kampanjatiimi kriitikot valehtelijoiksi, meuhkaajiksi ja rokotekriittisiin verrattaviksi häiriköiksi. ”Miksi kampanjaa arvostellaan?”, kysyisi kampanjaväki, sillä tarkoitushan on hyvä: Saada työttömät töihin tahkoamaan rahaa, jolla hyvinvointivaltio selviää koronakriisistä. Tietysti osa rahoista pitäisi saada kampanjajärjestöjen budjetteihin, mutta siitä tavoitteesta ei niin pidettäisi meteliä.

Osa kampanjan pöljästä retoriikasta hurjistuneista lahjoittajista vetäisi kampanjajärjestöiltä rahallisen tuen. Heitä nimiteltäisiin iilimadoiksi ja heistä maalattaisiin kuvaa silkkaa itsekkyyttään kehitysmaiden lapset pettävinä luopioina. Huolimatta tietysti siitä, että lahjoituksia voi tehdä myös puoluepoliittisiin kampanjoihin sitoutumattomien järjestöjen kautta.

En siis esitä, että työttömyys olisi laiskottelua tai työn välttelyä. Varmasti pienelle vähemmistölle on, samalla tavalla kuin osa suomalaisista kiertää veroja. Näihin ongelmiin on syytä puuttua, ei siinä mitään. Mutta jos siinä mennessä tuomitaan myös syyttömiä sekä solvataan ja epäinhimillistetään jotain ihmisryhmää, niin se on yksiselitteisesti väärin.

Em. esimerkin toteutuessa kampanjan ykkösnimet olisivat jo pyytäneet anteeksi ja kampanjamateriaali olisi muutettu järkevämmäksi, kuten oikein olisikin. Mutta 430miljoonaa-kampanjan väki on valinnut hyökätä katumusta osoittamatta jopa kriitikoidensa persoonaa kohtaan. Se on mielestäni kohtuutonta. Kampanjaväen olisikin syytä vetäytyä peilin eteen pohtimaan, miten meni noin omasta mielestä? Vielä ehtii pyytää anteeksi ja muokata kampanjasta veronkiertoon ja verotuksen neutraaliuteen aidosti vaikuttavan taidonnäytteen. #terestroika

Teren somet: 🦁 FACEBOOK 🦁 TWITTER 🦁 YOUTUBE 🦁 INSTAGRAM

teresammallahti

Vapautta rakastava kokoomuslainen Espoosta. Some-viestinnän asiantuntija. #Terestroika Tarvitsetko apua some-viestinnässä tai some-kanavan rakentamisessa? Laita kernaasti viestiä: sammallahti.tere@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu