Huonon retoriikan oppitunti – Entä, jos työttömiltä vaadittaisiin ”työnvälttelyn” lopettamista?
#430miljoonaa-kampanjan järjestöt poliittisine tukijoineen hämmästelevät, miksi kampanjasta on noussut kohu. Kokeillaan vertauskuvaa: Mitä tapahtuisi, jos verovaroin ruokitut kansalaisjärjestöt perustaisivat kampanjan, jossa vaaditaan heikennyksiä työttömyysturvaan. #800miljoonaa-kampanjan (työttömyysturvan kustannus valtion budjetissa) nettisivulla vaadittaisiin ”loppua laiskottelulle” ja ”työnvälttelylle”.
Kun höhlästä retoriikasta nousisi aivan oikeutetusti kohu, leimaisi kampanjatiimi kriitikot valehtelijoiksi, meuhkaajiksi ja rokotekriittisiin verrattaviksi häiriköiksi. ”Miksi kampanjaa arvostellaan?”, kysyisi kampanjaväki, sillä tarkoitushan on hyvä: Saada työttömät töihin tahkoamaan rahaa, jolla hyvinvointivaltio selviää koronakriisistä. Tietysti osa rahoista pitäisi saada kampanjajärjestöjen budjetteihin, mutta siitä tavoitteesta ei niin pidettäisi meteliä.
Osa kampanjan pöljästä retoriikasta hurjistuneista lahjoittajista vetäisi kampanjajärjestöiltä rahallisen tuen. Heitä nimiteltäisiin iilimadoiksi ja heistä maalattaisiin kuvaa silkkaa itsekkyyttään kehitysmaiden lapset pettävinä luopioina. Huolimatta tietysti siitä, että lahjoituksia voi tehdä myös puoluepoliittisiin kampanjoihin sitoutumattomien järjestöjen kautta.
En siis esitä, että työttömyys olisi laiskottelua tai työn välttelyä. Varmasti pienelle vähemmistölle on, samalla tavalla kuin osa suomalaisista kiertää veroja. Näihin ongelmiin on syytä puuttua, ei siinä mitään. Mutta jos siinä mennessä tuomitaan myös syyttömiä sekä solvataan ja epäinhimillistetään jotain ihmisryhmää, niin se on yksiselitteisesti väärin.
Em. esimerkin toteutuessa kampanjan ykkösnimet olisivat jo pyytäneet anteeksi ja kampanjamateriaali olisi muutettu järkevämmäksi, kuten oikein olisikin. Mutta 430miljoonaa-kampanjan väki on valinnut hyökätä katumusta osoittamatta jopa kriitikoidensa persoonaa kohtaan. Se on mielestäni kohtuutonta. Kampanjaväen olisikin syytä vetäytyä peilin eteen pohtimaan, miten meni noin omasta mielestä? Vielä ehtii pyytää anteeksi ja muokata kampanjasta veronkiertoon ja verotuksen neutraaliuteen aidosti vaikuttavan taidonnäytteen. #terestroika
”Mutta jos siinä mennessä tuomitaan myös syyttömiä sekä solvataan ja epäinhimillistetään jotain ihmisryhmää, niin se on yksiselitteisesti väärin.”
En ole kovin tarkkaan seurannut kampanjaa. Missä kohden he noihin syyllistyvät?
Ilmoita asiaton viesti
Siinä kohtaa, kun kaikki listaamattomista yhtiöistä osinkoja nostavat leimataan ”verovälttelijöiksi”. Twitterissä tukensa kampanjaan osallistuvilta järjestöiltä vetäneitä tahoja kutsuttiin iilimadoiksi ja ties miksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kampanja tai siihen osallistunut tahoko siis kutsui iilimadoiksi vai ihan joku satunnainen tili Twitterissä?
Eikä kampanja leimannut kaikkia osinkoja nostavia vaan kävi materiaaleissaan aika seikkaperäisesti läpi mikä tulonmuunnossa on ongelmallista.
Ilmoita asiaton viesti
Ja vertaus työttömiin on hieman ontuva, koska useimmiten se ei ole ihmisen oma ja suunniteltu valinta.
Ilmoita asiaton viesti
Toki on myös niin, että Ajatuspaja Libera lobbaa mm. verojen alentamista, joka hyödyttäisi ajatuspajan omia varakkaita tukijoita.
80% kaikesta poliittisesta keskustelusta on omien etujen puolesta lobbaamista. Loput 20% on myötätuntoa tai myötähäpeää.
Ilmoita asiaton viesti
On yksi asia ajaa veronalennuksia kaikille ja toinen vaatia muiden pidättäytyvän verosuunnittelusta, kun itse järjestelee liiketoimintansa rakenteen niin että välttää yhteisöveron. Ammattiliittojen esiintyminen tuossa kampanjassa on kaksinaismoraalia pahimmillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota en tiennyt, koska blogi lähtee liikkeelle siitä olettamuksesta, että kaikki varmaan tietää mistä on kyse.
Kaksinaismoraali tuntuu kyllä kukoistavan.
Ammattiliitot eivät kai ole ”järjestäneet liiketoimintaansa siten” — vai onko ne yritykset rekisteröity Bahamalle? — vaan laki määrää että heidän osinkonsa ovat verottomia. Toki he voitelevat poliitikkoja päättämään, että asia on jatkossakin näin.
Ilmoita asiaton viesti
Ammattiliitoilla on sijoitusliiketoimintaa, jonka tuotoista maksettaisiin yhteisöveroa, jos järjestäisivät toiminnan osakeyhtiömuotoon. Nämä veronmaksun ihanuuden sanansaattajat kuitenkin harjoittavat tuota liiketoimintaansa verottomana, vaikka voisivat vaivattomasti toimia niin kuin opettavat. Järjestöille suodun verovapauden hyödyntäminen liiketoiminnan osalta, on verosuunnittelua puhtaimmillaan. Ei sillä ole väliä tehdäänkö se Hakaniemeen vai Bermudalle rekisteröityä entiteettiä hyödyntäen.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti näin, mutta todellinen ratkaisu on poistaa tuollainen veronmaksun vapaaehtoisuus lakiteitse. Jos näin ei tehdä, syyllinen löytyy kansanedustajien enemmistöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Sorry, tein kommenttiini lisäyksen,mutta eipä se asia juuri muuttunut.
Nyt kommenttini ei koskenut verovapauden oikeutusta, vaan sitä kaksinaismoraalia, joka räikeydessään häikäisee, kun aggressiivisen verosuunnittelun hyödyntäjät peräänkuuluttavat muille tiukennuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on paljon totuutta mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän olisi ihan kohtuullista kertoa tästäkin hiukan totuudenmukaisemmin? Oikeisto pöyristelee ammattiliitoista, vaikka mm. ”rahamiesten” puolueilla Kokoomuksella ja Rkpllä on lihavia säätiöitä, jotka myös nauttivat samalla tavalla verovapaudesta. Sdp esitti ammattiliittojen ja säätiöiden ym. verokohtelun muuttamista viimeksi hallitusneuvotteluissa. Oikeistolle ei käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Totuudenmukaisemmin? Mikä tuossa ei ollut totta? Eikö mainituilla liitoilla ole sijoitusliiketoimintaa ja eivätkö ne tietoisesti ole järjestäneet tuon toiminnan verovapaaseen entiteetttiin, vaikka voisivat elää niin kuin opettavat ja järjestää toiminnan niin, että maksavat tuotosta yhteisöveroa?
Lupaan moittia myös säätiöitä ja työnantajajärjestöjä kaksinaismoraalista, mikäli kehtaavat parsastella samaan tapaan kuin edellä mainitsemani ammattiliitot muiden veronmaksuun liittyen, samalla kun itse harrastavat aggressiivista verosuunnittelua. .
Ilmoita asiaton viesti
Pistöänpä nyt tähän Maxillekin pätkän SDP:n veropoliittisesta ohjelmasta. Siinä ollaan valmiit edes jonkin verran muuttamaan verotusta koskemaan nykyistä laajemmin myös ns. verovapautta nauttivien organisaatioiden osalta.
Miksiköhän se ei tunnu porvarille kelpaavan? Mahtaisiko syynä olla tuo ensimmäinen kappale, jonka mukaan vero kohdistuisi myös institutionaalisiin sijoittajiin ja toisen kappaleen säätiöihin, holding-yhtiöihin ja muihin porvaripuolen järjestöihin?
”Osinkoverotuksen veropohjaa tulee tiivistää perimällä institutionaalisilta sijoittajilta kohtuullista lähdeveroa niiden Suomesta saamista osingoista ja muista vastaavista tuloista. Se kompensoisi institutionaalisten sijoittajien saamaa hyötyä yhteisöveron alennuksesta. Vero pitää mitoittaa kohtuulliseksi siten, että se ei ratkaisevasti vaikuta sijoituksiin, mutta vaikeuttaisi veronvälttelyä riittävästi. Esimerkiksi viiden prosentin vero ei vaikuttaisi olennaisesti investointeihin, eikä heikentäisi juurikaan eläkerahastojen tuottoja, sillä vero koskisi vain pientä osaa niiden tuotoista.[2]
Veropohjan tiivistämiseksi, järjestelmän yksinkertaistamiseksi sekä tasapuolisuuden varmistamiseksi osinkojen lähdeverotus olisi ulotettava institutionaalisten sijoittajien ohella myös muihin osinkoverotuksesta vapautettuihin yhteisöihin, kuten yleishyödyllisiin yhdistyksiin ja säätiöihin. Muun muassa sosiaali- ja terveysjärjestöt, liikuntaseurat ja ammattiyhdistykset tekevät kuitenkin tärkeää työtä yhteiskunnallisen koheesion luomisessa sekä kestävän hyvinvoinnin ja osallisuuden rakentamisessa kautta yhteiskunnan. Kansalaisjärjestöt ansaitsevat kompensoivaa yhteiskunnan tukea sen lisäksi, että esimerkiksi viiden prosentin lähdevero olisi matala suhteessa muihin verovelvollisiin. Samalla yleishyödyllisen toiminnan verotukseen on tehtävä kokonaistarkastelu, jonka tavoitteena on, ettei kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä heikennetä.”
Ilmoita asiaton viesti
On kuvaavaa, että ammattiliittoihin kohdistamani kritiikkiin vastataan SDP:n ohjelmaa siteeraten. Luulin noiden ammattiliittojen olevan itsenäisiä entiteettejä, mutta ehkä ne ovatkin vain SDP:n sätkynykkeja?
p.s. Tiedätkö mikä on Tu Quoque -argumentointivirhe? Kannattaisi tutustua.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tu_quoque
Ilmoita asiaton viesti
Ei Max noin. Juuri itse syyllistyt tuohon asiasta poikkeamiseen.
Minähän esitin SDP:n ohjelmallisen kannanoton juuri siksi, että se osoittaa sekä SDP:n että ay- liikkeen olevan itsenäisiä toimijoita. Puolue esittää sellaisia tavoitteita, jotka saattavat rokottaa niin työntekijä- kuin työnantajapuoltakin.
Ay-liike huolehtii omista tehtävistään. Tottakai niihin kuuluu myös järjestön oman vakavaraisuuden ylläpito, että ei olla taloudellisesti tyhjän päällä, jos on tarve pistää työnantajapuolelle hanttiin.
Kokonaan toisen laulun väärti on, että tokihan sosialidemokratia ja ay- liike ovat historiallisesti samasta juuresta syntyneitä, ja siksi on luonnollista myös niiden tavoitteiden osittainen samansuuntaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoitat kun kirjoitat ”tuohon asiasta poikkeamiseen”? En ole sellaisesta sanonut mitään. Kommenttini koski ihan puhtaasti kirjoittamaasi.
En sanonut mitään järjestön vakavaraisuuden ylläpitämisestä sinänsä. Kirjoitin kaksinaismoraalista, joka on häikäisevän räikeää, kun verovapautta liiketoiminnassaan hyödyntävä taho vaatii toisia koskevaa veropohjan tiukennusta. Ottaen huomioon, että tuo taho voisi helposti järjestää toimintansa niin että liiketoiminta olisi verovelvollista, on ihmeellistä että kehtaavat moisia laukoa. Miksi SDP:n kannanotto olisi siinä kontekstissa millään tavalla relevantti?
Ilmoita asiaton viesti
Libera lobbaa julkisten menojen ja verojen alentamista, joka hyödyttää kaikkia suomalaisia. Libera tekee sen myös yksityisillä lahjoitusvaroilla, ei veronmaksajien piikkiin.
Toki on myös niin, ettei tämä nykyinen kohu koske Liberaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä retoriikasta puhut?
Huonoa sellaista löytyy isoine asiavirheineen Keskuskauppakamarin blogista(1) kyseistä kampanjaa kohtaa. Ohessa Finnwatchin vastaus(2) heidän tekemään blogiin.
(1) https://kauppakamari.fi/2020/05/19/juho-romakkaniemi-jarjestot-vasemmiston-puoluepoliittisella-asialla/
(2) https://finnwatch.org/images/pdf/Vastaus-Keskuskauppakamarille.pdf
Suosittelen lukemaan molemmat linkit. Liittyvät tähän blogaukseen hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Muutama vuosi sitten oli tutkimuksia näistä:
Työttömyysturva (~800milj.€/v), tästä keplotellusti maksimissaan kymmeniä miljoonia. (~20milj.€/v)
Laiton veronkierto = 3,5-6,5 MILJARDIA€/vuosi. 😀
Että aika eri luokan asioista on kyse.
Ei pitäisi olla vaikeaa päättää kumpaan pitäisi puuttua ensin.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän tässä juuri oli pointtina, että toisessa tapauksessa veronsa lain mukaan maksavat leimataan veronkiertäjiksi. Jos pöljää logiikkaa sovellettaisiin myös työttömyyteen, voitaisiin tehdä yhtä älyvapaita linjauksia ”työnvälttelystä”. Minusta kummankaan kaltaiseen retoriikkaan ei ole oikeutusta.
Ilmoita asiaton viesti
” …430miljoonaa-kampanjan väki on valinnut hyökätä katumusta osoittamatta jopa kriitikoidensa persoonaa kohtaan.”
Tere taas valehtelee.
https://finnwatch.org/fi/uutiset/735-keskuskauppakamarin-painostuskampanja-levittaeae-vaeaeraeae-tietoa
Ilmoita asiaton viesti
No mutta rakas Tere.
Kokoomushan on tuota työttömien kyykyttämistä vaatinut ainakin niin kauan kuin minä muistan. (muistan ainakin 65 vuotta:-))
Sittemmin myös tämä uusoikeistolainen persujen puolue on ryhtynyt samankaltaiseen julistukseen.
Että ei tuo kovin suuri synti näiden rinnalla ole vaatia verovälttelijöitä kuriin ja herran nuhteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta jos siinä mennessä tuomitaan myös syyttömiä sekä solvataan ja epäinhimillistetään jotain ihmisryhmää, niin se on yksiselitteisesti väärin.”
Mitä ajattelit tehdä asian suhteen omassa puolueessasi?
Nimittäin mikään muu puolue Suomessa ei ole solvannut tai epäinhimillistänyt työttömiä kuten kokoomus. Sehän on jopa keksinyt työttömiä henkilöitä jotta saisi propagoitua kannattajansa epäinhimillistämään ja solvaamaan työttömiä.
Sitten vielä joku kirjoittaa kaksinaismoralismista..
Ilmoita asiaton viesti